karikilpio

Myrkkyä opposition hallituksen parjauskampanjalle

STT: HALLITUS ON ONNISTUNUT HYVIN TALOUSPOLITIIKASSAAN !

Suomen Talous  kirii:  kasvu on jo  3,6 prosenttia. Ekonomistin arvio: Pitkän aikavälin kestävä kasvu on 1,5 prosenttia.

Suomen talous pistää koko ajan uutta kirivaihdetta pykälään. Heinä-elokuussa BKT:n kasvu nousi Tilastokeskuksen  mukaan 3,6 prosenttiin vuoden takaisesta. Huhti-kesäkuussa bkt kohosi 3,0 prosenttia.

MYÖS työllisyys on kohenemassa. Tilastokeskuksen mukaan työllisten määrän ennakoidaan kasvaneen 0,5 prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta.

UHKANA on jo, että kasvulle tulevat seinät ja katto vastaan. Kapasiteetin käyttöasteet nousevat tappiinsa, ja osaavaa työvoimaa -  on vaikea löytää. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaaan yrityksissä on näkyvissä joitakin merkkejä tästä.
 
- Ennen kaikkea työvoimakapasiteetti  tulee pullonkaulaksi.

KANGASHARJU kertoo, että investoinnit ovat hurjassa kasvussa.  Kone- ja laiteinvestointeja tehdään jo enemmän kuin finanssikriisiä. Vientimarkkinat kasvavat tällä hetkellä suhdanneluonteisesti yhtä nopeasti kuin 2000-luvun alkupuolella.

TÄMÄN HETKEN kasvuvauhti on ekonomistiarvioiden mukaan selvästi nopeampaa kuin, mitä ovat pitkän aikavälin potentiaaliset kasvumahdollisuudet. Potentiaalinen kasvu muodostuu työllisyyden lisäyksen ja tuottavuuden kasvun summasta.
 
- Siitä on monenlaista näkemystä, mutta ehkä se on noin 1,5 prosenttia, mihin Suomi pystyy pidemmällä aikavälillä, Kangasharju sanoo.

SUOMEN TALOUS on selvinnyt pahasta aallonpohjasta ja numeroiden valossa tilanne on parempi kuin muualla  €uroalueella.
 
 - Euroalueen bkt kasvoi heinä-syyskuussa selvästi hitaammin kuin Suomen - keskimäärin 2,5 prosenttia, kertoi EU:n Eurostat äskettäin.

MYÖS €uroalueen talous on piristynyt koko vuoden ajan, sillä kasvu oli toisella vuosineljänneksellä 2,3 prosenttia ja ensimmäisellä neljänneksellä 2,1 prosenttia.
 
- Kasvuvauhtia  on nyt huomattavan hyvä. Lyhyellä aikavälillä ei ole nähtävissä mitään äkkipysähdykseen viittaavaa signaalia EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila  arvioi Kauppalehdelle.

EK:N URRILAN mukaan  euroalueen talousnäkymät ovat nyt positiivisimmat kymmeneen vuoteen. Kasvu on pitkälti Euroopan keskuspankin - EKP:n kevyen rahapolitiikan ansiota. Bloombergin haastattelemat ekonomistit ennustavat Kauppalehden mukaan ”matalan inflaation ja kasvun kultaista kautta”.

SAA NÄHDÄ miten työmarkkinajärjestöt vielä vaikuttavat palkkavaatimuksineen Suomen talouteen? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitenkäs oppositio nyt suunsa panee, kun Sipilän hallitus onkin onnistunut hyvin talouspolitiikassaan?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Talous kasvaa mutta et taida tietää miksi. Kannattaa kysyä ekonomisteilta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Jukka Leppälahti. Onko jatkuva, populistinen ja poukkoileva vaalikeskeinen ajattelu ja ulosmittaava kvartaalitalous Suomen talouden syöpä ja juopa?

Pystyykö ekonomistit vastaamaan siihen? - Yksi vastaus ensiksi mainittuun löytyy esimerkiksi kirjasta Ari Salminen- Kari Kuoppala: Julkisvalta- Byrokratia-Organisaatio sivulta 117 otsikolla "Wildavsky ja budjetointi". Kannattaa lukea.

Onkohan kvartaalitalouden vaikutuksesta poliittiseen ja taloudelliseen ilmapiiriin tehty tutkimuksia? Löytyyköhän googlettamalla? Tietääkö ekonomisti?

Osavuosikatsaus - kvartaalit:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Osavuosikatsaus

Löytyy jotakin. Kvartaalitalous on liian lyhytjänteistä sopiakseen kestävän kehityksen organisaatioksi. Olisikohan osuuskuntatoiminnallinen malli kannatettavampaa tuotanto- ja liiketoimintana?

GOOGLE/TUTKIMUS: Kvartaalitalous johtaa laadun laiminlyöntiin:

http://www.tekniikkatalous.fi/ttpaiva/tutkimus-kva...

Millainen johtamis- ja palkitsemistapa olisi hyvä nykyään?
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/1656...

MUTTA ovatko hallitusohjelmat liian jäykkiä vastatakseen nykyajan vaativiin haasteisiin? Muuttuuko maan tapa? Miten Suomessa käytetään talouspoliittista valtaa?

https://media.sitra.fi/2017/02/23212731/Muuttuuko_...

KOKOOMUKSEN entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, ylipormestari Raimo Ilaskivi sanoo, että Suomen poliitikkojen olisi kyettävä luomaan uusi ja puoluepoliittiset päämäärät unohtava kokonaisohjelma. Ilaskivi varoittaa myös palkankorotuksista ja toivoo maan päättäjiltä ja yrityselämän johdolta esimerkillistä palkkamalttia. (Samoin Ay-pomoiltakin mielestäni).

https://www.uusisuomi.fi/comment/737204

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Kiitos neuvosta JL... Olisiko niin, että pitää panostaa rajusti tutkimuksiin,korkeaan ammattitaitoon ja koulutukseen sekä teknologioiden ja uusien, käänteentekevien ideoiden kehittämisen ja innovaatioprosessien osaamisten lisäämiseen ja pätevään, yhteistyökykyiseen henkilökuntaan ja hyvään markkinointiin ja myyvään tuotteistamiseen? Että palveluilla ja tuotteella on kysyntää ja menekkiä. Ja että vientituotanto vetää.

Tarvitaan myös hyvää me-henkistä johtajuutta ja sitouttavaa, motivaatiota koko porukalta. Hyvää ryhmätyöhenkeäkin eri lahjakkuusalueilta.

Keskeistä on koko organisaation ja työpaikan ilmapiiri, kaikkien myönteinen ja luova asenne ja hyvät suhteet ja verkostot markkinoille. Että palvelujen ja työn hinta- laatusuhteet ovat kohdallaan koti- ja ulkomaan markkinoilla. Ja että tuotannon kasvu on riskittömästi turvattu. Hyvä maine ja muotituote myy puolestaan. Kysyntää riittää.

Nythän työn teettäminen Suomessa on monasti liian kallista, ja siksi on työ ja tuotanto parempi viedä tuottavammille ja vähemmän riskialttiille alueille.

Tässä tarkemmin Suomen talouskasvun perusteista:

http://jukkaleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Talouskasvu ei siis ole pelkästään poliitikkojen ansioita. Tietenkin heilläkin on joko ruokkiva tai taannuttava osuus suotuisaan ja rakentavaan ilmapiiriin työmarkkinasopimuksillaan ja budjetoinneillaan ja hallitusohjelmillaan.

Suomen talouskasvu on kaikkien solidaarisen yhteistyön tulos! Tarvitaan kansallista yhteispelitaitoa ja kurinalaista yhteishenkeä. Kuin MM-kultaa jääkiekkoilussa otettaessakin. Kun itse kukin tekee vain parhaansa omalla kohdaltaan! Kuin viestin juoksussa. Kuin ennen sotakorvauksia maksettaessa.

Ristiriitoja lietsomalla ei hyvää tulosta synny.Turhaa byrokratiaa pitää karsia. Yksi suurimpia vaikeuksia on kuitenkin, miten ihmiskeskeisten palvelujen ja ammattien tuottavuutta mitataan sotessa, kontrolli/kriminaali- ja turvallisuuspolitiikassa, opetuksessa ja koulutuksessa jne...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kenen johdolla Suomen tulevaisuus on taattua? Eli kuka olisi sopivin Suomen seuraavaksi presidentiksi ilman sarvia ja hampaita? Kenellä on paras kokemus ja visionti ja taloustietämys toimia Suomen kapteenina? Kenellä on hyvät suhteet joka ilmansuuntaan? Ketä voidaan pitää aitona valtiomiehenä? Kuka olisi isänmaallisin? Kuka tajuaa parhaiten Suomen geopoliittis-historialliset taustat ja realiteetit?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suomen kapteeni ei ole presitentti vaan pääministeri -08 lähtien.

Eikä Sipilän hallitus ole saanut mitään aikaan vaan sen on tehnyt EU tilanteen muuttuminen ja jo edel.hallituksessa tehdyt veropäätökset.

Enkä "tuulettaisi" vielä mistään ,kuivinjaloin ei vielä olla:

Kaikkien EU: n jäsenvaltioiden talouksien odotetaan kasvavan vuosina 2016, 2017 ja 2018
Euroopan talouden elpymisen odotetaan jatkuvan tänä vuonna ja seuraavana: Ensimmäisen kerran lähes kymmenen vuoden aikana kaikkien EU: n jäsenvaltioiden talouksien odotetaan kasvavan koko ennustejaksolla (2016, 2017 ja 2018).
HUOM:Näkymiä ympäröi kuitenkin normaalia suurempi epävarmuus.

Euroalueen reaalinen bruttokansantuote on kasvanut 15 peräkkäisellä neljänneksellä. Työllisyys kasvaa voimakkaasti ja työttömyys laskee edelleen, HUOM:vaikka se pysyy ennallaan ennen kriisiä.
lähde:
EU-asiakirja

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Voihan tuon asian lukea tietysti tuostakin näkövinkkelistä. Poliittisesti olet oikeassa pääministeri on puolivallattoman "presitentin" yläpuolella.
Silti presidentti on Suomen valtionpäämies tai -"päänainen" nykykielellä sanoen riippuen, onko presidenttinä mies vai nainen kuten Tarja Halonen aikoinaan.

Valtionpäämies - Wikipedia/OTA: Google (Myös: "valtion pää")
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtionpäämies

Valtiollinen protokolla
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtiollinen_protokolla

Suomen hallitsijat ja valtionpäämiehet kautta aikojen:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomen_hallit...

PÄÄASIA, että EU/EMU-Suomella menee - NYT - paremmin kuin saamattomien, status quo- "sekametelisoppahallitusten" aikana. Niin se "kehitys kehittyy kehittymistään" ja Suomen Talous toivottavasti parempaan suuntaan ellei pahempaan sen mukana. Byrokraatit eivät Suomen taloutta kohenna eikä lisääntynyt verotus kuten vasemmisto näyttää nyt jo kaavailevan - ainakin finanssipuolelle ja verotuksen progressiivisuudessa - "opposition varjobudjetissa". Joko nyt käydään tulevia eduskuntavaalejakin erikoistarjouksilla?

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2414977

Tässä Mika Niikon(PS) versio vaihtoehtobudjetista:
http://mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246134-...

Taittaisivatko veronkorotukset ja lakot Suomen hyvin alkaneen talouskasvun?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TÄSSÄ lisää toiveikkaita talousnäkymiä Suomelle:

1) VM:Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005373869....

2) EU-Komission ennuste: Suomen talous kasvaa 3,30 prosenttia
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005442332....

3) IS-kommentti:Talous on toivoa täynnä - Mikä voisi mennä pieleen?
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

4) Suomen Pankin talous- ja vientiennuste:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005407808....

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Talous on toivoa täynnä - Mikä voisi mennä pieleen?

esim. jo kolmannen kerran pääministerin vaihto kesken hallituskautta.

Tullut jo tavaksi kepu,kok .
Hallituksn saavutusten jälki näkyy vasta-19 mikä on saldo niin taloudessa,veloissa,köyhyydessä ja työttömyydessä.
Hetkelliset näkymät ei kerro koko kuvaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8.Marja-Liisa Kalkela mikä olisi paras hallituskokoonopano Suomelle, jotta se olisi sinunkin mielestäsi paras mahdollinen?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3. "Joron jäljethän" aina pelottavat ja jotkut osaavat vieläpä itsekin luoda turhia pelkoja ja maalata piruja seinille...MUTTA eivät osaa sanoa parannuskeinoja kulloiseenkaan tilanteeseen. Arvosteluhan on aina helppoa!Vai mitä?

Totta. Aika kultaa haavat tai näyttää totuuden kuten Holkerin sinipunan "verotus kevenee, kivenee ja kovenee"-politiikalle ja silakan syöntilinjalle sekä, miten löysälle rahapolitiikalle ja vahvalle markalle ja punapääomalle kävi: Surkeasti! Pääsivät historian mustille lehdille ihan pyytämättäkin.Z Ziitä!

SIPILÄN HALLITUS syytti, haukkui ja tyrmäsi opposition vaihtoehtobudjetit joulupukkilinjasta ja toiveiden tynnyristä:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005450695.html

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/hallitus-tyrmasi-v...

Orimattilainen poliisi Kalle Jokinen (kok) katsoi "rosvojoukon ratsastavan kohti Sitran ja Suomen Pankin pääomia, vaikka Sitra käyttää 30 miljoonaa vuodessa suomalaisten tulevaisuuteen".

Oppositio syytti hallitusta koulutusleikkauksia, joilla heikennetään Suomen tulevaisuuden ammatillisia ja tutkimuksillisia tieto-taitojen näkymiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei käsittänyt, että oppositio vaatii suunnanmuutosta hallituksen talouspoliittisen linjaan, vaikka talouden syöksykierre on oikaistu. "Tulokset puhuvat puolestaan." Sipilä sanoi, että verotusta kiristämällä julkista taloutta ei saada kuntoon.

Veropolitiikasta ei löytynyt yhteistä näkemystä hallituksen ja opposition kesken

Vvm. Petteri Orpo(kok) hyökkäsi erityisesti vasemmisto-opposition esittämien veronkorotusten kimppuun.

Suurin oppositio puolue SDP yhtyi vasemmistoliiton syytöksiin oikeudenmukaisuuden puuttesta hallituksen politiikassa. Heikompia ja pienituloisia puolustettiin myös vihreiden ja perussuomalaisten riveistä.

- " Hallituksen politiikka on osoittanut, että kaikkein suurituloisimmat suomalaiset (HUOM!AY-pomoja myöten!) saavat ja pienituloisimmat (ja eläkeläiset) menettävät", syytti demariedustaja Krista Kiuru. SDP:n pj. Antti Rinteen mielestä keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostaman hallituksen politiikka suosii mm. rikkaita ja hyvätuloisia yrittäjiä, ei pk-yrityksiä.

Antti Kaikkonen(kesk) vakuutti, että hallituksen politiikasta hyötyvät myös pienimmät yritykset.

-"Mihin me tarvitsemme vasemmistoliittoa, kun meillä on näin vasemmalla oleva sosialidemokraattinen puolue Suomessa", kysyi Olavi Ala-Nissilä (kesk).

Keskustasta ja kokoomuksesta tehtiin pesäeroa haukkumalla myös vihreiden ehdotuksia kilometrikorvausten ja työmatkavähennysten rajaamisesta.

YLEISHAVAINTOINA: Selvää EK-vaalipopulismia ja kilpalaulantaa joka taholta.
KESKEISTÄ on kysyä, onko Suomella ja parempiosaisilla malttia nykytilanteessa pitää jäitä hatussaan ja vaurastua lisää? Vaiko ahnehtia jopa lakkoilemalla isompaa ja isompaa liksaa itselleen muista kituuttajista välittämättä? Se ketkä ovat palkkakuopassa on eri asia ja ketkä eivät. Suhteellisuudentajua tarvitaan ay-pomojakin myöten vuorineuvosten ja muiden ökypalkallisten lisäksi.

Tarvitaan maltillista palkkapolitiikkaa, jotta työrauha säilyisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset