karikilpio

Politiikan tuuliviirit, hännystelijät ja laskelmoijat

Miksi monet ihmiset muuttavat mielipiteensä sekä uskomuksensa  myötäilemään tai vastustamaan  populistisesti ajan arvoja ja  asenteita?  Onko moniarvoisuus pahasta? Vai onko se demokratian elinehto?

PUHUTAAN  opportunisteista,  utilitaristeista, machiavellisteista  tai  edistyksellisyydestä taikka taantumuksellisuudesta.    Kansanomaisemmin  irvaillaan takinkääntäjistä, tuuliviireistä, luopioista, hännystelijöistä tai  hyötyajattelijoista taikka maansa myyjistä.  Historia todistaa monennäköisistä poliittisista ja uskonnollisista pelureista ja nöyristelijöistä.  Mitkä psykologiset ja inhimilliset tekijät ja pyrkimykset ovat näiden kupinkäännösten ja asennemuutosten taustalla?  

MIKÄ selittää sen, että järkevistä kansoista ja ihmisistä tulee fasisteja, natseja, kommunisteja, kapitalisteja tai   aatteellis-uskonnollisia kerettiläisiä? Tai jopa pedofiilipappeja?  Joskus jopa vilpillisen humanismin valepuvussakin.  Miksi ihminen ihmiselle on  pahimmillaan jopa peto tai pikku-hitleri?

MIKÄ selittää sen, että   everstin pojasta tai  papin tyttärestä on tullut kommunisti?  Onko kasvatus epäonnistunut tai ollut liian autoritaarista? Tai miksi äärivasemmistolaisesta  julkiksesta onkin  ehtoopuolella tullut yllättäen  julkiuskovainen tai joistakin  luomuhumanistinen viherpipertäjä?  - Ihminen näyttäisi olevan poliittisesti ajan muoti- ja valta-arvojen orja.  Varsinkin massaihmiset.  Erimielisiä vainotaan ja  mustamaalataan sekä leimataan. Suvaitsemattomasti.

MIKÄ selittää sen, että Kiinan  johtaja Xistä tuli maailman johtavia valtiomiehiä, vaikka hän joutui isänsä Maovastaisuuden vuoksi  15-vuotiaana  nöyryyttävään pakkotyöhön maaseudulle?  Syy oli se, ettei Xi katkeroitunut ja asettunut sorrettujen puolella, vaan omaksui omaksi edukseen Maon opit niin perusteellisesti, että  pääsi Kiinan johtoon ja mahdollistaa nyt  säätämällään lailla elinikäisen presidenttiyden itselleen.  Liekö Venäjän Putinilla samanlaisia pyrkimyksiä valtansa turvaamiseksi?

MITÄ tarkoitetaan termillä Tukholma-syndrooma?   Onko  se pakon sanelema ratkaisu?

POLITIIKKA on pahimmillaan likasta valtataistelua, mutta parhaimmillaan hedelmällistä, vastuullista yhteispelitaitoa.  Onko Suomessa liikaa repiviä puolueita ja eturyhmiä  poliittista valtaa ja sekametelisoppaa hämmentämässä? Eli mitä useampi kokki sitä huonompi soppa.  Vai onko se sitä demokratiaa ja sen heikkoutta?  Ovatko jatkuva, laskelmoiva  vaalikeskeinen ajattelu ja ostogallupit  maan pitkäjänteistä asioiden hoitoa  pilaavia seikkoja? Onko oppositio vastaan hallitus- nokittelu hedelmällistä valtiontalouden hoitoa? Pitäisikö presidentillä olla isompi valta hajottaa tarvittaessa kykenemätön hallitus, kun välikysymystehtailullakaan ei voida kaataa hallitusta?  Olisiko Sveitsin malli parempi Suomelle? Mikä mättää Suomen politiikassa?

MEILLÄ Suomessa eduskuntavaalit lähestyvät.  Suomi tarvitsee luotettavia valtiomiehiä ja -naisia johtoonsa eikä mitään poliittisia pelureita ja oman edun kalastajia. Niin maa makaa kuin se petaa. Pelkät puheet eivät riitä, vaan tarvitaan yhteisvastuuta ja  isänmaallisia tekoja. Harkitse tarkkaan kenelle annat valtakirjan Arkkadian mäelle. Muista etteivät vaalilupaukset velvoita ehdokkaita valtakirjan saatuaan.

_____________________________________________________________________________

ULKOLINJA: Kuka on XiJinping (51:40 min) (Yle/Areena):

 

https://areena.yle.fi/1-4546138

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko politiikka likaista oman edun peliä "tyhmien" kansalaisten kukkarolla? Vai asiallista ja rehtiä valtiotalouden hoitoa? Mikä mättää Suomen politiikassa,jos mättää? Mitkä ovat avainkysymykset seuraavalle eduskunnalle?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hyvä dokumentti ja itse asiassa "pakkopulla" jokaiselle, maailman menosta kiinnostuneelle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15. Näin on. Kiina tekee isolle väestölleen kaukonäköistä ja maltillista sekä harmoonista politiikka eri maanosissa varmistaakseen resurssejaan riittävästi.

Kiina toimii viisaasti kuin ison kalan kesyttäjä, eikä hosu saaliin ylös saamiseksi. Kiina pelaa hyvin poliittista shakkiaan tietyin ongelmakohdin kuitenkin. Suomen kannattaa pitää hyvät suhteet Kiinaan -kuten Niinistö nytkin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Itse koen näin, että äänestäjänä vihdoin saan pelata poliittista peliä. Sallin sen itselleni. Elämäni aikana kävin lähes koko puolueskaalan läpi (aloitin aika lailla vasemmalta, mutten siltikään aio päätyä äärioikealle). Nykyisessä Suomessa etenkin laskutaidoton vasemmistoliitto häritsee minua, mutta niin häiritsevät nuo yhden asian persutkin minua.

Tuntui hyvältä vapautua entisen minän "puolueuskollisuudesta" ja olenkin mielihyvin poliittinen tuuliviiri. Nykytilanne on sen verran sotkuinen, että vain itsenäisesti ajatteleva saa jonkinlaista iloa äänestämisestä. Perinteisiä "valtapuolueita" hieman käy sääliksi kun tuo punainen lanka näyttää olevan hukassa..niin meillä kuin muualla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eipä sitten taida olla muuta mahdollisuutta kuin äänestää keskustaa:-) Sipilä ansaitsee vielä toiset neljä vuotta. Hän on toiminut (virheineenkin) selkeästi määrätietoisemmin kuin juuri yksikään pääministeri pitkiin aikoihin. Vaikka ei olekaan mikään varsinainen poliittisen retoriikan tai kansanvillitsemisen mestari...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Olematta keskustalainen voin todeta, että Sipilä on ollut selvästi mainettaan parempi. Rauhallinen pääministeri, joka on antanut presidentille runsaasti liikkumavaraa. Itse vierastan hänen uskoaan Saksaan, euroon ja Brysseliin, mutta siitä huolimatta kirjoitin vuosi sitten seuraavan blogin, josta sain aika lailla lunta tupaan.. En vaan yksinkertaisesti pidä siitä, että kun miestä kerran haukutaan, niin kaikki yhtyvät siihen. Vastenmielinen laumailmiö. Olisin enemmän huolissani, mikäli Rinteestä tulee pääministeri (ja Timo Harakasta valtionvarainministeri..):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255952-juha...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. Näin voidaan tulosten perusteella todeta. Uskoisitko Suomen SDP:n ja Rinteen huostaan seuraavaksi vaalikaudeksi? Meriitit ja näytöt eivät mairittele. Kokoomuskin on päässyt hallitusvastuista kuin koira veräjästä.

Vihapuheita on Sipilälle riittänyt mediassa. Sinipuna ei houkuta. Edellinen muistetaan pitkään. Punamultaa taitaa pukata.

Pääministerin kohtalona onkin olla median ja oppositiopuolueiden sylkykuppi tai jopa kusitolppa. Oppositiohan ei ole vastuussa mistään. Siksi se räksyttää aina kuin rakkikoira päästäkseen itse sylkykupiksi ja pääministeripuolueeksi vaaleissa. Paradoksaalista ja ristiriitaista.

