karikilpio

Kumpi avainasemassa: puolue- vai henkilövalinta?

Monasti väitellään, kumpi on tärkeämpi eduskuntavaaliuurnilla puoluevalinta vaiko henkilökeskeinen valinta.  Onko äänestäminen vaikeutunut, kun puolueet ovat  liiaksi yhdenmukaistuneet?  Tai siksi että paljon konkareita jättää eduskuntatyön toisille kuka mistäkin syystä.

  - ”Eduskuntavaalien ehdokaskeskeisyyttä liioitellaan usein” , arvioivat e2 Tutkimuksen tutkijat.

SUOMEN vaalitapa korostaa ehdokasta, mutta henkilökeskeisyyttä liioitettaan usein, tutkijat arvioivat.   Toisaalta väitetään, että puolueet ovat kuin yhtä mössöä. Sama ketä äänestää.

  - Ajatus siitä, että puolueen merkitys olisi heikentynyt viime vuosien aikana  ei pidä paikkaansa tilastojen valossa,  sanoo valtiotieteiden tohtori Ville Pitkänen.

ETENKIN PRESIDENTINVAALIEN yhteydessä on puhuttu  puolueiden  merkityksen hiipumisesta. Toisaalta monenkirjavilla  ehdokastyyppiasetteluilla ovat puolueet pyrkineen  markkinoimaan laaja-alaisempaa puolueimagoaan vanhan , puolusidonnaisen  kaaderisapluunamallin sijaan.  ”Jokaiselle jotakin tyylisesti.”  Ja monin vaalilupauksin ja syötein, jotta ihmisillä olisi laajempi skaala valita   asetetuista ehdokkaista mieleisin.  Politiikan teko on  siten kovaa  kaupankäyntiä.

PUOLUEIDEN yhdenmukaistumisen  vuoksi valinta on vaikeutunut. Puolueita on arvosteltu näköalattomuudesta, vastuunpakenemisesta, aatteellisesta tyhjyydestä, liiallisesta vapaamielisyydestä , kyvyttömyydestä uudistua , ja  että tietyt puolueet ovat  hylänneet tai unohtaneet  perinteiset, kunnioitetut arvonsa ja linjansa samankaltaistuessaan.

SILTI eduskuntavaaleissa puoluevalinnalla on yhä iso merkitys, koska se vaikuttaa tulevaan hallituspohjaan ja hallituspaikkaan. Mutta onko Suomessa jo liikaakin puolueita?

NYKYISEN HALLITUKSEN yllättävä ero sekoittaa poliittisia asetelmia.  Pitkäsen mukaan hallituspohjan merkitys on korostunut  viime vuosina ja puoluepoliittiset  sote- ym. ristiriidat ovat nousseet  esille. Kulunutta vaalikautta on leimannut selkeä aatteellinen  hallitus-oppositio-jako: hallituksessa on ollut perinteisiä porvaripuolueita, ja oppositio on ollut melko yhtenäinen.
Silti  porvarihallitusta ei ole saatu kaadetuksi runsaillakaan välikysymyksillä.  Onkin kritisoitu, että nykyhallitukset ovat liian leveäharteisia kaatuakseen, eikä välikysymyksillä enää entistä merkitystä.

PITKÄSEN mielestä ajatus siitä, että puolueet ovat yhtä mössöä, oli enemmänkin 2000-luvun alun nousukauden ja sateenkaarihallituksen aikainen tilapäinen ilmiö.

  - ”Kun saadaan aatteellisesti yhtenäisemmät hallitukset, se ehkä tuo  paremmin puolue-erot esille. ”   Puoluerot näkyy nyt ek-vaaleissa mm. puolueiden työstämissä erilaisissa sotenäkemyksissä.

ONKIN kysytty, ovatko tulevat eduskuntavaalit sotevaalit, ilmastovaalit, pääministerivaalit, työllistämisvaalit,  protestivaalit vai mitkä? Sipilän hallituksen vaalitempuksi syytetty ero on kirjavoittanut  puolueiden kantoja, irtiottoja ja painotuksia,  ja ne vaikuttanevat varmasti äänestyskäyttäytymiseen.  Mutta se on varmaa , etteivät gallupit äänestä, mutta yrittävät vaikuttaa äänestämiseen.  

VAALIKONEET pyrkivät myös vaikuttamaan  ja syöttämään valmiita ehdokasimagoja epätietoisille  äänestäjille. Äänestäjillä on nyt kovasti vaikeuksia ketä äänestää, koska  iso joukko suosittuja konkareita ja ääniharavia on  kuka mistäkin syystä jäämässsä pois  eduskuntatyöstä.

ON MYÖS niin sanottuja nukkuvia ja liikkuvia äänestäjiä. Yleensä ihmiset äänestävät identiteetti edellä asiakysymysten sijaan. Puolueuskolliset ja  niiden jäsenet ovat aivan oma lukunsa. Jos puolueiden listalta löytyy ehdokas , johon on helppo samastua, se painaa puoluevalintaa enemmän vaa’assa. Tutkimusten mukaan onkin helpompi vaihtaa omaa näkemystä kuin
 vaihtaa samastumisen kohdetta. Silti luottamus on  avainasemassa olipa kyse ehdokkaasta tai puolueesta. Menetettyä  luottamusta on enää vaikea  saavuttaa.

VALVEUTUNUTTA ÄÄNESTÄJÄÄ  on turha aivopestä katteettomilla vaalilupauksilla. Hän tietää tasan tarkkaan ketä ja mitä puoluetta  aikoo äänestää tulevissa eduskunta-ym. vaaleissa.

------------------------------------------------------------

https://yle.fi/uutiset/3-10704418

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Toivottavasti suomalaiset osaavat äänestää tähän ajankohtaan sopivimmat, pätevimmät ja vastuullisimmat kansanedustajat Arkadianmäelle.

Ja toivottavasti Suomi saa nykyhetkeen parhaiten sopivan,vastuullisemman ja ennen kaikkea yhteistyökykyisemmän hallituksen. Edelliset ovat olleet irvikuvia kunnon ja kestävän kehityksen hallituksesta. Riitapukareita keskenään. Suomen etu pitää olla ensisijainen eikä puolueen etu.

Kumpaa äänestät enemmän henkilöä vaiko puoluetta vaiko molempia yhdellä kertaa? Onko henkilö puoluetta tärkeämpi? Vai onko puolue ensisijainen valintasi. Veikkaapa äänestysprosenttia, paljonko?

Mitkä puolueet jäävät oppositioon, mitkä pääsevät hallitukseen?

Mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemat seuraavalle hallitukselleja sen hallitusohjelmaan

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Mutta onko Suomessa jo liikaakin puolueita?".
Ei ole, mutta liikaa poliitikkoja. Ryhmäkurin takia murto-osakin riittäisi. Kellokkaathan mielipiteen määräävät. Kumileimasimet nyökyttelevät.

Silti poliitikot haaveilevat uusista hallintohimmeleistä tuhansine uusine poliittikkoineen ja poliittisine virkamiehineen. Emme me lisää tarvitse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset