karikilpio

Putinin Venäjä tukee ortodoksikirkkoa

 

MIHIN PUTIN TÄLLÄ PYRKII?

”Kirkko ja valtio löysivät toisensa.  Ortodoksikirkko saa Venäjällä lisää valtaa. Vastapalveluksena se tukee Putinin linjauksia”, kirjoittaa tutkija Kaarina Aitamurto HS/Teema-lehden numerossa 4/17 sivuilla 91-93.  Otteita kirjoituksesta  luettavaksi ja kommentoitavaksi:

Kirkon vallan kasvu ja tunkeutuminen yhteiskunnan eri aloille on suurelta osin ylhäältä ohjattua. Valtio on antanut kirkolle enemmän sananvaltaa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirkko taas antaa uskottavuutta Kremlin  konservatiiviselle ja nationalistiselle linjalle.

Vajaassa 30 vuodessa muutos ateistisesta Neuvostoliitosta nyky-Venäjään on dramaattinen. Iso ero on myös liberaalimpaan 1990-luvun Venäjään.  Noihin aikoihin venäläisistä yli 60-prosenttia määritteli itsensä ei-uskovaisiksi ja ortodokseja oli  väestöstä alle 30 prosenttia… Nyt luvut ovat päälaellaan ja ortodoksiksi itsensä mieltää yli 70 prosenttia. Suurin osa kansasta on tosin tapaortodokseja, ja kirkossa käy säännöllisesti vain pari prosenttia väestöstä.

Virallisesti Venäjä on maallinen valtio, mutta käytännössä ortodoksisella kirkolla on ylivoimainen valtionkirkon asema. Sen lisäksi on kolme muuta Venäjän ”perinteistä” uskontoa: islam, juutalaisuus ja buddhalaisuus, jotka nauttivat joitakin etuoikeuksia esimerkiksi kouluissa.

Silti vähemmistöuskonnot törmäävät yhä helpommin ekstremismiin eli ääritoiminnan vastaisiin lakeihin. Lakia on tiukennettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan 2002. Laki kieltää esimerkiksi uskoon perustuvan ylivertaisuuden propagandan. Koska uskonnollisista kirjoista voi usein löytää väitteitä oman uskonnon ylivertaisuudesta, viranomaisilla on aseet syytteisiin. Tänä keväänä ääritoiminnan takia kiellettiin mm. Jehovan todistajat.

Venäläistä Viktor Krasnovia uhattiin viime vuonna kymmenen vuoden vankeudella. Syynä oli se, että Krasnov sanoi Venäjän Facebookina tunnetussa VKontaktessa, ettei Jumalaa ole, ja että Raamattu on kokoelma juutalaisia satuja. Syytteen perusteena  oli Venäjällä vuonna 2013 voimaan tullut laki, joka kieltää uskovien tunteiden loukkaamiseen tähtäävän toiminnan. Lainsäätäjät pyrkivät tekstillään suojelemaan nimenomaan ortodokseja.  Krasnovin tapaus keräsi paljon julkisuutta.  Kysyttiin, onko ateistisen vakaumuksen ilmaiseminen Venäjällä nyt kiellettyä. Kohun myötä Krasnov pääsi eroon syytteistä, mutta monta  muuta tuomiota on jo julistettu.

Ortodoksisen kirkon asema Venäjällä on vahvistunut jatkuvasti 1990-luvulta alkaen, mutta etenkin Vladimir Putinin nykyisellä presidenttikaudella kehitys on vain yhä vahvistunut.

2010-luvulla Kremlin retoriikassa aiempi avainsana - modernisaatio -  alkoi vaihtua perinteiden ja konservatiivisten arvojen korostamiseen. Putin on moittinut Eurooppaa sen omien kristillisten arvojen hylkäämisestä ja pyrkinyt omaksumaan maailmanlaajuista konservatiivisten arvojen esitaistelijan roolia. Muutos on entisestään lähentänyt Venäjän poliittisen johdon ja ortodoksisen kirkon arvoja ja tavoitteita.

Vuosien 2011-2012 mielenosoitukset vaalien väärinkäytöksiä vastaan pelästyttivät Kremlin, ja saivat sen johdon etsimään liittolaisia. Arvostettuna instituutiona kirkko kykenee vahvistamaan Putinin hallinnon kannatusta Venäjän kansan parissa ja tukemaan sen uutta ideologista linjaa.

Kristilliseen perinteeseen vetoaminen ja sen esittäminen uhattuna on varsin yleistä myös eurooppalaisessa kansallismielisessä populismissa. Niin Venäjän kuin Euroopankin kansallismieliset tahot esittävät uhkana ja ongelmana kristinuskolle usein sekä muslimimaahanmuuttajat ja uusliberalismin… Lisättäköön luetteloon myös terrorismi ja pakolaisongelmat.

Venäjän ortodoksisen kirkon sisällä voidaan erottaa kolme pääryhmittymää: fundamentalistit, traditionalistit ja liberaalit, joista viimeinen on pienin ja heikoin. Nykyisen patriarkan  Kirillin edustama traditionalismi sijoittuu kahden muun väliin, mutta sekin kannattaa eurooppalaisesta näkökulmasta varsin konservatiivisia arvoja.  Kirill on yhtenäistänyt kirkon linjaa siirtäen sivuun omasta kannastaan poikkeavia  kirkonmiehiä. Samaan aikaan kirkon tuki Putinin hallinnolle on muotoutunut entistä suorasanaisemmaksi… Putin on vieraillut mm. Laatokan Valamon luostarissa:

https://yle.fi/uutiset/3-7209033

https://yle.fi/uutiset/3-9048642

Toisaalta kirkon mieltäminen kumppanina nykyhallinnolle , joka ei salli toisinajattelua, syö sen kannatusta etenkin nuorten keskuudessa. Se myös asettaa kirkon vaikeaan asemaan, jos Venäjän johdossa tapahtuu suuria muutoksia.  (Kirjoittaja  KA on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituution vanhempi tutkija, joka on perehtynyt uskonnollisuuteen ja nationalismiin Venäjällä).

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Maailman arvot on mullin mallin. Venäjällä arvostetaan ja kunnioitetaan nationalismia ja ortodoksiuskontoa, mutta meillä ja EU:ssa pilkataan ja halveksitaan kansallismielisyyttä ja uskonnollisuutta. Mihin sillä pyritään?

Jopa Venäjän Putinkin ihmettelee perinteisten arvojen muutosta Euroopassa ylläolevassa blogitekstissä. Mihin EU ja Suomi ovat menossa - kehitysopin kannattajiksiko ja ateismiinko? Mitä siitä seuraa?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Uskontoa käytetään Venäjällä(kin) poliittisten tarkoitusperien jatkeena, ja Kadyrov on tainnut lähteä testaamaan omaa vs. Putinin hauista: https://www.the-american-interest.com/2017/09/06/w...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Uskontoa käytetään Venäjälläkin poliittisten tarkoitusperien jatkeena."

Tässä Konevitsan luostari-saaren linkissä ja sen loppuosassa ollaan samaa mieltä kanssasi ym...

https://yle.fi/uutiset/3-9048642
https://yle.fi/uutiset/3-9517708
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002519877.html

Aatteita ja uskontoja käytetään machiavellistisesti ja opportunistisesti hyväksi kaikin tavoin - ennen ja nykyään. Vallan arvoilla ja ajan muodeilla ratsastetaan. Etenkin pyrkyrit ja nöyristelijät. Takkeja ja kuppeja käännetään tuulien mukaan.

Filosofiat, aatteet ja uskonnot sekä ns.tiede ovat vain viitestrategioita ja pelivälineitä poliittisessa propagandassa tai kansalaisten manipuloinnissa.
Gallupeista puhumattakaan...

KATSO LISÄÄ GOOGLESTA: Putin ja uskonto...(1,2,3,jne).

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö
Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Kirkko taitaa olla dominoiva osapuoli Venäjällä: Putin astui virkaansa ortodoksisen kirkon rituaalien kautta ja hän näyttäytyy ortodoksisen kirkon tilaisuuksissa.

Molemmat hyötyvät: Putin saa kirkolta ideologista tukea ja kirkko puolestaan pyrkii saamaan neuvostoaikana takavarikoitua omaisuuttaan takaisin ja parantamaan asemaansa.

Kirkon ongelma on, että Venäjä on nykyään maallistunut maa. Ortodoksisen kirkon opetuksia ei juurikaan käytännössä noudateta ja kirkossakäynti on vähäistä. Ortodoksisuudesta pyritään rakentamaaan eräänlainen kansalaisuskonto osana kansallismielistä venäläistä identiteettiä.

Putinistit mielellään trollaavat, että maalla on myös jokin erityinen messiaaninen tehtävä maailmassa. Venäläismedia antaa lausuntoja, joiden mukaan Venäjä puolustaa perinteistä kristinuskoa eikä kukaan muu suojele esimerkiksi kristittyjä Syyriassa. Ukrainan sodassa on rooli myös kirkkopolitiikalla, sillä Ukrainassa on paljon Moskovan patriarkan alaisissa kirkoissa käyviä ihmisiä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#5. Mielenkiintoinen tapaus tämä Venäjän uskontorooli verrattuna nettimaailman ja muunkin länsimaisen ilmapiirin ateistiseen ja evoluutio-opin mukaiseen manipulointiin nähden. Takinkääntäjillä ja perästähiihtäjillä ei liene vaikeuksia muuttua kameleonttimaisesti uusiutuvien oppien mukaisesti nykyasenteisiin ja mantroihin. Äkkivääriä jäykkiksiä lukuunottamatta.

Monet ihmiset ovat muotien ja valtavirtausten mukana vaeltavia epäitsenäisiä ja suggeroitavia sopuleita: halutaan aina pelata voittajajoukkueessa eikä leimautua luusereiksi tai negatiivisesti leimatuiksi epäihmistahoiksi. Mutta uusien virvatulten vallitessa ja ja valtatuulien puhaltaessa myydään esikoisuus vaikka hernekeitosta. Muoti kun velvoittaa...

Viis hyviksikin koetuista perinteistä ja maan kannalta tärkeistä arvoista, kunhan ollaan vain ajan tuulien mukana päivänpaistetta nauttimassa, kunnes on taas sopiva hetki vaihtaa kytkintä ja nenän suuntaa uusien "kotkotusten" mukaisesti. Politiikan dynamiikka on sellaista historian saatossa.

Politiikkahan ei ole tiedettä, vaan politiikka on asenteenmuokkaustaidetta, showta, peliä sekä tragi-koomista teatteria olipa kyse Arkadianmäestä, Kremlistä, Brysselistä tai Washingtonista... "Puppugeneraattoreiden" voimalla "Kansan Hyväksi" ja sitä vastaan kulloinkin vallassa olevien päättäjien Oman Edun Maksimoimiseksi... MUTTA Kansan Etu aina viimeisenä. "Valitettavasti" , sanoisi Martti Ahtisaari. Valta pyhittää linjat ja keinot ohjelmillaan.

Vaalilupauksetkin ovat vain pelkää katteetonta populismia puolueista riippumatta imperatiivisen mandaatin mukaisestikin.(PL 29§). Se on fakta.

Putinin pääpyrkimyksenä on selvästi palauttaa Venäjä entiseen suurvaltaloistoonsa ja imperialistiseen asemaansa globalistikin sekä uusin eväin että perinteisin historiallisin, tsaarimaisin asentein. Onko Venäjä yhtä kuin putinismi, se nähdään lähivuosina? Mikä lienee Venäjän pääministerin ja kakkosmies Medvedevin kansansuosio nykyhetkellä Venäjän poliittisessa pörssissä? Vai takaako heidän "saumattomaksi sovittu" (?) vuorovetotaktiikkansa halutun linjan jatkuvuuden Venäjän vallan kahvassa pitkäänkin? Onko lait, armeija, miliisi, FSB ja kirkko heidän valtansa takeina alistettua oppositiota vastaan?

Suomen asema on aina riippuvainen, millainen johto milloinkin on Venäjällä. Vuorosanat ja liturgiat ovat aina sen ajan mukaisia julkisilla näyttämöillä jo geopoliittisestikin katsoen ja ymmärrettyinä paasikiviläisittäinkin. Karhun kanssa pitää olla aina toimivissa väleissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mutta Venäjän oppositiokin on taas herännyt kriittiseksi vallanpitäjien omaisuuden kahmimisen, yhä rehottavan korruption ja jopa vallanpitäjien masinoiman kleptokraattisuudenkin ym.suhteen. Mitä siitä seuraa poliittisesti?

https://www.ulkopolitist.fi/2017/06/16/oppositio-o...

Julkisuus on opposition aseena kaduilla, mediassa ja puheissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset