karikilpio

Sauli Niinistö syyttää turvallisuuskomiteaa trollauksesta

Presidentti Niinistö arvosteli ”trollaukseksi”   puolustusministeriön yhteydessä toimivan  
asiantuntijaelimen arviota Venäjän mahdollisuuksista vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin.

Lauantaisessa Helsingin  Sanomissa  kerrottiin, että Suomi varautuu Venäjän  vaalivaikuttamiseen.  Turvallisuuskomitean asiantuntijat listasivat yhdeksän tapaa vaikuttaa presidentinvaaleihin 2018.  Vaalit ovat tammikuussa.

Niinistö sanoo tuohtuneeena:  ” Asiantuntijaverkosto on huolissaan trollamisesta ja troillaa itse.”

        - ”Uhkakuvat salamurhineen päivineen ovat aivan selvää trollaamista.”

Nato-keskustelu mainitaan yhtenä kielteisenä asiana listalla.

Tällaisten julkisten listojen katsotaan vaikuttavan negatiivisesti  ja aiheuttavan turhaa  huolta  Suomessa. Ja ei ne taida parantaa Suomen ja Venäjän välisiä suhteitakaan.  Mitä mieltä olette tällaisista listoista?  

Aiemmin syyskuussa  oikeusministeriö järjesti eduskuntapuolueille tilaisuuden, jossa käytiin läpi vaaleihin kohdistuvaa vaikuttamista sekä kyberturvallisuutta.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005426871.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005429523.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005430514.html

 

ASIAA käsiteltiin tiistaina  31.10. 2017 myös  TV ykkösen A-studiossa:

Sotkeutuuko Venäjä vaaleihin:

https://areena.yle.fi/1-4158482?autoplay=true  (28 min)

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Oliko tällaisten listojen julkistaminen poliittisesti tyhmää vai viisasta? Neuvostoliiton aikaanhan vaaleihin vaikuttaminen oli yleisempää ja etenkin kenestä tuli presidentti tai pääministeri. Tehtaankatu ykköseen piti olla hyvät suhteet samoin Kremliin ollakseen "hovikelpoinen" ja nauttiakseen N-liiton luottamusta. YYA-sopimuksen kaaduttua paineet poistuivat. Kokoomuskin oli pitkään paitsiossa "yleisistä syistä". Suomessa oli siihen aikaan ns.kotiryssäjärjestelmäkin.Puhuttiin "suomettumisestakin".Taakse ovat jääneet nekin ajat N-liiton romahdettua. Nyt ollaan "brysselöityneitä ja €urottuneita".
Ja itsenäisyytemme ja suvereniteettimme ja oman rahamme ja määräysvaltamme juridisesti, poliittisesti ja taloudellisesti täysin menettäneitä. EU/EMUn lypsylehmiä.

Silti Suomen tulisi pitää hyvät suhteet niin itään, länteen kuin muihinkin ilmansuuntiin. Onhan Suomi vientiriippuvainen maa. Jo pelkästään Suomen geopoliittis-historiallinen asema ja menneisyys sanoo sen.

"Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen." (J.K.Paasikivi)

PS. HS/Ulkomaat A24/pe3.11.2017/ "Venäjä harjoitteli suursotaa NATOa vastaan."

Harjoitusalueet syksyn Zapadissa ulottuivat Kuolan niemimaalta Krimille ja Mustalle merelle. "Liittoutuneet kiinnittivät huomiota siihen, että harjoitukseen osallistuneiden joukkojen määrä ylitti merkittävästi osallistujien ilmoitetun määrän, skenaario oli erilainen ja maantieteellinen alue oli ilmoitettua laajempi", kuvaili Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Suomen vaaleissa on paljon vaikeampi lahjoa koko kansa kun jenkeissä valitsija miehiä jotka voi ostaa rahalla .
Aatamin aikasta touhua jenkeillä . terv tepivaari

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistön trollausitku on jatkoa hiljattaiselle Nato-keskustelun estämiselle.

Niinistöstä tulee hyvä presidentti Venäjälle. Hän näyttää tekevän kaikkensa jotta Venäjän hallinnon sanoma saadaan toistettua täällä Suomessa. Ja kokoomus tukee kaveria.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. 1) Ex-Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen js Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnönen ovat sitä mieltä, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan tehokkaasti eri maiden politiikkaan, ja pyrkii vakuuttamaan ja pelottelenaankin niin suomalaisia kuin ruotsalaisia ja eräitten muidenkin länsimaiden kansalaisia, ettei heidän pitäisi liittyä Natoon. NATO on aina arka asia ja kuuma kohta Venäjälle.

Venäjä viestii, että jos näin tapahtuu, sillä olisi seurauksia, mutta Venäjä pidättää itselleen oikeuden reagoida miten: Joko negatiivisesti tai yltiöpositiivisestikin.

Informaatiopolitiikka on olennainen osa Venäjän ulkopolitiikka ja sotilasoppia. Tavoitteena on että Venäjän ääni kuuluu maailmalla.

2) Toiseksi Venäjä sanoo Suomen pyytävän Venäjää mukaan hybridikeskukseen - Soini kiistää asian:

https://yle.fi/uutiset/3-9912543

https://yle.fi/uutiset/3-9913965

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Ari Pesosellakin on puheenvuorossa omat näkemykset asiasta: "Onko presidentti Sauli Niinistö ulkopoliittinen tuuliviirimies?" Mitä mieltä ollaan niistä kannanotoista?

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245382...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ensimmäinen kausi Niinistöltä meni jotakuinkin niin kuin demokraattisen maan presidentin kuuluukin. Nyt on jo toinen ääni kellossa!
Nouseeko ku"i aina kannatuksen kasvun myötä jokaiseen ihmiseen. Käytäntö todistaa vahvasti teoria puolesta!
Vai, onko kyse vanhuuden höperyydestä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kaleva-lehti otsikoi asiaa: "Venäjälle olisi uhkapeliä kajota Suomen vaaleihin"

Kaleva äimistelee puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean asiantuntijoiden pohdintoja (HS 2.10.) Venäjän mmahdollisista vaikutuskeinoista Suomen tuleviin presidentinvaaleihin.
Sosiaalisen median operaatioiden ja joidenkin poliitikkojen tukemisen ohella listalla olisivat salamurha ja terrori-isku.

"Listattujen vaikutustapojen perusteella joutuu kysymään , lukeeko osa eksperteistä enemmän Ilkka Remestä kuin vakavasti otettavia viestimiä."

" Arvailua on lähinnä siitä, voittaako Sauli Niinistö suoraan ensimmäisellä kierroksella vai vasta toisella kierroksella. Samat uutiset tunnetaan Itämeren takana. Presidentinvaalien juoni on tuskin enää muutettavissa millään trolli- tai agenttioperaatiolla."
"Venäjän näkökulmastakin vaikutusyritykset olisivat poliittista uhkapeliä, joka helposti kääntyisi sitä itseään vastaan. Vaikka esimerkiksi näyttää siltä, että Venäjä avitti likaisin tempuin mieleisensä miehen Yhdysvaltain johtoon, operaation loppulasku näyttää jo kääntyneen Kremlille tappiolliseksi."

"Kiusallista etenkin informatiovaikuttamisesta puhuttaessa on kuitenkin se, että suomalaisia tunnetaan pitävän helposti höynäytettävänä kansakuntana - sellaisina tsuhnina, joina venäläisissä tarinoissa aikoinaan esiinnyimmekin. Nyt näin tuntuvat ajattelevan omat eksperttimme."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Venäläisten vaalimanipulaatio luultua laajempaa (Washington, STT,ATP)

Sosiaalisen median jättitoimijoiden Googlen, Facebookin ja Twitterin mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin huomattavsti laaajemmin kuin on luultu.

Twitterin mukaan liki 37000 venäläisiin lähteisiin kytköksissä ollutta automaattista bottia loi kolmen kuukauden aikana ennen viime vuoden vaaleja 1,4 miljoonaa tviittiä, jotka näkyivät jopa 288 miljoonalla ihmiselle.

Facebookin mukaan jopa 126 miljoonaa käyttäjää saattoi nähdä juttuja, sosiaalisen median postauksia ja muuta sisältöä venäläisistä lähteistä ennen vaaleja.

Kolmikon edustajien oli määrä esitellä tietojaan kongressin kuulemisessa
tiistaina.
- Ulkomaiset hallinnot, kuten Venäjä, olivat voimakkaasti mukana manipuloimassa sosiaalista mediaa väärillä tiedoilla, kiteytti senaattori
Lindsey Graham tiistaina.
_________________________________________________________________________

Reutersin mukaan Venäjään kytkeytyvät valetilit olivat kesäkuun 2015 ja elokuun 2017 välillä julkaisseet noin 80 000 Facebook-päivitystä, joiden tarkoituksena oli vaikuttaa Yhdysvaltain politiikkaan.

Facebookin mukaan viestit olivat sen käyttöehtojen vastaisia ja yhtiö aikoo tehdä kaikkensa tarttuakseen "tähän uuteen uhkaan" , Reuters kertoo.

Toinen viestintäpalvelu Twitter puolestaan kertoi kongressille Reutersin mukaan, että se on löytänyt yhteensä 2752 venäläisiin toimijoihin liittyvää käyttäjätiliä, joista oli lähetetty yhteensä 1,4 miljoonaa vaaliaiheista tviittiä.

Yhtiöt antoivat selvityksensä Yhdysvaltain kongressille, joka tutkii Venäjän hallinnon epäiltyä sekaantumista marraskuun presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Venäjä pyrki sabotoimaan Hillary Clintonin vaalikampanjaa Donald Trumpin eduksi. (HS/Anu-Elina Ervasti)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

On odotettavissa, että Suomen presidentinvaaleihin yrittää Venäjä vaikuttaa, kuten Neuvostoliitonkin aikana. Kekkosesta tuskin olisi koskaan tullut presidenttiä ilman NL:n asiaan vaikuttamista. Raha liikkui myös SDP:n hajottamisessa. Ruotsin vallan aikana 1700-luvulla Ranska ja Venäjä vaikuttivat Ruotsin politiikkaan (hatut ja myssyt). Rahalla vaikuttamista ja korruptiota on ollut maailman sivu.
Venäläisille on tärkeätä estää Suomen liittyminen Natoon. Sauli Niinistön varovainen tanssi nuoralla on onnistunut tähän asti, mutta miten on jatkossa. Gallup-suosio on Pohjois-Korean luokkaa. RKP:n haaste Natolla tuskin nostattaa vilkasta keskustelua, koska muut ehdokkaat eivät lähtene mukaan. Trollaus voi jopa vahvistua Väyrysen tullessa mukaan. Paljon voi tapahtua. Jos Venäjä kokee tuilanteensa ahdistetuksi, se puuttuu peliin. Altista porukkaa sillä on Suomessa ja omassa maassaan. Vaaleista tulee mielenkiintoiset.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko niin ettei presidentinvaalit olekaan mikään läpihuutojuttu? Tuleeko jostakin vielä ns. MUSTA HEVONEN vaalimarkkinoille?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. Kiitos monitahoisesta kommentista. Suomessa on aina ollut "altista porukkaa" jota on parhaimmillaan tuettu isoilla rahasummilla solidaarisuus- ja aatesyistä. Toveri Lenin on käyttänyt heistä tunnettua halventavaa nimitystäkin: "hyödylliset idiootit". Osa heistä on ajan virtausten mukaan vihertynyt ja kääntänyt nuttuaan markkinatalouden ym. suuntaan Wahlroosia myöten. Nimittäisin tällaista tuuliviirimäistä politiikan tekoa "kameoleontipolitiikaksi".

Urheilukielellä sanoen he tahtovat aina pelata voittajajoukkueessa. Toisaalta kaikilla "altteilla" ei ole kykyjä siihen, vaikka haluja olisikin. Osa on jäänyt yhä tietynlaiselle fiksoituneelle änkyräasteelle täällä netissäkin.

Aikoinaan sanottiin, että Suomessa on maailman suurin teatteri Arkadianmäellä, koska sen kuiskaamo toimi Kremlissä. Nyt Brysselissä...Kumpi lie parempi arvoiltaan, eduiltaan, tavoitteiltaan, lavasteiltaan ja liturgialtaan Suomen kannalta?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. Suomen globaalin turvallisuuden tutkimusohjelman johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Hesarin Vieraskynässä/A5 (pe 3.11. 2017) että "Presidentinvaaleja tuskin häiritään laajasti". Ja että häirintä aiheuttaa vastareaktion.

Suomessa tulee ottaa oppia Yhdysvaltain, Ranskan ja Saksan kokemuksista. Suomi on pitkälle digitalisoitunut länsimaa. Kielellisesti, kulttuurillisesti ja demograafisesti Suomi on melko etäällä Venäjästä, vaikka Venäjä on Suomen kolmanneksi tärkein kauppakumppani ja maiden välillä on runsaati sijoitusvirtoja. Suomi on Euroopan unionin jäsen, ja talous on euron vakauttama.

Vaaleihin sekaantuminen on vaiheittainen prosessi, jolla on ollut viimeaikaisisssa vaaleissa - esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Saksassa -jo vakiintunut muoto

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000543439...

Vaalihäirintä etenee usein viiden toisiinsa lomittuvan vaiheen kautta.Ensimmäinen vaihe etenee disinformaation levittämisen kautta. Toinen vaihe on arkaluonteisen tiedon varastaminen luottamuksellisista keskusteluista. Kolmas vaihe perustuu tiedon vuotamiseen kolmansien osapuolten kautta. Neljäs vaihe on tiedon valkopesu arvostettujen medioitten kautta ja viides vaihe on yhteistoimintaa. Demokratian onnistunut häirintä voi johtaa dramaattisiin vastareaktioihin. - Suomessa täytyy olla valppaana... Demokratia on Suomen kannalta kaikkein kriittisin infrastruktuuri.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos turvallisuuskomitean työasiakirjaa/muistiota lukee huolella, havaitsee sen olevan täysin järkevää tekstiä. Kysehän ei ollut komitean raportista vaan asiantuntijanäkökulmista Venäjän mahdollisuuksiin puuttua Suomen vaaleihin. Asiantuntijat eivät myöskään ota kantaa siihen, kuinka mahdollisia jotkut skenaariot ovat, joten poliittisten pellevojen on turha itkeä muistion näkökulmien perään. Itkut osoittavat vain Venäjän pelkoa ja poliittista muuta pelkuruutta.

Jokainen voi itseltään kysyä, toteuttavatko presidenttiehdokkaat tai muut vastaavat tuomiojat muistion menetelmiä, ja jos toteuttavat, kuinka tehokkaasti. Niinistö on aivan ykkönen mitä tulee Venäjän propagandan ajamiseen Suomessa. Tuomioja tulee heti perässä kakkosena.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005429323.html

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Kalle Silfverberg puolustelee turvallisuuskomitean paperia luonnolliseen turvallisuusvarautumiseen kuuluvaksi julkituloksi, eikä sen pitäisi aiheuttaa valtion ylimmässä johdossa mitään tuohtuneisuutta ja herkkähipiäisyyttä. Ehkä ulkopoliittisista syistä?

"Paperi ei ole ennuste." Mutta miten idässä reagoidaan tähän?

Tietenkin ulkopolitiikan johtajana tasavallan presidentillä on oikeus ja velvollisuuskin puuttua leipäalueensa asioihin ja ilmaista omat mielipiteensä. Ehkä suuri julkisuus on se seikka joka sai hänet pillastumaan...tai pelkäämään.

Silfverbergin mielestä Niinistö syyttää turhaan turvallisuuskomiteaa:

https://www.hs.fi/paivanlehti/01112017/art-2000005...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vanha ja kokenut ulkopolitiikan kehäkettu, ex-ulkoministeri ja nykyinen EU-meppi Paavo Väyrynenkin on ottanut "pehmentävästi" kantaa sanottuun julkilausumaan:

"Itänaapuri vaikutti aikaisemmin, tuskin nyt".

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2453...

Kun vielä vanhojakin muistellaan kannattaa lukea Viktor Vladimirovin kirja: "Näin se oli" ja tehdä siitä silloiset johtopäätökset, kuinka NL ja Vladimirov junailivat Mauno Koivistosta Suomen presidentin. Tästä hyvästä Vladimirov ylennettiin myöhemmin NL:n kenraaliksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Turvallisuuspolitiikan johtamista pitää selventää - johtosuhteiden pitää olla kitkattomat (HS/M-pide 3.1.2017), kirjoittaa hallinto-ja valtiotieteen tohtori Juhani Kivelä.
"Viime viikolla esittiin kolme tasavallan presidentin asemaan ja valtiojohtamiseen liittyvää arvokasta puheenvuoroa.

-"Viikon avasi pankkiiri Björn Wahlroos Eva-pamfletillaan Hiljainen vallankumous (HS 24 10.) Valtiotieteen tohtori Seppo Lindblom käsitteli aihetta Kanava -lehdessä (7/2017) otsikolla "Presidentin valinta ja EU". Kolmanneksi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanera pohti valtion turvallisuusjohtamisen tilaa Verkkouutisten haastattelussa (26.10.).

- Yhteenvetona edellisistä puheenvuoroista todetaan, "että valtioneuvoston ohjesääntöä pitäisi muuttaa siten, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan puheenjohtajana toimisi tasavallan presidentti ja varapuheenjohtajana pääministeri."

Muitakin hyviä kannanottoja oli samassa lehdessä koskien NATO-jäsenyyttä

1)Jukka Tarkka ottaa kantaa Renee Nybergin Nato-jäsenyyttä vastustavaan purkkaukseen (HS/ M-pide 2.11): "Taivas ei romahda NATO-jäsenyydestä"

-Kymmenkunta Neuvostoliittoon ja Varsovan liittoon kuulunutta valtiota hakeutui Naton jäseniksi vuosina 1999-2004. Venäjä reagoi. Se uudisti joukkojensa ryhmittymistä, uudisti asejärjestelmiään ja järjesti sotaharjoituksia, kuten se on jatkuvasti tehnyt.
- Jukka Tarkka ei kuitenkaan suosittele Nato-jäsenyyttä, mutta eri syystä kuin Nyberg. Kaikki päättäjät ovat luvanneet kansanäänestyksen NATO-jäsenyydestä. Se olisi Tarkan mielestä Suomen uskottavuuden alennusmyynti, joka voisi päätyä turvallisuuspolitiikan johdon arvovaltakonkurssiin. Sellaista riskiä ei kukaan voi ottaa."

2)Markku Poutanen kysyy, johtaisiko Nato-jäsenyys välirikkoon, kuten Nyberg esittää Venäjän kanssa. -"Onko Venäjällä välirikko esimerkiksi Saksan, Britannian, Ranskan, Unkarin ja Turkin kanssa?... "Natolla pelottelijat eivät ymmärrä pienen maan turvallisuuden kannalta tärkeitä tekijöitä.
Olemme osa länttä ja ristiriitojen kärjistyessä meidät vedettäisiin mukaan - halusimme tai emme. Ainoa mikä meiltä puuttuu nykyisessä tilanteessa , ovat Naton turvatakuut." "

3) Ralph Jaari toteaa ,että Rene Nyberg (HS M-pide 2.11) kirjoitti, että Natosta pitää keskustella tosiasioiden pohjalta. Tosiasia on, että olemme
valtavan naapurimme kyljessä. Suomi on varustautunut ja varustautuu yhä vahvoilla aseilla. (Kuten Venäjäkin!) Meillä on yleinen asevelvollisuus. Mielestäni edellytykset puolustaustau täyttyvät." - (Mutta ovatko ne riitävät?)
-"Natoon ei pitäisi liittyä kiireisesti. Mutta jos Venäjä yhä vahvistaa yhä asearsenaaliaan ja taistelujoukkojaan, saataamme tarvita vahvistusta Baltian maiden tavoin." - Mutta onko se jo pahimmassa tapauksessa liian myöhäistä?
Jaarin mielestä "saatamme tarvita vahvistusta": NATOA!?

Toimituksen poiminnat