karikilpio

”Suomen €urojäsenyys pahempi kuin konkurssi?”

SYNKKÄ arvio  Suomen eurojäsenyydestä leviää maailmalla -  ”Pahempi kuin konkurssi.”

Näin väittää  amerikkalainen Washington Post Talouslehden palstoilla. Onko niin ,että Talouslehti suosittaa artikkelillaan samalla myös Suomelle eroa eurosta eli Fixittiä?

EU/EMU:n sanelema sisäinen devalvaatio eli kiky ei taidakaan pelastaa Suomea taloudellisesta pälkähästä.  Siksikö hyvinvointivaltio-ajattelukin hylättiin kahdesta viimeisestä hallitusohjelmasta?

Washington Postin mukaan Suomen talous ei elvy  poliittisen euron takia. ”Eurojäsenyys on Suomelle pahempaa kuin konkurssi. ”

Se johtuu siitä, että €uro itsessään on  jo ”katastrofaalinen” valuutta. ”Poliittinen  €uro on kuin arvaamaton jumala, joka jakaa rangaistuksia niin syntisille kuin pyhimyksillekin.”

Onko €urokriisitkin pelkästään  poliittisen €uron syytä?  Siksikö  ykköskehän rikkaat maat pyrkivät eritahtiseen EU-politiikkaan ja muodostamaan  parempiosaisille euromaille  EMU:n ja €uron ympärille oman  ydinvaltion periferiamaiden eli reunavaltioiden jäädessä oman onnensa nojaan kakkoskehälle kituuttamaan ja kustantamaan  eliittimaiden hyvinvointia?

http://www.talouselama.fi/uutiset/synkka-arvio-suomen-eurojasenyydesta-l...


KUKA tai ketkä pelastavat  ajopuu-EU/EURO-SUOMEN sitten kun on ajauduttu Kreikan tielle?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Debatti: Suomen markka vastaan EU, EMU ja €uro

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/debatti... (Näytä koko profiili 10.5.2017)

Varma sijoitus - nyt jos koskaan!

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235727-...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Uusimmat BKT-luvut povaavat uuden talouskasvun alkaneen. Lisäksi muiden euromaiden kilpailukyky Saksaan verrattuna on nousussa, koska Saksassa on suuria paineita palkankorotuksille.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mihin jenkit eli WP pyrkii Suomea koskevalla negatiivisella viestinnällään?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tuo artikkeli on melkein kaksi vuotta vanha, jolloin Suomen talous oli laskussa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. MN. Väitetään, että Suomen ja euromaiden lamaantunut talous johtuu EU/EMU:n vaatimasta sisäisestä devalvaatiosta. Pitääkö väitös paikkansa vai ei?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #13

Ei pidä paikkaansa. Rajat ylittävä liike-elämä on ottanut eurovaluutan vastaan hyvin myönteisesti matalasuhdanteenkin aikana. Olennaisinta ei ole se, että tietyt vahvat maat kuten Saksa ja Ruotsi ovat pystyneet toimimaan tehokkaasti yhteisvaluutasta riippumatta vaan se, että euroalue on saatu kattamaan maita, joissa esiintyi aikaisemmin suuria valuuttariskejä. Esimerkiksi Baltian maiden pikkuvaluuttoihin kohdistui aiemmin merkittäviä epäluuloja ja Latvia kävikin useampaan otteeseen pankkipaon partaalla kun latin euro- ja dollarikoriin olevan kytköksen pelättiin murtuvan isoon devalvaatioon. Unkari on sitä vastoin pitänyt oman valuuttansa forintin ja kun kävin siellä pari vuotta sitten kesällä, havaitsin, että käytännössä kaikissa valuutanvaihtopisteissä oli leveät laidat euron myynti- ja ostokurssien kanssa ja forinttimääräiset hinnat ovat keränneet vuosien varrella muutaman nollan liikaa peräänsä.

Mitä pitkään taantumaan tulee, se tunnetusti alkoi Yhdysvaltain asuntoluottomarkkinoilta ja saavutti Euroopassa ensimmäisenä EU:n ja euroalueen ulkopuolisen Islannin, jonka pankkisektorilla oli liikaa riskejä maan kokoon nähden. Euroalueella ei tapahtunut mitään taloudellista katastrofia, mutta eurovaluuttaa kohtaan oleva kritiikki voimistui siksi, että jotkut eivät periaatteellisista syistä pitäneet eivätkä pidä yhteisvastuusta ja liittovaltiokehityksestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"#4. MN. Väitetään, että Suomen ja euromaiden lamaantunut talous johtuu EU/EMU:n vaatimasta sisäisestä devalvaatiosta. Pitääkö väitös paikkansa vai ei?"

Mitä tahansa voi väittää. Tuollainen väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Sisäinen devalvaatio on ainut konsti, varsinkin kun kilpailijat eivät ole varsinaisesti Euroopassa, vaan kaukana Euroopasta.

Sisäiset devalvaatiot olisivat pelastaneet taloudet, jos niitä vain olisi tehty.

Suomessakin tämä vain osittain onnistunut sisäisen devalvaation yritys on jo auttanut taloutta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #15

#15. Miksihän hyvinvointivaltioajattelusta kuitenkin on luovuttu sekä Stubbin että Sipilän hallitusten ohjelmissa? Tunnustetaanko että Suomi on nyt ylivelkaantunut pahoinvointivaltio? Johtuuko se juuri Suomen ylivelkaantumisesta vaiko talouspolitiikan menosta harhapoluille Ruotsiin ja ulkomaisesti velattomaan Tanskaan verrattuna? Vaiko sisäisistä talouspoliittisista ristiriidoista ja yrittämisen kalleudesta Suomessa, vaikkakin orastavaa nousua on jo hieman näköpiirissä??

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #15

#15. Mitäs mieltä olet puheista, että EU-maa Ruotsikin olisi nykypaineiden/-tavoitteiden alla lähivuosina siirtymässä euroon/EMUun?

http://www.talouselama.fi/uutiset/paine-kasvaa-sii... +Lue kommentit!

Onko Suomen ylivelkaantumistapaus varoittava esimerkki euron vaaroista itsenäiselle Ruotsille?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237111-...

ENTÄS se, ettei EU-pomo Saksa hyväksy tulonsiirtounionia - eikä Suomikaan?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237597-...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"#15. Mitäs mieltä olet puheista, että EU-maa Ruotsikin olisi nykypaineiden/-tavoitteiden alla lähivuosina siirtymässä euroon/EMUun?"

Olen sitä mieltä että koko Euroopan kaikkien valtioiden pitäisi kuulua euroon. Se on yhteinen etu, vaikka joillekin kenties jossan tilanteessa oma valuutta näyttäisikin edulliselta vaihtoehdolta. Ruotsin kannattaisi liirryä euroon ja Ruotsi on myös sitoutunut liittymään euroon jossain lähitulevaisuudessa.

"Onko Suomen ylivelkaantumistapaus varoittava esimerkki euron vaaroista itsenäiselle Ruotsille?"

Eurolla ei ole mitään tekemistä Suomen velkaantumisen kanssa, eikä omalla valuutalla ole mitään tekemistä sen kanssa ettei Ruotsi ole velkaantunut.

"ENTÄS se, ettei EU-pomo Saksa hyväksy tulonsiirtounionia - eikä Suomikaan?"

Kun ollaan yhteisessä valuutassa, on järkevä myös tehdä jonkin verran tulonsiirtoja, aivan kuten valtioiden sisällä on hyödyllistä tehdä tulonsiirtoja. Eivät nämä tulonsiirrot tarkoita sitä että rikkaat köyhtyvät ja köyhät rikastuvat rikkaiden kustannuksella, vaan ne ovat aina järkeviä tulonsiirtoja myös rikkaiden kannalta katsottuna.

Se että EU- pomo ja Suomen nokkamiehet vastustavat tulonsiirtoja, on populismia, sillä eihän ihmiset tätä tukipolitiikkaa niin hyvin ymmärrä että ymmärtäisivät tulonsiirrot muuten kuin negatiivisena asiana.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #24

#24. Tutkimus: Eurooppalaisen yrityskentän poikkeukset: Kreikka ja Suomi. Suomalaisyritykset suhtautuvat tutkimuksen mukaan muuta Eurooppaa kriittisemmin integraation syventämiseen. Miksihän?

http://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-200000...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #25

Yritykset taitavat jakautua tässä kahteen luokkaan, niihin, joilla on EU-maiden rajat ylittävää toimintaa ja niihin, joilla ei ole. Tyypillisesti jälkimmäiseen luokkaan kuuluvat yritykset ovat liikevaihdoltaan pienempiä ja niiden omistajien halu protektionismiin hyvin ymmärrettävää. Yrityskenttää kuunnellaan kuitenkin niiden rahallisen painoarvon mukaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #26

#26. Kenellä on rahaa, sillä on valtaa. Köyhiä kyykytetään.

Euroopan henki. Vai hengettömyys? Mikä lie Euroopan tulevaisuus?

http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2392...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Taitaa olla Truppilaista vaihtoehtoista mediaa.

Trum haluaisi hajottaa EU:n "to make America great again"
Tässä asiassa Trump ja Putin ovat yhtä mieltä.

Toki tämä onnistuukin jos eurooppalaiset nielevät tämän propagandan ja äänestävät populistisia EU:n hajoittajia. Se olisi paitsi EU:n, myös Euroopan loppu.

Vain Englannissa populistit pääsivät brexitissä niskan päälle, joten vielä ei ainakaan olla ajauduttu tähän Trumpin, Erdoganoin ja Putinin toivomaan tilanteeseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Melkoisen leiriintynyttä globaalista shakkia näyttää olevan nykypolitiikka. "Kuka ottaa napapaikat maailmanherruudesta" lienee tämän valtapelin nimenä.

ONKO oikkuileva Trump riski itselleen, USA:lle ja maailmalle?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237072-...

Trump otti Erdoganin vastaan Valkoisessa Talossa:

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005213721.html

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikä on Suomen "tiekartta" Saksan ja Ranskan viitoittamalla EU/EMU/EURO-tiellä? Mikä olisi Suomen paras reitti Onnelaan ja uus-hyvinvointivaltioon?

Tässä siihen hieman ajosuuntaa ja tiekarttaa Talous-Sanomien Jan Hurrilta:
"Näkökulma: Saksan ja Ranskan tietä- kumpikin mahdottomia":

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

TULEEKO EU:ssa Ranskan uuden presidentin Macronin toivoma muutos? Vai onko kokkapuheet vain hänen voittopullisteluaan: sanoja ilman mahdollisuutta? Tuskin Saksa tanssii marseljeesin tahdissa.

http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2371...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

VIIDEN presidentin "tiekartta" euroalueen kehittämiseksi:(Näytä koko profiili: 12.5.2017)

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236919-...

PROFESSORI SIXTEN KORKMAN: Suomen eurojäsenyys oli vakava virhe.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102220545902_u...

MYÖS ruotsalaisprofessori pitää Suomen eurojäsenyyttä virheenä, joka kostautuu, kun Suomen kansainvälinen kilpailukyky on heikentynyt.

Suomen ja Ruotsin olisi professori Hans Tson Söderströmin mukaan ollut perusteltua noudattaa yhteistä valuuttapolitiikkaa ja pysyä euron ulkopuolella.

-"Ruotsin kruunu kelluu ja sitä voidaan tarviuttaessa heikentää rahapolitiikalla ja näin parantaa kansainvälistä kilpailukykyä. Tätä mahdollisuutta Suomella ei ole euron vuoksi."

http://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsalaisprofes...

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Omat huomiot eivät tukeneet sitä, että Suomella olisi mennyt erityisen huonosti euroaikana.

http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224239-euro...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Itse olen hämmästellyt sitä miten halpaa kaikki on. Se ilmenee siitä että kun tarvitsee tai tekee mieli jotain, niin ensimmäisenä tulee mieleen että se on liian kallis, ei taida kannattaa, mutta kun katsoo tavaran tämän päivän hintaa niin on pakko todeta että eihän se nyt niin kallis ole, eikä ainakaan hinta ole mikään este.

Tämä on hämmästyttävää etenkin siinä valossa että ennen €uro- akaa, siis markka- aikana sai tottua siihen että tavaroiden hinnat tuplaantuivat siinä ajassa kun joku tavara piti vaikkapa uusia. Tietenkin palkat nousivat silloin aina samassa suhteessa kuin tavaroiden hinta nousi ja myös velan arvo laski, vaikkakin velan korot olivat siihen aikaan pilvissä nykyisiin korkoihin verrattuna.

Niin maailma siis muuttuu, mutta minä ainakin pidän tätä muutosta hyvänä. Se entinen markka- maailma oli hyvin sekava ja arvaamaton tähän nykyiseen vakaaseen maailmanjärjestykseen verrattuna. Jos haluaa muistella niitä narkka- aikoja hyvinä aikoina, pitää olla varustettu todella rikkaalla mielikuvituksella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monet päivittäistuotteet ovat halventuneet absoluuttisestikin viime vuosina. Toki hintavariaatiokin on laajentunut, mutta kun edullisimpia valitsee niin mm. kananmunat ja maidot saa noin 30% halvemmalla kuin muutamia vuosia sitten.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #11

Elintarvikkeiden halventuminen johtuu enemmän Euroopan Unionin vapaakauppa-alueesta kuin eurovaluutasta. Ennen Euroopan Unionia Suomeen ei saanut kaupallisesti tuoda elintarvikkeita edes muualta Euroopastakaan, jos tarjolla oli vastaavaa kotimaista elintarviketta. Tämä johti esimerkiksi siihen, että kesän satokauden tullessa tomaattien ja kurkkujen hinta nousi ja laatu laski.

Huomattakoon, että monet EU:n ja euron vastustajat haluaisivat laittaa myös rajat tuolla tavoin kiinni tuontiruoan edestä jatkossakin, koska pitävät arvokkaampana suojella suomalaista maataloutta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16. TS: "Halpuutuksen hinta? Yrityksiä alkaa tippua kyydistä."

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001904326.html

Mikä lie tilanne nyt vuonna 2017?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#10. Rikkaalle on kaikki halpaa, mutta puutteessa ja työttömyydessä eläville elämä on kallista ja tulevaisuus epävarmaa. Siinä on vissi ero näkökulmissa!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Reuters: Trumpin kampanjaväki oli yhteydessä venäläisiin ainakin 18 kertaa:
Mitä se merkitsee?

http://yle.fi/uutiset/3-9620374

FBI:n ex-johtaja tutkimaan Trump - Venäjä suhteita:
http://ylee.fi/uutiset/3-9619016

Yhdysvaltain oikeusministeriö nimitti keskiviikkona FBI:n ex-johtajan Robert Muellerin johtamaan tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän mahdollisia yrityksiä vaikuttaa Yhdysvaltain viime vuoden presidentinvaaleihin sekä Trumpin edustajien Venäjä-yhteyksiä:

Trump Venäjä-tutkinnasta: Historiamme suurin politiikan noitavaino:

http://yle.fi/uutiset/3-9620508

Demokraatit ja republikaanit ylistävät Venäjä-tutkinnan uutta johtajaa:

http://yle.fi/uutiset/3-9619101

Kongressissa vaaditaan ensi kertaa Trumpin asettamista syytteeseen:

http://yle.fi/uutiset/3-9620678

JOUTUUKOHAN TRUMP eroamaan? Tuleekohan USA:ssa uudet presidentinvaalit vai siirtyykö valta varapresidentille? Kuka osaa selittää? Mitkä ovat Clintonin mahdollisuudet, jos Trump saa potkut tai erotetaan taikka eroaa itse?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16. Kriisiytynyt EMU/EKP deflaation ja inflaation noidankehässä miinuskorkoineen:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215650-...

MUTTA milloin EKP nostaa korkojaan asuntovelallisten päänmenoksi?

MINNE ovat jääneeet löysät puheet ns. HELIKOPTERIRAHOISTA?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#11. "Hintoja on halpuutettu" deflaation vuoksi jonkin aikaa. Tavallinen tallaja
ja pulliainen pärjää suht'koht hyvin , kun ostaa vain tarpeellisen puutelistan mukaisesti kauppiaiden päivän ale-tarjouksia. Niillä säästää vuodessa pitkän pennin ja sentin. Heräteostot lisäävät tietenkin kuluja ja menoja.

Rikaskin voi joutua kauppiaiden rattalistalle tuhlaavan ja kerskailevan osto- ja elämäntyylinsä vuoksi. Konkurssiin päätyvistä "mulle kaikki heti"- mallisista ja ylivelkavetoisista ja kulutusjuhlia viettävistä ja kerskakulttuurin lumoissa elävistä maanikoista puhumattakaan.

Toisaalta kaupoissa on paljon turhaa krääsää ja muuta kertakäyttötavaraa, jota ei tarvitse! Ei isot tulot vaan pienet menot pitävät talouden kurissa. Suu säkkiä myöten.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#16.#10. Onko Sisäinen Devalvaatio ja poliittinen euro-/finanssikriisien ja kaiken pahan alku ja juuri €uromaissa? Onko sisäinen devalvaatio yhtä kuin KIKY sähkösanomakielellä orwellilaisittain lyhentäen ja murtaen?

HESARI: "Sisäinen devalvaatio ottaa palkansaajilta ja antaa yrityksille:
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002890105.html

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/...

MIKSI Ruotsi jäi ulos eurosta? - Yle vei takaisin vuoteen 1997:

http://ossikurkisuonio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

MITÄ JOS kaikki Pohjoismaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islantikin päätyisivät kaikki yhteiseen kelluvaan valuuttaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset