karikilpio

Jean Claude Juncker haluaa EU/EMU-historian lehdille…

Ei suinkaan veroparatiisineuvoksena, juoppona  eikä miehenä, jonka kaudella  unioni menetti ensi kertaa jäsenmaan historiassaan  Britannian  tehdessä  brexitit,  vaan  pikemminkin EU-Komission Suurena Uudistaja-Puheenjohtajana.

Junckerin komissiolla on toimikautta enää 16 kuukautta jäljellä.

Juncker paalutti EU:lle viisi tavoitetta : kauppasopimukset, teollisuuden kilpailukyky, ilmastonmuutos, kyberturvallisuus ja maahanmuutto.  Toisaalta EU:n tulisi Junckerin mukaan edelleen kehittää seuraavia arvoja: vapaus, tasa-arvo ja oikeusvaltion periaatteet.

TÄSSÄ JUNCKERIN  ”HISTORIALLINEN”  , SUURI UUDISTUSLISTA:

    1)  Kaikki EU-maat euron jäseniksi tietyin poikkeuksin.
    2)  Unionille yksi johtohahmo kahden sijasta demokraattisilla vaaleilla.
    3)  Komissiolle uusia toimintavaltuuksia (Strategiset yritykset, Kiinan soluttautuminen jne)
    4)  Romania ja Bulgaria on otettava vapaan liikkumisen Schengen-alueen jäseniksi.
    5)  Päätöksiä on tehtävä entistä enemmän määräenemmistöllä, jotta Puolan ja Unkarin kaltaiset jarrumaat eivät hidastaisi EU:n etenemistä... MIHIN PYRITÄÄN? LIITTOVALTIOONKO?
    6)  €uroalueen  pitäisi saada oma valtiovarainministeri.
    7)  Kriisirahasto EVM pitäisi muuttaa eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi.

    8)  EU-maiden yhteiselimiä terrorismiä vastaan ja muissakin merkeissä.

    9)  Turkin kunnioitettava oikeusvaltioperiaatetta ennen kuin se on EU-kelpoinen.

    10) Aloite Euroopan kyberturvallisuusvirastosta.

    11) USA:n laistaessa ilmastosopimusta Euroopan pidettävä huoli ihmiskunnan perinnöstä.

    12) Vapaakauppaneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa

    13) EU tarvitsee yhteisen työllisyysasioiden viraston yhteisen pankkiviraston oheen.

    14) Apua Afrikalle ja pakolaiskysymykseen; maahanmuutto, turvapaikkahakijat  ja palautukset.

    15) Britannia ja Brexit-kysymykset

    16) EU/EMUn imago.

 

JUNCKERIN uudistuslistalta puuttuvat enää EU:n yhteinen armeija, budjetointi, verotus, sosiaalipolitiikka,  rikottujen ja sovittujen sääntöjen palauttaminen alkuperäiseen asuunsa, yhteinen talous/tulosvastuu  ja talouspolitiikka jäsenmaille, työvoima- ja työllistämispolitiikka  ja Oodi ilolle -hymni.

TOISAALTA voidaan vielä vaatia lisäuudistuksia kysymällä, miten  Junckerin komissio poistaa  EU/EMU:sta valuviat, ja korjaa EU/EMUn demokratiavajeet,  palauttaa jäsenmaiden kansalliset suvereniteetit eli itsemääräämisoikeuden menetykset, demokratiavajeet ja sovittujen, alkuperäisten sääntöjen palautukset  sekä, miten eriarvoisuus eri jäsenmaiden kesken harmonisoidaan ja homogenisoidaan?  Vasta sitten EU/EMU voi olla paremmin toimiva eikä nykyinen jatkuva kriisikeskus. EU:n ja EMUn ongelmat eivät ole vieläkään poistuneet.

ESITETTY  luettelo ei ole  vielä täydellinen. Mitä muuta pitäisi EU:ssa ja EMU:ssa korjata, jotta siitä muodostuisi Euroopan Yhdysvallat?  Vai onko se nykylinjoilla  ja johtamistavoilla vain utopiaa, illuusiota ja pelkkää  talouskuplaa? -  Miten EU ja EMU saavuttavat  jäsenmaiden täyden luottamuksen niihin sitoutumalla pyyteettömästi ilman sarvia ja hampaita?

https://yle.fi/uutiset/3-9830187

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005365488.html

http://www.ess.fi/Mielipide/paakirjoitukset/art2400015

http://www.talouselama.fi/uutiset/juncker-piti-suuren-linjapuheen-euroop...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vai onko meillä ja EU/EMU:ssa finanssi-ja talouskriisin sytykkeet yhä ilmassa? Onko EU/EMU:lla toimivaa tulevaisuutta? Miten?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241257-...

Onko Junckerin fiktiokoplalla uskottavuutta toimissaan käteisineen ja stuppeloineen?

Onko mahtimaa Britannian eroaminen EU:stä iso takaisku Euroopan unionille ja Euroopan yhtenäisyydelle?

TALOUSELÄMÄ-lehti Junckerin suuresta linjapuheesta: "Euroopalla täytyy olla laillisen maahanmuuton järjestelmä." Muutamia keskeisiä asioita puheesta: vapaakauppa, strategisten yritysten suojeleminen, kyberturvallisuus, maahanmuutto, turvapaikanhakijat, palautukset, pankkiunioni, Turkki,Brexit ja EU:n imago.

http://www.talouselama.fi/uutiset/juncker-piti-suu...

HESARIN näkemys oli tällainen Junckerin linjapuheesta:

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005365488.html

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

LISÄYS: Kallista ja turhaa jättibyrokratiia sekä nippelilakeja ja -direktiivejä olisi karsittava EU:ssa. Ja EU/EMU/EKP:n tilintarkastus luotettavammalle tasolle. Puutteita ja rahavuotoja korjattava.

MUTTA EU:n moottorimaat Saksa, Ranska ja Italia kiittelevät tietenkin Junckerin puhetta. Vvm.Orpon(kok) mielestä on luonnollista , että kaikki EU-maat ovat €urossa (TS).

https://yle.fi/uutiset/3-9830826

http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Sipilä ja Orpo Junckerin puheesta: Suomi ei ota lisää riskejä EU:n rahaliitosta

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3652642/Sipila+ja...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Junckerin (ja minun) kannattama liittovaltiokehitys nimenomaan poistaisi EMU:n valuviat yhteisen talouspolitiikan avulla.

Verhofstadtin linja europarlamentin vallan lisäämisestä ja ehkä myös yleiseurooppalaisista vaalipiireistä saa kannatukseni. Junckerin kanta jää epäselväksi.

Surukseni huomaan alustajan tavoin, että Junckerin linjassa on puutteita. Kannatan yhteistä armeijaa ja verotuskriteerien yhtenäistämistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3. Vahva presidentti mullistaisi EU:n, jos EU-komission puheenjohtajan ja Eurooppa- neuvoston puheenjohtajuudet yhdistettäisiin yhdeksi. Tietyä kiistaa se kuitenkin herättäisi jäsenmaiden välillä valinnan suhteen. Myös EU-komission ja Eurooppa-neuvoston rooleissakin on tiettyjä eroavaisuuksia vallan jaon ym.suhteen.

Kysymys kuuluu, tulisiko vahvasta presidentistä pahimmassa tapauksessa EU:n diktaattori? Täytyisikö myös EU-komission, Eurooppa-neuvoston ja EU-parlamentin organisaatioita rukata samalla yhteen kuuluvimmiksi ja demokraattisemmiksi ja toimivammiksi, ettei tulisi kiistaa niiden valta-asemien, roolien ja yhteensopimattomuuksia suhteen? Kannatatko Junckerin presidentti-näkemystä? Johtaisivatko Junckerin teesit ylikansalliseen liittovaltioon, taloudelliseen yhteisvastuuseen ja tulonsiirtounioniin?

Ulkopolittisen instituution johtaja Teija Tiilikainen on pohtinut , miten vahva presidentti mullistaisi EU:ta, ja miten EU-komission ja Eurooppa neuvoston roolit rimmaavat keskenään siinä tapauksessa. (HS/LA/16.9.2016-A5).

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005369933...

EUROOPAN UNIONI - EU:n toimielimet ja muut elimet:
https://europa.eu/european-union/about-eu/institut...

MUTTA vvm. Petteri Orpo tyrmää Junckerin ehdotuksen EU:n omasta presidentistä tai "pääministeristä" Kauppalehdessä:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/230423-eulle-oma-... (Lue myös kommentit)

Mitähän mieltä Juncker, Saksa, Ranska , Italia ja Espanja ovat Orpon ajatuksista? Onko pienen Suomen kanta vain hyttysen surinaa EU:ssa?
"Pyrkiikö" Orpo lausunnoillaan EU:n ytimeen?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3. Kiitos kommentista. EU/EMU:ssa on paljon puutteita.Näin maallikon mielestä em.lähteiden perusteella pohtien Juncker pyrkii "suuressa linjanvedossaan" ja federalismissaan yhä byrokraattisempaan, diktatoorisempaan, harvainvaltaisempaan, ylikansallisempaan ja keskitetympään malliin sekä rahavaltaisempaan tulonsiirtounioniin eli liittovaltioon eli €urostoliittoon. Kansallis-/jäsenvaltioiden asemaan ei nytkään lisätä aitoja länsimaisen demokratian mukaisia parlamentaarisia ja organisatoorisia perusparannuksia.

Myös jäsenvaltioiden kansalliset itsemääräämisoikeudet unohtuvat kuten niiden maiden ihmisoikeudetkin ovat vaillinaiset EU:n päätöksenteossa. EU on nykyiseltään enemmän pahasti kriisiytynyt diktatuuri kuin toimiva ja jäsenmaitaan motivoiva demokratialiittoutuma. Se on liian epäyhtenäinen ja luottamuspulasta kärsivä imagoltaan nykyintegraatiossaaan, muuttuneilta arvoiltaan, säännöiltään ja tavoitteiltaan. Nykyintegraatio on jäsenmaitaan riistävä eikä synergisoiva.

Edelleenkin aito demokratisoimiskehitys jää lapsipuolen asemaan ainakin komission ja Europpaneuvoston osalta. Olisiko EU:lla mitään oppimista USA:n, Saksan ja Sveitsin hallintomalleista? EU/EMUn heterogeeniset nykyvaltiot ajavat vain omia etujaan toistensa kustannuksella ja Saksan dominoimina.

Edelleenkin olen samaa mieltä, mitä viisas Otto von Habsburg ennakoi oikein, mitä EU/EMU on/olisi perusolemukseltaan:

- "Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n perustuslakisopimuksen omien kansallisten lakiensa yläpuolelle."

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maksumiehiä tarvitaan, mutta Euron käyttöönotto kaikissa maissa vaikuttaa epätodennäköiseltä. Tanskalaiset eivät osallistu € juhliin, ja Ruotsinkin kanssa on 'si och så'. Kansalaiset Ruotsissa laittavat kovasti hanttiin. Täyspäisiä kun ovat ja vetoavat kansanäänestyksen tuloksiin, kuten ovat jo aiemmin ilmoittaneet. Samoin Eurosta tulee myös tiukka vääntö myös Puolan kanssa. 38 miljoonaa puolalaista kun ei nöyristele.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#5. "Maksumiehiä tarvitaan (eliitin kriisijuhliin), mutta Euron käyttöönotto kaikissa maissa vaikuttaa epätodennäköiseltä. Tanskalaiset eivät osallistu €juhliin, ja Ruotsinkin kanssa on"si och så"..tiukka vääntö on myös Puolan kanssa." Maltti on valttia.

€uroa käyttää rahanaan 19 EU:n 28 maasta. Yhdeksän ei ole siten €uromaita.Nykyhaitat ja rasitukset painavat enemmän vaa'assa kuin €uroon meneminen. Kaikki eivät tahdo ylivelkaantua ja EMU:n lypsylehmiksi. Jäljet pelottavat.

Miksihän kansanäänestystä ei sallita rahaliittoon ja euromaaksi menemisestä? Pelätäänköhän, että tyhmä/viisas kansa äänestääkin väärin? Monikohan olisi Suomessakin äänestänyt euroon menemisen/olemisen puolesta? Etenkin jälkikäteen!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo, samaa mieltä kyllä.

Eilinen Junckerin kiihotuspuhe taitaa olla kuolinkorinan ensi merkkejä. Ei vakuuttanut. Pitkäänkö tämä 'rahaa-tyhjästä 'leikki jatkuu. Entäpä sitten, kun t. jos inflaatio lähtee laukalle, tai asuntokupla jossainpäin puhkeaa tai jotain muuta tavatonta tapahtuu ?

Ihmeellinen on tuo € taika - aine, se kun toimii yhtähyvin niin pienessä, kuin suuressakin kansantaloudessa. Suomen suhteen toki ei käynyt tuurit ihan kohdalleen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Junckerin kiihotuspuheessa yritettiin puhua hurskastelevasti EU:n ja EMU.n tärvätyistä arvoista. Juncker tiivisti asiallisesti katsoen puheensa viiteen pyrkimykseen. Tavoitteet liittyvät kauppasopimuksiin,, teollisuuden kilpailukykyyn, ilmastonmuutokseen ja kyberturvallisuuteen sekä maahanmuuttoon.

Viestinsä loppupuolella Juncker luetteli arvoja, joiden pohjalta EU:ta on edelleen kehitettävä: vapaus, tasa-arvo ja oikeusvaltion periaatteet. Itse EU on kuitenkaan toiminut välinpitämättömästi arvojensa ja sääntöjensä kunnioittamisen suhteen. Puhe ei vakuuta. Turha syyttää mm. Puolaa ja Unkaria arvojen hyljeksimisestä yksipuolisesti, kun päämaja ei itsekään nouda alkuperäisiä ihanteitaan ja arvojaan sekä sääntöjään.

Euroopan on nyt huolehdittava ihmiskunnan perinnöstä, kun Yhdysvallat ei hyväksynyt ilmastosopimusta. Entä Kiina, Venäjä, Intia jne???

Arvoihin Juncker vetosi myös tyrmätessään Turkin EU-jäsenyyden lähitulevaisuudessa. Natsi- ja fasismiherjat eivät kuulu sivistyneen maan johdon sanastoon. Unioniin ei kelpaa diktatuuria lähentelevä maa, joka sulkee opposition edustajia ja toimittajia vankilaan. Ihmisoikeuksia ei saa polkea ollakseen EU-kelpoinen.Turkin on ensin kunnioitettava oikeusvaltioperiaatetta, vasta sitten se kelpaa EU:n jäseneksi. Silti nykyinen EU:kin ja EMU varsinkin ovat diktatoorisia jäsenmailleen. Siksikö Brexit vai eikö se saanut lypsettyä enemmän haluamiaan etuja? Vai halusiko Britannia hyvissä ajoin pois upoavasta laivasta?

EU:ssa Juncker haluaa ottaa kaikki jäsenmaat mukaan ...kriisien maksumiehiksi ja yhtenäisyyttä vahvistavaan työhön. Hän kannustaa kaikkia kynnelle kykeneviä liittymään euron lypsylehmiksi ja pankkiunioniin. Syy: maksumiehiä tarvitaan kriisien vuoksi. Tarpeen on myös EU:n talous- ja valtiovarainministeri,joka astuisi esiin laman uhatessa yksittäistä jäsenvaltiota. Kreikka lienee paras esimerkki tästä. Lisäksi EU tarvitsee yhteisen työllisyyden viraston samalla kun sillä on yhteinen pankkivirasto. Eli jättibyrokratiaa pitää yhä laajentaa poliittisia virkanimityksiä varten. Sopivat palkitaan. Afrikkaakin pitää tukea ja auttaa...ym.

Jarrumiehiä ei EU kuulema tarvitse populaansa. Eli onko rakentava arvostelukin kiellettyä?

Kauniita sanoja kuten juhlapuheessa ainakin. Arki näyttänee karvaan totuuden.

http://www.ess.fi/Mielipide/paakirjoitukset/art240...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. KAUPPALEHTI: Valtiovarainministeri ORPO puhuu täyttä asiaa. EU-maiden tulee laatia tiekartta, miten pankkisektorin riskejä voidaan alentaa. Vasta sitten voidaan puhua yhteisestä talletussuojasta ja yhteisvastuun lisäämisestä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/orpo-vaatii-tie...

***SAKSAN vaaleissa on piilevä euroriski: jos liberaalit tulee Merkelin hallitukseen, EMUn uudistaminen mutkistuu:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksan-vaaleiss...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7.Taitaa tuo EU/EMU/EKP:n virtualitalouden kuplarahoitus tulla matkansa päähän. Siksi uusia, tyhmiä maksumiehiä halutaan konkurssipesän apujoukkoihin.

Hyperinflaatiopelkoisen Saksanhan vaatimuksesta inflaatio on pidetty tosiaankin alle 2 prosentin. Nyt inflaatio on kohonnut yli prosenttiin ja lähestyy pian tuota kulminatiopistettä. Ylivelkaantuneet maat ja yli varojensa eläneet ihmiset sekä asuntokuplan pettämät taloudet ovat silloin vaikeuksissa kuten Ruotsissakin. EKP:n korkopolitiikkakin aiheuttaa omat riskinsä velallisille. "Setelirahoituksellakin" on ikävä vaikutus talouteen. Maailmansotien aikainen Saksa ja Unkari esimerkkeinä. EU/EMU/EKP on savijalkainen kuplatalous.

Vientikin kärsii, kun €uron arvo muuttuu dollariin nähden epäedulliseksi. "Ihmeellinen tuo poliittisesti leivottu €uro taika-aine"...kriisiytymään!

Esko Seppästä lainaten: "EMU on federalistien poliittinen (petos)projekti. Siinä yhteisellä rahalla on valtava symbolinen merkitys. Sillä tuhotaan yksi merkittävimmistä kansallisen itsenäisyyden symboleista: oma raha/valuutta.
Maailmassa ei ole toista vastaavaa yhteisöä, jossa täysivaltaiset valtiot eivät voi vaikuttaa rahansa arvoon...Se, että on otettu käyttöön poliittinen raha - €uro - on €MUmunaus, joka ei hevillä kulu pois kollektiivisesta muististamme lähivuosikymmenten aikana."

"EMUMUNAUS on Suomen joutsenlaulu. EU on rahaunioni EMU. Siitä haluttiin tehdä myös talousunioni, joka oli aluksi finanssiunioni, valtiolta otettiin pois valta niiden omiin tulo- ja menoarvioihin... Kapitalismin nykyinen versio on finanssikapitalismi. Se on velkakriisi,pörssikriisi ja pankkikriisi. EMU on finanssikapitalismin lapsi, ja €uro on EMUn muna. €mumunaus on sisäisen devalvaation pakko, joka on kuin neutronipommi: se tuhoaa kasvun, mutta jättää velat. Se on velkojen maksua velalla. Se on lisää liittovaltio(-humppaa)."

...Ja lisää pankkiunionia ja tilinsiirtounionia ja yhteisvastuuta ja eriarvoisuutta. MUTTA EUforinen ja EMUmaaninen mallioppilas - Suomi-"neitsyt" - on tuon €uro-humpan tahdin hullaannuttamana "ajopuuna" pyörällä päästään ja koko kropallaan ureassa ja ylivelkakierteessä. Monisukupolvisesti. Raskas perintöosa testamentattuna.

Miksi näin piti käydä, vaikka viisaita neuvojakin annettiin roppakaupalla? Uppiniskaisuudesta ja tyhmyydestä sakotetaan...kantapään kautta. Ilman kansanäänestystä.

"Valitettavasti", sanoisi Nobel-Martti.

Toimituksen poiminnat