Onko tämä vastakkainasettelu mielekästä ja tehokasta valtiotalouden hoitoa ja organisaatiopolitiikkaa? Mielestäni ei. Kaukana siitä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Nykyisessä Suomessa etenkin laskutaidoton vasemmistoliitto häritsee minua, mutta niin häiritsevät nuo yhden asian persutkin minua."

Minua häiritsee molemmat, Vihreät ja Vasemmisto, jotka tiedostaen tai tiedostamatta myötäilevät Kokoomuksen ääripoikeistolaista politiikkaa niin taloudessa kuin siirtolaisuudessa. Toki postkolonialismin näkökulmasta, toisin kuin kokoomuksen globaali talousliberalismi, mutta tavoite niillä on sama, lännen ja Lähi-idän kulttuurien sekoittaminen.

Persuja en voisi kutsua edes puolueeksi, niiden poliittinen broilekasvattamo on vasta muutaman vuoden vanha ja puheenjohtajakin on introvertti nörtti, joka vain joutui politiikkaan. Kansanedustajatkin kuin suoraan pystymetsästä, kyllähän moinen ärsyttää, että juntit on päästetty eduskuntatalon kristallikruunujen alle.

Ja onhan persuja harjattu ties mistä, ennen 2011 jytkyä nähtiin joukkohysterian pohjanoteeraus - valtamedian säestyksella parempi kansa revitteli persuehdokkaiden ulkonäöllä, untuvikot eivät tajunneet retusoida ehdokkaittensa kuvia ennen listan julkaisua.

Minä tunnen myötätuntoa persuja kohtaan, kun ajattelen niiden ihmisten reaktioita, joiden alueille Stalin siirrätti kertaheitolla uusia kulttuureja vanhoja "rikastuttamaan".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#13. Kiitos kommentista.Raaka totuus on se, että Suomi saa taas sellaisen kansanedustajajoukon Arkadianmäelle kuin äänillään ansaitsee ja pulinat sitten Virolaisen Johanneksen tyyliin pois. Mutta nukkumaankaan ei kannata vaaleissa jäädä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3. Hävinneet puolueet syyttävät puolustuspuheissaaan usein, "etteivät heidän kannattajat lähteneet nyt äänestämään". Mistä he tietävät sen? Ihmiset ovat nykyään kovin liikkuvia ja voivatkin äänestää jotain toista puoluetta sillä kertaa. Ovatko siten äänestäjät ns.korvamerkittyjä? Kaikki eivät ole puolueuskollisia - syystäkin petyttyään ja protestiksikin.

Toisaalta puhutaan vaalikarjasta, joka pitäisi saada patistetuksi vaaaliuurnille. Pelätään, että ihmiset äänestävät jaloillaan ja nukkuvat, eikä äänesstysprosentti nouse korkealle. SEkin kuuluu demokratiaan: äänestää tai olla äänestämättä.

On myös protestivaaleja ja rökäletappioita tai veret seisauttavia vaalivoittoja tai yllättäviä "jytkyjä" erisuuntaisista gallupeista huolimatta. Siksi sanotaankin, etteivät gallupit äänestä, vaan pikemminkin pyrkivät vaikuttamaan ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Moni ihminen haluaa pelata tai olla voittajajoukkueessa tai puolueessa voidakseen kerskua julkisesti, että me voitettiin.

Puoluepetturin leimaa joutuvat kantamaan aisojen yli hyppijät. He joutuvat siirtymään omaan ryhmittymään tai perustamaan oman puoleen. Esimerkkejä löytyy tälläkin hetkellä. Mutta pitäisikö ihmisten olla aina puolueuskollisia? Ainakin jäsenkirjan omaaavilta sitä ikäänkuin vaaditaan. Ihminenhän voi aina muuttaa mielipidettään tai vaihtaa ehdokastaan petyttyään aiemmin äänestämäänsä. Se on sitä demokratiaa. Suomi on vapaa ja demokraattinen maa ei totalitarismi.

Humoristisesti puhutaan, että totalitaristisissa maissa on pakkoäänestys ja velvoite äänestää jopa moneen kertaankin, mutta eri paikoissa. Siksi äänestysprosentti saattaa olla yli 100. Patistajat huolehtivat niissä äänestysakivisuudesta! Valheellinen ja Potemkin kulisseissa elävä järjestelmä!

Ns. nukkuvien puolue-puheet ovat huuhaata. Jos nuo nukkujat heräävätkin äänestämään eivät he enää ole nukkuvia vaan äänestäjiä. Eikä nukkuvien puolue ole rekisteröitynyt,vaan epämääräinen popula, joka ei äänestä. Se johtuu yleensä siitä, ettei heitä politiikka kiinnosta tai protestiksi jätetään äänestämättä taikka ei löydetä sopivaa puoluetta tai ehdokasta. Syitä on monia ihmistä myöten. Koetaan ettei pystytä vaikuttamaan mitenkään.

Onko Suomessa jo liikakin puolueita? Sitä olisi syytä pohtia. Miten olisi USAn kahden puolueen malli taikka kolmen puolueen malli oikeisto, keskusta ja vasemmisto? Mikä mättää Suomen nykypolitiikassa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Itsenäinen ajattelija sitä täytyisi olla äänestäjänkin. Mutta kun ei tunne tarkkaan poliittisen eliitin pyrkimyksiä, ei voi luottaa kehenkään.

Puolueiden keskinäinen yhteispelitaidottomuus/-haluttomuus ei mairittele politiikan vastuullista tekoa. Oman edun ajajia on liikaa. Kansa unohtuu muulloin paitsi ennen vaaleja.

Ruotsin mallikaan ei houkuttele.

Toisaalta on hyvä, ettei asuta yhden ainoan "oikean" ideologian pakkopullamaassa, jossa vainotaan toisinajattelijoita.

Suomi on hyvä maa sikäli, kun täällä on perustuslaissa suojattu uskonnon ja omantunnon vapaus sekä sananvapaus ja julkisuus (PL 11 ja PL 12).

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Mutta kun ei tunne tarkkaan poliittisen eliitin pyrkimyksiä, ei voi luottaa kehenkään". Näissä peleissä on vain todennäköisyyklsiä, kiville vievät niin ehdoton luottamus kuin epäluottamuskin. Valintojen onnistumisen todennäköisyyden saaminen kohtuullisen hyvälle tasolle vaatii puolueiden ja ehdokkaiden toiminnan seurantaa pitemmällä ajalla. Minun nähdäksen seuraavien vaalien kannalta näytöt on jo annettu. Näiden viimehetken teatteriesitysten ei pitäisi antaa juurikaan vaikuttaa äänestyspäätökseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16. Minullakin on kestoehdokas ollut jo vuositolkulla, joten äänestäminen on helppoa.

Politiikkahan on suurta show'ta ja teatteria. Mutta missä maassa oli aikoinaan maailman suuri teatteri?

- Suomessa tietenkin Arkadianmäellä. Kuiskaamokin oli Kremlissä asti

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tukholma-syndroomalla tarkoitetaan panttivangin kääntymistä kaappaajien kannattajaksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Omasta mielestäni tässä kaikilla ulisijoilla joissakin rikosasioissa mennään tunteet edellä faktojen sijaan. Minä en perusta mihinkään tunteisiin vaan faktoihin. Hyvävelijärjestelmä on suurelta osin ahneuden synti, oman edun tavoittelu, jolla saadaan mielihyvää (tunne).

Politiikassa pitää osata poistaa tunteet sivuun ja katsoa kylmät faktat ja tehtävä niistä hyvät ratkaisut kansalaisten hyväksi.

Suomessa oikeasti on korruptioita joka paikassa ja media valehtelee, että Suomi on mukamas maailman vähiten korruptoitunut.

Istuvia puolueita en ikinä äänestä ja enemmän kannatan ulkopuolisia puolueita, kun he ovat vähiten korruptoituneita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Suomessa on todellakin mielipiteen vapaus. Ja ei ole äänestämispakkoa kuin joissakin totalitaristisissa maissa. Hyvä niin! Kun on tunnetta ei ole järkeä, sanotaan. Koskee myös politiikkaa.

Korruptiota on Suomessa tutkitustikin ja julkisuudessa todetusti. Muualla ehkä vielä enemmän.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#6:
Näytti hyvältä puheenvuorolta seuraavaan lauseeseen asti. "Istuvia puolueita en ikinä äänestä ja enemmän kannatan ulkopuolisia puolueita, kun he ovat vähiten korruptoituneita". Epäilen nimittäin vahvasti, että ne ulopuoliset puolueet vain odottavat vuoroaan saadakseen mahdollisuuden korruptoitua.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#19. Paljon on rahan perässä juoksijoita, mutta vähemmän niitä, jotka korjaavat poliittisessa ruletissa isoimmat päävoitot.

Jotkut ehdokkaat ottavat isot velat päästäkseen kansanedustajiksi, mutta pelkällä rahalla ei ääniä saa. Huono sijoitus niillä, jotka jäävät rannalle ja poliittiseen paitsioon. Velkaa maksetaan sitten kuin kuollutta lehmää. Etuisa juttu?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Onko mielestäsi Suomessa kriminaalipolitiikka kohdaallaan vai kohdellaanko rikoksentekijöitä liian pehmokätisesti. Onko mielestäsi uhrin asema edelleenkin unohdettu ja rikollista paijataan liikaa vai onko kaikki jo kohdallaan?

Onko pedofiileillä ja raiskaajilla liian pienet tuomiot. Pitäsikö heidän kuvansa julkistaa mediassa uusintarikosten estämiseksi? Vai mitä pitäisi tehdä em. rikosten vähentämiseksi. Maastakarkoitus niille jotka eivät opi elämään ihmiksi Suomessa vai mitä? Eli maassa maan tavalla ja laikien mukaan tai maasta pois.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Suomen ja koko Euroopan suurin uhka mielestäni on islam. "Arvoton" Eurooppa on EU:n hampaattomuuden vuoksi kykenemätön sitä torjumaan. Kristillis-humanitiselle perustalle rakennetut kansallisvaltiot on EU:n sairaan arvotuksen mukaisesti kielletty ja vain rahan valtaan ja yksilölliseen itsekkyyteen perustuva "arvosto" on sallittua. Tavoitteena on kansallisvaltioiden tuhoaminen ja eurooppalaiseen rahan valtaan perustuvan liittovaltion muodostaminen. Köyhät on pantu kyykkyyn ja muukalais-islamilaiset on nostettu tikun nokkaan eurooppalaisten verorahoilla elätettäviksi ja palvottaviksi. "Eliittinä" itseään pitävä suvakkisakki on rakentanut eurooppalaisen sosiaalipolitiikan niin, että työtätekemättömät pärjäävät ja raskaan työn raatajat heidän hyvinvointinsa maksavat. "EU-eliitti" vetää välistä ja rikastuu.

Islamille on pantava suitset. Maahanryntäämisen esteeksi on pantava rajavalvonta päälle ja heidän houkuttelu maihimme on lopetettava.
Ei kukaan tervejäkinen perheenpää ota kotiinsa ilmaiseksi elätettäviä, jotka kaiken lisäksi syövät isäntäväen lukuun parasta ruokaa, vaativat talon parhaat huoneet ja vuoteet lekotellaseen,halveksivat isäntäväen uskontoa, isänmaanrakkautta ja kansallisia arvoja ja kaiken saamansa päälle raiskaaavat talon emännän ja tyttäret.

Isänmaataan, kotiaan ja läheisiään rakastava suomalainen ja kunnon eurooppalainen mies ei moista salli ja heittää huonosti käyttäytyvät loisijansa talostaan ulos ja kaijottaa heidät kauas rajojen taakse, mistä ovat tulleetkin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Kiitos kommentista Matti. Maassa maan tavalla tai lakien mukaan tai maasta pois. Siivellä eläjiä ja raiskaajia ei tänne tarvita lisää.

Nyky-EU ei ole sitä mitä alkuperäisissä arvoissa ja tavoitteissa sovittiin ja säädettiin. Jäsenmaat ovat euroeliitin lypsylehmiä ja pelinappuloita.

EU ei ole edes tarpeeksi yhtenäinen maailmalla. Ristiriidat ja Kreikan ja Italian kaltaiset maat voivat muodostua brexitin ohella kohtalokkaiksi EU:n olemassaololle. Euroauervaarat vallassa nykyään.

Iso virhe, että Suomi vietiin väkisin ilman kansanäänestystä EU:hun.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyllä siitä oli kansanäänestys. Me äänestimme kyllä. Onneksi. Missä EU, siellä ratkaisu, voisi vanhan "soinismin" vääntää vähän paremmin todellisuutta vastaavaan muotoon.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kuten Mika totesi, siitä oli kansanäänestys. Itse kuuluin siihen 43 %:iin, joka äänesti liittymistä vastaan ja muistan vieläkin varsin hyvin, miten vuonna 1994 minun hollantilaiset sukulaiseni ja tuttavani ihmettelivät minulle "eikö Suomi ymmärrä omaa parastaan?" (he kun olivat olleet EU:n kyydissä jo hieman kauemmin). Alkuperäinen Benelux ja siitä seurannut pikku-EU olivat vielä OK, mutta sen jälkeen alkoivat nuo valtavat kasvunkivut, jotka yhä vaan pahenevat...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Minä äänestin (hieman epäröiden) puolesta, ja nyt olen entistä vakuuttuneempi, että äänestin oikein.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#12:
Minä äänestin liittymisen puolesta. Jälkeenpäin on arveluttanut, että tulikohan äänestettyä viisaasti, mutta jos uudestaan pitäisi äänestää silloisen tilanteen mukaisesti ja silloisen tiedon varassa, ilman jälkiviisautta ja tulevaisuuden tuomia tietoja, kyllä minä taas äänestäisin liittymisen puolesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #29

Luulenpa että brititkin äänestäisivät EU:ssa pysymisen puolesta nyt kun ovat heränneet ja järki on palannut päähän. Ehkä koko ero peruuntuu, mikä olisi kaikkien etu, varsinkin brittien.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #31

#31:
Tuo on eri asia ja tuo on spekulointia. Keskustelussa painottuu nyt pelko siitä, että mitähän siitä erosta seuraa. Jos äänestämään mentäisiin, muistettaisiin myös pelko siitä, että mitähän tästä EU:ssa pysymisestä seuraa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

EU:ssa pysymisestä on seurannut kaikille sen jäsenille paljon hyvää. Myös niille maille joille EU:n arvot eivät kelpaa (Puola, Unkari ja muut puolifasistiset Itä-Euroopan maat) EU:n rahat kelpaavat oikein hyvin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

"EU:ssa pysymisestä on seurannut kaikille sen jäsenille paljon hyvää."

Eipä missään EU-maassa uskalleta enää tehdä kyselyjä EU:n hyvyydestä tai erosta. Komissio kielsi brexitin jälkeen kaikki yhteisöön liittyvät kansanäänestykset EU:maissa mutta kaikkia vaaleja ei onneksi ole vielä kielletty.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Ei se mitään ole kieltänyt eikä voisikaan kieltää. Tiesin että brittejä tulee vielä kaduttamaan koko brexit, ja oikeassa olin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #31

#31. Tässä tuoretta tutkimustietoa brexitistä (HS/Ulkomaat/A26/PE/18.1.2019)

Briteistä 56 prosenttia äänestäisi EU:n jäsenenä pysymisen puolesta, jos asiasta järjestettäisiin uusi kansanäänestys, kertoi kansainvälisen Yougov-tutkimusyhtiön kysely uutistoimisto Reutersin mukaan.

EU-jäsenyyttä kannattavien osuus koskee niitä, jotka ilmoittivat kantansa kysymykseen. Siitä siis jätettiin huomioimatta ne, jotka eivät halunneet tai osaa ottaa kantaa.

Näin mitattuna EU-jäsenyyden vastustajia oli 44 prosenttia. Näkemyksiä kysyttiin päivä sen jälkeen, kun alahuone tyrmäsi erosopimuksen...

Keskiviikkona Mayn hallitus selvisi epäluottamusäänestyksestä, mutta Britanniaa uhkaa 29. maaliskuuta koittava äkkiero ilman pehmentävää siirtymäaikaa, ja uudella brexit-äänestyksellä on alettu spekuloida.

Parlamentin brexit-valiokunta vaati keskiviikkona , että alahuoneen pitäisi järjestää koeäänestys eri vaihtoehdoista.

Sen mukaan vaihtoehtoja on neljä (4): uusintaäänestys Mayn hallituksen brexit-sopimuksesta, EU-ero ilman sopimusta, uusien brexit tavoitteiden ohjaamat lisäneuvottelut sekä neljänneksi uusi EU-kansanäänestys. (HS/Tommi Hannula)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Tulee mieleen se Haavikon runo, joka loppuu näin: "Tosiasiat on ensin tunnustettava, sitten valittava, ettei niitä tule ensin valinneeksi, sitten tunnustaneeksi." Brexitin kanssa kävi tuo jälkimmäinen. Iso-Britanniassa ei ilmeisesti oikein tajuta, ettei brittiläistä imperiumia ole enää pitkään aikaan ollut olemassa. Ja se että yhtenäinen EU on kyllä suuri mahti, mutta erillään Euroopan maat ovat pieniä maita, jopa Saksa. EU on kyllä yhdessä USA:n ja Kiinan veroinen (ja monissa asioissa parempikin), mutta yksin ei mikään sen jäsenmaista ole jotain Sveitsiä kummempi (sympaattinen pikkuvaltio, jossa on postikorttimaisemia ja käkikelloja).

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #39

#39. Minulle tulee taas mieleen arvostetun Otto von Habsburgin näkemys EU:sta:

- "Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä peustuslain lakiensa yläpuolelle."

EU:sta ei ole vastapainoksi Venäjää, Kiina eikä USA:ta vastaan, joilla näyttää olevan omat - HUOM! nationalistiset - maailmanherruspyrkimykset eli uusi maailmanjärjestys kuten käy hyvin ilmi yllä Yle Areenan Ulkolinjan Kuka on Xi Pinjong silkkitieajatuksineen maailmanpolitiikassa. Keinot vain ovat modernisoitua NL:n ajoista. Ja muiden maiden nationalismi julistettu pannaan näissä maailmanherruus- ja valtapyrkimyksissä.

EU/EMU:ssa kansallisvaltiot on orjuutettu juridisesti, poliittisesti ja taloudellisesti EU/EM/EKP-eliitin pelinappuloiksi. Ja nationalismi on siksi kiellettyä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #40

Eihän nationalismi kiellettyä ole, kyllä nationalistiset voimat jyllävät jälleen Euroopassa - ihan kuin ihmiset evät olisi historiasta oppineet mitään. En sanonut kansallissosialistit, mutta arvasitte varmaan muutenkin, ettekö arvanneetkin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ilman kansanäänestystä meille pakotettiin yhteisvaluutta joka on Suomelle haitallisinta EU:ssa. Euron piti olla liima joka sitoo Suomen liittovatiokehitykseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#21. Puhut pelkkää asiaa Jarmo. Näin kävi. Totta totisesti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#12. Kyllä asia on, niin että Lipponen ja Niinistö päättivät Ahon vastustaessa EMU:hun menosta, eikä kansanäänestystä järjestetty euroon ja EU:hun menemisestä. Tässä tarkemmin muistin verestämiseksi:

§§§ EMU-PÄÄTÖS EDUSKUNNASSA VUONNA 1998:

http://www.youtube.com/watch?v=PwEbyUactDE

Kuka se syö pahanmakuista EMU-kakkua nahkurin orsilla politiikan paitsiossa??

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Esko Ahon oma virhe vuorostaan oli se, että mies omalla arvovallallaan pakotti keskustapuolueen EU-liittymisen puoleen (ja hesari säästi onnistuneesti valtavalla Zhirinovski-pelottelullaan).

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#24. Ihminen on erehtyväinen ja lehmä märehtiväinen. Ainakin muistin suhteen.

Tässä kuitenkin faktoja Suomen EU-taipaleesta netin avulla:

1)Suomen tie EU-jäsenyyteen:

https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu

2) EU-jäsenyyden käsittely eduskunnassa - hallituksen EU-jäsenyyttä koskeva esitys annettiin eduskunnalle 25.8.1994:

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir...

3) WIKIPEDIA: Suomen neuvoa-antava EU-kansanäänestys 16.10.1994

Puolesta = 56,9%
Vastaan = 43,1%

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_EU_kansanaane...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#24. Onko tuo sitten sitä laskelmointia ja opportunismia vai mitä? Joka tapauksessa poliittista peliä suhdanteiden mukaan? Pelimannit asialla.

Suomen geopoliittinen asema siis katallysaattorina. Pelon politiikkaa ym. virityksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset