karikilpio

Kamreerin madonluvut uudelle hallitukselle

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki ”Leuka”-Virtanen  lyö pöytään  madonluvut uudelle hallitukselle. Karu arki iskee päälle heti vaalien jälkeen.

      - ”Entisenä ”kamreerina” uskallan arvata,  ettei uuden hallituksen elämä ihan helppoa tule olemaan.”

PALLO  ja  vastuu siirtyy nyt  vaalivoittaja-SDP:lle ja  hallitustunnustelija-Antti Rinteelle. Hän asettaa puolueille  kysymykset ja  hallitusohjelman agendan  avustajoukkoineen. Sopivat valitaan hallitukseen.  Valtioneuvosto  (hallitus) muodostetaan perustuslain 61 pykälän mukaisesti.


VAALIT on nyt vaalittu ja vaalijuhlat pidetty  sekä jallut juotu ja vaalikrapulat kärsitty. On harmaan arjen aika tarttua annettuun valtaan ja vastuuseen Suomen taloudesta ja politiikasta.

HALLITUSTA  ja hallitusohjelmaa pitäisi  kasata, vaikka hallituksen synnyttämistä sanotaankin  vaalituloksen perusteella  erittäin vaikeaksi.  Hyvä, kestävä kansantalous on menestyksen kivijalka. Tuhlaajapojat ja kädestä suuhun elävät eivät menesty maailmalla. Tarvitaan valtiomiestaitoja  kansantalouden  ja hyvinvointivaltion ja maailman onnellisimman maan ylläpitämiseksi. Raha ei kasva puussa, se on ansaittava.  Suomi ei voi olla EU:n  sosiaalitoimisto.

TALOUDEN lyhyt kasvupyrähdys on ohi.  Kasvu hiipuu yhden prosentin tuntumaan ja siellä se pysyy lähivuodet, jos kaikki menee hyvin. Mistä talouden sampoja Suomeen? Sipilän hallitus teki kohtalaisen pohjatyön.

VAALILUPAUKSIA tarkastellaan  nyt tosiasioiden valossa. Talous on yksi niistä.

Paljon on tehty katteettomia vaalilupauksia, mitä pitäisi tehdä. Vaihtoehtototuudet eivät lämmitä. Mutta mistä rahat  vaalilupauksiin? Otetaanko taas  tyhmästi lisälainaa  lainan päälle? Nousevatko yritysmaailman rasitteet.  Kärsivätkö vähäosaiset ja  sairaat kuin ennenkin? Rikastuvat rikkaat?

KESTÄVYYSVAJETTA ja sotea pukkaa monen hallituksen  pattiperintönä.  Syntyvyyttä pitäisi saada nousuun  ja työllisyysastetta nousemaan lähelle 80 prosenttia.   Sähkön siirtohinnat ovat yhä liian korkeat,  perhevapaauudistuskin olisi  tehtävä ja ostettava  hävittäjiä ja sotalaivoja armeijalle sekä koulutustasoa parannettava  ja  ehkä verojakin  korotettava ja leikkauksia lisättävä …yms…Mistä rahat lupauksiin?  On muitakin vaativia paineita pytyssä…

JOSSAIN välissä pitäisi keritä johtamaan puoli vuotta EU:takin.   Ja tuo  EU-puheenjohtajuuskin tuo lisäharmeja  brexitteineen, Italian  talousongelmineen  ynnä muine globaalisine  ja maallisine murheineen. Globaali talouskasvukin on hyytymässä.
 
SAAS NÄHDÄ kuinka vaikeiksi  hallitusneuvottelut  muodostuvat Suomessa? Ovatko ne yhtä kimuranttiset kuin naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa? - Aika näyttää. Vai pystytäänkö ne hoitamaan parlamentaarisesti  yhteishenkisesti ilman jarruttavia hallituskysymyksiä, iltalypsyjä ja reunaehtoja. Onko Suomi sivistysmaa poliittisestikin?

Ehkä niin sanottuja lehmäkauppojakin täytyy tehdä, jotta kompromissit syntyvät säällisessä ajassa.   Sillä kohta on EU-vaalitkin.  (26.5.2019) ...Kiirettä pukkaa yhtenään… joka suunnalta…

Jotta  hyvin toimeenpanokelpoinen hallitus olisi iskukykyinen ennen kuin Suomi alkaa johtaa EU:ta. Ja kotimaa-Suomenkin etuja pitäisi vielä pystyä ajamaan ja lisäämään  EU:n asioiden hoitamisen ohella. Politikointia riittää siis joka suuntaan. Voi Antti-parka.  Aika näyttää, onko Rinteestä isänmaalliseksi ja päteväksi pääministeriksi vai ei. Onko hän tehtävänsä mittainen?

https://yle.fi/uutiset/3-10735606

PS. Keskustan rökäletappion seurauksena  Sipilä eroaa. Jatkaa keskustan puheenjohtajana ylimääräiseen puoluekokoukseen asti, joka valitsee uuden puheenjohtajan syyskuun 7 päivänä.

https://yle.fi/uutiset/3-10742558

https://yle.fi/uutiset/3-10681141

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saa saa nähdä millaisen hallituksen/hallituspohjan Suomi saa ja kenestä tulee lopulta sen pääministeri. Vätystä ei kannata valita Suomen pääministeriksi.

YLE: Onko Suomen suunta hukassa? Mitkä ovat uuden hallituksen päävaihtoehdot?

Ari Hakahuhta. Antti Rinteen hallituksessa on vähintään SDP, Vihreät sekä suuri jja pieni porvaripuolue- Toinen rakentuu kokoomuksen ympärille ja toinen keksusta ympärille. Arvot ratkaisevat ehkä keskustan hyväksi, koska kokoomus on demarien mielestä arvoiltaan kovempi ja kylmempi(kapitalistisempi ja uusliberalistisempi):ELi pukkaako se punamultaa vaiko sinipunaa?

https://yle.fi/uutiset/3-10740519

Onko keskustan menestymättömyyden syy yhä se, ettei se ole vieläkään pystynyt uudistautumaan maalaisliiton agraari-imagostaan nykyaikaisen yleispuolueen suuntaan?

Keskustan Antti Kaikkonen ennakoi tulevan hallituksen pohjaksi sdp, vihreät ja rkp. Totuus alkanee kirkastua ensi viiklolla, kun hallitusneuvottelut alkavat sdp:n johdolla.

Mikael Jungner:"Entä jos se menisi näin?
http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2744...

Viljo Asikainen

Asioissa on paljon vähemmän dramatiikkaa kun vaalipäivän jälkeiset lehdet antavat ymmärtää. SDP;n Rinne tulee pääministeriksi (jos PS nousee tarkastuslaskennassa tasapaikkoihin ratkaisee SDP:n suurempi äänimäärä). Hallituspohjaksi tulee SDP+kok+vihr+RKP, 107 mandaattia. Se riittää vaikka vaalistudion asiantuntijat olivat toista mielta. He kaipailivat leveämpää pohjaa varmuuden vuoksi, mutta jos kelpuuttaa vain parhaan jää hyvä saavuttamatta.

Hallitusohjelma syntyy kun Rinne tajuten olevansa porvarienemmistöisen eduskunnan tuella istuvan porvarienemmistöisen hallituksen pääministeri luopuu ajamasta ideaalivasemmistolaisia tavoitteita ja pitäytyy vain eliminoimaan nykyisen oikeistolaisen luokkahallituksen pahimpia ylilyöntejä. Rinne ja SDP kyllä oivaltaa että politiikka on mahdollisen taitamista.

Hyvään hallituspolitiikkaan johtaa blokkirajojen rikkoutuminen. Moniarvoisuus saa sijaa. Politiikka palaa politiikkaan. Säästämään ja ehkä leikkaamaankin joudutaan. Kohteet ratkaistaan politiikan avulla hallituksen sisällä eikä enää vain sanella Sipilän tapaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Yhteistyötä, yhteisymmärrystä ja yhteisvastuuta tarvitaan, jotta maan asiat sujuisivat mallikkaasti eikä kinastellen. On ajateltava pelkästään maan eikä omaa tai puolueen etua. Kyllä se siten lutviutuu. Politiikkaahan on asioiden hoitamista milloin milläkin tasolla. Asiat voidaan hoitaa hyvin tai huonosti ja tulos on sen mukaista.

Vanhana piiritason urheilijana ajatttelen asiaa, niin että kun viestin juoksussa tai hiihdossa jokainen hoitaa oman osuutensa mahdollisimman hyvin, niin lopputulos on paras mahdollinen. Sama politiikassa, kun ketjut (lue: puolueet) osaavat palata hyvin yhteen, tulosta syntyy kuin miesten ja naisten parhaimmissa jääkiekko-otteluissa: tulee kultaa, hopeaa ja kunniaa.

Platonin mukaan demokratian heikkoutena on riitelevät ja erimieluset puolueet. Nykyään siinä on lisänä sekametelisoppaa hämmentävät korporaatiot eli etujärjestöt, joista jokainen ajaa vain omia etujaan ja intressejään. Se ei ole parasta mahdollistaa asioiden hoitoa maan kannalta. Konsensusta ja kompromisseja tai jopalehmäkauppoja tarvitaan, jotta yhteisymmärrys löytyy. Kun maan asiat on hyvin hoidetut, hoituvat samalla myös puolueidenkin asiat. Eikä silloin utopistisimmassa tapauksessa enää tarvitakaan puolueita eikä etujärjestöjä etujen ajamisessa. Siihen ei päästä kuin hätätilanteessa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. IS: Hallituskonkelo -tässä ovat Rinteen 3 vaihtoehtoa:

1) Punavihreä kansanrintamahallitus
2) Sinipunavihreä hallitus
3) Peruspunahalitus
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006072796.html

IS/Pääkirjoitus: Rinteen hallitus olisi valmiiksi heikko - ja sitä asiaa olisi turha kaunistella:
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006073152.html

Sipilä eroaa - Lupausten mukainen ja miehekäs päätös vaalitappion jälkeen: "Vaalitulos ei jätä minulle muuta mahdollisuuta."
Kesksuan puoluekokous päätti Sipilän pyynnöstä kutsua koolle ylimääräisen puoluekokouksen, joka valitsee keskustan uuden puheenjohtajan 7. päivä syyskuuta. Samalla keskusta ilmoitti jäävänsä oppositioon ja että. hallituskynnys on erittäin korkea.

Samaan aikaan kokoomus piti omaa puoluekokousta:

https://yle.fi/uutiset/3-10742558
https://yle.fi/uutiset/3-10681141

https://yle.fi/uutiset/3-10742495

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Talouden asiantuntijat: Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla vaikea puuttua Suomen ongelmiin:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277602-talouden-a...

Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella myös Jussi Halla-ahon kanssa eikä keskustakaan halua vielä oppositioon Sipilän sanoin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277564-petteri-or...

Onko kokoomus-perussuomalaiset-keskusta paras hallitusvaihtoehto pelastaa Suomi? Entäs punamulta, olisiko se onnistunut koalitio?

*HALLITUSHALUT kiihtyvät. Niin perussuomalaistenkin - Halla-aho sovittelevana: "Olemme valmiita kompromisseihin - myös maahanmuuttopolitiikasta!
https://yle.fi/uutiset/3-10741208

*SUOMEN velkaantumisesta = 60% BKT:sta verrattuna muihin maihin:

https://www.uusisuomi.fi/raha/277500-paaekonomisti...

*"SDP haluaa yllättää kaikki" - Ex-puoluesihteeri: "Näin Antti Rinne voi koota hallituksen:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277593-sdp-haluaa...

*Kansanrintamahallitus (sdp+vasemmistoliitto+vihreät) tuskin on monen mieleen.

KOkoomuksen ja keskustan puoluehallitukset koolla tänään tiistaina. Sukä Orpolta että Sipilältä odotetaan linjauksia tulevaisuudesta ja siitä miltä hallitusmahdollisuudet näyttävät.

Orpo ennakoi hallitusneuvotteluista vaikeita. Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, jossa tehdään puolueen arvojen mukaista politiikkaa,

Rökäletappiosta huolimatta useimmille keskustan piirien edustajille on selvää, että keskustan kannattaa olla hallituksessa, jos kutsu käy. Sipilä päättää itse jatkaako hän 2020 puoluekokoukseen asti.

https://yle.fi/uutiset/3-10742046

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset