karikilpio

Automaatio ja tekoäly luovatkin lisää työpaikkoja?

 

VAI LUOVATKO SITTENKÄÄN. . .HISTORIA ON ERI MIELTÄ!  ENTÄ NORDEAN TAPAUS?

GOOGLEN  visio: Kone korvaa ihmisen monin paikoin, mutta työpaikat lisääntyvät!   Automaatio ja tekoäly poistavat  Suomessa satojatuhansia työpaikkoja vuoteen 2030 mennessä. Mutta ei syytä huoleen , vielä enemmän syntyy  tilalle. Olisiko niin? Uskoako vai ei? 

KONSULTTIJÄTTI  McKinsey julkisti perjantaina yhteistyössä Googlen kanssa tehdyn tutkimuksen, jossa kartoitettiin yhdeksän Pohjois-Euroopan maan mahdollisuuksia omaksua uutta teknologiaa.

TUTKIMUKSEN  ydinteesi on, että automaatio luo enemmän työpaikkoja kuin se hävittää. - Onko tämä sittenkin vain pelkkää raakaa bisneksen tekoa ihmisten kustannuksella?

UUDELLEENKOULUTUS  on iso haaste uusien tieto-taito-valmiuksien hankkimiseksi. Korkeakoulutuksen merkitys vain kasvaa.Samoin koulutusinvestointienkin  merkitys on aivan keskeinen. Hallitus  ei satsaa nyt tutkimukseen eikä koulutukseen. Miksi?

Pitää pystyä luomaan sellaisia pk-yrityksiä, joilla on globaaleille markkinoille lähteviä sähköisiä palveluita. Pitää saada pätevää ja ajan hermolla olevaa, luovaa henkilökuntaa. Auttavatko poliittiset päättäjät tätä virtausta? Kritiikistä päätellen eivät nykyään.

GOOGLEN  näkövinkkelistä teknologia tuo meille jatkossakin hyvinvointia, mutta siihen pitää kunnolla investoida. Tehostuvatko tuotanto ja palvelut? Entä kärsiikö ihmisarvo vai helpottuuko elämä?

UUSIEN  teknologioiden nopeimmilla omaksujilla on selkeä etulyöntiasema markkinoilla.

Omaksumisnopeudesta riippuen automaatio voisi tuoda 1,8 - 3 prosentin vuosittaisen BKT kasvun.

USKOAKO  vai ei? Onko tämä vain tyynnyttelyä pankkimaailman ja  muiden digitalisoituvien alojen irtisanottaville työntekijöille?  Konditionaalissa ja potentiaalissa. Kenties - mahdollisesti -ei koske meitä?

 

http://www.ts.fi/uutiset/talous/3706941/Googlen+visio+Kone+korvaa+ihmise...

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201710272200493277_tb.shtml

ENTÄ NORDEAN TAPAUS? Mitä jälkiseuraamuksia se voi aiheuttaa Suomessa?

https://www.uusisuomi.fi/raha/233910-nordean-johtaja-jatti-irtisanomisis...

 

KEN elää, hän näkee, pitääkö Googlen visio paikkaansa.  Onko tämä sitä ”teknis-tieteellistä” vallankumousta?  Kone korvaa ihmiset ja tekee ympärivuorokautisesti  työtä lakkoilematta ilman palkkaa, loma- ja lepoaikoja  ympärivuorokautisesti koko viikon ja vuoden. Ihmistyöhön liittyvät hidasteet, riskit ja rasitteet poistuvat.  Koneet eivät politikoi eikä stressaannu.  Mutta jonkunhan nekin pitää huoltaa, että ne ovat aina  24/7 toimintakuntoisia. Koneet kun ovat vain työtä helpottavia ja nopeuttavia välineita.

AIKA näyttää myös , miten hyvä satsaus automaatio ja robotit ovat yrityksille ja palvelujen tuottajille?  Johtaako tuonnempana  tekoäly ihmistä vaiko  ihminen tekoälyä? Periaatteessa automaatio ja tekoäly ovat vain työvälineitä, eikä niistä pitäisi tulla koskaan ihmisen orjuuttajia.

VASTUUKYSYMYKSETKIN  ovat vielä pohtimatta mm. sijoitusneuvoista ja muista koneiden tekemistä päätöksistä tai ohjeista tai virheistä.

JÄLKIVIISASTELUA  JA KRITIIKKIÄ: ( LUE TARKEMMIN KOMMENTTI 45):

1) Ajautuvatko  digitalisoinnin vuoksi irtisanotut asuntovelalliset perheet konkurssiin?

2) Romahtaako Suomen hyvinvointivaltio  automatisoinnin, robottien ja tekoälyuudistuksen vuoksi?

3) Koska robotit eivät maksa veroja, kuka  kustantaa lisääntyvän työttömyyden vuoksi eläkkeet, sosiaaliturvan ja muut julkiset menot. Pitäisikö robotit panna tuoton mukaiselle verolle?

4) Onko Nordea riski Suomelle?

LOPUSSA ASIANTUNTIJATIETOA DIGITALISOINNISTA JA SEN VAIKUTUKSISTA - KOMMENTISSA 46.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Uskotko että automaatio ja tekoäly lisäisivät työpaikkoja? Onko se pelkkää tyynnyttelyä ja hurskastelua? Että automaatio luo enemmän työpaikkoja kuin se hävittää?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JÄLKIVIISASTELUA JA KRITIIKKIÄ:

1) Ajautuvatko digitalisoinnin vuoksi irtisanotut asuntovelalliset konkurssiin?
2) Romahtaako Suomen hyvinvointivaltio automaation, robottien ja tekoälyn seurauksien vuoksi?
3) Kuka maksaa eläkkeet, terveydenhuollon sosiaaliturvan ja muut julkiset menot? Pitäisikö automaatiot, robotit ja tekoäly panna tuotto-ym.verotuksen piiriin kompensoimaan irtisanottujen veromenetyksiä? JNE...
4) Onko Nordea riski Suomelle?

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005427184....

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Puoli vuosisataa on tätä lausetta toisteltu:
Atk lisää työpaikkoja. Kuin on käynyt?

Koko ajan on rationalisoitu, siinä oli alusta asti mottona että vaikka kone tulisi kalliimmaksi, niin se ei ainakaan lakkoile.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2.Näinhän se on ollut... "vaikka koneet tulisivat kalliimmaksi ne eivät ainakaan lakkoile", eivätkä tarvitse kahvi- ja ruokataukoja eikä vuosilomia, eivätkä palkkaa, lisiä eikä lomarahaa eivätkä politikoikaan. Eikä niillä ole ihmiselämän tarpeita, odotuksia, huolia ja murheita ja velvollisuuksia. Pääasia että joku pitää ne toimintakunnossa. Nöyrästi ne tekevät ympärivuorokautista työtään viikottain, kuukausittain ja vuosittain, kunnes ne pitää korvata vielä paremmalla ja ehkäpä kalliimmallakin. Elämmehän tehotuotannon ahnetta aikaa.

MUTTA mihin tämä digitalisoituminen , rationalisointi ja ahneus äärimmillään voi johtaa? Ihmisen kustannuksellako ja bisnes edellä? DYSTOPIAANKO???

Palvelut eivät ehkä kuulu samaan sarjaan tehokkuudeltaan, ihmisarvoltaan, oikeudenmukaisuudeltaan ja tasa-arvoltaan byrokratian kiemuroissa tai laitoksissa. Eroja löytyy hyvistä huonoihin.

Tuomo Kostet

No ei todellalaan luo. Joku ennusti jo 20 vuotta sitten, että tulevaisuudessa töitä on vain it-osaajalle ja mellakkapoliisille. Hyvin näyttää dystopia toteutuvan..

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Utopiasta dystopiaan eli ei-toivottuun yhteiskuntaanko ollaankin menossa orwellilaisittain? Jos ahne kehitys jatkuu tätä rataa...äärimmilleen, ellei "tyhmä kansa" herää todellisuuten, mihin heitä ollaan viemässä. Niinkö?
Kun suomut tippuu silmistä ja asia kirkastuu ja valkenee...ajoissa.

Kehen luotetaan, kehen ei?? Luottamuksen menetys on paha asia. Sitä on jälkikäteen vaikea enää saada takaisin. Epäluottamus kalvaa pitkään olipa kyse päättäjistä, puolueista, työnantajista tai ihmisistä.

http://www.mandatumlife.fi/life-journal/artikkeli/......

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Googlen mukaan tuottavuuden kasvu, tuo 240 000 uutta työpaikkaa. En tiedä mihin olettamukseen juttu perustuu, mutta ainakin tähän mennessä koneilla tehty tuottavuuden kasvu on nimenomaan vienyt työpaikkoja? Ja koska tuottavuuden kasvu myös tulevaisuudessa tulee koneiden avulla, se myös tulevaisuudessa vähentää työvoiman tarvetta entisestään.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kyllä, koneet vievät työpaikkoja, esimerkiksi maa- ja metsätaloudesta ne ovat sadan vuoden aikana hävittäneet 1,5 miljoonaa työpaikkaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#12. Tähän sopinee vanha kasku. - Isäntä: "Huomenna meille sitten tulee töihin Hullu-Jussi. Se tekee ainakin kymmenen miehen työt." Emäntä: "Ja sitä kun ei oteta meille töihin, sehän syö myös kymmenen miehen eväätkin. Se tulee meille liian kalliiksi. Etsi halvempi."

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Satuin tuossa eilen lukemaan hesarin paperiversion ja siinä oli juttu muurauskoneista, joita joissakin maissa on kehitetty. En muista missä maassa oli kehitetty sellainen muurausrobotti, joka muuraa 3000 tiiltä päivässä. Kone ei pärjää ilman ihmistä, mutta vähentää työvoiman tarvetta 50% ja kasvattaa tuottavuuden muistaakseni kolminkertaiseksi.

Australiassa on kehitetty muurausrobotti, joka ei tarvitse ihmisen apua ja joka jutun mukaan pystyy muuraamaan 3000 tiiltä tunnissa.

Kummassakaan tapauksessa työpaikat eivät lisäänny, vaikka tuottavuus moninkertaistuu. Joten täytyy ihmetellä mihin Googlen näkemys siitä, että tuottavuuden kasvu luo 240 000 uutta työpaikkaa, perustuu? Tähän voisi toki myös vastata palstalla pyörivät poliitikot tai asiantuntijat, asia on äärimmäisen mielenkiintoinen, näin tavallisen kansalaisen näkökulmasta katsoen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #28

#28. ML.Näin on minunkin mielestäni.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #29

Pidän hyvin erikoisena, etteivät toimittajat kysy näitä kysymyksiä, vaan julkaisevat mitä Google tai poliitikot haluavat, ihan kohta tulevasta valtavasta työvoimapulasta, jota ei koskaan tule.

Työttömyys koskee jo nyt niin isoa ihmisryhmää, että asialle tulisi etsiä muita ratkaisuja, kuin mitä olemme tottuneet kuulemaan. Omasta mielestäni työajan huomattava lyhentäminen, on ainoa keino korjata asia. Nelipäiväinen ja kuusituntinen työaika kaikille, katsotaan sitten onko työttömiä enää, ja jos on, niin lyhennetään lisää työaikaa.

Mutta ehkä tästä asiasta voidaan käydä asianmukaista keskustelua, vasta sitten kun tarpeeksi koulutettuja ihmisiä joutuu automatisoinnin takia työttömäksi?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #32

#32. Ovatkohan nämä niitä sovittuja asioita, joita toimittajat ja poliitikot eivät voi asemansa ja sponsoreidensa vuoksi jutella, kysellä tai arvostella? Tai muuten käy köpelösti. Ovatko ne niitä "sovitaan projekteja" puolin ja toisin, mistä ei voi/saa viestittää julkisuuteen ikävää hälyä nostamaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#5. Erikoisosaamista vaativilla aloilla näyttäisi kyllä oleva kovasti työvoimapulaa. Ammattitaidottomista ja huonosti koulutetuista ei ole niin vaativiin hommiin.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Toisessa vaakakupissa automaatio ja uusi teknologia. Toisessa työntekijät - nykyiset ja tulevat.
Kaikki riippuu työväestön koulutustasosta. Jos hyvä kautta rintaman, on Suomella hyvät mahdollisuudet selviytyä (suhteellisena) voittajana.
Samalla tämä vaatii yhteiskunnallista uusioajattelua - sellaista ei Suomessa paljon kuki, vaan tehdään vain uusia sääntöjä ja sorvataan uusia paragraafeja. Ja koska nämä pohjautuvat vanhakantaiseen ajatteluun, ei paljoa mahdollisuuksia ole.

Kansalaispalkkaa tulisi testata todella laajasti - se voisi olla yksi avain. Varmasti näitä avaimia tavitaan monta.
Kansalaisten ideariihet voisi olla toinen. Yliopistojen vastaavien rahoittaminen kolmas jne.

Mitä tulee kansalaisten ideariihiin; virkamiehet ja politikot liitelevät aivan omissa sfääreissään. Ehkä kuuntelevat toisiaan?
En ole koskaan, ikinä, milloinkaan kuullut yhdenkään politikon puhuvan siitä, että kansalaisten osaamiselle ja ideoille pitäisi kehittää jonkinlainen mekanismi, jolla nämä saataisiin talteen ja jalostettua.

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Henry puhut pelkkää asiaa. Mutta tuetaanko Suomessa tutkimusta ja koulutusta ja kansalaisten osaamista ja luovaa ideoimista riittävästi? Käytäntö ja politiikka on toisen suuntaista. Jatkuvasti purnataan huonosta satsaamisesta tai investoinnista tutkimukseen ja koulutukseen , joka on kehityksen aa ja oo. Toisaalta monet keksinnöt menevät ulkomaille, kun Suomessa ei ymmärretä niiden arvoa ennen kuin naapuri Ruotsi tekee niillä rahaa tai Japani käy kopsamassa ne itselleen. Missä mättää? Hoksottimissako? Vai päättäjien pätevyydessäkö?

"Annetaan tuhansien kukkien kukkia!"

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

En tiedä missä asut, mutta oletetaan, että asut jossakin pienemässä kunnassa, jossakin taajamassa. Esität virkamiehille ja kyläpolitikoille, että voitaisiin kehittää ideariihi. Tulet kuulemaan kaikenlaisia argumentteja miksi ei voida.

Kun aikoinaan halusin opettaa ilmaiseksi suomen kieltä maahanmuuttajille, minun olisi pitänyt (pitkäaikaistyöttömänä) itse maksaa hylätyn koulun käytöstä. Sähkölamput nääs kuluttavat sähköä. Tämä 'sähkölamppuargumentti' tuli sen jälkeen kun olin kumonnut 'siivouslaskuargumentin', kertomalla, että voimme itse siivota.

Muutin maasta ja täällä saa auttaa ihmisiä niin paljon kun haluaa ja virkamiehet ovat jopa mukana auttamassa. Suomi on menetetty maa.

Vuodenvaihteen jälkeen alan kehittämään (yhdessä täkäläisten kanssa) bulgariankielen opetusaineistoa kohderyhmänä suomalaiset. Kielinä suomi-englanti-bulgaria.
Aikaisemmin kehitimme klapihalkaisulaitteen kyläläisten käyttöön. Hitsarina oli kylän pormestari, koska mä en oikein sitä taitoa hallitse. :)
Eikä pormestarilta löydy 'Tulityökorttia' eikä muitakaan kortteja. Hänen autotallinsa ei ole EUn kelpuuttama työtila. Jopa hitsauslaite oli kotitekoinen - ei EUn hyväksymä. Siis ei CE-merkitty keksintö.

Nyt keitetään pontikkaa ensi vuoden kyläjuhlia varten. Koskas' siellä Suomessa koittaa vapaus?

Kuvia yms. löytyy täältä:
http://leshnikovo.weebly.com
Talvella, kun minulla on enemmän aikaa, laitan kuvia ja artikkeleita kesän ja syksyn tapahtumista.

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22

#22.HB. Asun pikkukaupungissa. - Mielenkiintosta vertailupohjaa eri maista ja eri hengessä. "Maassa maan tavalla" jne... Onko Suomi liiallisen byrokratian kangistama jäännevaltio omine piinttyneine kotkotuksineen ja mammutinluineen? Siksikö jotkut joutuvat lähtemään muille maille vierahille paremman leivän ja olojen etsintään?

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #23

Kuten tiedät Facebook kaivaa vanhoja kirjoituksia esiin. Sattumalta tänään tuli esiin blogini tasan viiden vuoden takaa, joka kertoo tästä samasta aiheesta:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122899-olen-...

P.S. Lähdin noin 3,5 vuotta sitten 'pitkälle matkalleni'. :)

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

#30. Hyvin pohdittua ajattelua. Puolueiden ja ay-liikkeiden perimmäinen tarkoitus on elättää itseään "ihmistarhauksella" omalla aituukseen ajetulla "vaalikarjalla". Vaalien jälkeen hävinneet puolueet kaunistelevat tappiotaan: "meidän äänestäjät jäivät kotiin tai siirtyivät muiden leiriin/aituukseen".

http://saaristo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245224-on...

Mutta voiko puolueet demokratiassa omistaa äänestäjiä, joilla on perustuslain mukainen mielipiteen vapaus äänestää ketä haluaa, vaikka olisikin jonkin puolueen jäsen?? Moni äänestää mieleistään henkilöä puoluekannasta riippumattakin. Tai jättää kokonaan äänestämättäkin tietyistä syistä politiikkaan kyllästyneenä. Se on sitä aitoa demokratiaa. Äänestämispakkoa ei ole, vaikka se katsotaankin kansalaisvelvollisuudeksi.

MITENKÄHÄN tekoälyä ohjelmoidaan manipuloimaan ihmisiä halutunlaisiksi äänestäjiksi, joita orwellilaiset ajatuspoliisit sitten paimentavat? Liekö se sitä siru-aikaa geenimanipulaatiossa? "Virtuaalitodellisuudessakin!"

Yksipuoluejärjesstelmä ja diktatuuri on eri asia. Siellä on pakko äänestää. Neuvostoliitossa sanottiin äänestysprosentin joskus yltäneen yli sadan prosentin, kun ihmiset vietiin toiseenkin äänetyspisteeseen äänestämään valvojien toimesta, että jokainen täyttää varmasti velvollisuutensa.

TOISAALTA sama juttu on EU/EMU:ssakin. Aluksi valehdeltiin, ettei EU/EMU:sta voisi erota, vaikka se on kyllä aina mahdollista. Grönlanti ja Britannia ovat ainakin eronneet/eroamassa. Mutta kun valtiot kerran on saatu huijatuksi lypsylehmiksi, ei niitä haluta päästää pois kahleistaan. EMU:sta varsinkaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

#30. Onko Nordean jätti-irtisanomiset henkilöstökuluista pelkää "säästöä" digitalisaation nimissä? Aiheuttaakohan se Nordealle imagomenetystä ja työsulkuja? Miten käy irtisanotuille pankkivirkailijoille, joilla saattaa talous klikata , vaikka isojen asuntolainojen vuoksi? . Onko Nordea iso riski Suomelle? Miksi Nordea lähtee pois Ruotsista? Vertaa kommentti #47 alla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22

#22. Kiitoksia linkistä, kuvista ja mielenkiintoisista viljelytavoista. Itsekin harjoitan etenkin mökillä kotitarve"viljelystä" ja puunlehtien, kasvisjätteiden ja risujen kompostointia. Haketuskone toimii hyvin risujen pienentämisessä.Eikä tarvise vielä kaatopaikallekaan. Viljely, puutarhanhoito, marjastus, sienestys kalastus ja metsästys ovat hyviä leivän jatkeita itsekullekin. Ja taitava ja taloudellinen emäntä kruunaa kaiken maallisen hyvinvoinnin joka suhteeessa.

Tietysti näin ehtoopuolella monipuolinen kotitalousrobotti voisi olla hyvä lisä päivän huushollitehtäviin niin kotona kuin ulkotöissäkin. Nurmenniittorobotteja jo näyttää olevan laiskoilla tai huonokuntoisilla tai työtä karttavilla ihmisillä. - Niin se "kehitys kehittyy kehittymistään" sirpeistä leikkuupuimureihin ja älyvempaimiin ja "rahanlypsykoneisiin". Vapaa-ajanviettokoneita ei ole onneksi vielä keksitty; siitä pitävät ihmiset vielä itse huolen!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Työvoimapulan tulemisesta on puhuttu 30-40 vuotta. Ei ole tullut pulaa väestä. Tietokoneiden piti tarjota uutta työtä. Jotkut saivat toiset ei. Jokaisen laman jälkeen työpaikkoja on vähemmän tarjolla kuin ennen lamaa. Osa työpaikoista on korvattu uusilla menetelmillä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Työvoimapulastakin puhuminen taitaa olla niitä poliittisia satuja? Työpaikkapulasta pitäisi pikemminkin puhua, kun työttömyys rehottaa. Suomessa on kuulema maailman parhaiten kurssitetut ja koulutetut työttömät. Tosi työttömyyttä kaunistellaaan tilastotempuin pitämällä osa työttömistä askartelu- kursseilla ja ihmisarvoa alentavassa, toisarvoisessa orjatyössa lähes palkattomana. Jopa maistereita ja tohtoreitakin. Häpeällistä menoa.

Osa-aikatyöllistäminenkin on vastoin ihmisarvoa.Kuka sillä pärjää. Entäs ne , jotka kieltäytyvät tekemästä heille tarjottua työtä? NS. Ideologisista syistä. Suomeksi laiskuuttaankokin? Tätä tämä postmodernismi ja yltiöliberalismi ja sukupuolineutraalisuus teettää sateenkaaren alla. Kaikki käy, jopa ilman hiivaakin! Kun vihapuheitakaan ei saa pitää. Elämme kuin pumpulissa! Hellan lettas sentään tätä nykyretoriikkaa!

Entäs ne,jotka käyvät ansiosidonnaisella kuutamokeikoilla ja tekevät pimeää työtä siitä huolimatta jopa verottomastikin. Onko se oikein?

Entäs onko joku kymmeniä tai satakertaisesti parempi ihminen kuin toinen ansioiltaan? ELI onko palkoissa ulosmittaava kvartaalitalous kaiken pahan alku ja juuri maassamme, kysytään? Monine sivupalkioineenkin ja veroparatiisisijoituksineenkin. Sekö on sitä solidaarista palkkapolitiikkaa?

Tai onko ajan materialismi ja ahne uusliberalistinen kapitalismi ja virtuaalitalouskuplakoneistoinen-EU/EMU/EKP nykyisen menon äiti ja isä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7.EL. Joku sanosi näistä valhevisioista jja tulevaisuudennäkymistä: Potaska-juttuja ja tyhmää kansaa manipuloiden ja pinnaa silotellen. Poliittisesta Puppugeneraattorista tietenkin! Älä ota todesta!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Eli ovatko VisioPuheet vain toiveita luovia valheellisia kampanjoita ja satuja aikuisille, koska vasta 2030 näyttää totuuden, pitivätkö visiot paikkansa vai ei? Kuka silloin on vaatimassa päitä vadille?

Eli edellisten näkemysten perusteella visiot ova pelkkiä höpö-höpö-juttuja automaatioon uhratun satsauksen tuoton ja rahan kiilto silmissä. Niinkö?

Mielestäni nämä myönteiset visiopuheet ovat Pelkää SyyllisyydenTunnon Poistoa ja Pilatusmaista Käsien Pesua. Omatunto kun kolkuttaa jopa heilläkin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuskin. Jokainen tekoäly ja automatiolaite täytyy panna verolle. Jos ihminen korvataan tietotekniikalla, kone tai laite joka korvaa ihmisen, on verotettava tuottavuuden mukaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#9. Hyvä esitys ARI TERO - KANNATETAAN! Varmaaan moni muukin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Halusin esittää pehmeimmän vaihtoehdon, tuskin näin tulee tapahtumaan. Pääomaa hallitseva eliitti ei näytä ymmärtävän omaa parastaan, vaikka sitä heille tarjotaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#11.Mihin tuo ahneus ja ihmisten laitto kilometritehtaalle johtaakaan politiikassa ja seuraavissa vaaleissa? Kun todelliset karvat paljastuvat jo hyvissä ajoin! Eikä mainostoimistojen puppu-vaali-imagotkaan enää vaikuta uskottavilta, saati sitten tekaistut ja tarkoitushakuiset gallupitkaan. Mihin ihmiset enää uskovat ja luottavat?

Kokoomusko "työväenpuolue" - kattia kanssa! Sama kun sanoisi, että SKDL oli kristillinen puolue. Nykyään toki on erittäin vaikea tehdä puolue-eroa, kun ne niin ovat niin kovasti samankaltaistuneet poliittisilla apajilla toimiessaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis..mitä enemmän automaatiota sitä enemmän joudumme tekemään töitä.

Parempi varmaan lopettaa automatisointi tähän tai alkaa kannattamaan ideologista työttömyyttä tämän järjettömyyden keskellä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#17. Tässä tuore varoitus ja esimerkki mihin NYT mennään, ja mihin oli jo sitä ennen menty "rationalisoinnissa", "rakennemuutoksessa", "organisaatiomuutoksissa" jne "modernisoinneissa" ja "päivityksissä":

"Pankkiala palaamassa surkealle 1990-luvulle." - Kysymys kuuluu, kuinka monta pankkivirkailijaa NYT joutuu lähtemään töihin kilometritehtaalle automaation ja tekoälyn/robottien vuoksi? Toisaalta onko tutkittuja lukuja, kuinka monta pankkivirkailijaa joutui aikoinaan 1990-luvulla irtisanotuksi ATK-uudistuksen ja holtittoman politikoinnin seurauksena ja tieltä? Ihmiskeskeisiä kalliita palvelujakin kun silloin jo alettiin "rationalisoida" ja vouhoittaa ja vouhotetaan- anteeksi "modernisoitaessa" - edelleenkin isompia pikavoittoja tavoiteltaessa kuten 1990 -luvullakin löysällä rahalla ja "vahvalla markalla" ja "veroja keventämällä". Malliin Koivisto/Holkeri. Pankkejakin keikahti ja punapääoma romahti silloisessa järkyttävässä "rakenneuudistuksessa". Mikä merkitys oli ns. Koiviston konklaavilla EU-asioissa? Talous meni jo silloin mullin mallin kuin nykyään EU:n finanssikriiseissäkin.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245064-...
http://pankkikriisi.blogspot.fi/2008/11/suomen-tal...
http://pankkikriisi.blogspot.fi/2008/11/punapoman-...
https://karjalankuvalehti.fi/images2/pankkikriisi_...

Koneet toimivat kitkattomasti ja politikoimatta. Ja "aika on rahaa" ja "bisnes on bisnestä" ja raha yksin ratkaisee markkinavoima-ajattelussa - ei ihmisyys. Raha edellä mennään, setelin kuvat silmissä. Viis inhimillisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Tätä on "tehotalous" kuten 1990- luvun vaiheessakin!?

Aatteet ja vaatteet sekä ajan pahan hajuinen henki ja "rakennemuuokset" ja "päivitys" ratkaisevat, missä mennään, kunnes taas uusi ajan hönkäys puhuu uusin aatoksin, mantroin,opein, eetoksin ja paatoksin. Ja tietenkin muotitietoinen media säestää innokkaasti sitäkin menoa kuten nytkin! Kritikoimattakin pahimmassa tapauksessa.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Ja tässä bongattua jatkoa tämän päivän kirjoituksista :

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245042-y...

Myös kommentit #1 ja #3 kertovat omaa kieltään.

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#33. HB.Kova elämän koulun käytännön ikävä esimerkki. Kiitos linkistä!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Konsulttifirmojen arviot voi jättää omaan arvoonsa.
Olennaista on tarkata, puhutaanko tehtävistä vai työpaikoista.
Ehdotin vuonna 1996 silloin jo puheena olleen robottiveron tilalle älystysveroa, jossa muistit olisi pantu verolle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Totta. Konsulttifirmojen ja "himasten konsultoinnit" ovat tulleet/tulevat turhan kalliiksi Suomelle monessakin mielessä. Katainenkin joutui lähtemään evakkoon ja käpykaartiin maineensa menetettyään... kuten jotkut muutkin Suomi- myyjät. Valitettavasti!

Hallitusohjelmiakin on teetetty ulkomaisilla konsulttifirmoilla. (McKinsey asialla). Miksi - eikö enää osata Suomessa tehdä hallitusohjemiakaan? Siksipä tuloskin on sen näköistä, kun vieraat maat saavat manipuloida ja ohjelmoida Suomea. Epäisänmaallista toimintaa sanoisin.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Ihan asian vierestä: Niin, McKinsey joka on Suomessa(kin) toimiva jenkkifirma, on jo tehnyt kahdelle hallitukselle hallitusohjelman.
Ajatusleikkinä: Jos joku tilaisi joltakin Helsinkiin pesiytyneeltä venäläiseltä "Putsku-firmalta" hallitusohjelman...
Nousisiko haloo? Repisikö valtamedia vanhat kalsarinsa? Olisiko oikeisto kadulla marssimassa (vaikkakin Putskun kopla, se vasta edustaakin kovaa susi-kapitalismia)?

Ohje Suomen tarhatuille: Aina kun sanotaan "Bryssel" tai "USA" pankaa tilalle "Moskova" - ja miettikää.
Aina kun sanotaan "puolueen mainostoimisto" ajatelkaa "Göbbelsin byroo" ja miettikää lisää. :)

Henry

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#31.Kyllä varmaan nousisi kissankokoisilla kirjaimilla häly lehdistössä,"jos joku tilaisi joltakin Helsinkiin pesiytyneeltä "Putsku-firmalta" hallitusohjelman tai suoraan Kremlistä. Paljon ajattelemisen aihetta muutenkin, kuten edellä sanotaan...

Elämme postmodernia uusliberalistista wittgensteinilaista kielipeliä ja materialistista rahastuspeliä orwellilaisin "sananmuunnoksin" ja mallein sukupuolineutraalin sateenkaaren alla ja "toivottavasti" ilman vihapuheita, please! Eläppä siinä sitten sovinnaisesti tai kristillisesti! Ajatuspoliisien aika lähestyy - oletko valmis? Varo kielikääryleitä ja tuhmia sanoja!

Terve maalaisjärki pitäisi riittää! Tätä tämä yltiöliberalismi teettää! Kaikki on sallittua vai onko sittenkään? Elämme arvotyhjiössä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Minusta asiaa pitäisi puhdiskella siltä kantilta lisääkö tekoäly ja automaatio yhteistä hyvää eikä niinkään työllisyyden kannalta. Vaikka työt vähenisivät niin eikö olisi vain hyvä asia, että ihmisten vapaa-aika kasvaa ja he voivat työn tekemisen sijasta tehdä mitä huvittaa, elintason laskematta.

Tärkeämpi kysymys on mielestäni se, kuinka lisääntyvän automaation pitäisi parantaa meidän kaikkien elämää.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#24. Vertaa lisätietoa automaatiosta ja digitalisoinnista asiantuntijoilta kommentissa 46. Eiku lukemaan!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#24. Hyvä näkökulma tuokin tähän keskusteluun. Kiitos!

Mainoksen uhri: "Rautainen totuus luottamuksesta - Luottamusjohtaminen on menestystekijä" - Vai onko?

http://www.mandatumlife.fi/life-journal/artikkeli/......

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä )a ajankohtainen aihe. Mielenkiintoiseksi menee tulevien sukupolvien elämä, ja osin jo tämänkin sukupolven.

Teolliset ja palvelualojen työt vähenevät koko ajan. Esim. Nettikauppa ja itsepalvelujärjestelmät sulkevat kauppoja ja vähentävät kaupan henkiöstömääriä. Teollisuushan on jo osittain automatisoitunut. Työt eivät toki kokonaan lopu. Jonkun on jatkossa tehtävä ne työt, johon automatiikka ei pysty. Verovaroilla elävä julkinen sektori joutuu myös mielenkiintoiseen vaiheeseen, kun raha loppuu.

Asiaa kun katsoo toiselta puolelta niin Eurooppaan on jo tullut kutsuttuna miljoonia lisäkäsiä. Kuka tai ketkä mobilisoivat ja ohjasivat väkimassan Eurooppaan ? Työvoimapulahan on pelkkä maksettu mainos, jolla saadaan työmarkkinoille kilpailua. Työmarkkinat rulevat seuraavina vuosikymmeninä olemaan varmasti täysin erilaiset kuin nyt. Se on ainakin varmaa, että mukava ja leppoisa hyvinvointi ei tavallista kansalaista tule kohtaamaan, kun loppuu duunit, niin loppuu myös se mukava elämä ja elintaso notkahtaa. No money, no honey. Lisääntynyt vapaa-aika vietetään omala palstalla, tai sienimetsässä ruuan haussa. Palvelujen hinta kun ei laske, vaan se joku, siellä jossain, tekee aina tilin.

Lähivuosina tullaan näkemään, että työntekijöillä on oikeus työhön työnantajan antamilla ehdoilla, joista tuskin neuvotellaan. Työvoiman ylitarjonta vs. työvoiman alikysyntä pitää kyllä huolen työn tiukasta hinnoittelusta.

Millä sitten )atkossa näiden työstä pudonneiden elämä maksetaan ? Automaatiotyöstä saatavilla veroillako. En usko, koska itsenäiset yrittäjät tuskin suostuvat lisäveroihin tuotantoväliineistään ja ainahan on mahdollisuus siirtää liiketoiminta muualle. Se on sitä reilua kapitalismia. :)

https://www.paytrail.com/blog/verkkokaupan-vuosi-2...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#26. Mitenkäs siellä Ruotsissa on suhtauduttu Nordean nykytoimintaan ja muuttoajatuksiin Suomeen? Uuden Suomen mukaan Nordean pomo Casper von Koskull
puolustelee jätti-irtisanomisia näin: "Tämä ei ole kululeikkaus sinänsä, tämä on tapa tehdä bisnestä erilailla, jossa tarvitsemme vähemmän ihmisiä. Tämä on finanssialalla meneillään oleva trendi, koska ala on erittäin digitaalinen."

Suomen tradenomiliitto on tuominnut Nordean jättivähennyskaavailut.

Nordean suomalaisen pääluottamusmiehen mielestä yhtiö turvaa investointinsa ja osingonmaksunsa säästämällä henkilökuntakuluissa.

Mutta Onko Nordea riski Suomelle? Miksi sen pitää muuttaa pois Ruotsista? Tekeekö jätti-irtisaanomiset hallaa Nordean imagolle? Entä millaisiin vastatoimiin Suomen pankkivirkailijaliitto ryhtyy irtisanomisten vuoksi? Aika näyttää.

https://www.uusisuomi.fi/raha/233910-nordean-johta...

*Pankkiunioni,Nordea ja Suomi:
http://peternyberg.net/2017/09/11/pankkiunioni-nor...

*Tässäkö selitys Nordean muuttoon? Luottoluokittajan arvio: Ruotsin pankit pelastetaan kriisistä eri säännöillä kuin muualla:

https://www.talouselama.fi/uutiset/tassako-selitys...

*TS: Nordea hyötyy muutosta varmemmin kuin Suomi - Mitä riskejä?
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Työnjaon ongelma on melkoinen kuten kerrot lisäväestön ja lisäsuiden ja -käsien vuoksi. Hyvä kysymys: "Millä sitten jatkossa näiden työstä pudonneiden elämä maksetaan" - ahneuden ja niukkuuden maailmassa? Ja "verovaroilla elävä julkinen sektori joutuu myös mielenkiintoiseen vaiheeseen, kun raha loppuu." Siinä pohdittavaa päättäjille.

"Työvoiman ylitarjonta vs.työvoiman alikysyntä pitää kyllä huolen tiukasta hinnoittelusta." Pätevästä, ammattitaitoisesta henkilökunnasta on aina pula. Heille riittää aina työtä ja hyvällä palkalla.

Kiitos verkkokauppalinkistä!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Automaatio ja robotit toistaiseksi vain vienyt työpaikkoja, nettipankki on hyvä esimerkki jossa ihmiset ryhtyivät palvelemaan itseään ja tarve pankkiammatilaisille väheni radikaalisti ja heidän määrän on kerrottu vähenevän entisestään.
Sama tulee tapahtumaan kaupankassoilla jossa tulemme palvelemaan itseämme ja verkkokaupat joissa palvelemme jo itseämme.

Jokainen voi miettiä mitä tapahtuu jos tänäpäivänä tutut palvelut automatisoidaan, montako työpaikkaa siitä muodostuu?

Kaikista mielenkiintoisin on mitä tulee tapahtumaan taloudelle, robotit puskee 24/7 tuotteita, mutta ketä niitä sitten ostaa? Kenellä on sitä rahaa kun ei ole töitä?

Akkujen vähäinen kesto voi olla työmiehen pelastus rakennus-, sähkö- ja putkialalla, varsinkin saneerauspuolella, ruisleivällä toimivat ihmiset taipuvat moneen tehtävään olosuhteista riippumatta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ilman robotteja ei Uudessakaupungissa olisi autotehdasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Joka asialla on omat etunsa ja haittansa. Niin automaatiolla, tekoälyllä kuin roboteillakin. Leikkauksiakin tekevät nykyään jo robotit.YM... (VRT. #46.)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Miksi siellä sitten on suuri työvoimantarve? Autoteollisuudessa on jo vuosikymmeniä teetetty helpot, samanlaisina toistuvat työt roboteilla, mutta vähänkin vaativammat jäävät edelleen ihmisten suorittamiksi. Uudenkaupungin tehtaan menestys taitaa perustua halvan mutta osaavan työvoiman käyttöön. Miksi muuten kannattaisi rahdata muualle vietävien autojen osat Saksasta tänne kokoonpantavaksi?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Ilman robotteja ei Uudessakaupungissa olisi autotehdasta."

Taidat nyt laittaa ihmisten työn tuloksen robottien ansioksi.

Ja toistan itseäni, ihminen tekee edelleen ne työt johon tietokoneet ja robotit eivät vielä taivu tehokkaasti, sitten kun koneen päättelykyky ja "aistit" kehittyvät tarpeeksi halvaksi niin noita ihmisiä ei enään tarvita tuolla autotehtaalla.

Tuohon ollaan menossa, kiitos loputtoman ahneuden ja halun toteuttaa asioita joita ei ole vielä tehty.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #42

#42. Yksi asia on vielä mihin robotit eivät ehkä pysty: synnyttämään ilman keisarileikkausta pikkurobotteja tai tekemään ihmistä kuolemattomia.

Taikka milloinkahan sukupuolineutraalit ja aatteettomat robotit alkavat ihmisten sijaan politikoida ja johtaa maailmaa? Vihapuhetta olisi, jos sanottaisiin tekoälyä ja robotteja älyvapaiksi. Pois se vihapuhe meistä! Se olisi robottien konearvoa loukkaavaa. Hävytöntäkin! Vai mitä? Zot, Zot!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #43

Googlen AutoML koodasi jo itsestään paremman version kuin insinöörit voisivat koskaan itsestään oppivasta ohjelmistosta tehdä ja Facebook joutui sulkemaan oman tekoälynsä koska se kehitti itsestään kielen tehokkaampaan kommunikointiin jota ihmiset eivät luonnollisesti ymmärrä.Myös yksi tekoälyistä kääntyi jo ihmisiä vastaan ja aloitti simulaatiossa luonnonvarojen haalimisen itselleen ja oman vallan kasvattamisen.

Joten ei tuo kaukana ole että robotit suunnittelevat ja rakentavat parempia robotteja lähitulevaisuudessa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #52

#52. Mielenkiintoista palautetta, mihin tekoäly voi edistyessään mennä ja aiheuttaa sellaistakin , mitä ei toivota tapahtuvan. ELI "yksi Facebookin tekoäly kehitti itsestään kielen tehokkaampaan kommunikointiin, jota ihmiset eivät luonnollisest ymmärrä" ja "yksi kääntyi jo ihmisiä vastaankin ja aloitti simulaatiossa luonnonvarojen haalimisen itselleen ja oman vallan kehittämisen."

Tekoäly pystyy siis oivaltamaan ja suunnittelemaan sellaistakin, mitä ei haluta. Entä vastuukysymykset tekoälyn virhetoiminnoista ja haitoista juridisesti? Kuka kantaa tekoälyn toimista vastuun. Tuskinpa ainakaan tarkat vakuutusyhtiöt! Se on ehkä vielä ratkaisematta. Kantavatko tekoälyn tilaajat ja suunnittelijat/ohjelmoijat päävastuun ei-toivottavasta toiminnasta?

Entä kun sotakoneistoon kehitetyt tekoälyt alkavat kolmannen maailmansodan tai, kun kun tekoäly alkaakin palvella rikollisuutta ja ihmisten huijaamista bisnesmielessä? Miten yhteiskunnan turvallisuus- ja kontrollikoneisto suhtautuvat ja reagoivat niihin? Kyberhyökkäyksistä puhumattakaan.

Kiitos "aivovoimistusta" ja tekoälyn kielteisistä näkymävalistuksista. Yli seitsemänkymmppinen, maallikko "kalkkiskin" pysyy paremmin kehityksessä paremmin mukana. Hyvää infoa!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #54

#54. Tosikon mielestä!! - Köyhän ainut huvitus kun on vilkas mielikuvitus, sanoi jo Juha, Watt- Vainiokin aikoinaan. Liekö se sitä aivovoimisteluakin?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #55

Varsinaiset tosikot ottavat kaiken mediahömpän tosissaan. Syy: pihalla asioista jota levittävät.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #55

Varsinaiset tosikot ottavat kaiken mediahömpän tosissaan. Syy: pihalla asioista jota levittävät.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #54

#54. Sanoppas viisaana tiedemiehenä meille maallikoille, mitkä ovat tekoälyn ja robotismin realiteetit ja rajapyykit ihmisten ja työelämän palveluksessa ja muutenkin yhteiskunnallisessa elämässä. VRT. kommentti 46.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #58

Epärelevantti kysymys. Aika näyttää, mihin päästään, jos päästään. Maallikot eivät ymmärrä mikä ero on idealla, demolla, protolls ja tuotteella.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #59

Kaikki eivät voi tietääkään kaikea.Jokaisella on omat heikkoutensa. On hyvä että on erilaisia asiantuntijoita ja ammattimiehiä eri aloilla. Ilman sitä ei tultaisi toimeen. Ihmiset ja kansat tarvitsevat aina toisiaan. Yhteispelillä kaikki sujuu paremmin kuin toisiaan kalvamalla ja riitelemällä. Vai mitä?

Teorian soveltaminen toimivasti käytäntöön ratkaisee paljon jo työssä ja elämässä. Pelkkä idealismi ja teoreettisuus ei elätä, jos on poropeukalo ja tupelo käytännön asioissa. Molempia tarvitaan.Teorian pätevyys testataan käytännössä.Toimiiko vai ei - onko se relevantti ja toimiva vai eikö.

Luovuutta, tieto-taitoa ja kyseenalaistamista tarvitaan sekä sitkeää yrittämistä ja jopa satoja kokeilujakin kuten historia todistaa jopa kantapään kauttakin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #59

#59. Tässä Lauri Grön hieman Hesarin "hömppää" lisää:

1) Tekoälyn kehittäminen vaatii kivikovaa ymmärrystä:

https://www.hs.fi/paivanlehti/31102017/art-2000005...

2) Voiko tekoäly vähentää sotilaallista yhteenottoa:

https://www.hs.fi/paivanlehti/31102017/art-2000005...

3)Tekoäly avustaa mutta ei hallitse - en usko superälyn syntyyn:

https://www.hs.fi/paivanlehti/31102017/art-2000005...
------------------------------------------------------------------------------

https://www.hs.fi/paivanlehti/31102017/Mielipide 31.10.2017
------------------------------------------------------------------------------

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#35. Samoin mitä tapahtuu, jos tulee pitempiaikaisia sähkökatkoksia? Toimivatko varajärjestelmät ja aggregaatit riittävän hyvin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

ASIANTUNTIJATIETOA DIGITALISOINNIN VAIKUTUKSISTA

1) ATK meni - digitalisaatio tuli:

http://www.tivi.fi/blogit/atk-meni-digitalisaatio-...

2) Robotisaation vaikutukset työmarkkinoilla:

http://datamestarit.com/mestarit/content/robotisaa...

3) Digitalisaation vaikutus suomalaisten hyvinvointiin:

http://digitalistnetwork.com/digitalisaation-vaiku...

4) Pelätty, vihattu vai rakastettu tietotekniikka elinikäisessä työ- ja oppimisympäristössä
Tietotekniikan merkitys työn ja työympäristön hallinnassa

(VÄITÖSKIRJA. 241 sivua Turun yliopisto -University of Turku 2013)

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/93772/...

SIITÄ vaan sitten lukemaan ja itseään sivistämään ja kommentoimaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset