karikilpio

Ovatko TV-presidentinvaalitenttaajat tehtäviensä tasalla?

Esittäkää arvostelunne, toimivatko  presidentinvaalitenttaajat  asiallisesti?  Vai  toimivatko he kaiken arvostelun ja vastuun yläpuolella? Taikka  suosivatko he  selvästi joitakin  ehdokkaita ja musta-maalavatko he joitakin?  Jääkö Teille hyvä vai huono maku tenttien suhteen?

Ovatko haastattelijat tasapuolisia nyt  kaikkien ehdokkaiden suhteen? Katsovatko tenttaajat olevansa:

1)   Ainoita oikeita  demokratian puolustajia ja oikeaoppisia politiikan tietäjiä, taitajia ja besserwissereitä?  Onko toimittajan rooli noussut joillekin jo päähän?

2)   Ovatko jotkut tenttaavat toimittajat epämiellyttäviä ja ylimielisiä  inttäjiä,  jankuttajia ja  ehdokkaiden grillaajia,  teilaajia ja inkvisiittoreita? Millä TV- kanavalla  pahiten ja ketkä?

3)   Syyllistyvätkö   tenttaajat selvästi epätasapuolisuuteen  joidenkin ehdokkaiden hyväksi    joitakin vastaan?  Onko se oikein?

4)    Katsovatko valtuutetut tenttaajat olevansa kaiken arvostelun ja vastuun yläpuolella ja toimivat vain esimiesten antamien ohjeiden mukaisesti? Tekevät vain leipätyötään malliin: kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

5)    Onko havaittavissa selvästi, että jotkut tenttaajat ovat  puoluesidonnaisia kaadereita,  eivätkä puolueettomia vallan vahtikoiria?  Eli kallellaan jonnekin päin asenteiltaan - tarkoitushakuisesti.

6)    Ovatko tenttaajat ammattitaitoisia ja tehtäväänsä hyvin perehtyneitä ja asiallisia vai eivätkö?

7)    Millä TV- kanavalla on parhaimmat ja millä huonoimmat tenttaajat?

8)   Onko presidentinvaalitentit hyvää viihdettä ja näyte aidosta demokratiasta ja sananvapaudesta?  Vai katkaisevatko toimittajat joiltakin puheenvuorot tylysti ja epäkohteliaasti kesken sanomisten?  Ohitetaanko  arat asiat ja tutkimista vaativat paljastukset?

9)  Mitä muuta tahtoisitte vielä sanoa vaalitenttien suhteen?

10)  Syyllistyvätkö tenttajat  tentattavien "koulukiusaamiseen" , "vihapuheisiin" ja   ala-arvoiseen leimaamiseen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tehdäänkö Suomessakin rahalla presidentti vai ei? Niinistön rahoituksesta puhutaan ylivertaisena muihin - jopa 2 miljoonastakin eurosta. Alla STT:n aiempia näkemyksiä:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248454-...

MUTTA ovatko presidentinvaalitenttaajat tehtäviensä tasalla vai eivätkö? SE on blogin pääkysymys?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""ovatko presidentinvaalitenttaajat tehtäviensä tasalla""

On olemassa perustavanlaatuisia lähtökohta-asetuksia, joissa on tehty käsittämättömiä linjaratkaisuja. Esimerkiksi se, että kysymykset pyritään rajaamaan niin että ne koskisivat vain niitä vähiä valtaoikeuksia joita presidentillä on jäljellä.

Ei ymmärretä, että jäljellä edelleen on presidentti-instituutio. Eikä se, että valtaoikeuksia on supistettu estä mitenkään presidenttiä puhumasta ja ottamasta kantaa ihan mihin tahansa tärkeäksi kokemaansa asiaan. -- Ehkä tilanne pitäisi tulkita pikemminkinkin päinvastoin -- niin, että valtaoikeuksien rajoittaminen vapauttaa entisestään presidentin kaiken päivänpolitiikan ja viimeisenkin puoluepolitiikan ylä- ja ulkopuolelle, jolloin niin sanotun arvojohtajan rooli vain korostuu.

Niinpä presidenttiehdokkaita pitäisi haastaa paljon laajemmalla asiaskaalalla kuin mihin hänen valtaoikeutensa rajoittuvat. Valitettavasti toimittajilla ei tällaiseen ole henkisiä -- ei älyllisiä eikä tiedollisia -- resursseja. Toimittajat ovat korkeintaan päivänpolitiikkaan paneutuneita ja uutisskuuppeja metsästäviä petolintuja, jotka ovat ottaneet, toisiltaan oppineet ja omaksuneet, lopulta sisäistäneet raatelun ammattitaidokseen.

Yleisemmistä kysymyksistä -- myös niistä jotka kuuluvat valtaoikeuksien piiriin -- keskusteleminen ei oikein onnistu. Sekin muuttuu yritykseksi väkisin vääntää keinotekoisesti käsitteitä niin että niillä pääsisi jäynäämään ja vänäämään. Tuloksena on sellaista onnetonta pommitusta jota eilen illalla Huhtasaari joutui kokemaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Niinpä presidenttiehdokkaita pitäisi haastaa paljon laajemmalla asiaskaalalla kuin mihin hänen valtaoikeutensa rajoittuvat."

Presidentinvaalitenttejä on pitkälti toistakymmentä, ja niinhän on tehty ja todennäköisesti jäljellä olevissakin.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #26

Näkisin mielelläni sen pöydän, jonka ympärillä presidenttiehdokkaat keskustelisivat esimerkiksi filosofien tai kulttuuritoimittajien kanssa arvoista tai kirjallisuudesta. En ole nähnyt enkä tule näkemään.

Olen nähnyt vain miten henkisesti keskenkasvuiset politiikan toimittajat omaa ammattitaidottomuuttaan hyökkäävyydellä peitellen yrittävät haastaa presidenttiehdokkaita, jotka vastaavasti kaikin tavoin koettavat kätkeä oman inhimillisen rajoittuneisuutensa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#25. Hienosti filosofoitua kulttuuritekstiä Seppo Olkkoselta. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Oikein hyvä, kiitos!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#25. Kyllä presidenttiehdokkaallakin on perustuslainmukainen mielipiteenvapaus kuten muillakin EU/EMU-Suomen kansalaisilla. Äänestäjät haluavat tietää mitä ehdokas on naisiaan ja miehiään laajemminkin kuin pelkästään Suomen hallitusvallan /toimeenpanovallan presidenttinä ja instituutiona valtioneuvoston/hallituksen ohella.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Perustele tarkemmin miksi eivät.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Esititte hyviä näkökohtia vaalitenteistä ja tenttivistä toimittajista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Kiitos. Mielestäni TV- toimittajat ovat jo nousseet Suomessa kaiken arvostelun yläpuoliseen luokkaan, ja heiltäkin tulee vaatia asiallista ja tasapuolista suhtautumista kaikkiin presidenttiehdokkaisiin nähden. Siksi tein jutun. Toimittajatkin kun ovat oikeutetusti suurennuslasin alla tehtävissään.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Eivät.
Paras esimerkki tähän saakka ovat Haapala ja Ylen tämäniltainen naistoimittaja Huhtasaaren tentissä. Nimeä en nyt muista, sukunimi kuitenkin ulkomaalaisvaikutteinen.

Tenttaaja teki "koulukiusaajamaisia", hypoteettisten tulevaisuuden tilanteiden pohjalta tehtyjä kyllä-ei-vastattavia kysymyksiä, joihin oli mahdotonta vastata yhdellä sanalla. Ja koska hän ei ymmärtänyt monisanaisempia vastauksia, hän jatkoi "kyllä vai ei"-jankkaustaan, kunnes joutui naurunalaiseksi yleisön taholta. No tästä vieteri vaan kiristyi.

Hän ei voi, eikä varmasti haluakkaan käyttää samaa menetelmää Niinistön kanssa tai tulee työpaikan vaihto. Ala-arvoista.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Hauskaa kun suomalaisten pelko "ulkomaalaisia" kohtaan on niin suurta että sen myötä ei-suomalaisiksi koetaan jo myös sellaiset henkilöt joilla on juuret Suomessa satojen vuosien ajan. Ulkomaalaisvaikutteisuus tietenkin on kaikissa niissä nimissä joissa esiintyy C, D, G, F, X tai Z (eihän sellaisia kirjaimia pitäisi Suomessa ollakaan!). "Ulkomaaksi" koetaan varmaan myös Helsinki, koska siellä asuu paljon ihmisiä joiden nimi ei ole nen-päätteinen.

Kirsi Pelttari muutti nimensä naimisiin mentyään Heikeliksi, miehensä sukunimen mukaan. Tämä "kuitenkin ulkomaalaisvaikutteinen" nimihän on alunperin peräisin Oulunsuun kylän Heikkilän talosta. "Kuitenkin ulkomaalaisvaikutteisen" Jaakko Heikinpoika Heikkilän jälkeläisistä suurin osa otti käyttöön "ulkomaalaisvaikutteisen" nimen Heikinheimon, kun taas osalle vakiintui "ulkomaalaisvaikutteinen" nimi Heikel.

Eipä tiennyt Jaakko-parka Ouluun muuttaessaan 1723, että hänen suomalaisuuttaan ollaan kyseenalaistamassa.

Minuakin on väitetty joskus somaliksi, vaikka yksikään sukujuuristani ei ole ulottautunut Suomen nykyisten rajojen ulkopuolelle. "Suomalaisuus" käsitteenä alkaa hämärtyä kun nyt siis vanhat suomalaisnimetkin ovat "ulkomaalaisia".

Haastattelijana Kirsi on edelleenkin ylivoimainen suomalaisesta toimittajakunnasta!

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Minua taas hämmästyttää suomalaisten itseinho, olette jatkuvasti ruoskimassa suomalaisuutta ja suomalaisia ja nöyristelette kuin alamaiset vierasmaalaisten edessä. Sinunkin kommenttisi huokuvat katkeruutta ja vihamielisyyttä maanmiehiäsi kohtaan. Miksi?

Ulkomailla Suomi on hyvässä maineessa ja suomalaisia kunnioitetaan rauhallisuutensa ja luotettavuutensa ansiosta, myös ystävällisyys ja avuliaisuus mainitaan aina kun ulkomaalaiset kuvailevat suomalaisia. Jotkut neukkuprinssessat ovat nyrpistelleet nokkaansa suomalaisten konstailemattomalle ja vaatimattomalle elämäntavalle. Ette ole tarpeeksi kunnian- ja rahanhimoisia! Mutta norminaiselle suomalainen mies on todellinen aarre ja A-luokan kumppani muun maailman sovinistien rinnalla.

Lähesty vaan iloisella mielin maanmiehiäsi, äläkä välitä vaikka joku väittäisikin sinua somaliksi, sattuuhan sitä. Minulle käy aina niin ulkomailla, luullaan italiaanoksi ja joskus skidinä mustalaiset lähestyi ja kysyi olenko kaaleja. Ei enää, nykyisin on niin paljon kaduilla kaalen näköisiä ettei ne muuta ehtiskään kuin pysäytellä mustasilmäisiä

Kauan sitten Marokossa, pienessä vuoristokylässä minut ja mieheni otettiin tosi tylysti vastaan, kunnes isännille selvisi että en olekaan vaalean viikingin marokkolainen nainen, vaan Donin Rostovin tyttöjä - kuin tyhjästä ilmestyi lauma naisia ja minua vietiin, ja joka puolelta kuului - rusa, rusa, rusa - eivät olleet koskaan nähneet sloboa, heh. Ainakin selvisi, että marokkolaiset muistuttavat suomalaisia - sillä erotuksella että he kohtelevat huonosti naisia, kun taas Suomessa mies on kakkosluokan kansalainen. Paitsi jos kunnianhimoinen ja rahanahne.

Hyvää alkanutta uutta vuotta!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #9

Ei nimi miestä tai naista pahenna, ellei mies tai nainen nimeä. Nomen est omen.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #9

Minua taas hämmästyttää niin monen suomalaisen halu etsiä toiseutta kanssaihmisistä. Tuo "ulkomaalaiseksi" leimaaminen ei minua mitenkään satuta, ja mielellänihän minä pysyn poissa Suomesta, jossa meitä ulkomaalaisiksi koettuja ei siedetä. Mutta kun ulkomaalaisia alkavat olla mielestänne myös vanhat oululaissuvut, on jotain pielessä.

Valitettavasti suomalaisia nyt vain on muitakin kuin ne joiden nimi on Reino Toivanen. Ainakin vaatii lakimuutoksen jos aiotte ottaa Suomen passin pois kaikilta muilta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #51

Hyvä Jukka, kokemuksemme tästä maasta näkyvät olevan erilaisia. Jos yhtään lohduttaa, niin minä ainakin sinua siedän, suvaitsen ja olen iloinen että kakki me olemme omanlaisiamme. Kiinnostaisi tietää, mikä on se maailmankolkka jossa tunnet itsesi hyväksytyksi ja jossa hyväksyt sinua ympäröivät ihmiset?

Edit. Blogsitille, Kari Kilpiölle viesti. Sori, ei ollut tarkoitus mennä sivuraiteelle blogisi aiheesta joka on mielenkiintoinen. Varsinaiseen aiheeseesi olisi ollutkin sanottavaa, mutta katsotaan ne muut, tosin Väyrysen haastattelun perusteella voin omana mielipiteenäni sanoa, että Väyrysen persoona ja henkilötausta olisi edellyttänyt raskaamman sarjan toimittajan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #55

#55. Suomessa on mielipiteenvapaus. En pyri sitä rajoittamaan. Kiitos kannanotoistasi. Lue KK-analyysit blogin loppupäässä kommentti 52...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #51

Jukka, vaikken kommenttiesi taustoja mitenkään ymmärräkkään, on tuo nimeni mainitseminen tässä yhteydessä riittävän selvä vihjaus.

Kirjoitin muistaakseni Heikelin nimen olevan ulkomaalaistaustaisen, koska en muistanut nimeä. Ja mielestäni Heikel on saksalaistaustainen nimi. Sitä vaan tarkoitin. Varsinkin naisten kohdalla nimi voi muuttua myös avioliiton kautta.

Minulle on tyystin yhdententekevää, onko ihminen suomalainen, ulkomaalainen tai ulkomaalaistaustainen. Kaikki ihmisinä tasa-arvoisia. Minulla on myös joitain ulkolaisia ystäviä: saksalaisia, sveitsiläisiä, italialaisia, ruotsalaisia, norjalaisia ja amerikkalaisia, jotka ovat vierailleet luonani ja joihin pidän yhteyttä soittamalla, käymällä ja facebookissa.

En ymmärrä kiukkuasi. Mutta itseäsihän sillä rasitat, et minua.!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Vastaavasti aikaisempi MTV3:lla ollut Vanhasen ja Kyllösen vaalitentti oli huomattavasti värittömämpi ja leppoisammassa ilmapiirissa tehty kuin vastaavasti Huhtasaareeen kohdistunut hyökkäävämpisävyinen YLEn TV1-tenttaus:

https://yle.fi/uutiset/3-10014272
https://yle.fi/uutiset/3-9986024
https://yle.fi/uutiset/3-10011210

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mtv-n......
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mtv-n...

Saa nähdä millaiseen grillaukseen joutuu tämänpäiväinen tentattava RKP:n Nils Torvalds YLEllä TV1:ssä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vanhanen ja Kyllönen vastasivat kysymyksiin venkoilematta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #34

#34. Näin tekivät. Sujuvanuottista toimintaa kaikin puolin. Ajatukset eivät tökkineet kenelläkään. Miellyttävää seurata.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Tenttaajan päätehtävä ei ole siis toimia yleisenä syyttäjänä, vaan valottaa äänestäjille kokonaisvaltaista henkilökuvaa presidenttiehdokkaasta ilman sarvia ja hampaita tahdikkaasti ja kiihtymättä. Toisaalta miinuspuoletkin pitää toki ottaa esille. TV-katsojille/äänestäjille jätettäköön johtopäätösten teko kuten studiokriitikoillekin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Asiaan vaikuttaa myös tentattavan status oli miltä laidalta hyvänsä. Esimerkkinä vaikkapa Jussi Halla-aho. Ei toimittajat uskalla enää yrittää jauhottaa häntä, koska sieltä tulee kaksin mitoin takaisin. Toimittajat haistaa epävarmuuden ja iskevät siihen. Laura Huhtasaari on hieman epävarman oloinen, vaikka pääosin pärjää ihan hyvin. Joskus pitää vaan iskeä vastapalloon, jos toimittaja on idiootti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Tenttaajat kärsivät rökäletappiot sekä kokenutta kehäkettua-Väyrystä että sanavalmista-Huhtasaarta vastaan käydyissä tenteissä. Lisäksi Huhtasaaren tenttaaja Kirsi Heikel nolasi pahemman kerran myös itsensä mustavalkealla tivaamisellaan, kun ei muuhun pystynyt. Paras puolustus on hyvä hyökkäys!

Paha maku jäi suuhun etenkin jälkimmäisestä tiukkapipo-tenttaajasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saa nähdä ketä YLEn TV1 ja MTV3 satsaavat/grillaavat eniten ja ketä vähiten. Pian nekin painotukset nähdään kaikkien osalta. Ja kumpi kanava on tasapuolisempi ja asiallisempi?

Lehdistölläkin on omat suosikkinsa ja inhokkinsa. Ottakaa esimerkkejä!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ensinnäkin - ollaan valitsemassa presidenttiä - ei parasta tai pahinta tenttaajaa. Toiseksi tenttaajien ohjenuorana näyttää olevan pidättäytyminen siinä, mikä kuuluu presindentin valtaoikeuksiin ja mikä ei. Mielestäni se on äänestäjiä ajatellen erittäin tärkeää. Kaikille eivät valtaoikeudet ole selvää. Väärää mielikuvaa ei saisi tulla esim. nuorille, jotka äänestävät ensi kertaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#12. Totta. "ollaan valitsemassa presidenttiä -ei parasta tai pahinta tenttaaja." Mutta on korkea aika myös puuttua tenttaajienkin asiattomaan käytökseen ja puolueellisuuteen... Se on mielestäni myös tärkeä näkökulma presidenttitenteissä ja yleensäkin vaalitenteissä. Ollaanko asiallisia vai ei? Ylilyöntejä ja eriarvoistamista kun on aina tapahtunut. Asiantuntemus on myös tärkeää. Jääkö hyvä vai huono maku koko tentistä? Ollaanko tasapuolisia?

Kyllä ehdokkaat pitää ruotia hyvine ja huonoine puolineen mitään salaamatta ja puheenvuoroja estämättä. Kenestä sopivin ja pätevin maan isä- tai äitihahmo tai kapteeni? Primus inter pares! Mutta...toimittajillakin on heikkoutensa:

Ketä koulukiusataan ja leimataan, ja ketä suositaan ja jumaloidaan eniten???

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kun tentittävä ei vastaa kysymykseen, vaan alkaa jaarittelemaan asian vierestä muuta on toimittajan velvollisuus vaatia vastausta esitettyyn kysymykseen. Eilisillan tentit esimerkiksi Huhtasaaren osalta on tästä hyvä esimerkki. Ehdokkaiden omille mainospuheille on muita foorumeita.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Kun tentittävä ei vastaa kysymykseen, vaan alkaa jaarittelemaan asian vierestä muuta on toimittajan velvollisuus vaatia vastausta esitettyyn kysymykseen".

Eikä ole. Jankkaaminen osoittaa vain toimittajan ammattitaidon puutetta. Toimittaja voi kyllä todeta, että tentattava ei vastannut kysymykseen, mutta johtopäätösten teko on katsojan tehtävä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#31. JA. Puhut pelkkää asiaa: "johtopäätösten teko on katsojan tehtävä" - ei toimittajan. Katsoja on äänestäjäkin. Toimittaja on poliittinen agitaattori pikemminkin. Tosin myös äänestäjä. Arvostelijat ovat studiossa erikseen sitä varten.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos toimittaja kysyy mitä haluaa ja tentattava vastaa mitä haluaa on ohjelman informaatioarvo katsojalle nolla. Koko "haastattelu" olisi ehdokkaalle vain ilmainen mainostilaisuus.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #35

Ilmeisesti et luota katsojien arvostelukykyyn ja päättelykykyyn.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #36

Suomihan on aina saanut sellaisen presidentin tai eduskunnan kuin äänestäjät ovat antamillaan äänillä ansainneet. Ja sitten pulinat pois! Sama nytkin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saa nähdä mitkä aiheet muodostuvat tentattavien kompastuskiviksi, ja mitkä tabuiksi ja väisteltäviksi, mutta ehdottomasti avattaviksi asioiksi? Kuten Suomen euroon ja EMUun vieminen ilman kansanäänestystä. Onko se tapahtunut juridisesti, poliittisesti ja muodollisesti oikein vain väärin? Ja ketkä siitä kantavat vastuun? Ketkä "joutuvat nahkurin orsille"?

Uskaltavako tenttaajat ottaa esille arkoja asioita ja ns. kuumia perunoita vai pelkäävätkö he asemansa puolesta? Vai onko heillä esimiestensä antamat suitset ja suukapulat jarruina? Ollaanko tarpeeksi avoimia ja kriittisiä kaikkien suhteen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kuten Suomen euroon ja EMUun vieminen ilman kansanäänestystä."

Kyseessä on lähinnä Väyrysen agenda eikä toimittajilla ole mitään velvollisuutta toistaa joidenkin ehdokkaiden vaalikampanjassa esittämiä väittämiä. Lisäksi nyt ollaan valitsemassa presidenttiä vuodesta 2018 eteenpäin ja tämä Väyrysen "keksintö" näyttäytyy varmasti monille vain kiusallisena jankkaamisena, ainakaan sillä ei ole mitään tekemistä presidentin tehtävien kanssa.

Oma näkemykseni on, että Väyrysen kampanja on mennyt alusta alkaen pieleen koska se keskittyy muiden arvosteluun eikä oman ehdokkaan visioihin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Höpö Höpö! Eikö Niinistö ole ottanut sitä ollenkaan agendalleen? Miksi? Entäs pankkikriisin liittyvät Koiviston konklaavin epäselvyydet ja vastuukysymykset? Ovatko nekin vain Väyrysen agendalla? Eikö muut kanna niistä mitään huolta?

Onko €uroon menokin mielestänne Väyrysen syytä? Tai EU/EMU-Suomen ylivelkaantuminen? Ja Suomen itsemääräämisoikeuden/suvereniteetin ja markan menetys ja juridis-poliittis-taloudellinen vallan anto EU/EMU:lle. Onko nekin Väyrysen syytä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #21

Huhtasaaren totuuskomissioesitys jäi puolitiehen Väyrysen mielestä:
http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2485...

Sauli Niinistö - tässä muistutus Suomen kansan harhauttamisesta:
http://seppohauta-aho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147...

Laura Huhtasaari puolustaa itsenäistä Suomea kuten Paavo Väyrynenkin:
http://mattiantero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248967...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ongelmana ei ole toimittaja vaan toimittajan kysymysiin vastaamaton ehdokas, Huhtsaari tästä hyvä esimerkki. Ihmettelen miksi pyriä presidentisi jos ei halua tai kykene vastaamaan yhteenkään ulko-turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin, nämä kun ovat perustuslain mukaan on keskeisiä tehtäviä preidentin viranhoidossa. Toimittaja antoi aivan liian paljon Huhtasaaren jaaritella asioista jotka presidentin tehtäviin eivät edes kuulu.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16. Nämä ovat tärkeitä asioita jokaisen ehdokkaan suhteen. Pitäisikö presidentin valtaoikeuksia sitten lisätä nykyiselle "puolivallattomalle presidentille" vai ei? Se on myös ajankohtainen kysymys pääministerivaltaisessa Suomessa. Esimerkkinä hallituksen hajottamisoikeus ja edustamisoikeuden laajentaminen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mutta tentit jatkuvat ja Ylen äkäset naiset ja tietyt pirulliset ja tentattaavia nolottavat miehetkin jatkavat pressaehdokkaiden korventamista tyylikkäästi tai vähemmän tyylipuhtaasti tenttigrillillään:

http://hilkkalaronia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2489...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika vähän olen tenttejä seurannut. Katsoin kuitenkin eilen MTV3:lta Vanhasen ja Kyllösen tentit.

Toimittajat olivat asiallisia. Vanhanen selvisi lisäksi erittäin hyvin ja Kyllönenkin niin hyvin, että voi uskoa, että hänkin selviäisi presidentin tehtävästä.

Tosiasiahan on, että edelleen on kyse vain siitä, valitaanko Niinistö suoraan vai vaaditaanko toinen kierros. Sikäli tietenkin kaikki muut voisivat ottaa esiin aiheita, joista eivät koskaan joudu oikeasti vastaamaan. Vanhanen ja Kyllönen pysyivät kuitenkin hyvin toimittajien määrittelemien kysymysten rajoissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#20. Näin oli. MTV3:n tenttaukset olivat asiallisia ja hyvin muotoiltuja.Samoin tentattavien kommentitkin pysyivät kysymysten rajoissa. Asiallista toimintaa puolin ja toisin. Ehkä hieman väritöntäkin.

Takavuosinahan presidentin valinta olisi selvää pässin lihaa: "Urkki" eli Kekkonen valittiin joka kuudes vuosi presidentiksi, ellei muuten niin poikkeuslailla. Nyt maksimi on kaksi kautta. Saa nähdä tuleeko Niinistölle se toinen kausi babyineen. Jos gallupit äänestäsivät, se olisi vain ilmoitusasia. Vai tuleeko sittenkin jytkyjen jytky? Se on äänestäjien käsissä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Oli Kirsi Heikel Huhtasaaren Ylen tentissä aika heikko esitys. Yleensä hän osaa asiansa, mutta nyt meni yli. Se mikä todennäköisesti tulee jatkossa tapahtumaan on, että tyyli muuttuu haastateltavan mukaan. Väyryseen ja Huhtasaareen kohdistui selvää agressiivisuutta. Myöhemmät tentit muuttuvat sitä enemmän hipelöinniksi mitä enemmän toimittaja tentattavaa kannattaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ilmeisesti Kirsi Heikel oli ylemmältä taholta ohjeistettu toimimaan kuten toimi lunttien ja nuottien mukaan "aggressiivisesti" ja tivaavasti tenttaajaroolissaan. Saa nähdä, onko muidenkin suhteen yhtä hyökkäävä ja iholle tunkeva vai oliko tämä erikoistapaus? Unohtuuko tasapuolisuus eli samaa revolveriplaatua muillekin yhdenvertaisesti? Esimerkiksi istuvan presidentin suhteen. Joutuisiko silloin työpaikka puntariin kuten Päivärinnallakin?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

On se varma, että Kirsi Heikelin tyyli kääntyy ylösalaisin, jos hän haastattelee Niinistöä tai kuka tahansa näistä. Pidän tätä erinomaisen ikävänä ilmiönä. Eikös ehdokkaat pitäisi olla tasavertaisessa lähtöasemassa nykyisestä tehtävästä riippumatta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #27

Jokaista ehdokasta haastatellaan sen mukaan, minkälaisia mielipiteitä ja avauksia heillä on ollut poliittisella urallaan. Ne eivät ole yhtenäisiä, joten eivät kysymyksekään ole.

Keskustelun tekisi jouhevammaksi, jos tentattava vastaisi siihen kysymykseen, joka on esitetty. Menee jankkaamiseksi, jos toimittaja joutuu kysymään saman kysymyksen kolmeen kertaan.

Huhtasaaresta sen verran, että tämä seitsemän minuutin avauspuheenvuoro oli kuin selkokieliset uutiset hidastettuna.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #27

#27. "Sitä kuusta kuuleminen , jonka juurella asustaa." Onko noin kysymysasettelutkin? Vai: "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan."

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

TV:n katsojana toivoisin, että toimittajat muistaisivat, kenelle ohjelmia, vaalitenttejäkin, tehdään? Katsojille.
On toimittajan ammattitaidottomuutta, että hän antaa omien henkilökohtaisten mieltymysten, aggressioiden ja vihan tulla osaksi ohjelmaa. Katsoja siinä kärsii.

Eilinen Huhtasaaren ajoittain tyylitön painostus ei ollut ensimmäinen kerta ko. toimittajalta. Kirsi Heikelin tekemä haastattelu Timo Soinista – olikohan viime keväänä oli samanlaista tyylitöntä tylytystä. Sama päälle käypä tyyli, samanlaisia hypoteettisia ja epärelevantteja tilanteita, joihin vaadittiin nopeaa vastausta.

Hyvä toimittaja osaa grillata tyylikkäästi. Hyvään vaalitenttiin kuuluu tentattavan kunnioittaminen ihmisenä, puolueesta riippumatta. Olen nimennyt Marja Sannikan YLE:n asenteellisimmaksi ja puolueellisimmaksi toimittajaksi. Unohdin tuolloin K. Heikelin.

Kaivakaa netistä (utube) Sannikan tekemä haastattelu Jussi Halla-ahosta. Ikävää katsottavaa, kun toimittaja suorastaan pursuu vihaa. Kaivakaa Heikelin tekemä Soinin haastattelu; ala-arvoista toimittajalta. Tämä eilinen vahvistaa epäilyni. Perussuomalaisuus oikeuttaa YLE:ssä toimittajan olla vihainen ja epäasiallinen.

Odotan mielenkiinnolla Sauli Niinistön tenttiä. Jos YLE on tehnyt päätöksen sallia tylyn, jopa asiattoman haastattelutyylin, sen totta maar pitää jatkua läpi ehdokastentin. Eikö vaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#29.Aika näyttää mitkä ovat käsikirjoitukset ja asenteet minkin ehdokkaan kohdalla. Esimiehet ja puolueet sanelevat käsikirjoituksen ja luntat.
Ketä pidetään sylkykuppina ja ketä lipaistaan. Politiikan teko on raadollista ja kuvottavaa. Lähimmäisenrakkaus on siitä kaukana paitsi populistisissa ja manipuloivissa sekä katteettomissa vaalipuheissa.

Toimittajakin on omia etujaan ajava ihminen heikkouksineen ja ohjeistettuine velvollisuuksineen. Varsinkin poliittinen ja dogmaattisesti ohjelmoitu käsikassaratoimittaja: "totuuden torvi".

Minäkin odotan suurella mielenkiinnolla Niinistön tenttiä, saako hän saman tylyn kohtelun kuin muutkin vai nöyristelevän ja lipovan suhtautumisen tenttaajilta. Aika näyttää roolisuoritukset.

Toivotaan että Niinistökin vastaisi asiallisesti kiertelemättä ja kaartelematta esitettyihin kysymyksiin. Koivistomainen ympäripyöreys ja kryptisyys ja arvoituksellisuus ei ole plussaa vaan miinusta.

Hannu Töyri

Asiaohjelmilta odottaisi laatua ja loan heitto ei ole sitä. Ylen poliittisesta värittyneisyydestä ei ole turhaan puhuttu.
Kysymykseen 10. vastaan: kyllä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38. Mitä on laadukas journalismi, ja mitä likasankojournalismi? Kumpaan lajiin Huhtasaareen kohdistunut presidenttitentti kuului?

Hannu Töyri

Toimittajan pyrkimys leimata Huhtasaari sillä että, hän on hymyllyt puhuessaan puolustuspolitiikasta oli kyllä törkeydessään vertaansa vailla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olisikin vastaisuudesssa toivottavaa, että sanottu toimittaja eli Kirsi Heikel näyttäisi itse omine ilmeineen mallisuorituksen , kuinka hyvä toimittaja toimii eikä koulukiusaa tentittävää. Lähentelee vihapuhettakin.

Ala-arvoista Heikeliltä arvostella tentittävän ilmeitä. Ilmeisesti pyrittiin kysymysten puutteessa häkellyttämään Huhtasaarta. Hymyhän vain kaunistaa! Itkeäkö Huhtasaaren olisi pitänyt noin noloihin ja typeriin kyllä-ei-kysymyksiin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ovatko toimittajat vallan sylikoiria ja puudeleita eivätkä vallan vahtikoiria,rottweilereita tai syyttäviä ylituomareita?

Missä on tutkiva ja rehti journalismi? Syövätkö nykytoimittajat poliitikkojen kädestä? Ovatko toimittajien pestit ja postit poliittisia virkanimityksiäkin?

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Ei eurokommunistit voi olla tehtäviensä tasalla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#50. Miksei voi olla? Tietysti dogmaattisuus voi olla painolasti näkemyksille.
Perustele tarkemmin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Analyysi 1. Näyttää siltä, että mitä vaarallisempi kilpailija ja presidentttiehdokas tentattava on suhteeessa ennakkosuosikki Niinistöön nähden , sitä agressiivisemmiksi ja vastustajaa parjaavimmiksi ja grillaavammiksi muuttuvat tenttaavat toimittajat. Ja toisaalta mitä vaarattomampi kilpailija on Niinistön suhteen, sitä leppoisammin ja huumoripitoisemmin tenttaajat suhtautuvat tentattavaan.

Vain Niinistölle vaarallaisiin ehdokkaisiin panostetaan siis koko latinki ei muihin.

Analyysi 2. Suomalaiset tahtovat aina pelata voittajoukkueessa tai olla selvän ennakkosuosikin/ "varman voittajan" vankkureissa. Luusereista ei välitetä; heitä ehkä hieman pilkataan tai mustamaalataan. Kuten nyt perusssuomalaisia, keskustaa.Väyrystä... Kokoomusta nyt ei ollenkaan. Gallupeillakin vaikutetaan tarkoitushakuisesti sallituissa väljyyksissä maksimoiden ja minimoiden haluttuun +/-suuntaan.

Poikkeus: Jytkyt ja sätkyt! Ja yllättävät poliittiset ja "suhdanteelliset" muutostekijät ja paljastuneet fibaukset ja töppäykset.

Kenestä nyt saamme kunnollisen koko kansan presidentin, maan isän/äidin/kapteenin ja arvojohtajan? Äänestäjät sen määräävät ja pulinat pois!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tässä muutama Sauli Niinistön paha moka Suomen politiikassa:

http://ristosuvanto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24357...

On muitakin Niinistön mokia...

Sauli Niinistö valehtelee:

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180024-...

TÄSSÄ vaalikeskusteluun isänmaallinen puheenvuoro ja Suomen realiteetitkin kohdallaan:

http://mattiantero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248967...

Johtopäätös: Matti Kyllönen seuraavaan eduskuntaan!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset