karikilpio

Suomen tulevaisuuden haasteet Sipilän mukaan

Pääministerin haastattelutunnilla 14.1.2018 Kesärannassa  pääministeri Juha  Sipilä esitteli lähiaikojen tulevaisuuden haasteita ja eri ajankohtaisia näkymiä Suomelle, EU:lle ja Keskustalle  sekä päämisterinä että  Keskustapuoleen puheenjohtajana olemiselleen ym…

Tässä ne ovat:  (Kesto  57 minuuttia) . Esittäkää arvionne linjauksista.

 

Pääministeri Sipilän haastattelutunti  Kesärannassa 14.1.2018: (klo 16:32/15.1.2018. 3148 kuuntelijaa)

https://areena.yle.fi/1-4324508

 

MIHIN pääministeri Sipilä pohjimmiltaan omalta kohdaltaan pyrki Kesärannan haastattelussa?

https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitkä asiat kiinnittävät eniten huomiotanne päämisteri Sipilän haastattelutunnilla Kesärannassa?

Sirpa Abdallah

Alkuun on myönnettävä, että kuuntelin Sipilän pääministerin haastattelun hieman toisella korvalla kuunnellen. Jäi sellainen kuva hänen puheistaan EU:hun liittyvistä tulevista haasteista, että liittovaltioon on keskusta ja Sipiläkin suuntaamassa ajattelunsa ja viemässä Suomea toisenlaisista puheistaan huolimatta. Saksaa ja Ranskaa peesataan täydellä innolla. Ihan samoin kuin kokoomus. Näin ollen EU parlamentissa keskustan sijoittuminen ALDE-ryhmään noudattelee aiempaa suuntaa ja päämäärää.

Toisaalta tuo tulkintani perustuu Sipilän hyvinkin tulkinnanvaraisiin ilmaisuihin. Minkäänlaista suorasukaista kantaa ei hän julkituonut vaan tulkintani on siis rivienvälistä tehty kuten hallituksen ministerit täjänkin asti ovat puhuneet. Euro on kuitenkin keskustan ainoa vaihtoehto ja hyvin toimiva kunhan politiikassamme kunhan Sipilän mukaan tehdään vaadittavat sisäiseninflaation vaatimat toimet ajoissa. Tässä kohtaa sitten tuleekin vastaan vielä voimissaan oleva ay-liike, joka hankaa vastaan aina palkkojen alentamistoimia, joka on edellytyksenä eurovaluuttaan kytköksissä olevissa jäsenmaissa lukuunottamatta Saksaa, joka sanelee vaatimukset joilla eurossa edetään, eikä ne luonnollisesti ole Suomelle sopivat. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Onko mielestäsi virhe, että Sipilä "rivien välistä" tähtääkin liittovaltioon pankkiunionin kautta? Ristiriitaista siksikin on , että puolueen presidenttiehdokas Vanhanen ei kannatakaan liittovaltioon menoa. Samoin istuva presidentti Niinistökään ei liputa liittovaltioajatukselle.

Mihin he pyrkivät näin taktikoidessaan?

Sirpa Abdallah

Kari kysyt, mihin he tähtäävät? Oma käsitykseni on edelleen se, että meitä viedään vanhan tavan mukaan puheiden vastaisesti EU liittovaltioon hiljaa hivuttamalla siten etteivät kansalaiset tuota hivuttamista huomaa. Näinhän on tehty jo vuosikausia. Yksikään hallitusvasatuussa oleva politiikko ei ole selittänyt kansalle miksi noihin päätöksiin on menty ja millaista etua tai haittaa päätöksistä on tullut.

Eilen muuten S. Niinistö sanoin Suomen hyötyneen eurosta ja EU:sta, kun monet talousasiantuntijat ovat toista mieltä. Luulenpä ja oikeasti uskon noiden taloudesta paremmin tietävien olevan oikeassa. Näkyyhän tämä mielestäni selvästi myös maamme työttömyyden lisääntymisessä ja nimenomaan pitkäaikaistyöttömien kohdalla. Unohtamatta nuorisotyöttömiä. Muistelen kuinka monet suuremmat yritykset alkoivat euroon liittymisen johdosta siirtää yrityksiään halvempiin maihin, kuten Puolaan, Kiinaan jne.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #13

#13. "Eilen muuten S.Niinistö sanoi Suomen hyötyneen eurosta ja EU:sta, kun (toimittajan mukaan) monet talousasiantuntijat ovatkin ihan toista mieltä."

S. Niinistön oli häpeäkseen tunnustettava, että he tietävät sen näköjään häntä paremmin.

Onko Suomen johto niin EU/EMU/€URO-kiimassa ja EU-foriassa ja €uromaniassa, etteivät he näe eivätkä kuule, mitä maan parhaat talouden asiantuntijat heille todistavat?

Huijataanko ties monenko kerran Suomen kansaa katteetomilla puheilla? Niinistön arvovalta rapisi nyt monen silmissä.

Presidentti Sauli Niinistö Ylen vaalitentissä, vaalipuhe ja arvostelut:

https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-692
https://areena.yle.fi/1-4333735
https://areena.yle.fi/1-4297508

https://yle.fi/uutiset/3-10011689

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #13

13.# Yrittääkö Sipilä tehdä väyryset Kesärannan haastattelupuheillaan?

https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilä kieltää liittovaltiokehityksen mutta on itse ensimmäisenä allekirjoittamassa sopimuksia jotka sitovat meitä tiiviimmin Euroopan unioniin. Hallituksen tavoite on edelleen pysyä ytimessä, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Näyttää siltä, että Sipilä peesaa Saksaa ja Ranskaa EU/EMU/EURO-asiassa.Onko EU:n mallioppilas-Suomelle tästä hyötyä vaiko haittaa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

3.# Mihin pääministeri Sipilä pohjimmiltaan omakohtaisesti pyrki Kesärannan puheissaan?

https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomen tulevaisuuden haaste on vallan yksinkertainen valtaa haluavien keskuudessa. Ohi vallattoman vallan olis katsottava totuutta peiliin. Suurin Suomen haaste on löytää pätevä johtaminen Suomalaiseen politiikkaan, johtopaikoille yleensäkin. Näitä oman edun tavoittelijoita on liikaa, vaikka maskin takaa muuta yritetäänkin kansalle kertoa. Liian paljon ensikertalaisia harjoittelijoita viemässä Suomea kuilun partaalle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Oletko sitä mieltä, ettei nyky-Suomessa ole enää yhtään todella Suomen etuja ajavaa poliitikkoa, vaan kaikki ovat vain omia etujaan ajavia vallan tavoittelijoita ja pyrkyreitä EU/EMUun hillotolpille Kataisen ja Stubbin tavoin?

Vai vieläkö Suomesta löytyy todellisia valtiomiehiä, jotka ajavat seuraavienkin sukupolvien etuja pyyteettömästi? Onko Suomi "kuilun partaalla" EU/EMU/EUROSSA?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomen "vanhat konkarit" olivat uskottavampia, selvästi näkyvämpiä suunnassaan omana aikanaan. Vasemmisto, keskusta ja oikeisto. Tämän päivän Soini lausui puolueensa ajavan työläisten etuja, voi ihme sentään, missä se on koskaan näkynyt. Populistinen protestipuolue kyllä, se täsmää, mutta tässäkin Vennamo "veti rekeä peråssään" mallikkaammin. Teki työtä "rötösherrojen jahdissaan" Kokoomus oli vahvasti porvaripuolue Holkerin ollessa ohjastamassa, ei uskottu siitä seuraavan turhan paljon hyvää. Nyt kenttä on sekaisin ja maailma sekoittaa mieliä vielä enemmän. Suomen paras on toki toimiva talous, euroja jonoon, mutta työväen alasajo ja sitä kautta sekasorto voi antaa ulkovalloille otteen Suomen sisäiseen turvallisuuteen. Juuri kun kaivattaisiin sitä yhtenäisyyttä turvaamaan maan olemassa olo, identiteetti ja kieli. Millä tavalla ja järjestelmällä maa etenee seuraavina vuosina. Amerikka, ei myöskään EU, ei Venäjä ole Taivas, joilta kannattaisii ottaa liikaa oppeja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

15.# Mitäs mieltä olet, pääministeri Sipilän ilmoituksesta, että presidentinvaalien lopputuloksella voi olla vaikutus hänen jatkoonsa, hakeeko hän jatkoa keskustan puheenjohtajaksi ensi kesänä Sotkamossa pidettävässä puoluekokouksessa.

Sipilä on asettanut jatkokauden pyrkimisen ehdoiksi sen, että hallituksen saavutukset täyttävät tavoitteet , ja että hänellä on keskustan kentän tuki.

- "Se on kokonaisuus, ja presidenttivaalien tuloksella voi olla vaikutusta kentän tukeen. Viimeistään huhtikuussa puoluevaltuuston kokouksessa ilmoitukseni teen." Vaaleissa keskustalla on virallisesti vain yksi ehdokas: Matti Vanhanen, jonka kannatus on matanut noin kahdessa prosentissa. Sipilä uskoo kuitenkin Vanhasen nousuun vaaleissa. Keskustassa sorsittu ja oman puolueen perustanut Paavo Väyrynen on saanut Vanhasta reilusti enemmän ääniä 3-4 prosenttiin.

On tietenkin noloa keskustalle, jos loikannut Väyrynen saa puolueen virallista ehdokasta Vanhasta enemmän kannatusta. Ja sekin, että iso joukko keskustalaisia äänestää istuvaa presidenttiä jatkoon. Sipilä sanoo kuitenkin, ettei hän ole huolestunut Niinistön keskustalaisilta saamasta kannatuksesta. Kenttäväen kannatus on hänelle tärkeämpää.

Sipilän mukaan ei vaalituloksella pitäisi olla erityisempää vaikutusta hallituspolitiikkaan.

- "Päivänselvää on, että presidentinvaali on lähinnä henkilövaali."

Mitä mieltä olette Väyrynen - Vanhanen pattitilanteesta keskustalle? Jakaako se keskustaa eri leireihin?

ANALYYSI: Yrittääkö Sipilä tehdä väyryset?

https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä Sipilä vahtaa pressavaaleja silmä kovana. Jos Vanhanen saa heikon tuloksen, se tarkoittaa, että seuraavissa vaaleissa keskustasta äänestäjiä siirtyy Väyrysen puolueen kannattajiksi. On veikkailtu, että Väyrynen saisi läpi 10-13 edustajaa. Mahdolliset muut tappiot lisäksi lähinnä kokoomusta äänestävistä. Tämä tietäisi rökäletappiota keskustalle. Sipilä ei siitä selviäisi.

Keskustaa äänestävät eivät yleensä lipsu ehdokkaansa takaa. Maailma on näköjään muuttunut. Nyt lähtevät oikein joukolla. Se tarkoittaa, että näin tapahtuu myöhemminkin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

6.# Tekikö Sipilä ja keskustan ei-alkiolainen liberaalinykyjohto taktisen virheliikkeen sorsiessaan Väyrystä ministeripaikoillaan? Sekö lienee ollut pääsyy siihen, että kiukkuinen Väyrynen perusti oman puoleeen ja asettautui kyltymättömässä vallanhimoissaan sen presidenttiehdokkaksi kostona kaltoin kohtelustaan?

Hajoittaako tämä keskustapuoluetta? Jättääkö Sipilä sen jälkeen keskustan ja hallituksen ja poliittisena sylkykuppina olemisen "ihanuuden" muille pääministeripyrkyreille ja uudeksi julkiseksi kusitolpaksi haluaville? Kiitti tämä riitti!

Kostavatko suivaantuneet keskustan alkiolaiset jäärät äänestyksessä nykyisen virhepolitiikan seuraukset nykykeskustajohdolle äänestämällä joukolla Vanhasen sijaan sorsittua Väyrystä?

Elämme mielenkiintoisia, poliittisia aikoja...

KYSYMYS: Yrittääkö Sipilä tehdä väyryset?
https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitäs mieltä ollaan, miksei Sipilä lämpenekään Niinistön tavoin perustuslakituomioistuimen perustamiselle ja tutkimiselle Suomeen?

Myöskään lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn tulevan tiedustelulain käsittelyn kiirehtimismenettelyäkään hän ei pidä kriittisena asiana, mutta kuitenkin kannattaa sitä.

€uron kurssin vahvistumistakaan Sipilä ei näytä vielä pitävän huolestuttavana, vaikka se vaikuttaakin Suomen vientikykyyn.
- "Se kertoo kuitenkin, että euroalueella asioita on saatu kuntoon ja Suomikin on vihdoin päässyt imussa mukaan."

Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrä - 125 000 - ei yllätä Sipilää. Sipilä puolusti kovasti aktiivimallia.
- "Kun tätäkin tilannetta katsotaan vuoden päästä, uskon, että kaikki suomalaiset pitävät tätä hyvänä."

Sipilä painottaa, että aktiivimallissa tavoite on saada työtön edes pieneksi ajaksi töihin. Sipilä vetoaakin kaikkiin suomalaisiin, yrityksiin ja työnantajiin, että työpaikkoja löytyisi.
- "Kyllä lampaita ollaan, jos emme löydä 200 000 ihmiselle kolmen tunnin työjaksoja joka toinen vikko. Keskituntipalkoilla on kyse noin sadan euron kuukausikustannuksista."

Mitäs mieltä ollaan siitä, että Sipilä ilmoittaa suoraan kannattavansa Helsingin ja Tallinnan alle kaavailtua merenalaista tunnelia?

- "Kyllä meidän tunneli pitää saada aikaiseksi. Olen sen takana, ja tästä itse asiassa puhuttiin jo joulukuussa. Kyllä meillä pitää olla suuria visioita ja näkyjä. Hankkeesta on keskusteltu jo Viron pääministeri Rataksen kanssakin. Hankkeessa on myös yksityisiä toimijoita liikkeellä jo tavalla, että ei siihen välttämättä paljoa valtion rahaa tarvita."

MUTTA omakohtaisesti Sipilä sanoo, että presidenttivaalien tuloksella voi olla vaikutus hänen jatkoonsa Keksustan puheenjohtajana, mitä hän sillä tarkoittaneekin. - "Jos hallituksen tavoitteet täyttyvät , ja jos kentältä tulee tarvittava tuki."

-"Se on kokonaisuus, ja presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutus kentän tukeen. Viimeistään huhtikuussa puoluevaltuuston kokouksessa ilmoitukseni teen." Tämä lienee vetoomus äänestäjien suuntaan, miten käy jos...ja kun...

https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

6.# Onko Sipilän haastattelupuheitten takana myös selvää pelkoa, että puheenjohtaja vaihtuu keskustassa, ja että Suomi joutuisi Saksan tavoin hallituskriisiin?

Aika näyttää Suomen, Sipilän ja keskustan menosuunnan. Tässä vielä kaavailut...

***Pääministerin haastattelutunti 14.1.2018: ( Ti 16.1.2018 klo 8.27 yht. 3546 kuuntelua).

https://areena.yle.fi/1-4324508

YHTEENVETO:

*** YRITTÄÄKÖ pääministeri Sipilä tehdä Kesärannan haastattelulla väyryset?
https://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2430195

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset