karikilpio

Finanssi-ja talouskriisin sytykkeet yhä ilmassa -YM.

Kärjellään keikkuva  ja velkavivun varassa oleva pyramidi on paisunut vuosien ajan  meillä ja muualla. Pelko- ja ja uhkakuvia on yhä  talouden taivaalla. Ymmärtävätkö vastuunkantajat niitä?

KESKUSPANKIT ovat mielellään sovittaneet ylleen vuoden 2008 finanssikriisin supersankarin viittaa, eivätkä täysin ansiotta. Silti niille sopisi paremminkin  kaksinaamaisen huijarikummisedän valeasu.

Keskuspankkien raharuiskut sammuttivat kriisin, mutta samoista ruiskuista oli jo aiemmin suihkunnut myös  kriisin  sytysneste.  

AVAINSANA  on ”velkavetoinen”, sillä liian suureksi paisuneet velkakuplat ovat olleet ja ovat vastakin alkavien ja ankarien kriisien keskeisiä aineksia.

Jos edellinen kriisi syntyi liian pitkään matalina pidettyjen korkojen ja liian suureksi paisuneen velkakuplan tuhoisasta yhdistelmästä, on aivan aivan samanlaisten ”boolien” ainekset olleet hyvän aikaa koossa nytkin.  Nukkuvatko ahneet päättäjät    ”kvartaalitalouspommin” päällä  hetkellisen ja kestämättömän talouden nousunirvanan  sokaisemina? Ovatko tuloerot liian suuret nykyisessä ulosmittaustaloudessa?   Jatkuuko kulutusjuhlat, kerskakulttuuri ja  luonnon kestämätön riisto?

Päättyykö juhlajuomasta syntynyt  entistä hurjempi juhlatunnelma aikaisempaa kaameampaan kankkuseen ja  kohmeloon?  Millaiset  päänsäryt ja ”junckerit” siitä syntyykään?  Entä millaisia uhkatekijöitä on Suomen talouden taivaalla? Pitääkö paikkansa , että Suomen talouden velkatilanne on teollisuusmaiden paras?  Entä  pitäisikö  euromaiden vastuuta korostaa EMUa kehitettäessä?  Mitä muita kriisisytykkeitä on aikamme virtuaali- ilmassa meillä ja muualla?

Keppiäkö EU/EMUn jäsen kansoille ja hillotolppia ja porkkanoita pomoille ja EU-eliitille?

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005318903.html

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001673798.html

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240350-suomen-talouden-nousul...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240845-imf-suomen-velkatilann...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240625-uromaiden-vastuuta-tah...

TÄMÄ JUTTU kuvaa hyvin Suomen ja EU:n linjaa monessakin mielessä  missä mennään. Oletteko samaa mieltä?  Linjalla:  moottorimaat, EU-eliitti, päättäjät   vastaan  kriisi- ja reunavaltiot,  veron maksajat ja palkansaajat sekä vähäosaiset ja syrjäytyneet.  Johtaako tämä  ”jakovara” kestämättömiin palkkaneuvotteluihin ikävine  lieveilmiöineen?

http://www.is.fi/taloussanomat/porssi/art-2000005322929.html

MUTTA miksi Ruotsilla pyyhkii Suomea paremmin Wahlströmin mielestä? Onko näin?

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005323284.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko EU:n ja EMU:n jakautuminen monen kerroksen väkeen ja eriarvoisuuteen , monessa mielessä, tulevien talous-ym.kriisien pääsytykkeenä? Kannatatko yhteisvastuuajatusta vai et? Eli pitäisikö jokaisen jäsenmaan vastata vain omista veloistaan ja taloudestaan eli alkuperäistä no bailout-sääntöä sekä myös bail-in -sääntöä (=sijoittajat ,osakkeenomistajat - mutta ei jäsenvaltiot - vastaavat riskitilanteissa). En kannata "sosialisoivaa" yhteisvastuuta.

Käytännössähän mafiamaiset EU:n johtomaat ovat maksattaneet härskisti saamisensa kriisimalta syyttömillä jäsenmailla. Sitä en hyväksy. Se on ryöstötaloutta ja ulosmittaustaloutta kuten kestämätön kvartaalitalouskin meillä.

Pilataanko poliittisilla pistemetsästyksillä ja tekaistuilla ristiriidolla talouden pitkänäköinen vakaus ja suunnittelu? Tarkoitan härkäpäista, periaatteellista ja poukkoilevaa sekä vaalikeskeistä intressipolitikointia.

Noudatetaanko Suomessa liiallista kaupungistamis- ja taajamistamispolitiikkaa maaseudun kustannuksella? Kumpi olisi tärkeämpää keskittäminen/sentralisaatio vaiko hajauttaminen/desentralisaatio? Näin digiaikana.

Onko Suomessa liian monia puolueita ja etupiirejä BKT-kakkua jakamassa? Pitäisikö puoluetuet poistaa , samoin ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pitäisikö hallitukselle, puolueille, ay-liikkeelle ja poliitikoillekin säätää sekä ay-, kunta- että eduskuntatasolla tulosjohtaminen ja pisteyttäminen kuten palkansaajillakin on ollut? Keskeisenä kriteeri olisi Suomen ja kuntien talous talkoohengessä. Oman edun vippaskonstikalastajille ja Hyville Veljille ja Tovereille sanktioita - mutta mitä?

Johtotason etujen ja palkkojen "jakovarapolitiikka" on taas ylioptimoitua ja kitkeryyttä herättävää epäoikeudenmukaisuudeltaan ja ylimitoitetulta suhteellisuudentajultaan. Voiko joku pomoihminen olla monikymmenkertaisesti parempi työssään kuin muut palkansaajat?? Härskiä sisäpiirijakopolitiikkaa.

Kestämätön kvartaalitalous ja ahnehtiva uusliberalistinen talouspolitiikka on kaiken pahan alku ja juuri meillä ja muualla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset