karikilpio

Miksi valtalehdet salaavat Iltalehden galluptulokset?

OVATKO  AIEMMAT GALLUPIT LUOTTETTAVIA?

 

Miksi Hesari, Etelä-Suomen Sanomat, Länsi-Suomi ja  Karjalainen  ynnä muut valtalehdet  pimittävät Iltalehden upouudet galluptulokset? Mitä pelätään?

ONKO TARKOITUS tekaistuilla gallupeilla ohjata ihmisten äänestyskäyttäyttymistä vaalien viime metreillä?  Herää kysymys,  mihin tällä salaamisella pyritäänkään?

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687508_pi.shtml

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239935-il-selvitti-toinen-kierros-tulee...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Media ja gallupit eivät päätä Suomen presidentin valinnasta, vaan äänestäjät.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249547-...

ÄLÄ nuku, vaan äänestä vaikka muutoksen puolesta!

Mikä on median ja galluppien juridinen ja poliittinen vastuu tekemisistään ja lausunnoistaan?

MUTTA vasta analyysiyhtiö Accuscore/ Iltalehti ja Väyrynen tekivät näistä kunnon presidentinvaalit:

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687...

JÄLKIVIISAUS:
https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2432168

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No varmaan siks, koska tuo ei ole oikein mikään gallup, vaan jopa aikaisempiin vaaleihin ja aikaisempiin kyselyihin perustuva ennuste.

Ja tekijätkin sanoivat, että on vaikeata tällaisissa vaaleissa tehdä ennustusta.

Pekka Iiskonmaki

#2
Petterin ehdokkaalla ei mene hyvin ja se harmittaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #14

Mä äänestin Niinistöä, ja aika kovat lukemat hänellä on tuossa sinunkin''gallupissa'' :)

Tulisi vaan toinen kierros, se olisi ihan hauskaa, voittaja on jo nyt kaikille selvä kuitenkin

Niinistö jatkaa ylivoimaisesti

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #38

##8. Petteri. Mitäs mieltä olet demareiden kannanotoista? Demarit kiukkuisia "työväen valepresidentille" - Niinistö paljastui perusporvariksi:

http://viljoh9.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249687-tyo...

Alkavatko valheellisen "työväenpuolue" kokoomuksen etsikkoajat lähestyä? `

Niinistöä grillataan aktiivimallista tentissäkin:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240032-niiniston-...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinistöllä vai?

Sehän valitaan presidentiksi, en sitten tiedä voisiko huonommin mennä :)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #37

#37. Petteri. Joko sekin on etukäteen kirkossa kuulutettu totuus vai ei?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #37

#37. Petteri. Onko "työväen valepresidentti" S. Niinistöstä enää koko kansan presidentiksi?

Demarien mielestä vain perusporvariksi ja oikeiston presidentiksi osoittautuneesta Sauli Niinistöstä ei ole enää koko kansan presidentiksi.

http://viljoh9.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249687-tyo...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Sunnuntai-ilta paljastaa faktat ja galluppien oikeellisuuden. Nyt on vielä liian aikaista nuolaista ennen kuin tipahtaa. Tuleeko toista kierrosta vai ei? Toivotaan, että tulee. Vai mitä? Se olisi oikeus ja kohtuus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ihmeessä vaalitulos voisi paljastaa gallupin oikeellisuuden? Jos nyt kysytään ketä kannatetaan presidentiksi 2048 ja enemmistö vastaa Paavo Väyrynen, mutta käykin niin ettei Paavo voita silloinkaan, oliko gallupin tulos väärä? Sekoitat täysin kaksi asiaa. Gallupit eivät ennusta tulevaa, vaan kertovat tilanteen tutkimusajankohtana. Ennusteet ovat asia erikseen ja silloin käytetään erilaisia laskentamalleja, joissa on oletettuja korjauskertoimia. Ennusteet taas eivät kerro senhetkisestä tilanteesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lähellä äänestystä tehdyn kyselyn tulosten suuri poikkeama äänestystuloksesta antaa kyllä kyselyn tekijälle aiheen tutkia menetelmäänsä. Sen sijaan pienet poikkeamat selittyvät kyllä sillä, että näyte ei ole juuri koskaan täsmälleen perusjoukon jakauman mukainen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #69

Ei näyte ole käytännön syistä koskaan tasan perusjoukon kaltainen. Tiettyjen valittujen kriteerien perusteella tulosta tavataankin painottaa, osajoukkojen jakauman mukaan niin että näyte saadaan vastaamaan perusjoukkoa. Sehän ei kuitenkaan ole tämän blogauksen ongelma, vaan täydellinen ymmärtämättömyys mielipidekyselyn ja ennusteen eroista.

Viime presidentinvaalien viimeiset kaksi gallupia olivat molemmat virhemarginaalin sisällä lopputuloksesta. Samaten paljon parjattujen USA:n presidentinvaaligallupien viimeisen viikon konsensuslukema oli virhemarginaalin sisällä molempien pääehdokkaiden tuloksesta. Kuitenkin jatkuvasti tulee tällaisia "gallupit ovat manipuloituja" sekoiluja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #73

Niin, ja kysely-yritykset (ainakin, jos aikovat pysyä pinnalla) ovat sen verran ammattitaitoisia, että vertaavat omia tuloksiaan vaalitulokseen. Jos poikkeamat ovat liian suuria, ne taatusti tutkivat, miksi? Ja tekevät tarvittaessa korjauksia omiin menettelyihinsä.

Virhelähteitä on ihan tarpeeksi, että sinne ei tahallaan kannata itse jättää yhtään ylimääräistä mentelmävirhettä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#44.Max Stenbäck. Ydinkysymys: Onko "työväen valepresidentistä Sauli Niinistöstä koko Suomen kansan presidentiksi? Demarien mielestä perusporvarista ja vain oikeistoa kunnioittavasta miehestä ei ole koko kansan presidentiksi:

http://viljoh9.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249687-tyo...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sunnuntai-ilta kyllä paljastaa faktat, jos faktana pidetään sitä, miten äänestäjät lopulta äänestävät.

Gallupit ovat sen sijaan kertoneet faktat koko ajan. Niiden kertomana faktana on, miten kyselyyn vastanneet ovat kertoneet äänestävänsä.

Sinä väitit puolestasi gallupiksi vaaliennustetta, joka siis pyrkii ennustamaan gallupien pohjalta, miten äänestäjät tulevat äänestämään. Sunnuntaina näemme siis, kuinka hyvin tuo linkkaamasi vaalitulosveikkaus pitää paikkaansa.

Iltalehden käyttämä ennuste (veikkaus) on varmaan ihan hyvä. Itse tykkäsin enemmän Ari Alsion ennusteesta. Siinä on prosenttien lisäksi mukana myös ennustetut äänimäärät:
http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249480-me...

Pekka Iiskonmaki

Niillä on pelko persiissä.

Niiden aikaisemmat ennustukset tekee niistä pellejä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Siltä näyttää. Suomalaiset ovat revanssihenkistä porukkaa. He eivät purematta niele kaikkea huuhaata ja selviä jussitusyrityksiä. Vaikka jotkut pitävätkin heitä tyhminä. He osaavat jopa lukea tekstiä rivienkin välistä. SYY: Heillä sanotaan olevan sitä kuuluisaa maalaisjärkeäkin...

Ja huumorintajuakin. Kaikki eivät ole totisia torvensoittajia ja besserwissereitä. Show must go on!

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Koska valtamedia ei ole mv-lehti tai Laura Huhtasaaren gradu tai siis niiden logiikka ei perustu toisten medioiden uutisten kopiointiin vaan omaan uutistuotantoon.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6.Voihan tuon noinkin yrittää puhua ja selittää parhain päin. Mitenkäs on Niinistön,Haaviston jne gradut ja valtalehtien puolueettomuudet ja sitoutumattomuudet? Mihin päin ne ovat kallellaan?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Valtalehtien sitoutuneisuus käy ilmi kun tsekkaa sen, kuka omistaa niiden osakkeet. Toisaalta mediatalojen on myös tuotettava omistajilleen voittoa, mikä myös vaikuttaa niiden uutistuotantoon.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#43. Kenen leipää syöt sen lauluja laulat, ja sen mallisia juttuja teet, tai "labradorin noutaja" tulee viemään sinut kilometritehtaalle kävelylle/töihin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ehkä syynä on se, että eivät halua antaa ennusteen tehneelle firmalle ilmaista mainostilaa. Tämän "ennusteen" tekijä näyttää olevan urheiluanalytiikkaan erikoistunut konsulttifirma ja kaverit ovat nyt keksineet hyvän tavan saada maksutta näkyviin firmansa nimen ja sopivasti palvelumainontaakin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...saada maksutta näkyviin firmansa nimen ja sopivasti palvelumainontaakin."

Kyllä varmaan ovat maksunkin siitä saaneet Iltalehdeltä.
Tilaajan (IL) kannalta Saulin luku 49,2% pitää sopivasti jännitystä yllä.
Ottaen huomioon lähtötietojen virhemarginaaliin, Accuscore olisi yhtä hyvin voinut päätyä lukuun 50,1%. Mutta se ei olisi palvellut IL:n myyntitarpeita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#11. Lehden toimittaminenkin on pisnestä ei hyväntekeväisyyttä. Huono lehti ei ole myyvä. Päivälehtiä myydään hyvillä otsikoilla ja raflaavilla lööpeillä. Sekä ilmoitustuloilla pidetään ne pystyssä ja elossa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Accuscore pelaa tosiaan eri sarjassa kuin varsinaiset kyselytutkimusyritykset. Näyttää vähän siltä, että IL on tehnyt heidän kanssaan sopimuksen noista ennusteista. Vaikea sanoa, ovatko muut edes kysyneet.

Urheiluanalytiikassahan heillä on aikamoinen sulka hatussaan. Jalkapallon MM-kisoissa he ennustivat pudotuspelivaiheen 15/16 oikein. Siis koko pudotuspelisarja loppuotteluun saakka välittömästi lohkovaiheen jälkeen. Samoin EM-kisoissa he ennustivat esimerkiksi Islannin menestyksen, vaikka eivät ihan noiden MM-kisojen osuvuuteen päässeetkään. Lauri Markkasen Chicagon todennäköisyys päästä pudotuspeleihin näyttää muuten olevan tällä hetkellä 0,3%. Ei siis ihan nolla.

Viime eduskuntavaaleissa he ennustivat esimerkiksi keskustan tuloksen olevan alle gallupien ja vastaavasti PS:n tuloksen yli gallupien. Heillä oli muistaakseni myös haaste, jossa osanottajat kilpailivat heidän ennustettaan vastaan. Voittaja taisi olla täältäkin tuttu Antti Koskela mutta hänkin hävisi Accuscoren ennusteelle.

Edelleenkin kannattaa muistaa, että heidän ennusteensa on simuloinnin perusteella tehty arvio todennäköisimmästä tuloksesta. Noissa IL:n tiedoissa ei taideta esimerkiksi kertoa, miten laaja varianssi noilla todennäköisyysjakaumilla on ollut. Tuon perusteella joka tapauksessa näyttäisi, että on suunnilleen 50/50 riittääkö yksi kierros vai tarvitaanko toinen.

Mielenkiintoista on myös se, että taas epäillään tulosta keskustataustojen perusteella. Miksi keskustalaiset näyttäisivät itselleen 'huonoa' tulosta. Vai onko sittenkin, että he yrittävät olla ennen kaikkea ammattitaitoinen analytiikkayhtiö. Se, että kaikki eivät ymmärrä, että heidän analyysinsä on malleihin perustuvaa todennäköisyyslaskentaa, ei ole heidän vikansa.

En niinkään epäile Accuscoren hakevan ilmaista mainosta (vaikka varmaan sitäkin). Pikemminkin Iltalehti hakee erottumista perusgallupeista ja sitä kautta nostaa omaa profiiliaan. Sen edistämistä ehkä muut välttävät.

JK. Voihan joku halutessan laskea myös keskihajonnan. Keskiarvo 49,2 ja jakauman pinta-alasta 55% on arvon 50 alapuolella. Selvää pässinlihaa laskutaitoisille...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#17. Mutta onko politiikka pelkää matematiikka vai vain laskelmointia? Tai vain pelkkää retoriikkaa ja ihmisten manipulointia? Kysyn vaan.

Sanotaan että tavallinen tusinapoliitiikko ajattelee vain seuraavia vaaleja, mutta valtiomies ajattelee myös seuraavia sukupolvia. Moniko presidenttiehdokas voidaan nyt luokitella valtiomieheksi tai valtionaiseksi?

Voidaan myös sanoa, etteivät ihmiset tuhlaa ruutia "variksiin" eli mitättömiin poliitikkoihin. Ketä paljon arvostellaan ja musta-maalataan, sitä paljon myös pelätään vastustajien toimesta. Näin on marjat ja viljat ja näreet.

Tällaista on poliittinen kilpalaulanta ja aivopesu. "Meidän brändi on teidän brändiä parempi." - Vaikkei olisikaan henkilökohtaislta ominaisuuksiltaan, edellytyksiltään tai poliittisilta kokemuksiltaan tai taidoiltaan ja kyvyiltään taikka sopivuudeltaan tai pätevyydeltään. Politiikkakin kun on myös aatemarkkinointia ja ihmisiin vaikuttamista. Tulokset ja teot puhuvat puolestaan. Ei pelkät puheet ja pyrkyryys. Nostettakin pitää olla hillotolpille ja julkisuuden framille eturiviin. Jotkut eivät ylety sinne isoillakaan rahoilla. Kansa ei arvosta ja luota heihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #66

"Mutta onko politiikka pelkää matematiikka vai vain laskelmointia?"
En ihan ymmärrä kysymystä. Accuscoren tulos on vain analyysia. Analyysiin taas tarvitaan matematiikkaa. On paljon asioita, joihin tarvitaan matematiikkaa ja tarvitaan myös dynaamista, mallipohjaista analyysia. Poliitikot osaavat sitä harvinaisen huonosti eivätkä ilmeisesti kovin hyvin kykene edes keskustelemaan oikeista asioista mallinnuksen tuntijoiden kanssa.

Kaiken lisäksi vielä väittäisin, että hyvät asiantuntijat eivät edes viitsi lähteä poliitikkojen kanssa marjaan, sen verran epätoivoista asioiden selittäminen heille on.

"Moniko presidenttiehdokas voidaan nyt luokitella valtiomieheksi tai valtionaiseksi?"
Tuosta joukosta ehkä Niinistö, Haavisto ja Vanhanen. Heillä sentään lienee jonkinlainen käsitys, mihin kykenevät ja mihin eivät. Muilta osin Suomeen on turha toivoa valtiomiehiä, koska kukaan järkevä ihminen ei enää poliitikoksi ryhdy. Sen verran siinä hommassa tulee lunta tupaan, jos yrittää vähänkään saada aikaan muutoksia. Sipilän ja Bernerin jälkeen lienee turha toivoa, että yrityselämästä vähään aikaan kukaan viitsisi leikkiin lähteä. Valtiomieheksi tai -naiseksi kumpikaan heistä ei ole halunnutkaan.

Suomessa ei yksikään puolue pääse nykyään paljoa yli 20% osuuden. On vaikea kuvitella, että tilanne oleellisesti muuttuisi lähiaikoina. Silloin se tarkoittaa, että voidakseen saada hallituksen aikaan, on pystyttävä yhteistyöhön vähintään kahden muun puolueen kanssa. Halla-ahon perussuomalaisille tuo on mahdottomuus vaikka omien kannattajien joukossa brändi olisi kuinka hyvä. Aikamoista nöyrtymistä vaatisi lähteä kokoomuksen, SDP:n tai vihreiden kanssa samaan hallitukseen. Euro- ja EU-erot tai massiiviset rajatarkastukset tuskin pääsisivät hallitusohjelmaan.

Jos Väyrynen onnistuu keskustan hajottamisessaan, keskustasta tulee myös pienpuolue. Minä hyväksyn sen ihan helposti. Maaseudulla sen sijaan varmaan ihmetellään, mikä puolue ajaisi heidän asiaansa hallituksessa. Sen jälkeen valtiomiehiä saa lähinnä etsiä kokoomuksen ja vihreiden joukosta. Niillä puolueilla on sentään jotain yritystä uudistua ajan mukana. SDP:n osalta en uskalla vielä ottaa kantaa. Heilläkin on vankka menneisyyden painolasti, joten saattaa olla, että keskustan kohtalo on heidänkin kohtalonsa.

Luotan aika pitkälle tuohon Accuscoren analyysiin. Toisen kierroksen todennäköisyys alkaa olemaan 50/50 luokkaa. Kisa toisesta paikasta käydään Haaviston ja Väyrysen kesken. Haavistolla on vihreä brändinsä ja Väyrysellä vastaan brändinsä. Siitä huolimatta en taktikoi Haaviston puolesta vaan itse tulen myös äänestämään Vanhasta. Toisella kierroksella äänestän Haavistoa, jos hän on siellä. Niinistöä, jos Väyrynen on vastustajana. Siitä voi päätellä, mitkä ovat Väyrysen mahdollisuudet.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #71

#71. Oli miten oli. Kyllä analyysiyhtiö Accuscoren ennuste ja Väyrysen mukaantulo tekivät näistä vasta kunnon presidentinvaalit. Muuten se olisi ollut pelkkä läpihuutojuttu. Tietysti myös Iltalehti , joka tilasi ennusteen Accuscorelta kaikkien luettavaksi ja ihmeteltäväksi: Toinen kierros tulee!

https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2432168
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687...

Niinistön pariksi toiselle kierrokselle mahdollisesti Väyrynen tai Haavisto.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... Länsi-Suomi ja Karjalainen ynnä muut valtalehdet..."

- Jos nuo maakunta-aviisit ovat valtalehtiä, mihin sarjaan katsot Iltalehden kuuluvan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#10. Iltalehti on hyvää ajankulua viestittävä päivälehti, muttei mikään tieteellinen aviisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin juuri! ;) (Varsin epäluotettava siis)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

#30. Poliittisessa pelissä/kilpajuoksussa kaikki käy kuin rakkaudessakin, sanotaan tunnetusti. Nytkin tahti vain kiihtyy kiihtymistään kalkkiviivojen lähestyessä. Lööpit ja heitot vain kovenevat...Julkisuuspeli on kovaa poliittista valtapeliakin - Kuka ottaa tavoitellun ilmaherruuden poliittisessa atmosfäärissä. Kuka on paras loppukirissä?

Täkyjä, jippoja ja ässiä kaivetaan hihoista ja liivin taskuista. Se on saletti. Mediaa myöten. Arkistoja myöten. Sponsoreita myöten.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

#30. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Accuscoren ennuste oli tarkin. Ei siis epäluotettava.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#9. Niin varmaan, varsinkin kun Iltalehden galluptulokset eivät ole valtalehdistön mieleisiä. Päinvastaisessa tapauksessa tilaa olisi annettu runsaasti ilmaistakin mainostamista varten.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Onko Kilpiö nyt sitä mieltä, että te Huhtasaaren ja Väyrysen kannattajapiireissä ette laske Almamedian omistamaa Iltalehteä ns. valtalehtiin?

Selvyyden vuoksi, voitko ilmoittaa mikäli nämä muut Almamedian omistamat lehdet ovat ns. valtalehtiä:

Uusi Suomi
Aamulehti
Kauppalehti
Lapin Kansa
Talouselämä
Arvopaperi
Satakunnan Kansa

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#Turha niitä on arvottaa. Makuasia. Kuka mitäkin arvosta tai ei. Lehdet hankkivat leipänsä jutuillaan ja mainoksillaan. Osa on arvostettuja, osa taas ei. En ole mikään asiantuntija panemaan niitä eritasoisiin luokkiin.

Mutta selvää salailua oli kuitenkin havaittavissa Iltalehden galluppiin nähden.
Kysynkin pikemminkin syytä tuohon salailuun ja pimittämiseen. Se on yhä blogijutut pääkysymys. Osaatteko vastata siihen?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #31

Viittaan Janne Salosen kommentteihin #16 ja #23. Siinä sinulle vastaus. Blogikirjoituksesi lähtökohta oli alun perin virheellinen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #32

#32. Minä viittaan niihin kinthaalla. Jätän ne omaan arvoonsa. Nyt tehdään vain poliittista showta, eikä olla missään tohtorinväitöstilaisuudessa. Vai mitä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #31

Kannattaa lukea blogi uudestaan.Tärkeintä on julkisuus.Kiitos siitä kaikille!

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #35

Luin sen uudestaan ja blogikirjoituksesi on yhä lähtökohtaisesti pielessä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #36

#31. Ei se ole pielessä, se on aivan sivun keskellä mielestäni.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #35

En tunnusta, vaikka väärässä olisinkin, ihan kuin Väyrynen puhuisi :)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #39

#39. Ei tämä ole mikään oikeudenkäynti, vaan poliittista teatteria parhaimmillaan ja joillekin tosikoille vakavimmillaan. Vai mitä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#28. Media ja gallupit yrittävät vaikuttaa ja päättää, mitä sinä ajattelet. On oltava siksi kriittinen ja itsellinen ja ajateltava vain omilla aivoillaan, mihin media ja gallupit pyrkivät. - Joko Suomessakin alkaa olla orwellilainen mielipiteen valvonta ja ajatuspoliisit?(Orwell: Vuosi 1984-malliin) - Vihapuhehysteria esimerkkinä! Iso-Veli valvoo...tuhmia puheita! Hyi! Hyi!

Vertaa tätä:

http://abdullahnassir.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kuten jo edellä on todettu, "tulos" ei perustu gallup-tutkimukseen, vaan on matemaattinen ennuste. Sen mukaan toisen kierroksen todennäköisyys näyttäisi olevan 55%, joka tarkoittaa sitä, että toinen kierros voi tulla, mutta lähestulkoon yhtä hyvin se voi olla tulematta.

Samalla tavoin kannatusluvut ovat mallinnuksen perusteella simuloituja.

Lainaus alustuksen linkin takaa:

"Vaaliennusteen toteuttanut Accuscoren Tuomas Kanervala selventää Iltalehdelle, että ennuste on tehty analysoimalla tietoa nyt julkaistuista mielipidemittauksista sekä aiempien vaalien äänestystiedoista."

Demokratian kannalta tuplauskierros olisi hyvä asia.

Accuscore ja muut vastaavat tahot luonnollisesti tekevät ennusteita tilaustyönä, eivät hyväntekeväisyyden nimissä. Viittauksia tähän ennusteeseen on suurien mediatalojen taholta kyllä nähty. Alustajakaan ei ole ollut pimennossa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... toinen kierros voi tulla, mutta lähestulkoon yhtä hyvin se voi olla tulematta" on päätelmänä erinomainen esimerkki median kyvystä toimia omana uutisenaan.

"Demokratian kannalta tuplauskierros olisi hyvä asia."

- Entä jos (Niinistön) valinta tapahtuu ensimmäisellä kierroksella lukemin istuva presidentti 60 - haastajat yhteensä 40? Olisiko se vähemmän demokraattista?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jos Niinistö valitaan ensimmäisellä kierroksella vaikkapa 60%:n äänisaaliin perusteella, olisi se toki olosuhteissamme demokraattinen vaalitulos.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #19

Miksi sitten kirjoitit:

"Demokratian kannalta tuplauskierros olisi hyvä asia."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15. Kun äänestäjät ovat äänensä antaneet ja tulos julkaistu, pulinat pois! Voittajien on helppo hymyillä, häviäjien nuolessa haavojaan. Sellaista se poliittinenkin kilpajuoksu tai perästähiihto on aina oleva. Kaikki eivät voi voittaa. Olipa kilpa mikä hyvänsä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#13. Vanha viisaus kuuluu: "Markan ja €uron rahallahan saa monenlaista ja halutunlaista tutkimustulosta." Kuin vain lyö riittävästä "pätäkkää ja tuohta ja kahisevaa" ko. tutkijan tai tutkimuslaitoksien kouraan!

Mitekäs se olikaan valheiden hierarkia: valhe, valkoinen valhe, emävalhe, tilastot, gallupit ja tutkimukset. Jälkimmäiset suurimpina.

Vertaa Kataisen Himasella teettämä "halpa" tutkimus.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tilastotiedettä ei kannata aliarvioida. Yleisimmin mennään metsään tulosten tulkinnassa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#13. Iltalehden mukaan analyysiyhtiö Accuscore on tehnyt Iltalehden toimeksiannosta useita ennusteita viime vaaleista. HUOM! Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Accuscoren ennuste oli tarkin.

Accuscore ei varsinaisesti tee omia kannatuskyselyitä, vaan käyttää muiden tuottamia kyselyaineistoja ja simuloi niistä oman ennusteensa.

Accuscore muistuttaa , että presidentinvaalien ennustaminen on muita vaaleja hankalampaa.

Sauli Niinistö ei ollut yllättynyt Accuscoren vaaliennusteesta:
- "Ei tämä yllättänyt. Minun kannaltani olisi hyvä, että jollain kierroksella tulisi valittua."

Paavo Väyrysen mielestä: "Tämä gallup on hyvä, kun se kerrankin kertoo todellisuudesta."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Täältä voi seurata miten valtamedia, kuten IS, Kauppalehti, SK, Aamulehti ja muut salaavat tuloksen kertomalla siitä näyttävästi. Osumia reilu 30:

https://www.ampparit.com/haku?q=accuscor

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16. No hyvä! On niitä salaamattomiakin medioita Suomessa. Niin sitä pitää. Avoimuus ja läpinäkyvyys on ollutkin liiaksi kortilla. Meillä ja EU/EMU:ssakin.

Mutta aikanaan luurangot ja tiitisen listat paljastuvat kaapeistaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Joo. Mutta se pointti oli että asia oli uutisoitu laajasti valtakunnallisissa medioissa, maakuntien yköslehdissä ja paikallislehdissä.

Miten itse arvioit blogisi paikkansapitävyyttä tämän tiedon pohjalta?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #23

#23. Mikä on mielipidelaitosten vastuu tutkimuksistaan, kenelle ne ovat vastuussa gallupeistaan? Kysyn vaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #65
Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hitto, mitä pimittämistä! Perustuslakia on muutettava!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#23. Kaikki on vain pelkkää spekulointia eikä ryppyotsaista dogmaattisuutta. Tämähän on vai poliittista showta ja teatteria parhaimmillaan.

Käy kuin käy. Yksi on varmaa: Suomi saa joko uuden presidentin tai vanha jatkaa toisellakin kaudella. Ei kannata olla liian tosikko. Enemmistö päättää demokratiassa. Kaikkia valinta ei koskaan miellytä. Such is life!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niinpä niin!
Kun itse jäät valehtelemisesta kiinni, kyse on vain kesäteatterista. Olisipa joku valtalehti kirjoittanut juttusi, elämöisit vielä juhannuksenakin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#60. Turha jossitella ja puhua konditionaalissa. Puhutaan vain preesensissä.

Iltalehti julkaisi rehellisen gallupin ja se on hyvä asia. Vai mitä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #68

Kun ei julkaissut kyselytulosta vaan ennusteen. Näyttää kelpaavan rehelliseksi nyt muillekin kuin keskustalaisille vaikka analyysiyritystä 'aina pettäväksi' keskustalaiseksi epäilläänkin. On se sentään hyvä, että keskustan joukoista löytyy hyviä yrittäjiä, vaikka politiikka menisikin päin persettä. Tosin äijät taitavat pitää varmuuden vuoksi pesäeroa puolueeseen...

Joten puhutaanpas asioista niiden oikeilla nimillä. Kysely on kysely ja ennuste on ennuste.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #72

#72. "Kysely on kysely ja ennuste on ennuste" ja vastaus on vastaus ja pääkysymys on pääkysymys:

Onko "työväen valepresidentistä" koko Suomen kansan presidentiksi? - kysyy demarit?

http://viljoh9.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249687-tyo...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#60. En tarvitse valtalehtiä kirjoittamaan juttujani. Osaan ne tehdä kyllä tarvittaessa itsekin.Paitsi jos niiden juttu miellyttää, voin siteerata sitä ja linkittääkin , ettei kaikkea tarvitse kirjoittaa ylös.

Tässä malliksi Iltalehden juttu luettavaksi uudelleen:

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687...

Ja ESS:n päätoimittajan mielipidekirjoitus jälkikäteen:

"Ennuste teki näistä vaalit":
https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2432168

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Presidentinvaaleissa ei tule toista kierrosta, kerroin 1.6. Tulee toinen kierros, kerroin 2.2

https://veikkausbonukset.com/artikkelit/presidenti...

Tuosta voi päätellä Niinistön kannatuksen olevan esimerkiksi 50.5% +- 2 prosenttiyksikköä. Ei tarvita lehdistöä, ei kannatusmittauksia eikä televisiota kun kysyy rahalta.

Aika pianhan se nähdään, kuka tai mikä on arvannut oikein.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Accuscoren analyysin perusteella siis kannattaa tuolla kertoimella pistää rahat toisen kierroksen puolesta...

Pelkistä kertoimista ei voi päätellä, mitä mieltä raha on. Jos vetojen kokonaismäärä on pieni, tuo kertoo lähinnä vedonlyöntiyrityksen omien analyytikkojen näkemyksestä. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni hullu on lyönyt vetoa jonkun muun kuin Niinistön puolesta. Niinistön puolesta taas jos lyöt satasen vetoa, saat 2-3 euroa voittoa. Joten Niinistön puolesta ei paljon miljoonaa vähempää kannata laittaa pottiin ja siitä varmaan jo vedonlyöntifirmakin alkaa nikottelemaan...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#26. Sunnuntai näyttää oikeat tulokset, kierrokset ja kertoimet. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Vai mitä?

Huonoksi menee demokratia, jos Big Money yksin ratkaisee kaiken.

Entäs jos tuleekin protestivaalit ja yllätystulos? Mitenkä suut ja kertoimet sitten pannaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Arvoisat lukijat ja US-blogistit, oletteko sitä mieltä, että ihmisiä ohjataan ja heihin yritetään vaikuttaa gallupeilla vaiko ei? Ovatko gallupit luotettavia vai tarkoitushakuisia manipuloimiskeinoja?

Äänestäkö oman näkemyksesi eikä galluppien mukaisesti? Haluatko olla aina voittaja-/suosikkijoukkueen/-henkilön puolella?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yleensä äänestä parasta, ja niin näyttää tekevän valtaosa suomalaisistakin, Niinistö valitaan ylivoimaisesti joko yhdellä tai sitten kahdella kierroksella.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Parasta kannattaa äänestää vain silloin, jos hän on sinun puolellasi. Presidentinvaali kun ei ole mikään kykykilpailu jossa pätevin ehdokas valittaisiin automaattisesti. Ihmiset voivat valita myös sellaisen henkilön jonka katsovat pitävän heidän puoliaan, vaikka hän ei muuten olisi presidentin virkaan paras mahdollinen. Jos et usko, kysy amerikkalaisilta (tai venäläisiltä).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ovatko gallupit luotettavia vai tarkoitushakuisia manipuloimiskeinoja?"

- Mielidetutkimuksia tehdään vakavissaan, ja asialla ovat tarkkuuteen pyrkivät ammattilaiset. On kuitenkin hyvä muistaa, että tutkimuslaitokset ovat kaupallisia yrityksiä, jotka selvittävät yleistä mielipidettä jonkin X-tahon tilaustyönä. Ne siis huolehtivat asiakkaansa edusta, ja tekevät sen rahasta!

Toinen huomionarvoinen seikka on otannan kiistaton pienuus. On syytä suhtautua kriittisesti tuloksiin, jotka on saavutettu kysymällä 1000 tai 1500 ihmiseltä heidän mielipidettään, joka sitten esitellään "kansan" näkemyksenä. Virhemarginaalin mainitseminen tunnustaa epätarkkuuden, mutta lukijalta asia tuppaa unohtumaan-

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Teppo Ovaskainen kirjoittaa tässä US:ssä puolilta päivin:

"Ykkösaamussa vierailleiden tutkijoiden mukaan Accuscoren ennusteen metodi jää kuitenkin turhan epäselväksi luotettavuuden kannalta. Paloheimo kuvaa ennustetta nyt julkistetuilla tiedoilla lähinnä ”hatusta vedetyksi”.

– Pidän hyvin todennäköisenä, että vaali ratkeaa jo ensimmäisellä kierroksella, Paloheimo korostaa.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma kommentoi Ykkösaamussa, että ennuste on siinä mielessä linjassa tuoreiden gallupien kanssa siinä, että Niinistön kannatus on supistunut vaalipäivän lähestyessä."

Linkki: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239989-tutkija-ra...

"Hatusta vedetty"..

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Paloheimon näkemys vaalin ratkeamisesta on enemmän hatusta vedetty kuin Accuscoren. Eduskuntavaalien yhteydessä Accuscore kertoi hieman enemmän menetelmistään ja silloin he kertoivat olevansa kiinnostuneita, voiko vaalituloksen ennustamiseen käyttää samantyyppisiä menetelmiä kuin urheilukilpailuihin.

Koska heidän menetelmänsä perustuu ehdokkaiden ominaisuuksien ja vaalin 'olosuhteiden' parametrointiin (ja parametrien variointiin), julkaistuihin kyselytuloksiin ja (kymmeniin)tuhansiin simulointeihin, heidän tuloksellaan on todennäköisyysjakauma. Tulos on myös biasoitunut siltä osin kuin parametrit (ja malli) ovat virheellisiä. Siitä huolimatta arvelisin sen olevan nimenomaan analyyttisempi kuin Paloheimon ennuste.

Paloheimo voi olla oikeassa ja Accuscore väärässä. Mutta Accuscore oppii sekä ollessaan oikeassa että väärässä, koska heillä ei ole mitään tarvetta olla täsmälleen oikeassa vaan kehittää menetelmiä.

JK. Heidän varsinainen kysymyksensä ei ole, paljonko ehdokkaat saavat kannatusta. Sen sijaan he kysyvät, voiko olemassa olevaa dataa käyttää siten hyväksi, että siitä saa tarkkuudeltaan käyttökelpoisen lopputuloksen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paloheimo tarkoittaa vaaliennuste-guru, emeritusprofessori Heikki Paloheimoa, joka oli puhelinhaastattelussa Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eivätkö he ennustaneet parhaiten viime eduskuntavaalien tulokset?

______________________________________________

'Miksi salataan Iltalehden upouudet galluptulokset? Mitä pelätään?'

Epäilen, että tiesit jo blogia kirjoittaessasi vastauksen. ;)

No hommahan menee näin: Kun joku nousee ilmiömäisesti ihmiset kiinnostuvat hänen sanomisistaan/näkökannoistaan ja kun menee yleisesti huonosti myös muutosvaihtoehdosta.
Ja nyt menee huonosti - hallitus mokaa minkä kerkiää.
Toisaalta Paavo osottautuu ilmiöksi jo nyt - ja tätä ei haluta mistään hinnasta vahvistaa.
Paavo-ilmiötä pelätään.

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#48. Näin on kylmästi todettava. Se on karu totuus: "Paavo-ilmiötä pelätään."

Elämme dynaamisessa maailmassa ja toivottavasti myös maassa. Pysähtyneisyydestä on hyviä esimerkkejä vaikka itäisestä naapurista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Paavohan on ollut ilmiö jo vuosikymmenien ajan ja ilmiönä saa pysyäkkin, sen miehen poliittinen toiminta ei ole historiansa aikana tuottanut suomalaisille mitään hyvää, minä, minä-mies, ei muuta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onhan niitä kaikenmaailama tutkijoita, tohtoreita ja lettutieteen vihtoreita kutsuttu avuksi todistamaan milloin mitäkin. Sunnuntai-ilta näyttää totuuden presidenttivaaleista. Se on fakta. Muut ovat vain spekulaatioita ja joidenkin toiveajattelujakin. Mutta nyt shown täytyy vielä hetken jatkua...

Sitten Suomi saa sellaisen presidentin kuin enemmistö äänillään ansaitsee.Ja sitten pulinat pois.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, pulinat pois ja hiljainen maastamuutto voi alkaa. ;)

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Niinkin saattaa joidenkin osalta käydä. Jotka mielensä pahoittavat tosissaan...valinnasta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Salaamisella pyritään estämään kansalaisten mielipiteen julkitulo, jotta saadaan jatko Sauli Niinistön liittovaltiopolitiikalle ja Suomen itsenäisyyden lopulliselle menettämiselle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#63. Kiitos Matti gallupin salaamisen tarkoitusperien valaisemisesta, että salaamisella pyritäänkin estämään kansalaisten mielipiteen julkitulo, jotta saadaan jatko Sauli Niinistön liittovaltiopolitiikalle ja Suomen itsenäisyyden lopulliselle menettämiselle. Hyvä paljastuksesta. Terävä huomio.

Päätoimittajan ja historian tohtorin omininaisuudessa osaat luotailla salaamisen motiivit noin hienosti ja syvällisesti sekä isänmaallisesti. Kiitos siitä.

Olen muuten sitä mieltä, että Matti pitäisi äänestää seuraavaan eduskuntaan tietotaitoineen. Suomi tarvitsee kovasti Matin kaltaisia asiantuntijoita "maajoukkueeseen" kansanedustajaksi. Matista tulisi hyvä parlamentaarikko.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kun edellä on kerrottu että selvitystä ei ole suinkaan salattu vaan se on ilmestynyt kymmenissä valtakunnallisissa, maakunnallisissa ja paikallisissa medioissa niin saapuu paikalle Kyllönen analysoimaan salaamisen syitä ja blogisti ylistää.

Ilmeisesti blogi ei ollutkaan tietämättömyyteen perustuvaa väärinymmärrystä vaan ihan oikeaa sitä ihteään.

Haluatko Kilpiö nyt itse arvioida, miten totuudenmukainen on väite selvityksen salaamisesta kun sinulle on linkattu otsikot medioista joissa se on ilmestynyt?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos kaikki eivät ole jakaneet tähän mennessä sitä verkko- ja paperilehtiensä etusivuilla, kyse on ehdottomasti salaamisesta.

Sitä kai on sitten turha toivoa, että ymmärtäisivät, miten ennuste on tehty ja mitä tulos tarkoittaa. Se hyvä puoli asiassa on, että Väyrysestä ei tule presidenttiä vaikka ennuste tarkentuisi vielä viimeisellä viikolla siihen, että Accuscore ennustaa Väyrysen toiselle kierrokselle. Arvelen, että Iltalehti saa vielä yhden ennusteen torstaina tai perjantaina.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vastaus: Onko aiemmilla ja mahdollisesti tekaistuilla ja vastuuttomilla gallupeilla tarkoituksena ollut ohjata äänestäjiä haluttuun suuntaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Äläs väistele. Sinä väität että IL:n "gallup" on salattu, sinulle kerrotaan ettei ole jonka jälkeen kerrot ja kiittelet toista että "gallup" on salattu. Sitten siirtelet maalitolppia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Politiikassa kuin rakkaudessakin kaikki keinot ovat mahdollisia.Kuten Suomen väkisin vienti näytti olevan joillekin euroon ja EMUnkin ilman kansanäänestystä. Ruotsissa ja Tanskassa sallittiin kansanäänestys.Ja niillä menee nyt paremmin.

KETKÄ kantavat vastuut Suomen monisukupolvisesta ylivelkaantumisesta ja itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden ja oman valuutan menetyksestä? Oliko se isänmaallinen teko? Kysyn vaan.

EMU-PÄÄTÖS EDUSKUNNASSA VUONNA 1992
http://www.youtube.com/watch?v=PwEbyUactDE

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Selittäisitkö tällaiselle yksinkertaiselle rahapolitiikkaa ymmärtämättömälle, miten kuningattaren kuva Tanskalaisissa seteleissä ja kolikoissa on vaikuttanut heidän talouteensa? Muuta eroahan ei valuutoillamme käytännössä olekaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Se ei ikävä kyllä tällä kertaa kuulu blogin aiheeseen.Sitä voit kysellä ns.taloustietäjiltä ja numismaatikoilta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #81

Koita sitten pysyä asiassa ja vastaa Janne Salosen kysymykseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #82

Turha ryhtyä pomottamaan tai toimia Jannen renkinä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Accuscore näyttäisi olevan Suomen University of Southern California/Arie Kapteyn ennusteensa tarkkuudessa.
http://www.latimes.com/politics/la-na-pol-trump-po...

USC:n ennuste huomioi virhemarginaalin leveyden ja siksi kykeni uuteen arvioon, jonka mukaan pääehdokkaiden kisa onkin tiukka tai kallistumassa toisen haastajan eduksi.

Medialllamme on mahdollisuus omaan tutkimukseen, korkeakoulujen tutkimuksen hyödyntämiseen jne. Jos Suomessa ei näitä osata tai haluta hyödyntää, sekin on median valinta. Lukijoiden mediakritiikki siitä saa vain lisää polttoainetta uskottavuus-/luotettavuus -näkökulmista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#83. "Lukijoiden mediakritiikki saa vain lisää polttoainetta uskottavuus-luotettavuus-näkökulmasta." - Tästä juuri on kysymys näissä aiemmissa, yliammutuissa galluplukemissa ja isoissa eroissa muihin galluppeihin rinnastetaessa. - Ovatko kaikki gallupit uskottavia vai tarkoitushakuisesti tekaistuja?

Harmin paikka niille jotka ovat luottaneet aiempiin liioiteltuihin gallupprosentteihin. Tässä vielä kertauksenomaisesti mistä puhutaan:

https://www.talouselama.fi/uutiset/iltalehden-vaal...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Menetelmä näyttää olevan erilainen kuin mitä Accuscore käyttää. Se muistuttaa enemmän tavanomaisia kyselytutkimuksia mutta toteuttaa kyselyn erilaisella arvojoukolla. Mielenkiintoinen onnistuminen, joka varmaan (toivottavasti) saa muitakin kokeilemaan vastaavanlaista lähestymistä.

Siitä huolimatta tuokaan kysely ei kertonut voittajaa, se kertoi vain todennäköisyydet. Tällä kertaa kummankin voitto oli virhemarginaalien sisällä mahdollista. Nyt vain toteutui se, jonka todennäköisyyskin oli suurempi. Vaikka kysely antoi äänimäärissä väärän tuloksen. Kokonaisäänimäärässä voittaja oli Clinton vaikka kysely ennusti senkin voittoa Trumpille.

Samalla tavalla Accuscoren kysely kertoo sen tosiasian, jonka kaikki tietävät. Yksi tai kaksi kierrosta, lopullinen voittaja on Sauli Niinistö. Mikään muu tulos ei ole minkään järkevän virhemarginaalin sisällä. Joten luulenpa, että vedonlyöntifirma ei ota vetoa vastaan, jos joku tarjoaa miljoonan Niinistön puolesta. Sen sijaan miljoona Huhtasaaren (tai Väyrysen) puolesta otetaan kumartaen vastaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Yhdysvalloissa on vain se ero, etteivät pelkät äänet ratkaise, vaan kuinka monta kongressiedustajaa/valitsijamiestä ehdokas saa puolelleen presidentivaaleissa. Nytkin Clinton sai enemmän kannatusta/ääniä kuin Trump, mutta ei kuitenkaan voittanut. Suomessa äänet ratkaisevat.

EHDOKKAAT (USA) TRUMP CLINTON

Valitsijamiesten ääniä= 304 - 227
Ääniä= 62'984'825 - 65'853'516
Kannatus%= 46% - 48%

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_preside...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #88

Niin, vaalitavallakin on merkitystä. Suomalaisella vaalitavalla voi jäädä ensimmäisen kierroksen viimeiseksi, vaikka todellisuudessa voittaisi kaikki muut pareittain käydyssä vaalissa.

Asia käsitteli ansiokkaasti Juho Laatu:
http://juholaatu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248729-p...

Asia kiinnosti vain minua ja Börje Uimosta...

Kaimahan ei erityisesti tuonut esille juuri tuota esimerkkiä. Toivottavasti hän korjaa asian, jos olen väärässä. Mutta mielestäni tuo on teoriassa täysin mahdollista.

Ihan demokraattinen vaalitapa olisi sekin, että käydään vain yksi kierros ja eniten ääniä saanut voittaa. Kysymyshän on sopimusasiasta. Vielä hauskempi olisi vastustukseen perustuva vaali. Vähiten vastustettu voittaa...

Mutta nykyisellä vaalitavalla mennään. Ja olet oikeassa, kyllä Väyrysen mukaantulo toi tunteet peliin. Jos hänen tavoitteensa oli lisäksi Sipilän (hallituksen) kaataminen, keskustan hajoittaminen ja uudet vaalit, niin odotan mielenkiinnolla lopputulosta. Jos hän onnistuu, voidaan vuoden kuluttua tehdä hänelle ja kannattajilleen maaseudulla kysymys, kannattiko? Hallitusvastuussa ovat silloin kokoomus, SDP ja vihreät... Keskusta on suunnilleen samankokoinen kuin perussuomalaiset. Oppositiolla ei silloin ole takanaan edes ammattiyhdistysliikkeen voimaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #94

#94. Politiikan teko on suhdanneherkkää. Vastuussa olevat hallituspuolueet menettävät yleensä kannatusta ja etenkin pääministeri joutuu opposition ja median sylkykupiksi ja kusitolpaksi kuten nyt on käynyt keskustan Sipilälle.
"Työväenpuolue" kokoomus on nauttinut aiheetonta arvonnousua Sipilän joutuessa syntipukiksi. Media suorastaan syleilee S.Niinistöä ja P.Orpoa.

Keskustaa on aina syytetty, että "keskusta pettää aina", mutta nykyhallituksessa kokoomus onkin tuo kestävän kehityksen ja uskottavuuden pettäjä. Ei ihme, että sinisen tulevaisuuspuolueen puheenjohtaja ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho avaa hallituksen jännitteitä blogissaan ja Hesarissa 24.1., " ("Työväenpuolue") kokoomuksesta tullut varsinainen iltalypsypuolue" ja luotettavan hallitusyhteistyön jatkuva rikkoja:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005536328.html

Samoin presidenttiehdokas S.Niinistöä grillattiin kovasti HS-vaalitentissä aktiivimallista:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240032-niiniston-...

Demaritkin ovat kiukkuisia "työväen valepresidentille" - S.Niinistö onkin paljastunut pohjimmiltaan perusporvariksi eikä koko kansan presidentiksi:

http://viljo9.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249687-tyov...

Herää kysymys, onko S. Niinistö vanhentuessaan enää riittävän yhteistyökykyinen koko kansan eikä vain "työväenpuolue" kokoomuksen ja oikeiston presidentiksi?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Presidentinvaalien ennakkoäänestys yli ennätykseen - yli 1,5 miljoonaa antoi äänensä. Äänestämässä käyneitä 36,1 prosenttia äänioikeutetuista:

https://yle.fi/uutiset/3-10036851

Jännitystä ilmassa...mikä lisäsi äänestysaktiivisuutta? Heräävätkö nukkuvatkin jo äänestämään? Syy moiseen aktiviteettiin? Protestiko?

http://kaunaherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249668-...

Mutta sunnuntain äänet saattavat taas ratkaista, tuleeko toista kierrosta tai sitten ei. Aika näyttää totuuden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset