karikilpio

€uromaiden vastuuta tähdennettävä EMUa kehitettäessä

ENNEN EMUn syventämistä olisi panostettava olemassa olevien alkuperäisten sääntöjen noudattamiseen. Muuten moraalikadon vaara on ilmeinen, kirjoittaa entinen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Olavi Ala-Nissilä (kesk)  Hesarin Mielipidepalstalla  perjantaina 28.7.2017.  - Olen samaa mieltä.  Muuten riskit vain lisääntyvät  jo nytkin pahasti kriisiytyneessä EMU:ssa.                                                                                                                                   

SUOMIKIN vietiin junttaamalla SDP:n  Lipposen ja Kokoomuksen Niinistön toimesta euroon ja EMUun ilman kansanäänestystä. Keskustan  Ahoa nälvittiin euroon menon vastustamisesta eduskunnassa v.1998 EMU-päätöstä tehtäessä. Kenelle EMU-kakku maistuu nyt pahalle nahkurin orsilla? Jälkiviisaita kun olemme. Valitettavasti.

ENNEN EMUn  kehittämistä pitää vakavasti miettiä asiaa Suomessakin.  Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman päälinjaus on, ettei yhteisvastuuta tule lisätä.  Tai muuten EU-komissio vie mennen tullen,  ja sälytetyt euromaat vikisevät kahleissaan ja ikeissään.

EMUn kehittämisessä on tähdennettävä euromaiden omaa vastuuta.  Pankkiunionissa  riskejä on vähennettävä ennen yhteisvastuullisia elementtejä. Vastustan yhteisvastuuta.

NYKYTILANTEESSA on vaikea löytää oikeutusta riskien jakamiseen mm. yhteisen talletussuojan nimissä  järjestelemättömien lainojen vuoksikaan.  EMU on muutenkin ollut pahasti kriisiytynyt.

Ehdotetuissa suhdannerahastoissakin piilee riski, että syntyy pysyvä tulonsiirtomekanismi.  Mitä se tietäisi Suomen veronmaksajille?  Toisaalta yhteisvastuulliset lainat voisivat puolestaan heikentää maiden halukkuutta terveeseen taloudenpitoon. Moraalikadon vaara olisi ilmeinen. Riskit ja kriisit kasvaisivat. €uromaiden omaa vastuuta taloudestaan on tähdennettävä.

JOS suuret maat eivät kykene tai edes ole olleet halukkaita noudattamaan ”Bryssselin  alkuperäisiä sääntöjä” ja, jos EU-komission johto katsoo asiaa läpi sormien, siihen pitää puuttua vakavasti ennen kuin edes puhutaankaan euroalueen yhteisestä valtiovarainministeriöstä tai muista pidemmälle menevistä muutoksista. Liittovaltiopyrkimystä en kannata missään vaiheessa.

RISKEJÄ  ei saa siirtää… Kansallisille parlamenteille on sälytettävä oma vastuullinen rooli tilivelvollisuudesta ja kansantaloudestaan. Kreikan tyylisiä tilastoväärennyksiä ei pidä katsoa enää läpi sormien. Myös isojen maiden - Saksan, Ranskan, Italian Ja Espanjan - on kannattava oma vastuunsa eurosta ja EMU:sta eikä pyrittävä  vain hyötymään muista euromaista.

Pääomamarkkinoita on monipuolistettava ja EU:n budjettia on linkitettävä enemmän kansallisiin uudistuksiin. Euromaiden on kannettava rehdisti vastuutaan omastakin kansallisesta pesästään eikä siirrettävä niitä muiden jäsenmaiden vastattaviksi.  En kannata milloinkaan yhteisvastuuta.    

HYVÄ  ja asiantunteva kirjoitus Ala-Nissilältä  vellovaan euro- ja EMU-keskusteluun.

http://www.hs.fi/paivanlehti/28072017/art-2000005305086.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ranskan uusi presidentti Macron ajaa avoimesti yhteisvastuuta. Suomalainen murheenkryyni ja EU-komissaari Jyrki Katainenkin puhuu suulla suuremmalla EU:n puolesta kehoittaen meitä suomalaisia unohtamaan "vanhat säännöt" ja etenemään "ennakkoluulottomasti" kohti euromaiden yhteisvastuuta jäsenmaiden riskilainoista. En kannata heidän puheitaan. Oletko samaa mieltä heidän kanssaan?

Macronin ja Kataisen puheet ja toiveet toisivat lisämaksuja takuuvarmasti Suomelle. En luota kumpaankaan. Suomen etu on tärkeintä ja ensisijaista EU/EMU-markkinoilla - eikä heidän ja Ranskan ja EU:n.

EU-isoset: Ranska, Italia, Espanja ja Saksa valvovat kansallisia etujaan - entä piskuinen Suomi?

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240664-rans...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Suomen €urojäsenyys on pahempi kuin konkurssi"

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237111-...

HS/EKONOMISTIT: EU/EMUn hyödyt pitkälti kuviteltuja...ja liioiteltuja!!YM.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005025886.html

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234025-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset