karikilpio

Ennätysmäinen ennakkoäänestysprosentti: 36 %

 

YLEN UUSI , YLLÄTTÄVÄ GALLUP:  https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Eduskuntavaaleissa äänesti  ennakkoon  peräti 36 prosenttia. Tänään tiistaina  eli viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä  antoi äänensä  yli 319 000. Yhteensä äänestäneitä oli   yli 1,5 miljoonaa.

Naiset äänestivät ennakkoon vilkkaammin kuin miehet:  naisten äänestysprosentti on nyt  jo 38 ja miesten 33,8 prosenttia.

Satakunnan ja Lapin vaalipiireissä  äänensä on antanut jo yli 40 prosenttia äänioikeutetuista. Manner-Suomen vaalipiireistä vähiten ennakkoon äänestäminen kiinnosti Uudellamaalla - sielläkin äänestysprosentti oli 31,1. Mistä se kertoo?

Jo tiistaihin klo 16 mennessä äänensä antajia on ollut liki 1,4 miljoonaa suomalaista. Se oli   32,8 prosenttia  kaikista äänioikeutetuista. Vastaava luku vuonna 2015 oli 32,3 prosenttia.

Ilta kahdeksan jälkeen lopullinen ennakkoäänestysprosentti nousi  uuteen ennätyslukemaan eli 36 prosenttiin. Muutoshalua on selvästikin ilmassa...

MISTÄHÄN äänestysvilkkaus kertoo?  - Spekuloikaa!   Mitkä puolueet hyötyvät eniten, mitkä  eivät  äänestysaktiivisuudesta?  Onkohan samanlaista ryntäystä myös  virallisena äänestyspäivänä?

https://yle.fi/uutiset/3-10729550

https://www.pohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/ennakkoon-aanestaneiden-maara...

__________________________________________________________________________

PS. YLEN KANNATUSMITTAUS:  Perussuomalaiset kiilasi kakkoseksi, SDP:N etumatka kutistunut Taloustutkimuksen gallupissa:

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

___________________________________________________________________________

ENNAKKOÄÄNTEN tulokset tulevat tänään sunnuntaina  14.4. 2019 klo 20.00 - tulosten tutkinta nyt monimutkaisempaa , arvelee YLEn vaaliasiantuntija Sami Borg:

https://yle.fi/uutiset/3-10738220

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ovatkohan aiemmin nukkuneet heränneet menemään vaaliuurnille? Tuleeko protestivaalit, kenen eduksi ja kenen tappioksi? Mikä lie lopullinen äänestysprosentti?

Mikä lie saanut ihmiset liikkeelle ja vaaliuurnille - spekuloikaa?

"Tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit".
Politiikan professori Kimmo Grönlund ja tutkimusjohtaja Jukka Manninen spekuloivat eduskuntavaaleista.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277093-tulossa-20...

**Vedonlyöntitoimistot ennakoivat vaaleja - SDP jäämässä 19 prosenttiin - Halla-aholle murskavoitto: (9.)

https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/3a... (9.)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se välttämättä kerro äänestysaktiivisuudesta, ennakkoäänestäminenhän on jatkuvasti lisääntynyt.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"2. YLEN vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan oppositiopuolueiden kannatus on noussut. Äänestäjien aktivoiotuminen saattaa suosia erityisesti perussuomalaisia, demareita ja vihreitä.

https://yle.fi/uutiset/3-10731930

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Kauppalehti/Jokisipilä povaa erikoista valitulosta: "Kärkeen tulossa historiallisen tiukka nippu puolueita. Uudet poliittiset puolueet vetäneet yrittäjäehdokkaita riveihinsä. Pidän todennäköisenä, ettei yksikään puolue saa yli 20 prosenttia äänistä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/politiikan-tutk...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Se on ainakin hyvän merkki, että ihmiset käyttävät ahkerasti äänioikeutta hyväkseen. Kun olet äänestänyt sinulla on ainakin moraalinen oikeus arvostella myös kansanedustajien ja puolueiden toimintaa. Kaikkia ei tietysti politiikkka kiinnosta, mutta on aika pieni vaiva käydä riipustamassa mieleinen numero äänestyskopissa vaalilappuseen.

On vielä nytkin maita, joissa äänioikeus ei ole päivänselvää, vaan siitä taistellaan. Kyllä mielestäni äänestäminen kuuluu kansalaisvelvollisuuksiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Todennäköisimmin kyse on siirtymästä jossa ennakkoäänestys nousee entistä tärkeämmäksi varsinaisen vaalipäivän merkityksen vähetessä. Mutta saattaa mukana olla myös äänestysprosentin nousuakin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Oli mitä oli, mutta tuleepa mielenkiintoiset vaalit ja kimurantit - Ruotsin ja Viron malliset (?) hallituskuviot. Sitä enteilee YLEN uusin gallup:

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Vai mitä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näyttää siltä että hallituksessa ovat SDP, kokoomus ja vihreät. Onko neljäntenä vasemmistoliitto vai keskustapuolue, sitä on vaikea vielä sanoa. RKP kelpaa kaikille paitsi perussuomalaisille, jotka taas kelpaavat enää vain itsellensä. Kokoomus, keskusta ja PS -kortti on jo pelattu, eikä Kepu ja kokoomus tee samaa virhettä toista kertaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #52

#52. Jotkut "viisaat" ennustavat, että hallituksessa olisivat sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ja mahdollisesti rkp. Tuskin kristillisiä otetaan siihen aatemyllyyn. Jotkut taas povaavat , että entinen hallituspohja jatkaa, mutta sinisten tilalla onkin perussuomalaiset. Jotkut tekisivät hallituksen, jossa olisi sdp, keskusta ja kokoomus sekä jompikumpi rkp tai kristilliset.

Väreinä puhutaan hartaasti punamullasta, sinipunasta tai sateenkaaresta tai kansanrintamasta. Jotkut toivovat jopa virkamieshallitustakin. Aika näyttää.

Saattaa olla että perussuomalaiset jäävätkin oppositioon lihottamaan yhä kannatustaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #52

#52. Oli mitä oli. NYT Halla-aho, Orpo,Rinne,Haavisto ja Sipilä tekevät vaalihistoriaa... millaisin tuloksin ja millainen hallitus tulee Suomelle?

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006069204.html.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onhan toki sellaisia ihmisiä, jotka eivät jonkin esteen vuoksi voi äänestää virallisena vaalipäivänä, ja haluavat siksi äänestää ennakkoon. On hyvä asia, että on tällainenkin varavaihtoehto olemassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Toivon todella äänestysprosentin nousua, sillä se on hieno oikeus, josta kannattaa olla jopa ylpeä. Äänestäkää hyvät ihmiset!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Korkea äänestysprosentti on mielestäni merkki demokratian toimivuudesta ja kansanvallan arvostamisesta, kun kerran se äänioikeus on maalle saatu aikanaan.

On kuitenkin ihmisiä, jotka toteavat, että äänestäminen on turhaa, koska ne poliitikot vähät välittävät muusta kuin omasta vallastaan, eivätkä noudata antamiaan vaalilupauksia. Yhdellä äänellä kun ei voi heidän mielestään vaikuttaa asioihin mitenkään. Entä jos kaikki ajattelisivat niin, mitä siitä tulisi? Joskus se yksi äänikin ratkaisee jonkun valinnan ja jonkun tippumisen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Jännitys tiivistyy YLEN uuden gallupin mukana- Tulee mielenkiintoiset vaalit ja kimurantit hallituskuviot Ruotsin ja Viron lisäksi Suomessakin!

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

11 uutta ryhmää pyrkii eduskuntaan - vain viidellä on mahdollisuuksia, joista pari voi saada oman edustajan Arkadianmäelle. Muut jäävät paitsioon.

Sunnuntain vaaleissa edustajapaikoista kamppailee 20 poliittista järjestöä, joilla on ehdokkaita koko maaassa. Peräti seitsemän näistä on syntynyt juuri päättyneen vaalikauden aikana...
Uusista poliittisista järjestöistä vain viidellä on teoreettiset mahdollisuudet saada eduskuntaan omia edustajia.

https://yle.fi/uutiset/3-10734891

Veikkaa ketkä selviytyvät ketkä tippuvat. Kuinka käy Paavon ja Harrin?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tiedä sitten tuosta miten ennakkoäänestys kertoo yleisestä aktiivisuudesta. Ehkä väestö on Internet-aikakaudella jotenkin tottuneempia hoitamaan asiat etänä ja ennakkona.

Iltalehti julkaisu eilen jutut vähiten ja eniten äänestäneistä ammattikunnista:

Vähiten äänestäneitä listattiin:

    "Vähiten viime eduskuntavaaleissa äänestävät ruumiillista työtä tekevät työntekijät kuten ikkunanpesijät, keittiöhenkilökunta ja tarjoilijat, mainosten ja sanomalehtien jakajat sekä rakentamisen, varastojen ja jätehuollon työntekijät."

Eniten äänestäneistä listattiin:

    "Eniten äänestäviä ammattiryhmiä olivat opettajat, lääkärit sekä esimerkiksi talouselämän ja järjestöjen johtajat."

Voisi siten ajatella, että jos äänestysaktiivisuus kasvaa, se näkyy enemmän suorittavien töiden ja matalapalkka-alojen väestössä. Vähiten äänestäneiden työtehtävät olivat myös paljolti kaupunkilaisduuneja.

Veikkaisin, että he eivät korostuneesti äänestä Kokoomusta, Liberaaleja, Keskustaa, RKP:tä, eivätkä ehkä paremmin koulutettuja vihreitä tai piraattejakaan, vaan ehkä ennemmin SDP:tä, Vasemmistoliittoa, Perussuomalaisia ja Sinisiä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Mikä lie Suomen eurolinja vaalien jälkeen, kun Suomesta tulee Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja ensi heinäkuun alussa?

ENTÄS NATO-linja? Ne ovat jääneet vaalikeskusteluissa vähäiselle huomiolle.

Kuka olisi sopivin ja pätevin Suomen EU-ajan pääministeriksi? Vain Matti Vanhasella on siitä aiemmin kokemusta. Kuka näistä Rinne,Orpo, Sipilä? Kuka muu, jos pääministerin valinta tulee monimutkaiseksi ja valinta menee kolmannelle kierrokselle PL 61 pykälän mukaan.

https://www.is.fi/paakirjoitukset/art-200000606441...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Mielenkiintoisia havaintoja äänestämisestä ja äänestäjistä, Kiitos!

Tietysti julkinen sana ja media ja netti ja US-blogikirjoittelukin voivat vaikuttaa joidenkin ihmisten äänestyskäyttäytymiseen suuntaan jos toiseenkin kuten vaalikoneetkin ja jotkut auktoriteetit ja esikuvat. Mutta selvää on, etteivät gallupit äänestä! Nekin ovat mielipiteenmuokkauskoneistoja.

Mutta tärkeää on kuitenkin muodostaa oma kantansa ja ketä äänestää.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

MUTTA olisiko sinusta kansanedustajaksi. Testaa 15 kysymystä.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006064320.html

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Teinpäs testin. Sen mukaan olisin yhden kauden kansanedustaja. Testi siis ennustaa oikeaan suuntaan mutta väärin kuitenkin. En suurin surminkaan ryhtyisi kansanedustajaksi. Jos siitä maksettaisiin miljoona vuodessa, voisin harkita yhtä kautta. Eikä tarvitsisi maksaa sopeutumis- eikä muutakaan eläkettä.
Paska homma, varsinkin jos joutuu ministeriksi, erityisesti pääministeriksi. Vaatii lehmän hermot ja teräspinnan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#13. "Paska homma ,varsinkin jos joutuu ministeriksi, erityisesti pääministeriksi. Vaatii lehmän hermot ja teräspinnan." Näin on. He joutuvat alituiseen julkisuuden ristituleen jo pelkästään ammattinsa vuoksi kuin luontaisetuna se kuuluu kattaukseen.

Etenkin pääministeristä tulee koko kansan sylkykuppi tai jopa kusitolppa kuten Sipilälle kävi,vaikka yritti parhaansa. Hallituspuolueenkin kannatus laskee opposition röykyttäessä median kanssa mistä pystyy aina henkilökohtaisuuksiinkin kaivellen ja mennen ja ilkeästi. Sellaista on niin sanotun sivistysvaltion asioiden hoito eli politikoiminen pahimmillaan.

Mutta moni panee kaikki siemenperunansakin likoon, että pääsisi Arkadianmäelle Valehtelijoiden klubin ja Muppet show'n jäsenistöön irvailtavaksi. Osa pyrkyreistä ei silti pääse kansankynttiläksi, ja velkarahat tai muut menevät sillä kertaa Kankkulan kaivoon, kun vaalinostetta ei ollutkaan riittävästi.

Poliitikot eivät ole arvostetuimpia Suomessa ammatiltaan. Johtunee epäluottamuksesta. Poikkeuksia tosin on.

SEURA selvitti: Nämä poliitikot ovat eduskunnan arvostetuimpia - kysely myös paljasti kuka on hallituksen arvostetuin ministeri:

https://seura.fi/asiat/tutkivat/seura-selvitti-nam...

Kaleva:Arvostus on itsestä kiinni:
https://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/ar...

Suomenmaa: Poliitikoista ei saa tehdä kansakunnan kusitolppia:
https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/poliitikoist...

HS:Poliitikkojen arvostus pohjalukemissa:
https://www.hs.fi/paakirjoitukaset/art-20000045786...

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000005295923.html

https://areena.yle.fi/1-4561383

https://yle.fi/uutiset/3-5841321

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#13. TÄSTÄ TOTUUDESTA poliitikot vaikenevat visusti: "Leikkauksia on tehtävä laaja-alaisesti" -Kestävyysvajetta pukkaa ja lamakin väijyy jo nurkan takana kansainvälisesti USA, KIINA, ITALIA, EU... Mitenkäs vaalilupaajien suut tai sormet silloin pannaan?

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006064964....

MISTÄ Rinne ja muut lupaajautopistit ottavat rahat niihin?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olipas taas pimetetty tietoa ennakkoäänestysprosentista. Wikipediassa se oli vuodelle 2011, muttei vuodelle 2015. Pientä heittoa sitten tulee siitä, mille porukalle prosentteja lasketaan, kaikille vaiko Suomessa asuville, mutta suurinpiirtein ne ovat 31,2%/2011 ja 32,2%/2015, vaikka äänestysaktiivuus aleni puolisen prosenttia.

Kun nyt ennakkoäänestysprosentti on 36,1, niin kyllä siinä on mahdollisuus parin prosenttiyksikön vilkastumiseen koko vaaleissakin, jos "normaali" siirtyminen ennakkoäänestäjäksi oli se toinen puolisko. Neljän prosenttiyksikön nousu näkyy tässä uutisessakin:
https://yle.fi/uutiset/3-10729550

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tasavallan Presidentti julistaa vaalikauden päättyneeksi. Katso suora lähetys TV 1 klo 13.30 tai YLE Areenassa tai nuolen osoittamassa linkissä:

https://yle.fi/uutiset/3-10729597

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#12. Ennakkoäänten tulokset tänään sunnuntaina 14.4.2019 KLO 20.00.

https://yle.fi/uutiset/3-10738220

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

YLE: Ennakkoäänestysprosentti jäi Uuttamaata alhaisemmaksi (31%) vain Ahvenanmaalla (14 prosenttia) - Helsingin eä-äänestysprosentti oli huomattavasti korkeampi eli 35 prosenttia.

https://yle.fi/uutiset/3-10731086

Savonlinnassa eä-prosentti kipusi Kaakkois-Suomen vaalipiirin kaupunkien korkeimmaksi (44,4%), Kouvolassa 36,6% , Lappeenrannassa 38,1 % , ja Mikkelissä 36,2%.
Kaakkois-Suomen vaalipiirin eä-prosentti on 36,7 ja koko maassa 36,1 prosenttia.

Vaalipiirin ahkerimmat äänestäjät löytyivät Puumalasta (48.1%) ja Ruokolahdelta (47,2%).

https://ita-savo.fi/vaalit/vaalit/14b6d270-cbfb-4e...

KOTKASSA koko Kaakkois-Suomen alhaisin ennakkoäänesstysprosentti, vain 26,8 prosenttia
https://kymensanomat.fi/vaalit/vaalit/92863bde-f9b...

YLE:Ennakkoäänestysprosentti jäi Uuttamaata alhaisemmaksi vain Ahvenanmaalla (14 prosenttia) - Helsingin äänesstyspaikoilla vilkkaampaa ((35%):

https://yle.fi/uutiset/3-10731086

LUE KOOSTE YLEN työaiheisen vaalitentin liveanalyysistä - Arhinmäki: "Tällä hetkellä ajetaan paikallista - sanelemista!"

https://yle.fi/uutiset/3-10714933

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Todistaa että ennakkoäänestys kasvaa vaali vaalilta. Puolue- ja edustaja uskolliset lienee suurin joukko. Nukkuvien määrästä ei vielä voi sanoa. Jos oletetaan sen olevan entisellään kasvaa äänestävien osuus förskottia ottaneista.

Selkokielellä. Ennakkoäänien määrä rosentteina on vaikkapa 45%. Julkistamisen jälkeen voi jälleen sanoa, että se on aika lähellä koko vaalien tulosta. Epävarmojen osuus isoilla paikkakunnilla ratkaisee loppupeleissä jonkin verran.

Vaali illan viihdearvo lässähtää ja alussa. Tai jos ei sittenkään (virne)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta se on aina ihan sairaan jännittävää ja nyt vielä erityisesti. / Tuskin maltan sunnuntaita odottaa. Itse äänestän aina ennakkoon ja varmistan sillä, että taatusti paikalle pääsen. Ainahan voi vaikka sairastua juuri vääränä päivänä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#17. Mekin äänestimme tiistaina kauppareisulla. Se kävi mukavasti ja jonot oli tosi pitkät äänestyspaikalla paikkakunnan kirjastossa. Elikkä kansalaisvelvollisuus tuli täytettyä ja saa sunnuntaina rauhassa odotella vaalitulosta oli ilma millainen hyvänsä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo Kaija sama juttu eli sunnuntaina tappiin asti tuloksia seuraten. Se, että ennakkoäänet julkaistaan heti alussa on vain osa peliä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #21

#21. Saas nähdä mitä presidentti Sauli Niinistö sanoo vaalikauden päättäjäisissä klo 13.30 YLE TV1.llä tai YLE AREENAlla tai tässä linkissä:

https://yle.fi/uutiset/3-10729597

Ennakkoäänten odotus ja paljastuminen on todellakin osa suurta vaalinäytelmää ja juonta, mitä tuleman pitää. Mutta isojen kaupunkien tulokset paljastavat kuin finaalissa koko vaalinäytelmän live-tuloksen. Ja sitten alkaa spekulaatiot hallituspohjasta, ja ketkä joutuvat oppositioon ,ja ketkä olivat suurimmat ääniharavat ja puolueet. Sekä tietenkin hävinneiden kitkerät selittelyt "voiteluvirheistä", tai etteivät heidän äänestäjät lähteneet jostakin syystä uurnille tai äänestivät muita. Mutta voittajien on tietenkin helppo hymyillä salamavalojen loisteessa...suut vehnäsellään.

PS. Risikko moitti ja antoi sapiskaa kansanedustajille heidän ilkeästä puhekulttuuristaan:

https://yle.fi/uutiset/3-10729597

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22

#22. Antti, tässä vaaliviikon toimittaja-EMMA-palkinto/ SETÄ ARKADIA: Poliittinen Sammakko on eläin - niiden munimisessa demarien Antti Rinne on ylitse muiden ja työväenpuolue-kokoomuksen Petteri Orpo peesaa hyvänä kakkosena kannoilla desimaaleineen. Desibelit ratkaisivat muut sijat.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006060457.html

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siinäkin syy suomen siirtyä 2000 luvulle viron tapaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #27

Kansanedustajien puhekulttuurissakin on korjaamisen aihetta kuten puhemies Risikko sanoi moittiessaan kansanedustajia kovasta keskustelukulttuurista ja täysin aiheellisesti: "Kollega saatettu nähdä enemmän saaliina kuin ihmisenä."

https://yle.fi/uutiset/3-10729597

Kaikkiahan ovat eduskunnassa valtuutettuina toimimaan periaatteessa yhdessä Suomen eduksi eikä omaksi tai puolueen eduksi. Moni kuitenkin priorisoi tärkeysjärjestyksen väärin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #27

#27. Ilona. Mitä tarkoitat sillä, että Suomen pitäisi siirtyä 2000-luvulle Viron tapaan? Avaa asiaa...Tarkoitatko samanlaista hallitusmallia Suomeenkin?

TÄTÄKÖ tarkoitit: Oikeistopopulistit nousemassa ensi kertaa Viron hallitukseeen?

https://yle.fi/uutiset/3-10726702
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006063134.html

YLEN UUSIN GALLUP:
https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä taas olen niin perinteisiin jämähtänyt vanha jäärä, että äänestyspäivä on ainoa oikea äänestyspäivä...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #40

#40. Ulkomaillakin ennakkoon äänestäneiden määrä kasvanut yli 41000.

Äänestäjiä on nyt 5600 enemmän kuin vuoden 2015 ek-vaaleissa, jolloin äänestäneitä oli vajaat 35500 henkilöä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestettiin nyt 86 maassa. Ulkomailla äänioikeutettuja oli noin 255000 henkilöä.

Laivoilla äänesti 213 suomalaista miehistön jäsentä.

https://yle.fi/uutiset/3-10736587

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jääköön nyt kuitenkin erikseen alleviivaamatta...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#17. Tulee entistäkin mielenkiintoisemmat vaalit: YLEn uudessa mittauksessa perussuomalaiset kiilasi jo toiseksi ja etumatka SDP:hen on enää 2,7 prosenttia. Kaikki kärkipuolueet alle 20 prosentin.

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15. AB. Tässä vähän jännitystä vaaleihin ja hallituskuviohin - YLEN uusi ja yllättävä gallup:

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Nukkuvien puolue on kulkenut voitosta voittoon vuodesta 1987. Se on outo itäinen piirre läntiseksi demokratiaksi itsensä mieltävässä Suomessa. Alhainen äänestysaktiivisuus on yleensä itäeurooppalainen vitsaus.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#64. Kuten muistanet, Neuvostoliitossa äänestysprosentti saattoi ylittää helposti jopa 110 prosentin, kun rotevat "vaalivalvojat" huolehtivat kaikin keinoin, että jokainen äänestää, vaikka käymällä useampaan kertaan eri äänestyspisteissäkin. Valvojien piti täyttää normit aina perusteellisesti, vaikka vilpillisestikin. Pinnareita ei hyväksytty, eikä ollut nukkuviakaan.
Toverikuri piti siitä kyllä huolen kaikessa ankaruudessaan. Se oli sitä tasa-arvoa parhaimmillaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #68

Puhuin siis todellisesta äänestysposentista, en näistä manipuloiduista, jotka ikävä kyllä eivät kadonneet Neuvostoliiton mukana mihinkään. Sama jatkuu Venäjällä yhä. Vaikka vielä 1990-luvulla näytti siltä että järjen valo saattaa sielläkin vielä pilkahtaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #70

#70. Niin sitä numeroilla, prosenteilla ja desimaaleilla pelataan vieläkin, kun ihmisestä on tehty ns. datassa vain pelkkä numero ja desimaali ja prosenttiyksikkö. Kuin vangista.

MUTTA ennakkoäänten tulokset tulevat nähtäville KLO 20.00.

https://yle.fi/uutiset/3-10738220

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15.Olen samaa mieltä AB: "Epävarmojen osuus isoilla paikkakunnilla ratkaisee loppupeleissä jonkin verran" tai paljonkin yleensä. Uskollisimmat äänestävät.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jos suomi olisi edes viron tasolla kehityksessä,äänestysprosentti olisi paljon korkeampi.Nyt eivät nuoret äänestä vaan vanhukset.Virossa on kehitys niin paljon suomea edellä että täällä voi ääneestää sähköisesti,kuten saatiin j aon saatu muutamalla miljoonalla muutkin palvelut toimimaan.Suomessa ei edes KELA ole saanut omiaan 2000 luvulle.

Nuorten äänestysintoa pelätään koska vanhat vallanpitäjät pelkäävät omien suojatyöpaikkojensa puolesta ja vallan vaihtumisesta äänestystulosten perusteella.FAKTA on että moni nuori SEKÄ VANHEMPIKIN äänestäisi mielummin kätevästi netissä.SIKSI ei sähköistä äänestystä muumioiden valtakunassa ole haluttu,j atosiaan ei ole pätevyyttä,kun korruptio menee edelle,eli sisäpiiriläisten firmojen rahahanaoja ei haluta sulkea,eli rahoitetaan veronmaksajien rahoilla sellaisia firmoja jotka tekevät jo sutta ennen valmistumistaan.Kuten mm.lääkärit ovat itse kertoneet näiden puuhastelujen tuloksista..

Nämä pellet mainostavat nettiäänestyksen olevav VAARALLISTA koska venäjä ja muut uhat vaanivat näiden harhaisten mielestä jokaisen kotona ,ja nurkissa,sänkyjen alla ja kaapeissa.Pankkitunnuksilla kuitenkin joudutaan suomess aasioimaan kaikissa palveluissa,eivätkä nämä harhaiset näe siinä mitään ongelmaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#23. Sanopa syy, miksi nuoret eivät äänestä. Ovatko he kyllästyneet poliittisiin vetkutteluihin ja peleihin? Sote-sähellykset malliesimerkkinä saamattomuudesta ja päättämättömyydestä ja jarrutuspolitiikasta.

Vai yllättävätkö nuoret sittenkin näissä ek-vaaleissa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Luvut voivat muuttua aika paljonkin sen mukaan, miten puolueet saavat väkensä liikkeelle. Tämä koskee erityisesti sitä, kuinka vihreät, perussuomalaiset ja demarit saavat omat kannattajansa liikkeelle.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006063719.htm...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#28. LUVUT muuttuvat -> PS kiilasi jo toiseksi YLEN uudessa mittauksessa:

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Tulee mielenkiintoiset vaalit ja hallituskuviot.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vuoden 2015 vaaleihin verrattuna vihreät olisi kuitenkin näilläkin lukemilla nostamassa SDP:n lisäksi puolueista eniten suosiotaan.

En ymmärrä miksi ihmiset ovat innoissaan Halla-ahosta. Minusta monet hänen kommenttinsa ovat vastenmielisiä. Hän on pakkomielteisesti maahanmuuttajia vastaan ja pelkää "islamisaatiota" ihan tosissaan, mikä on hiukan yllättävää kun on noinkin oppinut mies. Mutta viisaskin menee vipuun. Hurahtihan Heideggerkin natsi-ideologiaan. En arvosta miestä jonka mielestä poliittisten vastustajien raiskatuksi tuleminen on ihan okei. ”Kollektiivisessa närkästyksessäni huomaan välillä, että minun on vaikea tuntea aitoa sympatiaa näiden rikosten uhreja kohtaan. Tunnen houkutusta ajatella, että naiset saavat sitä, mitä pyytävät. Yritän kuitenkin olla ajattelematta näin. Koska kaikki naiset eivät ole sellaisia kuin Virtanen, Biaudet ja Filatov. Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.” (Jussi Halla-Aho 20.12.2006 Scripta)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #51

#51. Mitä pitäisi tehdä, jotta raiskaukset loppuisivat Suomesta? Olisiko konfiskaatio miehille (rikoksentekovälineet valtiolle) tai kastrointi tai julkistus sanomalehdissä tai julkiset ilotalot vai mikä ehkäisysysteemi? Mikä naisille? Kerropa!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

Sen voin kertoa, että persujen äänestäminen ei ainakaan auta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #57

Onko tietoo, mikä puolue panis nämä väkisinmakaajat kuriin ja järjestykseen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Ei mikään. Ei missään päin maailmaa. Suomessahan paljastui hiljattin se pedofiilirinki joka käytti lapsia seksuaalisesti hyväkseen ja jopa striimasi nettiin kymmenen tuntia kestänyttä huumatun lapsen raiskausta. Ja jossain muussa maassa oli tehty vielä kampalampi video jossa lapsi paitsi raiskattiin myös tapettiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #65

#65. Muistaakseni joissakin maissa on kuolemantuomio raiskauksesta - se tekijä ei ainakaan uusi. Vankiloissahan raiskaajat kuuluvat alimpaan kastiin ja sijoitetaankin yleensä ns. pelkääjien osastolle lusimaan tiettyjen sisäpiiritietojen mukaan. Kastrointi ei kuulema auta, himo/halu säilyy silti. Näin mainitsi aikoinaan julkisuudessa Turun VMS:n psykiatri Armo Hormia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #66

Niissä maissa on paljon muutakin mitä en suin surminkaan haluaisi Suomeen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HS-tentti paljasti, että Petteri Orpon kokoomus valmistautuu sinipunaan, vaikka äänestäjien enemmistö ei näytä kyselyjen perusteella suosivan vasemmisto-oikeisto blokkirajan ylittävää hallitusta. Työmarkkinakysymykset ja kannanotot siitä paljastivat sinipunalle suosiollisen ilmapiirin. Aika näyttää totuuden, samoin eduskunnan pääministerivalinta (PL 61§).

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277113-nakokulma-...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo käsityksensä mm siitä, miksi puolueen kannatus on valahtanut 14 prosentin paikkeille, missä jamassa on vvaltiontalous, eoäonnistuiko taksiuudistus ja miksi yritystuista ei karsittu euroakaan...

https://www.iltalehti.fi/iltv-eduskuntavaalit-2019...

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ruotsin mallissa on se hyvä puoli, että ennakkoäänensä voi mitätöidä ja äänestää sitten vaalipäivänä. Itse katson, että äänestäminen kannattaa jättää vaalipäiväksi,
koska silloin saattaa asioista tietää paremmin edellyttäen, ettei ole merkittävää vaaraa jäädä kokonaan äänestämättä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Toisaalta jos tarkkaan tietää, ketä äänestää, ei ole väliä milloin käy äänestämässä. Pääasia että kuitenkin äänestää.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TUTKIJAT: Perussuomalaiset voi yltää jopa kärkipaikkaan eduskuntavaaleissa, arvioivat tutkijat Johanna Vuorelma ja Karina Jutila. Aika näyttää totuuden.

Todennnäkölisempi skenaario on, että sdp on vaalien ykkönen.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277131-tutkijat-s...

Tuleepa mielenkiintoiset hallitus-/pääministerikuviot.Kuka pääministeriksi ja hallitustunnustelijaksi. Montako kierrosta tarvitaan?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Ennakkoäänestysprosentti ennakoi, että vuoden 2015 vaalien mukaan mennään. Perussuomalaiset ovat galluppien mukaan vahvassa nousussa. Mediat koettavat yllyttää ihmisiä äänestämään, jotta kilpailijat eivät voittaisi. Kilpailua on pidettävä yllä loppuun saakka ja on käytävä äänestämässä.
Hyvin merkitykselliset nämä vaalit ovat Suomen kannalta. Peruslinja kulkee siinä, aletaanko Suomen valtion politiikka kohdistaa Suomeen vai edelleen ulkomaille. Jos hyödyttömät ulkomaille ja muukalaisiin suunnatut rahat supistetaan minimiin, pystymme velkaa lisäämättä hoitamaan omat kansalaisryhmämme ja maksamaan velkaamme. Pitäisi vähintään yhden miljardin euron velanlyhennyksiin vuosittain päästä, niin velkamme olisi maksettu hieman yli sadan vuoden päästä, edellyttäen että uutta velkaa ei oteta.
Terve, ylijäämäinen taloudenpito on kaiken hyvinvoinnin edellytys niin kotitalouden kuin julkisen taloudenkin kohdalla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38.MATTI... YLEN uudessa mittauksessa perussuomalaiset kiilasi jo toiseksi SDP:n jälkeen - Tulee mielenkiintoiset vaalit ja hallituskuviot!

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Saa nähdä pukkaako Uutta Jytkyä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38.Matti. Brexit-sotku näyttää kaatuvan syksyllä Suomen syliin kesken maamme tulevan EU-puheenjohtajakauden.

Mitä mieltä olet Matti, pystyisikö sairaanloinen Antti Rinne (sdp) selviytymään oman maan kestävyysvajeen ja muiden murheiden ohella myös vaativasta EU-puheenjohjuuskaudesta tyylipuhtaasti? Italiankin talousasiat ovat rempallaan ja rapakonkin takaa kuuluu kummia ja laskusuhdanteita. Entä NATO-lausunnot ja idänsuunnan kylmät tuulet?? Olisiko vaalitenteissä rakkikoiran tavoin räksyttävästä Antista kelvolliseksi pääministeriksi ja Suomi-kuvan airueeksi maailmalle?

Mielestäni kyseenalaisesti! Pätevämpiäkin löytyy Suomesta.

NYT EI VÄTYSTÄ PÄÄMINISTERIKSI! MUUTEN SUOMIKUVA KÄRSII!

http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274272...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Nämä ovat todellakin hyvin merkitykselliset vaalit Suomen kannalta. Mikä on Suomen tie? Onko se isänmaallinen vaiko ulkomaita eli EU:ta suosiva.

Toivotaan uutta jytkyä, jotta suunta olisi oikea eikä euromaita suosiva.

Tärkeintä olisi kuten sanot terve, ylijäämäinen talous. Se on kaiken hyvinvoinnin kivijalka, jolle on hyvä rakentaa. Rinteestä ei ole hyvinvointitalouden synnyttäjäksi ainakaan yksinään. Mutta mikä olisi kestävän kehityksen hyvinvointihallitus Suomelle?

Kaikesta huolimatta on pystyttävä elämään suu säkkiä myöten ja kuittaamaan velat. Hävitöntä olisi jättää valtion velkoja lapsiemme tai lastenlapsien maksettaviksi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Nyt kun kansanedustajia valitaan eri puolilla maailmaa parlamentteihin, niin on hyvä huomata, että Suomi on edelläkävijä demokratiavaatimuksen suhteen. Meillä jokaista kansanedustajaa kohti on vain runsaat 27000 asukasta, Israelissa 70000 ja Intiassa 2,5 miljoonaa. Äänioikeutettuja edustajaa kohti Suomessa on vähän yli 20000, Intiassa 1,7 miljoonaa. Kaikki eivät äänestä, joten edustajaksi pääsee pienemmilläkin luvuilla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#43. Kiitoksia mielenkiintoisesta demokratiavaatimusvertailusta eri maiden kesken. Vielä kun Suomessa oppisivat keskinäisen pelin politikoinnin ja riitelyn sijaan paremmin yksituumaisuutta, yhteisvastuuta ja yhteistyötä, toiminta olisi tuloksellisempaa Suomelle. Yhteispelitaitoa tarvitaan!

TÄSSÄ UUSIN, YLLÄTTÄVÄ YLEN-GALLUP:

https://yle.fi/uutiset/3-10731903

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 47/KK
Mieleeni tuli tosiaan kysymys voidaanko puhua demokratiasta, jos keskimäärin yksi henkilö edustaa 1,7 miljoonaa äänivaltaista. Ehkä Israelin tapaus on siinä kiikun kaakun, kun heillä on keskimäärin yksi edustaja vähän yli 50000 äänivaltaista kohti. Pitäisikö vetää jotain rajoja demokratialle, harvainvallalle ja yksinvallalle?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #53

#53. Eli miten määritellään demokratia, harvainvalta ja yksinvalta valtio-opillisesti ja niiden suhde valtion väkilukuun? Liittynee varmaan lainsäädäntöön, ihmisoikeuksiin, omistusoikeuksiin, sananvapauteen, järjestäytymis-ja osallistumisoikeuksiin jne.asemiin ja arvoihin.

Mitä wikipedia sanonee demokratiasta, harvainvallasta ja yksinvallasta ynnä muista valtiomuodoista?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtiomuoto

https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsevaltius

https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokratia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Oligarkia (=Harvainvalta)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#43. STT:n mukaan puolueet ovat niin tiiviissä nipussa pari päivää ennen vaaleja, että sunnuntai-iltana voidaan tarvita maalikameraa. Yksikään puolue ei saisi ek-vaaleissa yli 20 prosentin kannatusta mielipidemittausten perusteella...

Tasaväkisyys ennakoi tutkijoiden mukaan kiperiä hallitusneuvotteluita. "Saa nähdä minkälaiseen hallitukseen päädytään ja millaisia kompromisseja siinä joudutaan tekemään. Näyttää siltä, että kenelläkään ei ole hirveän vahva mandaatti päästä omaa ohjelmaansa toteuttamaan vaalien jälkeen", arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtajaa Tuomo Turja.

Asetelmaa ei helpota , että viime kyselyjen mukaan nousussa olevien perussuomalaisten kanssa ei moni puolue ole valmis tekemään yhteistyötä. Lisäksi keskusta näyttää kärsivän huomattavan tappion, mikä lienee omiaan hillitsemään sen hallitushaluja, arvelee Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Karimäen mielestä kannatusmittausten perusteella todennäköinen pohja sunnuntain vaalien jälkeen on sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. "Ne ovat tekemässä ihan hyvää vaalitulosta ja ovat siten vahvooilla tulvaan hallitukseen. Niiden on varmasti aika helppo löytää yhteinen sävel hallitusneuvotteluissa. - Mutta riittäkö se pohjaksi? (SDP=19%, VIHR=12,2% ja VASL=8,7%) =39,9% Ketä lisäksi kansanrintamahallitukseen? Ei tod.näk. hallitus.

Kaksinkertainen päämisteri ja kerran EU-maiden puheenjohtajana ollut Matti Vanhanen ripittää muita puolueita maaseuden hylkäämisestä.

Matti Vanhanen moittii blogissaan kokoomusta, SDP:tä ja vihreitä suurten kaupunkien ulkopuolisen Suomen hylkäämisestä.

- Jos ollaan rehellisiä, kokoomuksella tai vihreillä ei ole paljon mielenkiintoa suurten kaupunkikeskusten ulkopuoliseen Suomeen. - Pikemminkin näyttää valitettavasti siltä, että ne hakevat vastaakkainasettelua suurimpien kaupunkien ja kuihtuviksi tuomitsemansa muun Suomen välille, Sipilä kirjoittaa

Myös demareilla on tapana usein unohtaa suurten keskusten ulkopuolinen Suomi, Sipilä arvioi.

- Perussuomalaisilla ei ole taas kunnon ohjelmaa eikä puolueen johdolla yhteistyökykyä jyrkkien kantojensa takia.

MITKÄ puolueet ajavat rehellisesti sanoen koko Suomen etua, mitkä eivät?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ennätysmäärä maahanmuuttajia äänestää sunnuntaina: Rapiat yli 100 000 maahanmuuttajaa saa äänestää ek-vaaleissa. Se on kolmanneksen enemmän kuin vuoden 2015 ek-vaaleissa. Eniten on ylivoimaisesti venäläisiä , reilut 32 000. sitten on somaaleja (yli 7600), arabeja (6600); kurdeja (5000); viro/eesti (4900) jne...Tilastokeskuksen mukaan.

EK-vaalien ehdokkaista äidinkieleltään vieraskielisiä on 2,3 prosenttia ja äänioikeutetusts 2,4 prosenttia. Vieraskielisistä ehdokkaista yli 60 prosenttia on ehdokkaina Helsingin tai uudenmaan vaalipiirissä.

Eduskuntapuoueista eniten vieraskielisiä ehdokkaita on vihreillä, vasemmistoliitolla ja sdp:llä (3,7 prosenttia) ja vähiten perussuomalaisilla (0,5 prosenttia). Eduskuntapuolueista eniten ulkomaalaisia ehdokkaita on sdp:llä ja vasemmistoliitolla (4,2 prosenttia).

*** Yhteensä ehdokkaita on sunnuntain EK-vaaleissa on 2468.

GALLUPIT narikkaan, "vain annetut ja hyväksytyt äänet lasketaan."

JA SITTEN - EIKU ÄÄNESTÄMÄÄN SUNNUNTAINA!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

OLI MITÄ OLI ENNKKOÄÄNTEN TULOKSET TULEVAT TV-RUUTUUN KLO 20:00

https://yle.fi/uutiset/3-10738220

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset