Nyt olisi kestävän arvokeskustelun aika

TÄSSÄ US-keskusteluun kolme  ajankohtaista  aihetta:

Raimo Ilaskivi ja Jari Sinkkonen puhuvat pelkää asiaa,  mitä tulee ihmisten sukupuoliin. – Toisaalta mikä on se ahneuden  ja itsekkyyden teos, joka  on jättänyt ehtymättömän jälkensä  ex-vasemmistoradikaali- Björn Wahlroosiin ja Amerikan nuorisoon ja Euroopan finanssikriisiytyneeseen eliittiinkin?   Kolmanneksi:  Eikö ihminen olekaan tulevaisuudessa luomakunnan herra , väittävät eräät piirit ns. tieteen nimissä, vaan onko posthumanismi se, mikä mukamas  määrittelee  ihmisen aseman tulevaisuudessa?  Vai onko se vain pelkää epätieteellistä  huuhaata ja politikointia  taikka viihdekirjallisuutta?

 1) Tohtori Raimo Ilaskivi ja psykiatri  Jari Sinkkonen puhuvat mielestäni  järkevästi ja kunnioitettavasti , mitä tulee  nykyajan huuhaamaiseen   sukupuolisuus- ja sateenkaariajatteluun:

http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246609-sukupuolineutraalia…

https://mvlehti.net/2017/11/11/lastenpsykiatri-sinkkonen-pojalla-on-muna…

2)  KUKA on se ahneutta ja itsekkyyttä ihannoiva filosofi ja hänen teoksensa , joka vaikutti  Marxin Pääoman jälkeen innostavasti ex-vasemmistoradikaali- Björn Wahlroosin nykyajatteluun ,  ja joka on jättänyt ehtymättömät jälkensä myös Amerikan oikeistoon ja  EU- eliittiinkin?

https://www.hs.fi/paivanlehti/26112017/art-2000005464325.html

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005464334.html

3)  ONKO niin, ettei ihmisen olekaan enää tulevaisuudessa luomakunnan herra,  vaan  ns. TIEDE  ja posthumanismiko  määritteleekin   ihmisen aseman tulevaisuudessa? – ”Kaikki on silloin  kulttuuria ja kaikki  on luontoa. ”    Onko tällainen käsitys liian mekanistinen , materialistinen ja ateistinen?  Hurja visio: ihminen luopuu digitalisoinnin ja robotismin aikakaudella kehostaan ja muuttaa tietoverkoon tietoisuuksineen: postinhimilliseksi olennoksi!  – Entä jos tuleekin sähkökatkos verkkoon? Miten käy tuon kuvitellun postinhimillisen superälyolennon?  (GOOGLESTA):

Hurja visio: ihminen luopuu kehosta ja muuttaa tietoverkkoon:

http://www.ess.fi/teemat/tiedejatekniikka/art2416864  (22.11.2017)

Ei enää luomakunnan herra – tiede määrittelee nyt ihmisen aseman uudelleen:

https://www.karjalainen.fi/teemat/vapaa-aika/item/163112-ei-enaa-luomaku…

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005260827.html

POSTHUMANISINEN  ajattelu nähdään suurena paradigmana eli tieteen yleisesti hyväksytyn ajattelutapana.  Mutta missä piireissä? Onko se yleisesti hyväksytty  näkemys?  Posthumanistinen ajattelu  asettaa koko ihmisen nykyisen  olemisen kyseenalaiseksi ja murtaa entistä käsitystä ihmisen asemasta suhteessa luontoon ja teknologiaan.-  Isot visiot tulevat nyt luonnontieteen ja teknogian tutkijoilta eikä science fiction – kirjallisuudesta.  Älyteknologian kehitys on  niin nopeaa, että se muuttaa koko yhteiskunnan perusrakenteen.

Posthumanismi purkaa erottelun luonnon ja ihmisen tekemän kulttuurin välillä. Kriittinen posthumanismi ja transhumanismi eroavat toisistaan.

Posthumanismi määrittelee  ihmisyyden uudelleen:

  – Ihminen käsitetään osaksi luontoa.
  – Moraaliset kysymykset: Ihmisen oikeus  eläinten ja luonnon hyväksikäyttöön kyseenalaistuu.
  – Erottelu ihmisen ja eläinten välillä kapenee.
  –  Supertekoälyn kehitys: voiko kone saavuttaa tietoisuuden?
  –  Teknologia osaksi ihmisen kehoa.
  –  Äärimmäiset visiot: Ihmisen tietoisuus voidaan tallentaa tietokoneella.
  – Teknologia on jo muuttanut ihmisen tapaa ajatella.
1990- LUVULLA humanistisessa  tutkimuksessa puhuttiin suurten kertomusten ja -ismien loppumisesta. Postmodernin ajan piti tehdä  kaikesta niin yksilöllistä ja sirpaleista, että mikään yksi tarina ei kykenisi tavoittamaan kaikkia.  Nyt näyttää siltä, että tuolloin oltiin pahasti väärässä.

HURJIMMILLAAN tulevaisuus näyttäytyy yksilöllisen   taivaan kaltaisena tilana , jossa  tietoisuus on saavuttanut kaiken mahdollisen.  –  Moiset konenirvanapuheet  ovat kuin LSD-huumeprofessori Tim Learyn  taannoisia puheita  opiskelijoille Kanadassa: LSD:ä käyttämällä  pääset tiedostamattomaan  aivonrakenteeseen ja  ylität itsesi!  

PYSTYISIKÖ  tekoäly psykologisiin prosesseihin? Miten ne on  ohjelmoitu: kenen puolesta ketä vastaan? Pitäisikö niitä verottaa jne.?  Oli mitä tahansa, koneet ja tekoälyt pitää olla  vain välineitä ihmisen palvelukseen – eikä  ihmistä vastaan.

TULEEKO tietokoneesta inhimillinen:

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/tuleeko_tietokoneesta_in…

 

MIELESTÄNI  posthumanistiset näkemykset ovat mekanistisia, materialistia ja   ateistisiakin.  

Humanismin jälkeensä jättämät ihmiset, eläimet ja objektit:
http://netn.fi/artikkeli/humanismin-jalkeensa-jattamat-ihmiset-elaimet-j…

 MITÄ ON POSTHUMANISMI?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Posthumanismi   

http://www.dlc.fi/~etkirja/posthumanismi.htm  

OLISI  SYYTÄ tutkia myös, mitä  on ajattelu, tajunta, tietoisuus, mielikuvitus, luovuus, ahaa-elämykset, unet.  Toisaalta  kuka pystyisi tyhjentävästi määrittelemään , mitä elämä on?  MIKÄ tekee aineesta elävän? Mitkä ovat elämän perustunnusmerkistöt pieneliöistä alkaen koko elävään luomakuntaan mikro- ja makromaailmassa?  Mistä elämä sai alkunsa? – Siinäpä  ikuisuuspohdittavaa.

TEKOÄLY  ja älylaite tai robotti  eivät ole koskaan aitoja eläviä olentoja , vaan ihmisen keksimiä ja tekemiä työvälineitä ja älyvempaimia.   Jonkun pitää nekin huoltaa. Mutta ketkä kantavat vastuun robottien ja tekoälyn tekemisistä tai tekemättä jättämisistä?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu