karikilpio

Kenellä/millä on eniten vaikutusvaltaa maailmassa?

Jos listattaisiin maailman vaikutusvaltaisimpia tehtäviä, Yhdysvaltain presidentti nousisi monen listan kärkeen - Hesarin mukaan.  Mille sijalle nousisi  seteli- ja rahapainon eli keskuspankin haltijan virka  USA:ssa, EU:ssa ja Venäjällä?       

TAUSTAKSI: Mikä on EKP:n ja keskuspankkien rooli  finanssikriisissä ja virtuaalikuplataloudessa?(KS. ALLA)

 

Voidaan kysyä, kumpi johtaa Yhdysvaltoja presidentti  vaiko USA:n keskuspankin, Fedin pääjohtaja?

Kumpi johtaa Euroopan unionia moottorimaa Saksan liittokansleri Merkel vaiko  EKP:n pääjohtaja Draghi?

Kumpi johtaa Venäjän taloutta  paremmin  presidentti Putin vaiko keskuspankin pääjohtaja Nabiullina?

Vai onko kaikkien kunkkuna Kiinan maltillinen päämies , presidentti Xi Jinping?

HESARIN  /13.11.2017  mukaan ”Valtaa on paljon, jos rahat ja korot ovat  hallinnassa”:

  - ”Maailman vaikutusvaltaisimpia tehtäviä listattaessa Yhdysvaltain presidentti nousisi monen monen listalla kärkeen. Ihan hyvä valinta. Mutta monelta  jäisi  varmasti huomaamatta virka, joka ei ole yhtä näkyvä, mutta jossa liikutellaan valtavia rahavirtoja ja heilutellaan pienilläkin ratkaisuilla
maailmantaloutta:  Yhdysvaltain keskuspankin - Fedin - pääjohtaja.”

 -  ”Listausta tehtäessä on otettava huomioon myös  se, miten tehtävään valittu ihminen kykenee  käyttämään valtaansa  ja, miten muut voivat vastustaa tätä valtaa.  Kun Yhdysvaltain presidentiksi  valittiin tehtävään huonosti kykenevä ja heikosti sopiva Donald Trump, muut demokratian instituutiot ovat kyenneet estämään ja jarruttamaan Trumpin pahimpia mokauksia. Fedin pääjohtajakaan ei tee päätöksiään yksin, mutta hän on hyvin suojassa politiikan tuulilta ja voi tehdä itsenäisiä rahapolitiikan linjauksia.”

” SAMA valtalinjauksen ongelma sopii Eurooppaankin:  Saksan liittokansleri Angela Merkel  olisi monen listalla ykkönen. Ihan hyvä valinta. Mutta Euroopan keskuspankin  (EKP) pääjohtaja jää monelta huomaamatta. Merkel ei pelastanut Eurooppaa finanssi- ja velkakriisistä vaan EKP:n pääjohtaja Mario Draghi.  Euroalueen huojuminen päättyi heti, kun Draghi sanoi vuonna 2012, että keskuspankki tekee kaiken voitavansa, jotta euro säästyy.”

 ”Venäjällä keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina on kyennyt ajamaan järkevää rahapolitiikkaa presidentti Vladimir Putinin järjettömän talouspolitiikan keskellä.”


 ”FINANSSIKRIISI korosti Fedin pääjohtajan roolia - hyvässä ja pahassa.   Vuoteen 2006 pääjohtajana toiminut Alan Greenspan katsoi muualle , kun eksoottisia rahatuotteita rakennettiin ja asuntomarkkinoille kasvoi kupla. Greenspanin vaikutusvalta oli suuri, kun keskuspankki laski ohjauskorkot vuosituhannen alussa alas - jälkikäteen katsottuna liian alas  ja liian pitkäksi ajaksi.”   - Vaikutus oli katastrofaalinen - globaalinen finanssikriisi vuonna 2008.

 -  ”GREENSPAN  oli markkinauskovainen. Hän oletti markkinoiden turvaavan  rahoituksen toiminnan minkä vuoksi sääntelyä ja ohjausta piti olla mahdollisimman vähän. Jälkikäteen
Greenspan on sanonut, ettei  tiennyt subprime-tuotteiden määristä, niiden laadusta  eikä roskalainojen  roolista asuntokuplan kasvamisessa. Hän ei siis nähnyt, mitä mittarit kertoivat: asuntojen hinnat  nousivat valtavaa vauhtia ja säästämisaste romahti. Jos hän ei todellakaan tätä tiennyt eikä nähnyt, pitkän johtokautensa lopussa Greenspan oli jo alle sen tason, jota mahtava virka haltijaltaan edellyttää.”  - Greenspan oli saavuttanut pätemättömyytensä tason!

”FEDIN nokkamieskään ei olisi pystynyt estämään kriisiä kokonaan. Mutta koska  virka on vahva, nopeampi ja osaavampi, pääjohtaja olisi voinut lieventää sitä valtavaa maailmantaloudellista iskua, joka finanssikriisistä tuli. Fedin nokkamiehen valtaa voi mitata ydinasetermein, tuhovaikutuksen suuruutena. Kuinka monta työpaikkaa mahtava Trump voi tuhota? Paljon vähemmän kuin Greenspan tuhosi.”   - Wall Street puhuttaa yhä pitkään.
”KAHDESTA mahtivirasta toinen on täytetty.  EKP:n uusi pääjohtaja  aloittaa lokakuussa 2019. Trump valitsi uudeksi Fedin pääjohtajaksi keskuspankin johtokunnan jäsenen Jerome Powellin. Hesarin mukaan  ”Trumpin valinta oli hyvä - hänen valinnakseen loistava. Powell jatkanee pääjohtaja Janet Yellenin  aloittamaa rahapolitiikan normalisointia: korkoa nostetaan hiljalleen ja keskuspankin  tasetta kevennetään, koska talous elpyy.”  - Aika näyttää linjat ja vaikutukset.

 ”Amerikkalainen  demokratia on osoittanut viime aikoina vahvuutensa. Samoin käynee Powellin kanssa: vaikka Trump olettaisi saaneensa sillanpään Fedistä , virka  ja sen tuoma valta johtanevat siihen, että Powell on riippumaton (?) rahapolitiikan ylivartija.”  - Vai onko Powell sittenkin kiitollisuuden velassa Trumpille valinnastaan? Mitä lienee yhdessä sovittu?

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005446561.html

 Onko Hesarin näkemys realistinen vai liian optimistinen ja Yhdysvaltoja mielistelevä prognoosiltaan?   Mitä yhtäläisyyttä  Greenspanin rahapolitiikalla on Suomen 1990-vaihteen vahvan markan  ja  löysän rahan  Koiviston (sd), SP-Kullbergin,  SP-Liikasen (sd)  ja Louekosken (sd) rahapolitiikkaan,  konkursseihin , jättityöttömyyteen ja punapääoman tuhoon? Oliko silloinkaan rahapolitiikka hallinnassa?

EKP:N RAHAPOLITIIKKA FINANSSIKRIISISSÄ  (Tuomas Välimäki, Suomen Pankki)   Helsingin Yliopisto  4.11.2015

http://blogs.helsinki.fi/hponka/files/2015/09/2015-11-Helsingin-Yliopist...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kenellä on mielestäsi eniten vaikutusvaltaa maailmassa ja EU:ssa? Entäs
Suomessa?

1)Talouslehti Forbes: Putin maailman vaikutusvaltaisin ihminen vuonna 2016 - jo neljättä kertaa...peräkkäin!

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005027687.html

2)Talouslehti Bloomberg(5.10.2015).: TOP10-lista - maailman vaikutusvaltaisimmat ihmiset -Listalla vain kaksi naista. Kahdeksan on
yhdysvaltalaisia: Putin puuttuu!

https://yle.fi/ylex/uutiset/tassa_ovat_maailman_va...

3) TIME: Sata vaikutusvaltaisinta ihmistä maailmassa. (22.4.2016)
Listalla ei yhtään suomalaista. Viimeksi vuonna 2011 listalle ylsi Angry Birds-pelin kehittäneen Rovion johtaja Peter Vesterbacka. Sadan kärki yllättävä.

https://yle.fi/ylex/uutiset/tassa_ovat_maailman_va...

4) Suomen vaikutusvaltaisimpien lista täyttyi aaltolaisista: (21.04.2016)

http://www.aalto.fi/fi/current/news/2016-01-21-004

5) Maailman vaikutusvaltaisimmat maat vuosina 2017 ja 2016
https://yle.fi/uutiset/3-9729213

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinka Trump voisi olla maailmanvaikutusvaltaisin ihminen, kun ei saa edes sisäpolitiikan saralla juuri mitään ehdotustaan läpi?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Trump olikin - kuten blogissani sanottiin - vain Helsingin Sanomien lipova käsitys maailman vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä , "kun ei saa edes sisäpolitiikan saralla juuri mitään ehdotusta läpi." Totta. Olen samaa mieltä.

Mikä olisi sitten mielestäsi maailman vaikutusvaltaisin ihminen? Vaikka kautta aikojenkin.

Juha Hämäläinen

USAlla ei ole valtion keskuspankkia ollut sataan vuoteen. Sillä on lähinnä yksityisten omistama FED, jonka nimi on erinomaisen harhaanjohtava. Sen harjoittama rahapolitiikka on kautta linjan edesvastuutonta.

Talouskriisien tuhot hoidetaan painamalla lainarahaa ja kattamalla tappioita valtionvelalla, jota on nyt noin 20.000.000.000.000 USD. Lisäksi triljoonia muita syntyneitä vastuita kuten eläkkeet.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Kiitos kommentista ja lisävalistuksesta. Onko tämä virtuaalirahan painatus ja ruiskutus sitä surullisen kuuluisaa setelirahoitusta, jolla tehtiin maailmasodissa Saksassa ja Unkarissa ja joissakin nykyvaltioissakin hyperinflaatioita? Rahat nykyään pilvissä ilman katetta.

Saa nähdä milloin tuo virtuaalitalouden ylivelkaantumisvedätys oikein poksahtaa? Ei ihme, että eurooppalainen solidaarisuus on kovalla koetuksella epätasa-arvoisuuden ja vilpillisten sääntömuutosten vuoksi. EU/EMU-valtiot ovat kovin heterogeenisia etujen suhteen. Valtaosan kohtalona on olla lypsylehminä isosten hyväksi - Saksan, Ranskan, Italian ja Espanjan sanelupolitiikan vuoksi.

Taloussanomien Jan Hurri onkin kuvannut nykyistä ylivelkaantunutta ja hermoromahduksen partaalla oleva markkinamenoa hyvin reaalirahan ja virtuaalirahan suhteella alaspäin olevassa pyramidissa:

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001673798.html

Olen edelleen samaa mieltä kuin kuuluisa ja viisas oraakkeli Otto von Habsburg:

- "Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n perustuslakisopimuksen kansallisten lakiensa yläpuolelle."

Eikä varsinkaan Suomessa, jossa maa vietiin junttaamalla euroon ja EMUun ilman kansanäänestystä. Törkeä temppu! Jakoi maan lähes kahtia. Syylliset nähdään alla:

EMU-PÄÄTÖS vuonna 1998 eduskunnassa Arkadianmäellä:
http://www.youtube.com/watch?v=PwEbyUactDE

Nokian Kalle Isokallio: "Ollaan tilanteessa, jota ei pysty enää korjaamaan."

Johtavatko EU/EMUn plutokraattiset finanssiauervaarat mafiamaisesti euromaailmaa pyramidi- ja ponzihuijauksella? Sekä jäsenmaiden verettömällä vallankaappauksella juridisin, poliittisin ja taloudellisin keinoin ja pakkopaitasitoumuksin? Onko maailman rahaeliitillä eri säännöt ja vaikutustavat? Milloinkahan veroparatiisit saadaan kuriin ja veronalalsiksi?

Myöhäistä euro-Suomen on nyt rypistellä, kun p-t on byxoreissa! Se on palkka ja riesa naiiviudesta. Mutta on toki yksi huonohko mahdollisuus: fixit!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

1)Yhdysvaltain keskuspankki FED - Wikipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/FED

2)Euro&talous: Finanssikriisi muutti rahapolitiikkan välineitä, mutta ei tavoitteita:
https://www.eurojatalous.fi/fi/2015/1/finanssikrii...

3) https://fi.wikipedia.org/wiki/Finanssikriisi

4) http://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-03-11_...

5) https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001704728....

FINANSSIKRIISIN VAIKUTUS OLI KATASTROFAALINEN GLOBAALISTI.

MIKÄ lie veroparatiisien vaikutus eri maiden talouteen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset