karikilpio

Pohjois-Korean diktatuuri voi päättyä kansannousuun

Pohjois-Koreasta loikannut diplomaatti Thae Yong-ho  puhui  maan tilanteesta Yhdysvaltain kongressille keskiviikkona, kertoo uutistoimisto AFP.   

  - ”Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin valtakausi saattaa päättyä kansannousuun."

Puheenvuorossaan Thae varoitti kongressin edustajainhuoneen ulkoasiainkomiteaa mahdollisten sotilastoimien seurauksista.

Hän korosti , kuinka Pohjois-Korea on muuttunut vuoden 2011 jälkeen. Kim-Jong-un nousi tuolloin valtaan isänsä Kim-Jong-ilin kuoleman jälkeen.

 - ”Vaikka pintapuolisesti näyttää, että Kim-Jong-un on lujittanut  asemaansa hirmuhallinnollaan, samanaikaisesti Pohjois-Koreassa tapahtuu merkittäviä  ja odottamattomia muutoksia.”

Thae  toimi Pohjois-Korean Britannian suurlähetystön kakkosmiehenä, kunnes  loikkasi perheensä kanssa Etelä-Koreaan vuoden 2016 elokuussa.

Hänen mukaansa  vapaa markkinatalous  on alkanut kukoistaa Pohjois-Koreassa.

Thae kertoi myös diktatuurin vaikeuksista.

Pohjoiskorealaiset ovat esimerkiksi lakanneet välittämästä diktatuurin propagandasta ja alkaneet katsoa Etelä-Koreasta  luvattomasti kuljetettuja elokuvia, Thae sanoi.

 - ”Nämä muutokset saavat pitämään kansannousun mahdollisuutta aiempaa todennäköisempänä, koska ihmiset saavat tietoa todellisista elinolosuhteistaan.” (Tuomas Kokko HS)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tekevätkö digitalisointi ja nykyajan älyvempaimet kulttuurivallankumouksen Pohjois-Koreassakin?

Toni Rintala

Voi, mutta ei tapahdu. Tai no ehkä 15 vuoden kuluttua. Paitsi jos Kiina auttaa Yhdysvaltoja pienessä voimavierailussa... Kiinakin on vähän erilainen nyt kuin 10v sitten.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kiinakin on vähän erilainen nyt kuin 10v sitten."

Tässä kohden Kiina on ollut suurin piirtein samanlainen viimeiset 30 vuotta.

80-luvun lopulta lähtien Kiina on noudattanut johdonmukaisesti samanlaista ulkopolitiikka samoin kuin myös markkinatalouteen pohjautuvaa sisäpolitiikkaa.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Traffic_in...

Juha Hämäläinen

Olen perskohtaisella kokemuksella jyrkästi samaa mieltä. Kiina on pysynyt pohjavirroiltasn pitkään samana ulkonaisen muutoksen taustalla. Näin ainakin länsimaisen ihmisen silmin. Puutteena on toki itsellä kiinan taidon olemattomuus, joka estää seuraamasta mediaa ja keskusteluita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Niin. Spekulaatiota tai Thaen toivettahan tuo lienee pohjimmiltaan, mutta kertoo kuitenkin missä sielläkin mennään. Tieto lisää tuskaa, kun totuus paljastuu pohjoiskorealaisille.

Toni Rintala

Eikö ole mahdollista, että totuus paljastuisikin meille?
Onko totuus niin ilmiselvä?
Perjantaivitsi!

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Totuus Suomesta on että kukaan ei usko tämän maan elävän yhden ihmisen varassa. Pohjois-Korean se "suuri ja kaunis aurinko" himmenee koko ajan. Aivan ihme kyllä, että miehen psyyke kestää totuuden, että mitä tekee kansalleen ja millaista kärsimystä aiheuttaa maalleen. Kai hänenkaltaisensa elävät sitten valheessa. Kukatkin kuolevat, ehkä, hänet nähdessään.

Mutta se pääasia ei ole herjata toisia, vaan ihmetellä taas kerran uskonnon ja uskomusten vapautta. Että kun yksi on vahva, uskotaan kaiken muuttuvan häneen luottamalla tai hänestä hengen ottamalla. Se on diktatuurin ikuinen kirous, pelko ja turhien haaveitten kohde. Seuraajia aina riittää, ovathan opit nyt olemassa ja vapaasti käytettävissä. Kun vain kantti kestää.

Ihmisillä ei ole vajavaista demokratiaa parempaa mallia hirmuhallintojen tilalle. Nyt vain maailmalla äänestyksetkin ovat manipuloitavissa ja omasta takaa ihmisiä viedään harhaan mainoksin. Propaganda on sitä jykevämpää
mitä enemmän
halutaan runtata johtoon joku, joka ei tiedä mistään mitään. Mitä se ainakaan aluksi haittaa, eihän kansakaan ymmärrä missä mennään. Rajata elämää
laittamalla rajat kiinni ja uskotella että sillä eläimellä on "jumalan" valtuudet toimia ilman toisten ( kansan ) oikeutta puuttua siihen kaikkeen.

Siis lyhyestä virsi kaunis. Demokratian ihminen ei koskaan usko vain yhteen
puolueeseen, malliin tai ihmiseen. Varmuuden vuoksi on aina olemassa toisia
jokusen "sivistyssanan oppineita". Pohjois-Korean johtajaa voi odottaa perin
synkkä huominen, mutta Pohjois-Korealle se tietäisi uskottavasti sisällissotaa. Voi vain ajatella että onko joku tehnyt tämän aivan
tahallaan, saadakseen tuon maan sekasorron partaalle. Mitä niin arvokasta Pohjois-Koreassa oikein on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Pohjois-Korean diktatuuri voi päättyä kansannousuun".

Niinhän tuo diplomaatti sanoo - mutta kuinkahan paljon siinä on realismia ja kuinka paljon toiveajattelua? Voi tietysti käydäkin näin, mutta luulen, että diktatuurissa elävä kansa on internetistä huolimatta (johon vain pienellä kansanosalla lienee pääsy) passiivinen ja alistettu. Valtakoneisto tukahduttaa kyllä nopeasti mahdolliset vallankumoushankkeet. Lietsomalla uhkakuvaa Yhdysvalloista Kim pitää kansan suhteellisen yhtenäisenä.

Tietenkin diktaattorin kaatuminen tuntuu toivottavalta maailmanrauhan ja P-Korean kansan takia, mutta monesti sellaisesta on seurannut pitkällinen verinen sisällissota. Tarjolla näyttäisi olevan vain huonoja vaihtoehtoja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kimurantti tilanne alistettujen pohjoiskorealaisten kannalta tosiaankin. Etelä-Korealla pyyhkii paremmin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä. Jo Marx aikoinaan määritti, ettei pelkkä kurjuus saa ihmisia nousemaan kapinaan. Kurjuus vain masentaa. Sen sijaan tieto paremmasta sekä toivo ja usko mahdollisuuksista antaa voimia yrittää.

Kun tieto paremmasta leviää, siitä tulee muutosvoima. Aluksi tilannetta hallitaan sensuurilla ja pelottelulla. Jossain vaiheesa ollaan kuitenkin tilanteessa, että pimitettävää on aivan liikaa suhteessa mahdollisuuksiin tiedon saannin rajoittamiseen. On vain ajan kysymys, milloin henki karkaa pullosta.

Juha Hämäläinen

Itse uskon juuri tuohon hiljaiseen laajenevaan kapinaan, jota vaikea hillitä. Koko kansaa on vaikea sulkea leireille tai teloittaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Syntymässä olevaa "lumipalloefektiä" on vaikea pysäyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset