karikilpio

Paradoksi: Ihminen ja ihmisyys vaiko tuottavuus ja ahneus?

RATKAISEVATKO  ROBOTIT, AUTOMATISOINTI JA ALGORITMIT KAIKEN VAI EI? MITEN DUUNARIN ELÄMÄ MUUTTUU?  MILLAISTA ELÄMÄNTAPAREMONTTIA NYKYAIKA EDELLYTTÄÄ?  TOIMISIKO MAAILMA ILMAN RAHAA? ONKO KILPAILU PAHASTA? MIKÄ OLISI PARAS TALOUSJÄRJESTELMÄ? ONKO  UUSLIBERALISMI KAIKEN PAHAN ALKU JA JUURI?  OVATKO AJAN ARVOT KOHDALLAAN? TEHOKKUUSAJATTELUN LIEVEILMIÖT YKSILÖLLE JA YHTEISKUNNALLE.  OLIKO EU/EMU/€URO HYVÄ SIJOITUS SUOMELLE?  MIKSI EU:N  JA SUOMEN TALOUS ON MULLIN MALLIN? YM. MIETITTÄVÄÄ...

 

KUMPI on viime kädessä maailmassa tärkeämpi ihmiseen vaiko tuottavuuteen satsattu, uhrattu  tai investoitu pääoma?  Ahneuden maailmassa raha, rahastaminen ja pääoman sijoittaminen katsotaan  ihmiseen, palveluihin , sivistämisen, tutkimuksiin ja kulttuurin nähden ensisijaisiksi.  

Onko se  eettisesti,  poliittisesti ja filosofisesti tai poikkitieteellisesti  ja kokonaisvaltaisesti ajatellen oikein? Elämmekö liiallisen ahneuden ja mammonan palvomisen kestämättömässä virtuaalimaailmassa?

”NYKYHYVEINÄ”  ovat elintasokilpailu, kerskakulutus ja  ihmisistä ja luonnosta piittaamattomuus tai pahimmillaan hyötyminen toisten kustannuksella yksilötasolta  kansallisiin tasoihin tässä  pahoin kriisiytyneessä, virtuaalisessa talousmaailmassa.  Olipa  sitten kyse EU:sta tai globaalistikin subprime-luottoista  wallstreetteineen ja goldmansachsineen taikka  euro- ja finanssikriiseistä , EKP:n miinuskorkoista ja sisäisistä devalvaatioista jäsenmaille.  Talous pyörii mullin mallin.                                                                                                                          

AHNEUS kukkii hyötytietoisesti maailmalla  pikavoittoja etsien.  Veroparatiiseissakin. Johtavatko suurhuijarit maailmaa?  Nykymaailma ulosmittaa nyt tulevaisuuden odotukset ja maksattaa kuprunsa härskisti seuraavilla sukupolvilla.  Moraaliton perintöosa heille.

MAAILMAN  poliisivaltiot: Yhdysvallat ja Venäjä, - ehkä Kiinakin osittain  sekä  EU:n  moottorimaat: Saksa, Ranska ,Italia ja  Espanja  pyrkivät vain  maksimoimaan  tulevaisuudessa omia, tuottavia  kehityspolkujaan ja etujaan jättäen  muiden köyhimpien  jäsenmaiden kehityksen  oman onnensa nojaan.  Eriarvoisuus  koitunee EU:n kohtaloksi.  Isosten saamiset ja vastuut lykätään edelleenkin  sovituin poliittis-juridis-taloudellisin sopimuksin , normein ja maksuvelvoittein  jäsenmaille  taikka eri maissa heikompiosaisille  ihmisille  tässä kestämättömässä virtuaalitaloudellisen  maailmanlopun huijausmeiningissä.  Tyhmyydestä sakotetaan. Halvat korot  oli ansaanmenosyötteinä EMUun pyrkiville maille. JA niiden  syyttömät veronmaksajat myöhemmin maksumiehinä. Mikä autuus?

VAALIKESKEINEN , poukkoileva  ja lyhytnäköinen intressipolitiikka  jatkaa tätä tappiollista amok-juoksua  eri maiden politiikassa. ”Yhdentyminen ja hyvinvointiajattelu" ovat vain poliittista populismia ja  puppurealismia:  Mantroja ” tyhmille” äänestäjille.  MUTTA ”kyllä kansa sen tietää”, minne heitä milloinkin viedään. Eri asia on tyhmät , huijattavat ja omia etuaan ajavat poliittiset päättäjät ja nousukas-broilerit ja stubbelot tai taistolaiset.  Milloin ollaan  sokeasti ”suomettuneita milloin brysselöityneitä”.  Perästähiihtäjiä, onnenonkijoita, takinkääntäjiä ja opportunisteja löytyy aina. MUTTA  arvostelijoita ja realisteja mustamaalataan ja leimataan rähmällään olijoiden toimesta kuten lähihistoria ja nykyisyyskin vankasti todistaa. Totuuden puhujalle ei löydy yösijaa! Jälkiviisaus ei elätä!  Myöhäistä rypistellä kun potaskat on byxoreissa. Ajan painotukset ratkaisevat suunnan: onko se hyvä/huono.

AJAN KYSYMYS KUULUU: miksihän ihmiset eivät enää luota  huijaavien ja valehtelevien poliitttisten päättäjien puheisiin? Miksihän äänestysprosentit  kutistuvat kuin pyy maailman lopun edellä? Miksi politiikasta ja sen teosta  on tullut kirosana? - Politiikka on kuitenkin  asioiden hoitoa:  JOS ei ole tuottavuutta, ei ole varaa ja pääomaa BKT:stakaan investoida ja tulouttaa määrärahoja ihmisiäkään koskeviin politiikkalohkoihin, palveluihin, koulutukseen, tutkimuksiin, elinympäristöön taikka kulttuuriin. Taikka tuottavuuteen.  Rahalla on tässä taivaallinen valta.  Tyhjästä on paha nyhjästä. Tarvitaan tehokasta taloutta, yrittäjyyttä,  tuotantoa, hyvää työllisyyttä,  yhteispelitaitoa , tehokkaita investointeja, kilpailukykyä ja menestystuotteita myyntiin  ja hyviä kaupparatsuja jne.

TÄMÄ  paradoksi on  arvostus-ja kakunjako- kysymys  poliittisesti, eettisesti  ja taloudellisesti  tai   kokonaisvaltaisesti ajatellenkin.   Mutta silti on syytä pohtia kuitenkin , kumpi on  pitemmän päälle tärkeämpää  ihmisiin ja ihmisyyteen vaiko  tuottavuuteen  sijoitettu pääoma  kestämättömässä virtuaalimaailmassakin? EPÄINHIMILLISYYKSISTÄ, ympäristöstöuhista ja tulevaisuudesta puhumattakaan.                                                                                        

TULEVAISUUS pelottaakin nyt  pahoin ylirasittuneita ja burn-outisia ihmisiä. Ihminen on esineellistetty tuottavuuden oravanpyörän tehokkuusrattaisiin. Se on kostautuva asia .  Toisaalta tuottamattomat ihmiset aiotaan  ilmeisesti  kuolinpiikillä lopettaa  häiritsemästä yhteiskunnan tuottavuutta kuin eläimet. Tähänkö tämä  darvinistinen  - vahvin voittaa kulttuuri -  nähtävästi pohjimmiltaan pyrkinee ääriarvoinaan? Tuottavuus ja raha yksioikoisesti  MR. Markkinatalouden  UKKO-ylijumalanaan. EI kait?

ELI ovatko Nykyajan Arvot kohdallaan vaiko ei?  MITÄ pitäisi korjata nykyisessä, ahneuden oravanpyörässä?  Miten tätä kuplataloutta pitäisi muuttaa inhimillisempään suuntaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (134 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko nykypolitiikka oikea- vaiko vääräpainotteista meillä ja muualla? ONKO ihminen esineellistetty välinearvoksi nykymaailmassa? Tai pelkkää massaa ja veronmaksajia? Miten ihmisarvoa mitataan nykyään? Onko tuo mittari oikea vaiko väärä kestävämmän tulevaisuuden kehityksen turvaamiseksi?

Ovatko poliitikot ja maamme päättäjät tehtäviensä tasalla vaiko liian maallikomaisia puoluekellokkaita liian vaativissa tehtävissään maamme kannalta?
MUTTA VANHA TOTUUS PÄTEE:
-Kansa saa sellaiset päättäjät kuin se äänillään ansaitsee. Onko se maan etu?

Isänmaallisuus ja nationalismi ovat torjuttuja sanoja federalisteille ja ylikansalliseen ,keskittävään tulonsiirtounioniin (liittovaltioon) pyrkiville.
EMU-mailta on riistetty suvereniteetti eli kansallinen itsemääräämisoikeus. Omasta rahastakaan ne eivät enää voi päättää poliittisen euron kurimuksessa. Suomi mukaanlukien. EU-maat Ruotsi, Tanska, Puola ja brexit-maa Britannia olivat kaukonäköisempiä ja viisaampia. Rikkaasta Norjasta puhumattakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Luontoon satsaaminen, jättäminen tuhoamatta "hyödyntämällä" loisi myös inhimillisyyden mahdollisuuden sukupolvien yli.
Rahasta sinänsä ei ole mitään hyötyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Oikein käytettynä rahasta on paljonkin hyötyä! Miksi mielestäsi "rahasta sinänsä ei ole mitään hyötyä"- perustele näkemyksesi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin tietenkin kun sillä on jokin vaihtoarvo. Minä sanoinkin "sinänsä". Ilman sopimusta arvosta raha on yhtä tyhjän kanssa.
Mutta nykyisellä tiedonkulun nopeudella mitään ei enää tarvittais infotmaatiota arvosta kantavaa merkkiä. Kaikki voidaan kirjata suoraankin.
Ihmisiä on erilaisia, eivät kaikki ole mitenkään ahneita.
Paradoksi on talousjärjestelmässä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #5

#5. Mikä hermostuttaa maailman virtuaalisia talousmarkkinoita hermoromahduksen partaalle? (=ylivelkanntuminen ja reaalirahan suhde virtuaalirahoihin) Elämme romahtavassa pilvimaailman talouskuplassa! (Jan Hurri/TS)

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Kaikki raha on reaalisesti olemassa vain korvien välissa. Totta kai elämme talouskuplassa kun maailman yhteenlasketut velat on kymmenkertaiset varojen suhteen, olenhan sanonut sen vaikka miten monta kertaa. Ja kun se kupla puhkeaa raha tippuu pilvistä...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #5

#5. Olen samaa mieltä: "Paradoksi on talousjärjestelmässä" ja eliitin ahneudessa. Kaikki ihmiset eivät ole suinkaan ahneita ja itsekkäitä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #20

#5/20. "Paradoksi on talousjärjestelmässä". --- KVARTAALITALOUS on uusliberalistisen Ahneiston epäsolidaarinen ja epädemokraattinen ja epätasa-arvoinen työn tuottavuuden ulosmittaustapa ainakin Suomen palkkapolitiikassa.

Suomen Itsenäisyyden Menetys Ja Myynti on Koiviston konklaavin valtiopetos EU:hun, €uroon ja EMUun. SE on samalla verkostoitunut yhteishanke epäisänmaallisten, ylikansallisten, keskittävien, sinisilmäisten, SF-federalistien ja euromaanisten riskisijoittajien markkinoimana "neronleimauksena". - Toisaalta se on myös EU:n finanssiaurvaarojen juridis-poliittis-taloudellinen silmänkääntötemppu ja retkutusansa typerille suomalaisille EUfoorikoille ja euromaanikoille. Sitä saa mitä tilaa - suomettumisesta €urottumiseen ja brysselöitymiseen Suomen oman valuutan ja suvereniteetin menettäneinä ja ylivelkaantuneina ylisukupolvisesti. Suomen huijatut megalomaanikot tässä "maagisina maestroina"! Osa nyt palkittuina nationalismin kukistajina EU:ssa.

MITKÄ ovat Itsenäisen Valtion Tunnusmerkit? Onko Suomi enää itsenäinen?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126103-...

MUTTA tässä "VARMA SIJOITUS NYT JOS KOSKAAN":

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235727-... (VAI OLIKO?)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #5

#5. Margareta Blåfield: Miten eri maiden ja maailman talous pyörisi ilman rahaa? Selitä!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #53

Tietenkin toimisi; kun informaatiota voidaan siirtää ympäri maapalloa salaman nopeudella ei tarvita mitään informaatiota kantavaa vaihdon välinettä. Päättäjät vaan ovat edelleen niin kiinni oravannahoissa etteivät osaa ajatella taloutta ilman rahaa.
Se on sitten IT-alan asiantuntijoiden asiaa miettiä miten asioita kirjataan ja sopimuksenvaraista miten mahdollisesti vaihdettavat arvot merkitään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #69

#69. Vaikuttaisi varmaankin päättäjien ja tallettajien mielissä idealistiselta ja utopistiselta. Uskotko, että poliitikot ja talousmiehet hyväksyisivät rahattoman maailman? Miten kauppaa käytäisiin? Vaihtokauppanako, bilatelarisesti vai mitenkä? Olisiko kukaan enää velkaa toisilleen? Miten saatavat maksettaisiin? Vai poistuisivatko nekin sopimusteitse tai erilaisten palvelujen myötä? En tajua rahatonta mallia maailmaan. Miten ostokset suoritettaisin? Vai olisiko kaikki yhteistä ja samaa, onnellista parhettä globaalisesti eli vallitsisi rauhanomainen paratiisi maan päällä? Sodat, armeijat ja kilpavarustelut ja asejärjestelmät poistuisivat ikuisikis ajoiksi maailmasta? Entä jos Raamatun mukainen 666-systeemi tulisi tilalle. Kukaan ei voisi ostaa eikä myydä , ellei olisi ottanut tuota pedon merkkiä itselleen?

Johanneksen ilmestys (13:1 ja 19:21) Ilmestyskirja siis. Googlessa lisää pedon merkistä!

MILLAINEN olisikaan ideoimasi rahaton maailmankuva kokonaisuudessaan?

PS. Poistuisivatko samalla myös erimieliset puolueet ja etujärjestötkin, kun ei tarvisisi budjetoida ja päättää valtion menoista ja tuloista tai palkoista ja sosiaalirahoituksesta ym. "vanhentuneista rahareiistä"? Miten perinnöt jaettaisiin? Pankit ja rahoituslaitoksetkin siirtyisivät siten historiaan.

Mitä rahattomuus merkitsi työllisyydelle/työttömyydelle ja eri politiikkalohkoille? Mitä tämä merkitsisi ylipäätään globaalisti. Kirjattaisiinko omaisuusarvoja enää mitenkään jne Kysyttävää riittäisi roppakaupalla rahattomassa maailmassa ja sen kuvioissa.

Miten kävisi tuotannon, kaupan, sosiaalipalvelujen (soten) ja eri politiikkalohkojen? Poistuisivatko nekin? Samoin parlamentit ja vaalit?? Olisiko koko ihmiskunta yhtä onnellista, riidatonta perhettä? Uskotko itsekään tälläiseen utopiaan? Mitä politiikan tilalle asioiden hoitamiseksi?

Miten rahatonta "yhteistaloutta" hoidettaisiin? Entä jos tulisi kuitenkin erimielisyyksiä hoitotavoista eli palattaisiinko taas politikoinnin kierteeseen, kriiseihin ja sotiin? Ihmiset kun ovat - pahus vie -intohimojensa ja tunteidensa vankeja pohjimmiltaan, vaikka ovat myös järkiolentojakin. Muuttuisiko ihmiset ja koko ihmiskunta haluamaasi suuntaan? Yhden kuningasidea ei siihen välttämättä riitä. Saisiko se riittävää kannatustatkaan? Enemmistöpäätöskö voittaisi eri maissa ja globaalisti??? Missä asiasta päätettäisiin , jos politikointi olisi historiaa? Jossain mättää?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #70

Viimeistään silloin kun raha tippuu pilvistä todellisuus tulee vastaan. Totta kai voitaisiin osta ja myydä, kaupat vaan merkittöisiin suoraan. Olisi tietenkin sovittava tavaroiden arvosta. Kuten sanoin ei todellakaan ole yhden ihmisen homma suunnitella noin suurten muutosten toteuttamista. Siitä on esimerkkejä miten köpelösti voi käydä kun joku luule voivansa yksin tietää kaiken.
Erimielisyyksiä tietenkin on, ellei ihmiset ole vain ohjailtavia koneiston osia.
Esitit monia kysymyksiä, siinäpä sinulla riittää miettimistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #69

#69. Lue Googlesta käsityksiä aiheesta: "Rahaton maailma"- esimerkiksi:

http://keskustelu.suomi24.fi/t/5129095/rahaton-maa...

http://www.bibleguidance.co.za/Finnisharticles/30 Cashless Fin.htm (YM...)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #69

#69. Merkitsisikö UMJ eli Uusi Maailman Järjestys "rahatonta maailmaa" siruineen ja muine tehovalvontakonsteineen? Mitä mieltä olet UMJ-asiasta? Ovatko Rotarit sen asialla? (Katso Google: Uusi Maailmanjärjestys (UMJ) ja Rotarit)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uusi_Maailmanjärjestys-(salaliittoteoria)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rotary_International

Vai onko nuo UMJ/Rotari/Bildengerg- ym.-ajatukset pelkkää huu-haata ja mielikuvitusta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #72

En ole perehtynyt eikä juuri kiinnostunutkaan. Minulle riittää vastaantulevion todellisten varsin omituistenilmiöiden selviyyäminen. Niistä olen tännekin kirjoittanut. Kiinnostuksena taasen on oppia hieman jotain uutta luonnon eliöiden ihmeellisestä maailmasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #78

#78. Tässä pitkään Uuden Suomen blogipalstoilla pyöritetty kuvaus rotareista eli vapaamuurareista Timo Vaittisen kirjoittamana ja kovasti kommentoituna.
Uskokoon kuka uskoo tai ei. Mukana jutussa suomalaisiakin jäseniä:

http://timovaittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8243...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #5

#5.MB. "Paradoksi on talousjärjestelmässä." Mutta väärä on kenties myös ajan ihmiskuvakin! Humanismi vastaan riistävä ahnehtija (= altruismi - plutokratia).

1) Markkinavoimat - taloususkonnon Ukko Ylijumala:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229524-...

2) Taloustiede on laho ja rikki: Mitä korjattavaa?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210760-...

Mutta millainen olisikaan kestävän kehityksen taloustiede?

Kaj Granlund

Kauan sitten kirjoitin "jos yritämme aikaansaada solidaarisen maailman, siitä seuraa paluu takaisin apinoiden planeetalle".

Yhteiskunta muodostuu ihmisistä ja politiikka on jonkinlainen konsensus siitä, mihin ihmiset haluavat mennä.

Minä ja sinä olemme haluamassa, mutta emme halua luopua.

Itsekkyys on osa eläinten (ihmisten) luontoa ja johtaa juurensa luonnossa käytävään selviytymistaisteluun. Se on suurinta niissä yhteiskunnissa, joissa solidariosuutta ja tasa-arvoa eniten korostetaan.

Mitä pitäisi korjata ahneuden oravanpyörässä? Ei voida korjata mitään, vaan ihmisen on annettava toimia niin kuin ennenkin. Historia on opettanut, että kateus ja ahneus ennen pitkää johtavat suursotaan ja ongelmat ratkeavat taas hetkeksi.

Me taas opimme historiasta vain sen, että emme opi mitään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yhteisyys on ihmisen luontoa. Ihminen on sosiaalinen eläin. Joku susi voi pärjätä lauman ulkopuolella mutta ihminen on yhteiskunnasta riippuvainen.
"Ahneuden oravanpyörän" on rakentanut ns. vapaa markkinatalous joka tuottaa jatkuvalla syöttölla uusia tarpeita ja "pakko saada"- haluja.
Kuten katolisten paavikin sanoi puhessaan: talousjärjestelmän mallia on muutettava.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HYVIN POHDIT Margareta. "Yhteisyys on ihmisen luontoa. Vapaa markkinatalous tuottaa uusia tarpetaa ja "pakko saada"-haluja.

"Ihminen on joko jumala tai sosialinen eläin". (Aristoteles) Ihminen on työkaluja käyttävä sosialinen eläin. Ihmisen voi määritellä dogmeja laativaksi eläimeksi.(G.K.Chesterdon)

Jumalat ikävystyivät , ja niin he loivat ihmiset. ( Sören Kirkedaard)

Ihminen on sitä, mitä hän ajattelee.(Friedrich Hebbel)

Ihminen on kaiken mitta. (Protogoras)

Ihmisiä on kahta lajia: Oikeamielisiä, jotka pitävät itseään syntisinä ja syntisiä , jotka pitävät itseään oikeamielisinä. (Blaise Pascal)

Ihminen on sitä, mitä hän itsestään tekee. (J.V.Snellman)

Olen ihminen, en piddä mitään inhimillistä itsellnei vierana. (Terenius)

Homo hominii lupus. (Ihminen on ihmiselle susi?)

Ihminen: itsensä kesyttänyt petoeläin. (Pierre Reverdy)

MUTTA eläkäämme silti ihmisiksi. Älyä oma tilasi, anna arvo toisellekin. Mitä et tahdo itsellesi tehtävän, älä tee sitä toisillekaan. Raksat lähimmäistäsi kuin itseäsi. Ole empaattinen!

Ihminen on irvikuva siitä, mitä hänen pitäisi olla.( Arthur Schopenhauer)

HYVÄ LOPPUANALYYSI: "Kuten katolisten pavikin sanoi puheessaan: talousjärjestelmän mallia on muutettava" -- kestävämpään, oikeudenmukasempaan, demokraattaisempaan ja inhimillisempään suuntaan ahneuden oravanpyörästä! Kiitos terävästä kommentista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Hienon aforismilistan olet koonnut.
Tuota susijuttua en ole ikinä oikein hyväksynyt, se on susien halveeraamista. Sitäpaitsi sudet metsästävät yhteityössä ja käyttävät keskinäisen viestintään etäkommunikaatiota eli telepatia.
Tapasin äsken ulkon suden sukulaisen japanilaisen kai-rotuisen koiran. Taisi olla puolittain hysky.
Epäilemättä ihminen on maailman pahin tuholainen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #14

#14. Aforismit löytyvät Sitaattisanakirjasta ja Lentävien lauseiden sanakirjasta, jos haluat lisää lukea niitä. Osa ulkomuistista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Tarttui juuri pari päivää sitten kirjaston kierrätyshyllysta Suomen kansan sananparsia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #24

#24. Sananlaskut ovat perimätietoina tulleita arvokkaita tiedonjyväsiä ja sivistyksen aarteita seuraavillekin sukupolville pohdittaviksi ja opiksikin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Niillä ei kuitenkaan ole todistusarvoa. Usein niistä löytyy tukea myös vastakkaiselle käsitykselle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #26

Humanun errare est et errrare humanun est. Ihminen on erehtyväinen ja erehtyminen on inhimillistä. MUTTA lehmä on märehtiväinen.

Jokainen tullee autuaaksi uskollaan tai epäuskollaan!

Nykyinen yltiöliberaali postmodernismi on on hylännyt maailmankatsomukset: uskot, ismit, vakaumukset. Millään ei ole mitään väliä: käy kuin käy. Ei ole mitään paha eikä pyhää. Vahvin voittaa maailmassa jne...Elämme jonkinlasessa arvotyhjiössä ja talous on rikki ja kestämätön globaalisti.

Mielenkiintoista Taloustietoa: HA-JOON-CHANG: Taloustiede, käyttäjän opas, into.

ja hänen bestseller kirjansa: "23 tosiaa kapitalismista",into. (HJC on tunnettu taloustieteilijä, joka ei syötä valmiita totuuksia , vaan antaa välineet ymmärtää taloutta itse. HJC:n teoksia on käännetty 37 kielelle ja myyty lähes 2 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Prospect Magasine on nimennyt hänet yhdeksi maailman kymmenestä tärkeimmästä ajattelijasta. Hän on myös voittanut Wassily Leontief-palkinnon rajoja rikkovasta talousajattelusta. Eteläkorealainen Chang opettaa Cambridgen yliopistossa ja kirjoittaa kolumnia Guardiaan. Hänen bestsellerinsä:"23 tosiasia kapitalismista" ilmestyi suomeksi vuonna 2012. HUOM! Kirjat kannattaa lukea yli puoluerajojen - sivistyäkseen!!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Vai, että jokainen tulee autuaaksi? Siihen en kyllä usko.
Nykyinen taloustiede uskoo omiin todenvastaisiin perusoletuksiin. Esimerkiksi uskoo kilpailun halventavan hinnat.
Kun asia on just päinvastoin; hävikki kasvaa, mainoskulut korottavat hintoja ja sama tavaraa tuotetaan mielettömät määrät erilaisina muunnoksina sensijaan että mahdollinen innovatiivisuus käytettäisiin laadun parantamiseen.
Katso miten valtava määrä johtajia ja päälliköitä on lisätty kunnallistenbyrokratioiden sekamelskahimmeleihin toimintojan ulkoistamisen yksityisille firmoille ja kilpailuttamisen myötä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

Mutta onhan muitakin uskoja ja uskomuksia kuin talousjärjestelmät ja eri monitieteelliset koulukunnat oppeineen ja ismeineen. Täydellisiä eivät ole mitkään, koska vajavaiset ihmisethän niitäkin omilla edellytyksillään, avuillaan, "viisauksillaan", intresseillään, näkemyksillään ja puutteellisuuksillaan hoitavat ja suunnittelevat.

Ahdas, jäykkä mustavalkoisuus on pahasta, kannatan mieluimmin sekä-että tyyppistä , avointa, joustavaa ja päivittävää tutkimusotetta. Pääasia että jokainen omalta kohdaltaan pyrkii hoitamaan kotitaloutensa mallikkaasti ja hyväksyttävästi. Yhteen hiileen puhaltaen pitkäjänteisesti eikä kädestä suuhun menetelmällä holtittomasti. Eri sidosryhmien tarpeet ja toivomukset tulisi kohtuullisen hyvin ottaa huomioon. Se yhdistää ihmisiä eikä jaa eri kerroksen väkeen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

Fraasihan tuo tokaisu on uskosta tai uskomattomuudesta. Epäuskokin on pohjimmiltaan uskon kysymys ja mielipide. Harva osaa sanoa maailman faktat, jos kukaan. Mutta "iso on talo, kun auringot lamppuina." Veikko Huovisen Konsta Pylkeröinen maailmankaikkeudesta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

#45. Et huomannut kieliopillista vivahde-eroa "tullee" on potentiaalissa eikä preesensissä "tulee". Yhden L-Kirjaimen ero! Ei siis koskene kaikkia?

Ihmisiä ja kansoja johdetaan monenlaislla uskomuksilla ja mantroilla ja suggessiivisilla poppasanoilla ja myyteilla tai ismeillä ja opeilla: valinnan varaa on itse kullekin, mihin luottaa tai uskoo.

Mutta kuka älyniekka voisi sanoa pohjimmaiset totuudet?? Filosofiatkin ovat niitä kyselleet ja pohtineet koko historian ajan. Absoluuttisia totuuksia ei tiedä kukaan. Teoriatkin ovat kanonisoituja, hyviä arvauksia, johtopäätöksiä tai analyysin synteesejä tai spekulaatioita, kunnes joku väittää ne vääriksi tai keksii paremman selitysmallin. Tieteen tasokin on matala, koska faktat vaihtuvat monasti historian ja ajan arvojen mukaan. Paradigmatkin eli viitekehykset sekä aksioomat ja postulaatit ovat vain sovittuja totuuksia. Samoin dogmit, sakramentit ja oikeushyvät ja ajan eettiset arvot. Kulttuuria, ismejä ja uskoja myöten. Puhutaankin ajan poliittis-filosofisista muotiteemoista ja arvomaailmoista.

Elämmekö nyt yliliberaalissa ja välinpitämättömässä arvotyhjiössä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #63

Onhan niitä varmoja totuuksia vaikka kuinka paljon.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #80

#80. Kerro muutamia absoluuttisen varmoja faktoja lukijoille ja minulle! Please!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #83

Luuletko, että joku lukeekin tämän. Itsekin hoksaat mistä asioista olet varma.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #85

#85. Loppuiko eväät kesken? En luule, luulo ei ole tiedon väärtti.Kukaan kun ei tiedä kuin yhden varman absoluuttisen totuuden: kaikkien on ajallaan kuoltava arvoon ja säätyyn katsomatta.

Tässä toinen, taloustotuus: Tanska on velaton ulkomaisesta velasta:

Tanskalla ei ole enää dollariakaan velkaa - ensi kertaa 183 vuoteen, kotimaista velkaa toki on:

http://yle.fi/uutiset/3-9519607

https://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/tanska_velka...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #86

Tuskin selviäisit arjestasi, ellet olisi monestakin asiasta varma, vaikka et kaikkia yllätyksiä voikaan ennakoida. Luuletko, että insinöörit ja arkkitehdit suunnittelisivat taloja, elleivät olisi varmoja, että heidän laskelmansa pitäisi paikkaansa? Rahottaisiko rakennuttaja, ellei luottaisi heidän suunitelmiin? Erehdyksiä tietenkin voi sattua, mutta jos katto romahtaa vikaa ei yleensä ole lujuuslaskelmissa vaan fuskutyössä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #88

#88. Kuitenkin pätemättömyyttäkin on paljon maailmassa. Olet varmaan kuullut Murphyn laista ja Parkinsonin laista. Niiden kaltainen on myös Peter et Hullin kirja "Peterin Periaate", jossa mottona on, että ihminen voi kohota pätemättömyytensä tasolle, ellei osaa ajoissa torjua, ettei anna ylentää tai joutua tehtäviin, missä on vaarassa joutua pätemättömyytensä tasolle.
Kirjassa on pätemättömyyden luokittelukin: "Aulis Alakunto kohosi ohi fyysisen pätevyytensä. J.Itseriitto ylennettiin ohi sosiaalisen pätevyytensä. Kaapo Ailahdus ylennettiin ohi tunnepätevyytensä. H.Ronskila ylennettiin ohi henkisen pätevyytensä." Ym. hienouksia, kielikuvia ja viisauksia.

Pätemättömyys on yleismaailmallinen ilmiö. PP= "Kussakin hierarkia jokaisella työntekijällä on taipumus kohota pätemättömyyden tasolleen." Työn tekevät ne henkilöt, jotka eivät vielä ole päätyneet pätemättömyyden tasolleen. "Kerma nousee pintaan , kunnes happanee." Taikka "puusta veistetty keulakuva johtaa laivaa." Sillat romahtavat, laivat uppoavat,tiet ja talot sortuvat...Organisaatio joutuu konkurssiin...

Hierakologia tutkii pätemättömyyttä. Sivukiemura/siirto on valeylennys. Ylipätevyys on pätemättömyyttä vaarallisempi hierarkialla. "Älä koskaan käytä pyrkyä, kun voit saada osaksesi nostetta." - "Hyvistä seuraajista ei tule hyviä johtajia." - "En tiedä johtavatko maailmaa nokkelat miehet, jotka pistävät meitä halvalla vai älykääpiöt , jotka ovat ihan tosissaan."

"Kaikissa taloudellisissa tai poliittisissa kriiseissä on yksi seikka varma. Monet oppineet asiantuntijat suosittelevat monia erilaisia parannuskeinoja."

"Hierarkiologiset tutkimukset ovat vakuuttavasti osoittaneet, että kapitalistiselle, sosialistiselle ja kommunistiselle järjestelmälle on yhtä luonteenomaista pätemättömän henkilökunnan liiallinen kasaantuminen."

"Puoluejohto ei valitse ehdokasta sen mukaan, mitkä tämän mahdolliset kyvyt ovat lainsäätäjänä, vaan sen mukaan, millaiset mahdollisuudet tällä on voittaa vaaleissa. Sopivuus voittaa pätevyyden. Mikä tahansa hallitus kaatuu, kun sen hierarkia saavuttaa kestämättömän kypsyyden tilan eli on pätemättömyytensä tasolla. Ainoa tapa lisätä tehokkuutta hierarkian piirissä on siirtää uutta verta sen ylemmille tasolle." YM, nautittava ja luettavaa, suosittelen kaikille! Kirja oli bestseller maailmassa 1960-70- luvun vaihteessa. Stressi-Pakarinen TV:ssä: "Tämä oli sitä kuuluisaa Peterin Periaatetta!"

Loppuun E.Dickinsonin aforismi: " Menestys makoisinta on, jos se on saavuttamaton." Kirja täynnä elämänohjeita tapauskansioista...jne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #89
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #85

TÄSSÄ yksi fakta: Ahneus vie kansantalouden ja EU-talouden suohon:

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleisolta/ahneus-ve...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #120

Mielipide ei ole fakta.
Talousjärjestelmän lainalaisuuksia ei voi selittää joillakin personallisuuden ominaisuuksilla. Jo Marx sanoi, että kapitalisti toimii kapitalistina olkoon personallisuutena vaikka miten hyvä ihminen. (Sitaattia en rupea etsimään)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

#45.MB. Pitäisikö kaikenlainen kilpailu eri muodoissaan julistaa kielletyksi koko maailmassa vai mihin pyrit?

Entäs ns. fair-play-henkinen kilpailu? Kieltäisitkö senkin?

Johtaisiko tällainen ajattelu tasapäistämiseen, yhdenmukaistamiseen, massaihmisiin ilman persoonallisuutta ja yksilöllisyyttä? Kun ketään ei saisi syrjiä, tai kukaan ei saisi olla parempi tai huonompi kuin toinen. Erilaisuutta ei sallittaisi. Mihin pyrit tällaisella ihmiskuvalla?

Mutta miten erimielisyydet ja biologisesti ja taloudellisesti jne eritasoiset ihmiset tasapäistettäisiin? Pyritkö konformismiin eli ihmisten yhdenmukaistamiseen? Miten muuttaisit yksilötasoerot?

Jokaisen ihmisen kun on tultava toimeen niillä avuilla, edellytyksillä ja syntyperällä, jotka on saanut maailmaan tulessaan - ikävä kyllä!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #73

Kysytkö tosiaankin, että pitäisikö kieltää kaikki mitä ei vastaa uskomuksia.
Kun kunnat voivat sanoa jollekin ammatinharjoittelijalle ettei maksakaan normien mukaista palkkiota vaan vielä tinkii muutoinkin pienestä pallkiosta kilpailuttamisan nimessä niin onko ok. Tai juuri kun yrittäjä on investoinut kalustoon ja satsaannut paljon palvelunsa kehittämisseen niin sanottaan ei huolita enää kun joku toinen myy halvemmalla. Vaikka se sitten edelluttäisi yli yhdeksänkymmenisten vanhusten jotka ovat kotona petipotilaana oppivan käyttämään nettiä ostoksiinsa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #84

#84. Kilpailun kieltämisestä tässä on kysymys. Miten se tehdään ja ketkä sen tekevät? Taitaa olla liian idealistinen ajatus käytännössä sovellettavissa.

Ketkä sitä kannattaisivat? Aina on voittajia ja luusereita läpi maailman sivu. Taistelu, mittely ja kilpailu sosialisesta asemasta, asuinpaikoista ja reviireistä, mammonasta, kultamitaleista, parisuhteista, asunnoista, vallasta ja maineesta, koulutuspaikoista jne aiheuttavat eriarvoisuutta, syrjintää, tappioita, revansseja, epäsosiaalisia tekoja jne.

Elämme valintojen ja kilpailujen yhteiskunnassa. Jokainen on oman onnensa seppä tai mokaaja. Tietenkään kaikilla ei ole yhdenvertaiset lähtökohdat elämälleen. Meitä on moneeen eri junaan ja osa jää vielä laiturillekin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #92

Niinpä. Muunlaisiakin yhteiskuntia voisi olla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #95

#95.Vertaa Ha-Joon-Changin Taloustiede,käyttäjän opas antaa uusia malleja kansantalouteen. TAI kommentit 28 ja 101 ja 103.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #115

Mitään taloustiedettä en rupea enää opiskelemaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #124

#124. Aina olisi hyvä avartaa piinttyneitä asenteitaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #127

Minua tuskin voi asenteelliseksi sanoa. Aika on rajallinen. Opiskelen mielummin sieniä ja lintuja ja kasveja ihan huvikseni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #127

Ei ole näkynyt kommentejasi viimeaikaisissa bloggauksissani.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #129

Kevättyöt kutsuvat ja on muutakin ajateltavaa kuin netissä oleminen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #132
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #84

#84. Kaikista tulee huolehtia arvoon ja säätyyn tai luokkaan katsomatta! Se on yhteiskunnan kirjoittamaton vaatimus:vauvasta vaariin!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

#45. Valta varmistaa aina asemiaan ja niitä tukevia sponsoreita kaikin keinoin miehittämällä avainpaikat kannattajillaan ja jees-miehillä ja - naisilla puolueisiin katsomatta eli kuka kulloinkin on vallassa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #26

#26.#95. ERITTÄIN laaja-alainen, monipuolinen, historiaankin luotaava ja jopa feministinenkin ihmiskäsitys löytyy Marilyn Frenchin lähes 800 sivuisesta teoksesta: "VALLAN TUOLLA PUOLEN - Nainen, mies ja moraali" -Weilin +Göös.

Marilyn French tutkii mahdollisuutta luoda onnellisempi yhteiskunta historian vertailujen pohjalta. Hän tarjoaa meille uuden tulevaisuuden näkemyksen, joka sisältää uudenlaisen elämisen mallin: Valtaa tulisi lakata pitämästä tärkeimpänä arvona - "Valta jonkin yli" olisi hylättävä, mutta "Valta johonkin" voisi sen sijaan tuottaa paljon hyvääkin. Valta ei saisi pyhittää kaikkea. Jne...hyvin analysoitua, paneutunutta tekstiä. Suosittelen kaille luettavaksi ja pohdittavaksi:

Kirjassa käsitettään patriarkkaalisuutta voittopuolisesti matriarkaalisuuten nähden. Nykyajan demokratisoituminen on tosin kaventanut patriarkalisuuden ylivoimaa yhteiskunnissa jonkin verran. Arkikielesää puhutaan "ukkovallasta" ja "akkavallasta". Man is head, but woman turnsa it! Parempi tossun alla kuin taivasalla! Mikä merkitys lienee globalisti maskuliinisuudella ja feminiinisyydellä pohjimmiltaan elämänkuvaan ja asenteisiin. Ovatko naiset humaanimpia ja vähemmän aggressiivisia kuin miehet? Olisiko sotia vähemmän, jos "tippaleipäaivoiset" naiset johtaisivat maailmaa? Miehethän eivät kuulemma pysty ajattelemaan kuin yhtä asia kerrallaan: kokonaisvaltaisuus unohtuu ja kärsii.

- Millaisia ovat naisen ja miehen suhteet olleet erilaisissa yhteiskunnissa eri aikakausina? Haastava ja sytyttävä puheenvuoro sukupuolisrooleista käytävään keskusteluun. French pohtii eri ajan sukupuolirooleja, naisen ja miehen tehtäviä ja asemaa, sekä käsittelee myös tämän päivän instituutioita ja käyttäytymistä monista aikamme keskeisistä ilmiöistä. Hän esittää uskaliaita vastauksia kiperiin kysymyksiin: Miksi ihmisten on niin vaikea tulla toimeen keskenään? Mikseivät naiset ja miehet elä tasa-arvoisesti? Loppuisivatko sodat, jos naiset ryhtyisivät hallitsemaan? Ym. lukemisen ja pohtimisen arvoista ja ajankohtaistettavaa ihmiskuvaa jokaisen mietittäväksi.Hyvä teos.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Perhe on ihmiselämän tärkein solu ja perusryhmä sukulais-ja ystävä-/harrastusverkostoineen. Myöhemmin lasten oma perhe muodostaa lisää tätä suhde-, huolenpito,kiintymys-ym.verkostoa.

Yksinäinen ihminen ei koskaan tiedä, mitä merkitsee oma perhe ja omat lapset ja vastuut heistä. - Uraputkessa oleville ihmisille taasen oma perhe saattaa pahimmillaan muodostua kahleeksi ura-ja asemakilpailussa. Lapset saattavat niin monesta syystä jäädä muutenkin heitteille.

On lottovoitto syntyä hyvään sukuun ja perheeseen. Tai hyvinvointivaltioon. Pakolaisten asema on hirveä inhimillisesti ajtellen. Sodat ovat ahneuden,vallanhimon ja sairaan johtamisen ja politikoinnin tuote. Lait ja eettiset ihmisarvot ja empaattisuus vaikenevat sotiessa ja sapelien kalisteluissa. Sota on ihmisarvon ja kansallisuuden riistämistä. Mutta myös sopimusteitsekin kuten jäsenmaille EMUssa ja EU:ssa.

Meitä ihmisiä kun on niin moneen junaan ja pyrkimykseen elämän eri sektoreilla työelämässä, viihteessä ja harrastusmailmassa. Epäsosiaalisuus ja moraalittomuus ovat pahimpia lieveilmiöitä yksilön itsensä ja muidenkin kannalta. "Yhteisyys on aina ihmisen luontoa." Ilman toisia emme tule toimeen.

Laitokset ovat ennusteeltan huonoin kasvuympäristö ihmiselle. Pallottelu estää ihmistä kiintymästä kehenkään ja on vaarana hänen itsetunnolleen ja luottamukselleen muihin ihmisiin ja saattaa katkeroittaa kylmien ihmiskokemusten vuoksi tervettä, inhimillistä kehitystä. Syrjäytyneisyys ja yhteiskunnanvastaisuuskin on riskinä. Mitä enemmän ihmispolosella on laitostaustoja sitä huonompi on tulevaisuuden ennuste tutkimusten mukaan. Aina on kuitenkin poikkeustapauksia. Jopa minuuden riistostakin puhutaan laitosympäristössä ja pakkoauttamisessa.

Kuinka kansat voivivat olla veljiä ja siskoja keskenään ilman sotia ja toistensa riistämistä, kalvamista ja alistamista? Siinä yksi pääkysymys ihmiskunnalle tulevaisuuden päätavoitteeksi. Eripurainen EU/EMU näyttää epäonnistuneen tuossa rauhaomaisessa,kauniissa, mutta idealistisessa tavoitteessaan. Ahneus ja hyötyajattelu moottorimailla katallysaattorina ja viha ja irtiotot muilla pinteestään brexitteinen, grexitteineen fixitteineen...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Sota on pahinta, mitä ihmiskunta on saanut aikaiseksi historiansa aikana: primitiivistä joukkohulluutta! -Ihmiskunta on ainut laji , joka voi tuhota sukunsa, elinympäristönsä ja koko Telluksen moneen kertaan nykyaseilla.

Tulee mieleen Erasmus Rotterdamilaisen klassikkokirja: "Tyhmyyden ylistys"-atomiaseet ja vety-neutronipommit sun muut tappovälineet ja uhkat ihmiskunnan päänmenoksi!? Ei järki päätä pakota noilla sodan lietsojilla ja kylmän sodan pullistelijoilla. Hulluus kukkii! Ja valta sokaisee ja turmelee järjen valon homo sapiensilta silloin tällöin...maailman historiassa ja nykyäänkin!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3. KG. TÄSSÄ puolustuskirjoitus poliittisen €uron puolesta. Oletteko samaa mieltä vai ette?

http://henrierti.puheenvuoro.uusisumi.fi/236094-sy...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ilman ihmisyyttä ei ole ahneutta, ilman ihmistä ei ole tuottavuutta, ei tuo ole paradoksi. Paradoksi on asiat jota ei voi olla olemassa koska ne on yhtä vahvat toisensa vastakohdat.

Historiaan kun katsoo ja kysyy miksi aikakautensa isot valtakunnat kaatui, rooman valtakunta, egypti, britit hallitsi puolta maailmaa yhdessä vaiheessa, neuvostoliitto jne. Osoituksia siitä että kun johtajat elää ylenpalttisuudessa verrattuna suurimpaan osaan alammaisista niin tulevaisuus ei ole kovin ruusuinen kenellekkään, pohja ei ole kestävä.

Tänäpäivänä valtiot alkaa olemaan yhdentekeviä, näiden valtaa syrjäytetään kiihtyvällä vauhdilla, Suomi ja yksityistämisvimma yhtenä esimerkkinä.
Tällä tahdilla lähitulevaisuudesa valtioiden ainoa toiminto on suojata maa-alueellaan toimivia yhtiötä ja heidän työntekijöitään joka uusi nimi kansalaisuudelle.

Vuosisadasta toiseen ihminen pyrkii samaan, alistamaan mahdollisimman monta valtansa alle, onnistuu siinä hetkellisesti, sitten tulee romahdus.
Historia toistaa itseään, ei sen ihmeellisempää.

Omasta mielestä tuottavuus ja ahneus on feeniks-lintu joka lopulta tuhoaa itse itsensä kunnes syntyy uudelleen tuhkasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7.Kiitos syvällisestä pohdinnasta MA.Sanoisin pikemminkin, että kun on epäinhimillisyyttä on myös ahneutta. Kun ihmisellä on empaattista ajattelulykykyä. Hän osaaajatella asioita toisenkin ihmisen näkökulmasta. Luonnevikaiset ja kylmät psykopaatit ovat eri asia.

Historia: Tapain turmellut on katanut monet suurvallat ja taantuminen eli pysähtyneisyys.

"Omasta mielestä tuottavuus ja ahneus on feeniks-lintu, joka lopulta tuhoaa itsensä , kunnes syntyy uudelleen tuhkasta" -paremapana tai huonompana.

Kysymys: Kehittyykö ihminen henkisesti koskaan ja mihin suuntaan - esimoraaliselta tasolta sivistysihmiseksi? Vai onko hän ikuisesti polvesta toiseen inhimillisten heikkouksiensa, kokemustensa, intohimojensa, ja tunteidensa,oppiensa, uskojensa,vakaumusten ja antipatiodensa/sympatioidensa/steretypioidensa ja ennakkoluulojensa vanki? Vai toistaako historia tosiaan aina itseään? Onko ihminen minuutensa vanki?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Kiitos syvällisestä pohdinnasta MA.Sanoisin pikemminkin, että kun on epäinhimillisyyttä on myös ahneutta. Kun ihmisellä on empaattista ajattelulykykyä. Hän osaaajatella asioita toisenkin ihmisen näkökulmasta. Luonnevikaiset ja kylmät psykopaatit ovat eri asia."

Jaksan vielä uskoa että empatia on vahvempi kuin ahneus, ihan pohdituna miten vahvasti varallisuus on globaalisti kumuloitunut muutaman kymmenen ihmisen taskuihin/hallintaan vajaasta 8 miljardista, joten voisi olettaa että isoin osa ihmisistä ei pyri muuta kuin elämään hyvän elämän, jostain syystä tähän ei kuulu vastarinta niitä kohtaan jotka yrittävän tuon pyrkimyksen tuhota omalla ahneudella, vaan jopa heidän avustaminen jotta itse ei jää jalkoihin, voisi kutsua selviytymisvaistoksi.

"Historia: Tapain turmellut on katanut monet suurvallat ja taantuminen eli pysähtyneisyys"

Kyllä, oli valtio tai yritys, pysähtyneisyys kääntää nousun laskuksi. Ehkä ahneudella on lakipisteensä jolloin se muuttuu ylimielisyydeksi joka sitten kostautuu rohmaduksena.

"Kysymys: Kehittyykö ihminen henkisesti koskaan ja mihin suuntaan - esimoraaliselta tasolta sivistysihmiseksi? Vai onko hän ikuisesti polvesta toiseen inhimillisten heikkouksiensa, kokemustensa, intohimojensa, ja tunteidensa,oppiensa, uskojensa,vakaumusten ja antipatiodensa/sympatioidensa/steretypioidensa ja ennakkoluulojensa vanki? Vai toistaako historia tosiaan aina itseään? Onko ihminen minuutensa vanki?"

Ihminen taitaa kehittyä olosuhteiden pakosta niin pienissä kuin isommissa asioissa, jos pakkoa ei ole niin laiskuus ottaa vallan. Se että onko se kehitys parempaan vai huonompaan on sitten toinen juttu. Tällä hetkellä mikään ei pakota tietyn luonteenpiirteen hävittämiseen, ahneus on meissä jokaisessa jonkinasteisesti, joten se olemassaolo on helppo hyväksyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #12

#12. Kiitos filosofoinnista MA. Vanha sananlasku sanoo, että- ahneella on p-nen loppu. Kyltymättömyys johtaa konkurssiin. Ihminen sokaistuu ja "reppu" leviää. Periaatteelliset kiihkouskot, aatteet ja ismit kieroontuvat ja johtavat luhistumiseen ja epäterveisiin reaktioihin ja ilmentymiin. Mallina Suur-valta Rooma ja N-liitto. EU/EMU:llakaan eivät ole pullat hyvin uunissa. Samoin Syyriassa. Jugoslaviakin yksi varoittava esimerkki.Samoin Pohjois-Korea.

OPPIIKO Ihmiskunta mitään historiastaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#9. KORJAUS. "Historia: Tapain turmellus on kaatanut monet suurvallat ja taantuminen eli pysähtyneisyys." Mongolia, Suurvalta-Rooma ja Neuvostoliitto ym.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Miksi kansakunnat valitsevat johtajikseen silloin tällöin luonnevikaisia ja patologisia henkilöitä, jotka aiheuttavat koko maailmallekin tai kansalleen sortoa, tuhoa ja holokaustia tai ei-toivottuja seurauksia ja sotia. Kuten hitlerit, stalinin, maot, ceausescut, pol potit, "nerot" jne

PITÄISIKÖ kansankuntien johtajiksi valittavat alistaa psykoanalyysiin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Yhteiskunta muodostuu ihmisistä ja politiikka on jonkinlainen konsensus siitä mihin ihmiset haluavat mennä." On kulttuureja, joissa tutkitusti ei ole rikollisuutta, ihmiset ovat keskenään hyvissä väleissä ja osaavat toimia hedelmällisesti yhteistyössä.

Silloin , kun ulkoinen vaara uhkaa sodan ja luonnon katastrofin tai muun koko populaa yhdistävän järkytyksen tai pelon muodossa, ihmiset pystyvät jonkin aikaa toimimaan tuota ulkoista uhkaa vastaan ja katastrofia korjatakseen, mutta, kun tuo uhka poistuu alkavat "hiiret ja rotat" hyppiä pöydällä, kun "pelottavaa kissaa" ei ole enää paikalla.

Platon: "Demokratian heikkous on riitelevät puolueet." Nykyään sekametelisoppaa hämmentävät niiden lisäksi työmarkkinajärjestöt ja korporaatiotkin. Myös valtiovallan neljäs valtiomahti, julkinen sana (media), lisää myös omia värejään ja mausteitaan tuohon käärmekeittoon riippuen, mitä ajatus- ja näkemyssuuntaa tuo lehti tai viestintälaite (TV, netti jne) edustaakin. Muista painotuserot ja asennemuokkaukset!

"Me taas opimme historiasta vain sen, että emme opi siitä mitään." Jokainen sukupolvi tekee aina omat historialliset , ajan sanelemat virheensä. Ihmisellä on järki, mutta tunteet vievät usein järjen mennessään: "äly hoi, järki älä jätä! Kun on tunnetta ei ole järkeä! Freudilla ja Bernellä jne on omat näkemyksensä ihmisen minuudesta.

MUTTA tusinapoliitikko ajattelee vain tulevia vaaleja, valtiomies seuraavia sukupolvia. Politiikka turmelee luonteen. Hyveellinen poliitikko on yhtä mahdoton kuin rehellinen varas. Monella on oma suu lähempämä kuin konttisten suut. Politiikka ei ole tiedettä, vaan taidetta. Poliitikon pulma on, miten säilyttää kasvonsa valheita puhumalla. Tyhmyyttä vastaan taistelevat jumalatkin turhaan. Demokratiassa saavat idiootit valita, diktatuurissa he saavat hallita. Ja paasikiveläisittäin: kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen.

Ihmiskunnan täytyy tehdä välillä loppu sodista tai sodat tekevät lopun ihmiskunnasta - ainakin jo nykyasein. Sotien syy ei ole olosuhteissa, se löytyy yksinomaan ihmisistä, koska olosuhteet ovat ihmisten tekemiä.

Maailmassa on vain kaksi murhenäytelmää: toinen on, että ei saa mitä halua, ja toinen, että saa.(Oskar Wilde) Joka hetki syntyy joku nenästävedettävä.
Ihmisluonnon mukaista on ajatella viisaasti, mutta toimia järjettömästi. Tyhmäkin vaikuttaa viisaalta, kun pitää suunsa kiinni. "Tyhmyys ja konnuus lisääntyvät - se kuuluu "edistykseen". (F.W.Nietsche) Tyhmän nielevät hänen omat huulensa, Raamattu, Saarn.10:3. - Jokaien valtakunta , joka riitaantuu itsensä kanssa, joutuu autioksi. Matteus 12:25.

Tasan ei käy onnen lahjat maailmassa. "Poliitikot ovat kaikkialla sananlaisia. He lupaavat rakentaa sillan sinnekin, missä ei jokea.(Nikita Hrutshsev)

Ihmisellä on kolme tietä toimia viisasti:
1) harkinnan tie, joka on jaloin;
2) jäljittelyn tie, joka on helppoin ja
3) kokemuksen tie, joka on katkerin. (Konfutse)

Viisaskin menee vipuun. Ja viina /päihteet villitsevät viisaatkin. Viinissä totuus. In vino veritas. Himot kahlitsevat ihmisen toiminnan. Tunne itsessi.

Älykäs osaa ratkaista ongelmat, mutta viisas ei joudu ongelmiin. Tahallaan väärinymmärtäminen on erityisesti politiikassa yleistä.

Valehtelijaa ei uskota silloinkaan, kun hän puhuu totta.(Aisopos) Siksi valehtelijalla pitää olla hyvä muisti. Joka ei osaa valehdella , ei osaa hallita (Machiavelli) Suurin valhe on se, että ihminen pettää valheellaan itseäänkin.

On monelaisia valheita: valheet, emävalheet, tilastot ja tarkoitushakuiset tutkimukset ja gallupit. Ei niin häpeämätöntä valhetta, etteikö sitä joku tukisi. (Plinius)

Suuret kansanjoukot ottavat uskoakseen helpommin Ison Valheen kuin pienen.
(Adolf Hitler)

"Suuret Johtajat", Generalissimukset, Fyyrerit ja Diktaattorit tai niiksi aikovat tarvitsevat aina "hyödyllisiä idiootteja" kannattajikseen. Eli fanaatikkoja ja omaan ajattelukykyynsä luottamattomia, epäitsenäisiä ihmisiä. Joka pystyy vertailemaan eri suuntauksia ja kulttuureja , on vaikeasti aivopestavissä ja manipuloitavissa. Eikä ole mainoksen uhrikaan. Hyvä itsekritiikki on aina tärkeää. Ajattele: Mihin milläkin pyritään?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tarttis tuottaa niin hirveästi kaikkea tarpeetonta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Ei tarttis tuottaa niin hirveästi kaikkea tarpeetonta" ja krääsää. Maailma hukkuu kohta kartakäyttöisiin tuotteisiin ja tarpeettomaan krääsään.

Tuottajan pitää aina pyrkiä lisätuotantoon, mutta jossain tulee katto vastaan ja varastot täyttyvät myymättömistä tai vanhentuneista tuotteista. Mikä lie kulutusmaksimi ja -optimi milloinkin. Jos teet liian hyvää tavaraa, tavara kestää rikkontumatta ja se tekee nälän yrittäjille.

Kuitenkin kannattaisin kestotuotelinjaa. Ruokaakin heitetään turhan herkästi jätteisiin. Tässä on monia ongelmia tuotannossa ja poliittisesti katsoen.

Toisaalta ihmiset ovat aina muodin perään. Muodista poistuneet vaatteet ja elektronikkavälineet ym. ovat auttamatta off-artikkeleita ei in.

Niukkuuskin asettaa omat vaatimukset materiaalien ym. suhteen: malmit,luonnontuotteet,metsät, viljelyskelpoinen maa ja juomakelpoinen vesi jne. Elämme rajallisessa, saastuvassa Telluksessa ja ilmastossa. Niukkuus määrittele omalla tavallaan myös tuotteiden hintaa ja saatavuutta. Välinpitämättömyys elinympäristöstäämme on pahe globaalisti. Pahimmillaan ihmiskunta tuhoaa sukunsa ilman atomisotiakin. Väestörajoituksiakin pitäsi harkita entistä enemmän tässä mielessä. Maailmassa on monta vaikeasti ratkaistavaa ongelmaa ahneuden ja hyötyajattelun vuoksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nythän vastikään löydettiin jotain uusia planeettoja jossa olisi edellytykset elämälle, jotkut kuvittelevat voivansa vaan siirtyä seuraava tähteä sottaamaan.

Kilpailuhan tuottaa hirveä määrä hävikkiä ja maksaa mainoskuluja. se on täysin ekonomistien myytti, että siitä olisi asiakkaille hyötyä alnnetuilla hinnolla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #19

#19. Mainostaminen, propaganda (valtapeli) ja kaupallisuus ovat pisimmälle vietyä ihmisen johdattalua ja viettelemistä turhiinkin ja haitallisiin tarpeisiin ja uskomuksiin. Finanssiauervaarat EU/EMU:ssa malliesimerkkinä tyhmien maiden huijaamisesta ja seireenilupauksista. Suomi mukaan lukien stubbeloineen ja urpilaisineen jne... Tyhmyydestä sakotetaan...

Parasta olisi lähettää ihmiskunnalle haitalliset päättäjät noille elinkelpoisille planeetoille satelliiteissa keskenään sotimaan. Mutta tilalle saataisi siitä huolimatta nousta uusia hitlereitä ja stalineita jne sairaita sapalinkalistelijoita pilaanmaan muun ihmiskunnan rauhallista elämää. Mistähän tuollainenkin hulluus nostaa päätään? Ahneudestako, vallanhimostako, revansseistako vaiko suuruudenhulluudestako (megalomaanisuudestako)? Besserwissereitä he ovat joka tapauksessa ja valta pyhittää heidän keinonsa ja tarpeensa muiden suhteen. Patologisia ihmisiä lyhyesti sanoen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Talousjärjestelmän lainalaisuudet eivät selity psykologian avulla.
Kapitalisti voi persoonana olla vaikka miten hyväntahtoinen ihminen, mutta kapitalistina hän toimii kapitalismin tavoitteiden, eli voiton maksimoimiseksi.
Olisihan systeemi romahtanut jo 30-luvun alussa, mutta valtion puuttuminen peliin antoi mahdollisuuden jatkaa, sen jälkeen on keksitty kapitalistista markkinataloutta kannattelemaan yhä uusia säätelykeinoja, keskuspankkien koronrukkausta ja velkakirjojen ristiinostamista ym. jne. Minä en viitsi niihin perehtyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #29

#29. Bisquit: Sosialismi on voiton marximointia. Marxismi voiton sosialisointia.

Kapitalismi: Mikä on minun, se on myös minun; mikä on sinun on myös sinun.
Kommunismi: Mikä on minun, se on myös sinun; mutta mikä on minun se ei ole sinun.

Kun ammattisosialisti on kivunnut korkeaan tuloluokkaan, ei hän pelkää mitään muuta kuin sosialismia. (Samuli Paronen)... ja omaisuutensa sosialisointia.

Sosialismi on hieno, korkea ajatus, mutta kun se tuodaan maan päälle ja toteutetaan, sen tärkein tukipylväs on poliisi (Iso Veli). Sosialismissakin on oma porvaristonsa ja ylivertainen eliittinsä etuineen ja paheineen.

Kaikkeen sosialismiin sisältyy orjuus (Vrt.Pohjois-Korea ym.) (Herbert Spencer)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Kuka mitäkin sosialismilla tarkoittaa.
Kirjoitin Elina Lepomäen sivulle vastauksen hänen ehdottamalle sosiaaliratkaisulle:
"Helpommalle pääsisi kun jokaiselta vaadittaisin kykyjen mukaista kohtuullista työpanosta ja jokaiselle jaettaisiin tarpeelliset eväät ja ehkä vähän jotain ekstraakin . Ei ole mikään ihmisoikeus saada kaikkea mitää haluaa ja "pakko ostaa" himottaa, jos vaan rahaa riittää."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #46

#46. Jokainenhan saa tehdä rahoillaan, mitä tahtoo: tuhlata tai säästää.

Kaupoissa on paljon tavaraa mitä minä en ainakaan tarvitse. Tuottajan ja kauppiaan tavoitteena on jatkuvat kulutusjuhlat ja rahat pois ihmisiltä viimeistä penniä myöten. Omaan harkintaan jää, mitä tarvitsee ja mitä ei.

Kädestä suuhun elävät syyttäkööt itseään vaikeuksistaan: turha muita kadehtia.
Samoin nuori sukupolvi, jonka pitää saada kaikki kerralla: isot omakotitalot, muskeliveneet , pari autoa, naapuria komeammat kalustot, viimeisen päälle suunnitellut pihat ja tietenkin huvila meren tai järven hiekkarannalta sekä riemulomat paratiisisaarella.... Kunnes Noutaja tulee: velkoja/veroja ei pystytäkään enää maksamaan, avio-onni repeilee, ero tulee, työpaikat menee ja otetaan kuperkeikkaryyppyjä murheeseen jne... Lyhyt onni ja elämä pilalla ahneuden ja kerskakulttuurin ja elintasokilvan vuoksi. Such is life? Sellaista sattuu! Kun pitää olla elämän "hiekkalaatikolla" naapuria parempi ja sitten konkurssin jälkeen myöhemmin kitkeröityä ja syyttää yhteiskuntaa ja muita tyhmyyksistään itse tehdystä tyhmyydestään.

Massa-Kulutuksellekin tulee joskus katto. Turhaa krääsää on ja rihkamaa tai kertakäyttötavara ei kannata hankkia kenenkään. Pummina eläminenkään ei elätä tai hyödytä ketään. Työ ja ahkeruus on paras lääke talouteen, kunhan sitä vain riittäisi kaikille. "Sosiaalipummi" on haukkumanimi joskus aiheesta tai aiheetta. Ihmisen pitäisi tehdä vastikkeellisesti työtä leipänsä eteen, eikä olla yhteiskunnan elätti ja halveksittu luukkuihminen.

Onko työn teettäminen Suomessa tehty liian kalliiksi, kun yritykset menevät ulkomaille, jossa työn teettämisen kustannukset ja normit ovat Suomea edullisempia? Kenen syy, ettei työnteko kannata Suomessa: hallituksen, puolue- poliitikkojen, ay-liikkeen vai kenen? Miten yrittäjyyttä kannustettaisiin? Miten työtä työttömille?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #29

#29.MB. Onko ihminen pelkkä välinearvo ja esineellistetty objekti vaiko itseään toteuttava, luova, hyödyllinen persoona ja kulttuurin ja kokemuksen, tieto-taidon siirtäjä ja subjekti?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #44

#44.Nykyaikana ihminen on palveluissa ja tuotannossa esineellistetty voittopuolisesti objektiksi lukuunottamatta tiettyjä, kehittyneempiä yhteistyöorganisatioista, joissa yhteisvastuu, oikea asiakkaan kohtaaminen ja keskinäinen kunnioitus on ihailtavasti viety luovaan suuntaan.

Organisaatiopsykologian kirjoissa pidetään ihanteena luovaa ja itseään toteuttavaa ihmistyyppiä. Onko sitten ihminen oman onnensa seppä ja mokaaja, se riippuu kyllä sekä ympäristöstä että ihmisestä ja hänen moraalistaan, yrityshalusta ja aktiviteetista. Onni ei tule kenellekään ilman työtä ja ponnistelua eikä ilman hyviä ihmissuhteita ja verkostoja.Olipa kyse olympiavoitoista tai yrityksen menestymisestä: oikeaa asennetta ja sujuvaa yhteistyötä tarvitaan joka taholta asemasta riippumatta.

Yhteistyöorganisaatioissa pomokin on vain yksi työntekijä muiden joukossa.Tarkoitan mm.konsultti-mainostoimistoja ja menestysprofiilin omaavia kotimaisia sekä ulkomaisia luovia organisaatioita. Lapsentaudit on mm. poistettu tuotteesta ensin pois, ennen kuin se edes päästetään markkinoille.

Ja kova kysyntä takaa kunnon poptuotteesta menekin. Samoin organisaation imagoon ja toiminnan parantamiseen erikoistuneilta yrityksiltäkin. Ne toimivat kaikkien sidosryhmien etujen mukaisesti yhteistoimin eikä vain omaksi edukseen. Globaalistikin jo hyvin verkostoituneina kaikin tavoin pysyäkseen ajan tasalla missä mennään. Alan tietokirjallisuuttakin opiskellen ja tieto-taitojaan alati päivittäen jopa ulkomaillakin kouluttautuen kuten poikani.

Arvo Ylppö: Olipa sairaalaorganisatiossa siivooja tai ylilääkäri tai joku muu, kaikki ovat yhtä tärkeitä ja välttämättömiä, jotta sairaalaorganisaatio pyörisi hyvin ja kitkattomasti.- Mutta ääkärit todellisuudessa ovat liian yliarvostettuja siinä hierarkiassa mielestäni. Eikä aina hyvä henkikään todellisuudessa eri tasojenkaan välillä. Kasti-/roolijakoa selvästi kuten vankiloissa, armeijassa ja muissa autoritaarisissa käskyvaltaisissa organisaatioissa. - Byrokraattisuuskin pahe palveluorganisaatioissa: joustavuus puuttuu ja vastuuta siirretään pallotellen aina muille epäselvissä tapauksiaa ja omaa työtä laistaakseen. Eikä toimiva malli EU:n demokratiavajeisessa mallissikaan jättibyrokraattisuutta myöten. Tulos sen mukaista. N-liittoko mallina?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #44

#44. Päinvastoin, kysyin mielipidettäsi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #93

Ei siihen voi vastata juu tai ei. En rupea täällä tutkielmia kirjoittamaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #98

#98.TE/ Väitös: Talouseliitti määrittää yhä talouspolitiikan linjat:

1) Länsimaiset, ylikansalliset yhtiöt, pankit ja sijoittajat ovat yhä vetäneet talouden ja politiikan eliittien kansainvälisen vuorovaikutuksen muotoja.

2) Tavoitteena on ollut luoda suotuisa poliittinen maaperä kaupan, markkinoiden ja pääomaliikkeiden vapauttamiselle... Kenen ehdoilla?

http://www.talouselama.fi/uutiset/vaitos-talouseli...

MUTTA onko materialistinen Uusliberalismi Kestävän Kehityksen Talousjärjestelmä Vai ahneen eliitin,ylikansallisteen yhtiöiden, jättipankkien ja suursijoittajien masinoima yhteinen rahantekomasina?

UUUSLIBERALISMI - Wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uusliberalismi

***ONKO Nykymuotoinen "Uusliberalismi tullut matkansa päähän?" (Pekka Pihlanto)

http://docplayer.fi/2934613-Nykymuotoinen-uusliber...

***Uusliberalismi - tiensä päässä vai alussa? (Risto Harisalo)
http://lta.hse.fi/2010/1/lta_2010_01_d5.pdf

***Uusliberalismin arvostelu ei tarkoita liberalismin hylkäämistä:

http://www.askokorpela.fi/keskustelu/Pihlanto/2010...

JOHTOPÄÄTÖS UUSLIBERALISMISTA em.debatin/ keskustelun/professoritasoisen väärinymmärryksen (RH) perustella ON : Uusliberalismi ei nykymuodossaan ole kestävän kehityksen suhteen kelvollinen ilman altruistisempia ja demokraattisempia sekä kansallisia muutoksia!

Moderni ja postmoderni - Wikipedia

https://fi.wikipedia.org./wiki/Moderni

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #98

#98.MB. - Ovatko Ajan Arvot kohdallaan? Mitä olisivat Uuden Ajan yhteisön luonne, arvot ja tavoitteet? Miten rakentaisimme positiivista yhteisöllisyyttä? TÄSSÄ Arvokeskusteluun Aineksia: Rakennamme Positiivista Yhteisöllisyyttä kasvattajina ja opettajina , isinä ja äiteinä!

https://www.vapaus-akatemia.fi/uusi-aika-yhteiso/u...

http://www.yhdessaelamaan.fi/?page_id=104

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #111

Olen monasti rakentanut myönteistä yhteisöllisyyttä. Se kuuluu ammattitaitooni.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #112

MITÄ teet /teit työksesi?

Pitäisikö kansakunnan johtajiksi pyrkivät alistaa psykoanalyysiin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #44

#44. Ihmisten ja kansojen elämä määräytyy pitkälti niiden kulttuurillisten, geopoliittisten, asenteellisten ja keskinäisten suhteiden mukaisesti.

Yksilötasolla ihmisen koti- työ- vapaa-aika/harrastukset- viiteryhmät ja opit sekä yksilölliset edellytykset/taipumukset/kyvyt/tieto-taidot - riippuvuudet ja rajallisuudet - yksilön terveys - ihmisuhteet- eri olosuhteet/syntyperä - yrityshalu/oma tahto - suhteellisuudentajuisuus ynnä muut seikat ja edellä mainittujen asioiden painotukset ja suhteuttamiset määrittävät pitkälti yksilön elämänkuvaa ja mahdollisuuksia ja menestymistä elinkaaressaan.

Vaarana on ajautumiset uraputkeen, kodin laiminlyöntiin, ihmissuhteiden rikkoutumisiin, burn-outeihin, epäsosiaaliseen elämäntyyliin, urheilulliseen ylikuntoon ja dopingeihin tai päihteisiin. Kaikki riippuu elämäntaidosta ja painotuksista, onko kodin-harrastusten- työn-ihmisuhteiden välit kunnossa ja tasapainossa vaiko ristiriitaisia ja fyysistä/henkistä terveyttä kuluttavia. "Ajetaanko liian isolla vaihteella tai pyörällä". Ollaanko liian itsekkäitä vaiko kaikkien kanssa toimeen tulevia?

Terveeseen ihmiskuvaan kuuluu mm. kyky rakastaa ja tehdä työtä; että minä- ja sinäkuva ovat kunnossa, että on todellisuuden ja suhteellisuudentajuinen ja empaattinen sekä , että ymmärtää omat edelletykset, rajallisuudet ja riippuvuudet elinympäristössään ja sen vaatimuksissakin. Myös kyky nauttia ihmisuhteista, vapaa-ajasta ja harrastuksista: Kyky ladata "akkujaan" mnestyäkseen elämän taisteluissa ja työssä. Työaika ja vapaa-aika pitäisi osata erottaa toisistaan, ettei synny stressiä. Ihminen on pitkälti oma onnensa seppä. Elämme monien hyvien ja huonojen valintojen maailmassa.

Jokaiselle ihmiselle pitäisi löytää hänen edellytysiään vastaava, opitmaalinen ja ihanteellinen paikka ja asema yhteiskunnassa ja organisatiossa, missä hänen taipumuksensa, kykynsä, tieto-taitonsa pääsivät luovasti ja parheiten esille ja kukkimaan. Mutta se on nyky-yhteiskunna kriiseissä monelle vaikeaa. Kaikilla ei pyyhki hyvin; osa syrjäytyy ja laitostuu.

MUTTA mitä on aito, oikea ihmisyys, ihmisarvo ja ihmiskuntapolitiikka; siinä pohdittavaa kaikille tasoille. Se olisi ajan tärkeimpiä kysymyksiä yksilö ja valtiotasollakin globaalisti. Koko luomakunnan ja Telluksen vuoksi. Ettei homo sapien hölmöili ja pilaisi elinmahdollisuuksiaan sairailla reaktioillaan, vaan pyrkisi kestävämpää, altruistisempaan ja moraalisempaan kehitykseenkin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #96

(JATKOA - hyvää ajateltavaa edelliseen #96:een)...suggeroivin otsikoin eri asiasta:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234778-u...

TYÖUUPUMUS MUUTTAA AIVOJEN TOIMINTAA:

http://yle.fi/uutiset/3-8748057

***Keskittymiskyvylläkin on rajansa - yli 50 työtuntia viikossa liikaa aivoille palautumiseen:

http://yle.fi/uutiset/3-9534988

***MERKKI TYÖUUPUMUKSESTA:

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005164897.html (ALLA):

http://www.is.fi/terveys/art-2000005060083.html

http://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005081409.html
--------------------------------------------------------

HS/TIEDE: Syvä uni pitää aivot nuorina: (GOOGLE)

http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/syva-uni-pit...

http://www.tiede.fi/art-2000005159150.html

HS/TIEDE:Krooninen väsymys näkyy solutasolla- ei luulosairautta:

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005154131.html
-----------------------------------------------------------

NUKKUMINEN- WIKIPEDIA:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nukkuminen

MUISTI-WIPPEDIA:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Muisti

Krooninen väsymysoireyhtumä -Wikipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Krooninen_väsymysoireyhtymä (GOOGLE)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #96

Hyvä yhteiskuntajärjestelmä olisi sellainen jossa jokaiselle annettaisiin hänen kohtuullisiin tarpeisiin ja edellytettäisiin osallistumista jokaisen kykyjen mukaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #99

#99. MB. Hyvin määritelty ihanteellinen yhteiskuntakuva. Valtakoneisto arvoineen ja aaatteineen seä uskomuksineen määrittää pitkälti myös kunkin maan ja valtion (+-)arvot ja mallit kultuurillisesti ja poliittisesti sekä taloudellisesti. Paradigmoina ja viiteryhminä. Ihmiset ovat pitkälti uskomustensa ja vakaumustensa sekä tapojensa että tottumustensa orjia.

EMME ole kuitenkaan nietscheläisiä yli-ihmisiä, vaikka kuinka tuottavuutta, kulutushysteria, elintasokilpailua ja ja kerskakulttuuria painotetaankin nykymaailmassa. On paljon kestävämpiäkin arvoja ja tavoitteita kuin menestyminen ja uraputket. Mitä olisi aito onnellinen ja terveellinen elämä?

Yksilöille ja ryhmille on yhteiskunnassa sekä toivotut että ei-toivotut kielteiset, torjutut ja rangaistut mallinsa kulttuureista riippuen ja ajasta riippuen. Puhutaankin ajan aate- uskonto- ja filosofisista viitearvoista eri kulttuureissa: maailmankatsomuksistakin joita "pyhitetään" tai torjutaan.

1) Toivotuista malleista tehdään esikuvia, sankareita,ihanteita, idoleja, pop-henkilöitä, palkittuja voittajia, auktoriteetteja, positiivisia vaikuttajia, myönteisä malleja, oppi-isiä, eliittiä jne ELI: Tee näin!
Kilpailu on kova yhteiskunnallisista valta-ym. asemista ja rooleista! Menestyjät ovat usein esikuvina ja sankareina. Mutta liika maanisuus ja euforia voi kuitenkin olla haitaksi yhteiskunnalla ja yksilölle: on harkitsemattomuuden, yli-ihmisyyden ja megalomaanisuuden vaara ja riski.

2) EI-toivottavista ihmisistä ja käytötösmalleista tulee häviäjiä, "luusereita", epäsosialisiksi katsottuja henkilöitä, negatiivisia vaikuttajia ja kielteisiä esimerkkejä/malleja, syrjittyjä/rangaistuja henkilöitä ja alamaailman tyyppejä ja rikollisia, yhteiskunnan vastaisia tyyppejä, torjuttavia ja leimattuja toisinajattelejoita,kerettiläisiä, epänormaaleja ihmisiä jne paheksuttuja ja syrjittyjä epähenkilöitä... ELIKKÄ: Älä tee näin! ALAMAAILMASSAKIN kilpaillaan asemista/rooleista ja "kingin" paikoista. Syrjityn ja väliinputoajien osa ei ole kadehtittava tai on jopa huonoinkin yhteiskunnassa ilman tai omasta syystäkin.

Terveyskin on raakana sanelijana joillekin: masentuminen voi olla taannuttavaa ja itsetuhoisaa yksilölle. Ja jopa yhteiskunnallekin säälimättömien, luonnevikaisten johtajien aikaan. Puhutaan leimaten natseista, fasisteista, riistokapitalisteista, rasisteista, pysähtyneisyydestä (NL) ja suuruudenhulluudesta (Napoleon-kompleksi) sekä Don Juan-komplekseista sekä sinisilmäisestä naiiviuudesta ja EU-auervaaroista sekä muista "silmään sahaajista". Meitä on moneen lähtöön. Ihmistuntemus on tärkeää ja koetuksella.

Ihmisten fyysisten ja henkisten sekä taloudellisten ja sosiaalisten voimavarojen riittämättömyys sekä kasaantuneet stressit, surut, järkytykset ja paineet aiheuttavat monitahoisia terveys- ym.ongelmia yksilöille ja yhteiskunnalle.

Onnellisinta on, jos ihmisen elämä on ns. raiteillaan ja tasapainoista eri muodoissaan. Sama koskee myös yhteiskunnan vakautta ja harmoonisuutta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #99

#99. Nykyaikana, jona henkilökohtaisen kuin organisaatioiden sekä valtionkin tuottavuuden ja kilpailukyvyn korostaminen ja kasvattaminen näyttää olevan kaikkein tärkein prioriteetti, stressi ja työuupumus ovat monella tasolla, duunarista johtajiin, todellisia ongelmia muiden murheiden ohella. Niistä pitäisi puhua avoimemmin. Ihminen ei mikään kone. Nykyihmistä riistetään nyt fyysisesti,henkisesti ja taloudellisesti sekä sosiaalisesti. Olisi havahtumisen aika.

Perussuomalaisten ylityöllistetty työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on antanut tämä keväänä kasvot johtavissa asemissa olevien ihmisten työuupumukselle. Tahtomattaan kaksi ministerinsalkkua saanut Lindströn on kertonut useaan otteeseen ylivoimaisen työmäärän aiheuttamasta uupumuksesta jopa burn-outistakin. Hallituksen viime viikkoinen puoliväliriihi toi lopulta jonkinlaisen helpotuksen ylityökuormitukseen ja "liian isolla pyörällä ajamiseen". Perjantaista lähtien Lindströn on enää pelkkä työministeri.

Viikonlopun HS-haastattelussa 30.4. Lindström kertoi sydäntä särkevästi työtaakastaan,sairaslomasta, verenpaineesta, diabeeteksestä, kolestoroolista ja niiden vaatimista muutoksista elintapoihinsa.

Muutamia epäempaattisia, poliittisvärisiä soraääniä lukuunottamatta Lindströmin ulostuloon suhtauduttiin äärimmäisen sympaattisesti ja täysin syystä. NYKYAJAN ahneudessa ja palvelujen leikkauksissa kaikki nähdään vain rahassa ja tehokkuudessa, jolloin ihmisyys ja inhimillisyys ja palvelut unohtuvat kvartaali- ja kerskatalouskulttuurin ylikuormittavassa ahneiden kilpajuoksussa. Ministeritkin sortuvat jo työpaineiden alla. Missä mättää?
Mitä pitäisi korjata ja muuttaa arvon päättäjät?

ONKO kvartalitaloudellinen ja lyhytnäköinen politiikanteko pätemättömyytensä tasolla?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #130

Mitä varten tähän vanhaan juttuun kirjoitat noita kommenttejä? Mitä varten et tee uutta julkaisua, eihän kukaan enää tätä lue.
Minä olen Lindsrömillekin lähettänyt tviittejä ja saanut palautettakin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #131
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #29

#29. Onkohan jokin muu talousjärjestelmä kuin kapitalismi parempi ja inhimillisempi jokaiselle ihmiselle?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #59

Talousjärjestelmä joka ei edellyttäisi jatkuvaa kasvua ei olisi niin tuhoisaa. Jossa olisi järkevää työn jakoa ja yhteistyötä kilpailun sijaan.
Tuotantovälineet voisi valtion lisäksi omistaa esim. osuuskunnat. Osuuskuntaomistusmallia Timo Isosaari on kehitellyt.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #60

#60. Osuuskunta - Wikipedia: (Liekö samoja pariaatteita/onko TI-linkkiä?)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Osuuskunta

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #61

Minulla ei ole mitään linkkiarkistoa, mutta löydät helposti ihan itsekin Timon juttuja tästä Usarista.
Minustakin osuuskunnissa on idea ja ne mahdollistavat ruohonjuurentason demokratian, jossa kaikki ratkaisut ei tarvitse päättää äänestämällä, vaan perusteellisella keskustelulla ja yhteistyöllä voidaan päätyä parmpaan tulokseen kuin kukaan olisi etukäteen osannut ennakoida.
Minulla ei ole sellaista harha, että yksi ihminen omin päin voisi suunnitella nykyistä parempaa ja toimivampaa talousjärjestelmän mallia. Ottaakin päähän kun jotkut vaativat valmista vaihtoehtoa kun jotakin arvostelee. Ei uutta luoda valitsemalla valmiiden vaihtoehtojen välillä.
Tarvitaan laaja-alaista poikkitieteellistä yhteityötä. Mutta toki pidän mahdollisena luoda parempi yhteiskunta.
Minulle on päiväselvää, että nykyinen globaali kapitalismi johtaa väistämättä tuhoon. Näen kaaoksen leviävän kiihtyvällä vauhdilla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #65

#65. Totta saarnaat. "Minulle on päivänselvää, että nykyinen, globaali kapitalismi johtaa väistämättä tuhoon. Näen kaaoksen leviävän kiihtyvällä vauhdilla." Ei ihme, että nykykapitalismia nimitetäänkin neutronipommiksi, joka tuhoaa ihmiset, mutta jättää kaaoksen jäljelle. Toinen nimitys on yltiökapitalismi eli riistokapitalismi ihmisistä välittämättä. Se peli ei vetele: Virtuaalinen kupla-/konkurssitalous on impotenttikin ja luhistuva korttitalo. Piru sen perii. Ahneella kun on tunnetusti p-nen lopputulema.

Muutos on pian tapahduttava, taikka hukka perii koko ihmiskunnan elämän. Milloinkahan järkevät ihmiset tekevät lopun nykisestä kestämättömäst taloustilasta? Toivottavasti mahdollisimman pian.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #66

Järkevillä ihmisillä ei ole valtaa muuttaa talousjärjestelmää.
Järki taitaa olla hupeneva resurssi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #104

#104. Valta ja ahneus turmelee ihmisen kyltymättömäksi himoissaan ja paheissaan. (Vrt. Hitler, Stalin, Mao, Suurvalta-Rooman tietyt keisarit jne.)

POLITIIKKA on valtapeliä ja voittajat sanelevat ohjelmat, normit ja talousopit. Heidän järkensä tai sen puutteet määräävät yhteiskunnan kehityksen, maan tavat ja politiikan. Kansa saa sellaiset johtajat kuin se on demokraattisesti vaaleilla ansainnut itselleen.

Onko liiallinen vaalikeskeinen ajattelu yhteiskunnan syöpä? Onko Suomessa liikaa puolueita/korporaatioita sekametelisoppaa maustamassa ja keittämässä sekä valtiokakkua jakamassa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #29

Tässä muutamia nykykapitalismin kukkasia Taloussanomien jutuista otettuna - veroparatiiseja myöten:

1) Sveitsiläinen jättipankki EBS oikeuteen laajamittaisen veronkierron masinoimisesta:

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

2) Saksan suurin pankki Deutsche Bank yhä vaikeuksissa: myy osakkeitaan 35 prosentin alennuksella:

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

3) Onko Saksa suurempi veroparatiisi kuin kohuttu Panama?

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001909091.html

*** Veroparatiisi - Wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Veroparatiisi

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #29

#29. MB. Onko kapitalisteja sosialismissakin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #108

Kiinassa on miljardöörikapitalisteja, jotka sijoittavat kaikille mantereille, Suomeenkin. Voi tietenkin kysyä onko Kiinan talousjärjestelmä sosialismia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #110

#110. "ONKO Kiinan talousjärjestelmä sosialismia" VASTAUS: Kiinan talous on muuttunut suunnitelmataloudesta markkinataloudeksi vuonna 1978 aloitettujen uudistusten myötä...

http://www.turpopankki.fi/fi/index.php/kiina-etusi...

Talousuutiset - Kiina:

http://porssihuone.fi/tag/kiina

KIINAN TALOUS - Wikipedia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan_talous

VENÄJÄN hallitus alkoi vuonna 1991 Neuvostoliiton romahduksen jälkeen muuttaa suunnitelmataloutta markkinatalouden suuntaan. Vuoden 1993 loppuun mennessä yli 85 prosenttia Venäjän pienistä ja noin kolmannes kaikista valtion yrityksistä oli yksityistetty.

Venäjällä on maailman maista toiseksi eniten miljardöörejä Yhdysvaltain jälkeen. Vuonna 2012 heidän lukumääränsä oli yhteensä 96.

VENÄJÄN TALOUS - WIKIPEDIA

https://fi.wikipedia.org/wiki/Venäjän_talous (OTA: GOOGLE)

VENÄJÄ kuuluu ns. BRICS- maihin: Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina Etelä-Afrikka.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #29

#29. Iltalukemiseksi uusia talousnäkökulmia HA-JOON-CHANGIN menestyskirjoista:

"23 tosiasiaa kapitalismista" sekä "Taloustiede, käyttäjän opas".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #19

#19. Onko avaruudessa elämää?

http://www.talouselama.fi/uutiset/onko-ulkoavaruud...

Raamattu-Jeesus: "Isäni kodissa on monta asuinsijaa." (Johanneksen evankeliumi 14)
Joh.14:2,33 taikka Joh.141-7 ja 31.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15. Mitkä tuotteet olisivat mielestäsi välttämättömiä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Katso vaikka Maslowin tarvehierarkia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #114

#114. Tunnen Maslowin ja muitakin tarvehierarkioita ja -luetteloita.Hyviä rautalankamalleja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3.#12.

MUTTA miten Tuottavuus määritellään? Tässä kaksi eri tapaa googlettaen:

Tapa 1) http://www.stratox.fi/2007/10/tuottavuuden-maaritelma

Tapa 2) https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuottavuus

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihmisyys ei löydy erillisten yksilöiden ominaisuuksista vaan ihmisuhteessa on ihmisyyden ydin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#30. "Ihmisyys ei löydy yksilöiden ominaisuuksista, vaan ihmissuhteessa on ihmisyyden ydin." Aivan. Ihmisuhteet ja niiden verkostot ovat erittäin tärkeät ihmisyydelle ja hänen menestymiselleen. Hyviä ihmissuhteita ei korvaa raha ja rikkaudet: ostorakkaus on irvikuva hyvistä ihmissuhteista: vuokrarakkautta ja rahastamista.

Hyvät ihmissuhteet auttavat meitä kestämään elämän kolhut, sairaudet ja menetykset. Ilman hyviä ihmisuhteita oleva ihminen on tuuliajolla ja voi langeta rikollisuuteen, alkoholismiin , päihteisiin ym. epäsosialisiin lieveilmiöihin. - MUTTA menestyvän miehen takana on kannustava vaimo. Yhteispelillä ja -petillä kaikki sujuu kuin tanssi.

PERHE on yhteiskunnan tärkein solu ja verkosto suvun ja ystävien lisäksi.

Lasten pallottelu laitoksesta toiseen pilaa monasti ihmisen elämän. Avioerot ovat pahan alkuna monasti. Vanhempien tulisi kantaa vastuuta perillisistään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#30.#3.#12. UUTTA LISÄÄ: (GOOGLE): 1) Eurooppalaisen ihmisen maailmankuva ja ihmiskuva

http://www.uva.fi/materiaali/pdf/isbn_978-952-476-...

2)Ihmiskäsitys - Kajaanin ammattikorkeakoulu:

https://www.kamk.fi/opari/Opinnaytetyopakki/Teoree...

3) Kristillinen ihmiskuva: arvokas ihminen

http://www.vastuuviikko.fi/2009/mita-on-ihmiskaupp...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#30. Kysymys: kumpi on yhteiskunnallisesti tärkeämpi yksilön vaiko yhteiskunnan etu?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kumpikaan ei ole olemassa ilman toista. Yhteiskunnan tarkoitus on huolehtia jäsenistään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#34. "Yhteiskunnan tarkoitus on huolehtia jäsenistään." Näin on. Yhteistyöllä ja yhteisvastuulla kaikki sujuu. Totta. Joissakin maissa paremmin toisissa huonommin. Silti osa jää paitsioon ns. hyvinvointivaltioissakin elämäntilanteesta johtuenkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ns.hyvinvointivaltiossa moni voi pahoin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Ns. hyvinvointivaltiossa moni voi pahoin." TOTTA. Leipäjonoineen, työttömyyksineen, alkoholisoitumisineen, päihdeongelmimineen, burn-outtineen, syrjäytymisineen, epäsosiaalisuuksineen, katkeroitumisineen, alasajettuine syrjäkuntineen ja palveluineen ym. ym. pahoinvointia ja epäoikeudenmukaisuutta.

Tasan ei käy onnen edellytykset,lahjat ja palvelut kaikilla.

NS. HYVINVOINTIVALTIOPUHEET on poliittista ylevää puppua, orwellilaista liturgiaa ja valhemantraa julkisuuteen, joilla halutaan verhota yhteiskunnan piilevät epäkohdat ja lieveilmiöt. Kaunistelua ja hurskasteluakin.

Milloinkahan puolueet ja korporaatiot oppisivat puhaltamaan yhteen hiileen keskinäisen kinastelun ja toistensa solvaamisen sijaan? Onko Suomella enää malttia ja talkoohenkeä vaurastua?

Onko Pohjois-Korea hyvinvointivaltio?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kapitalistisen markkinatalouden perusperiaate on kilpailu. Se aloitetaan jo koulussa,jossa oppilaat rankataan järjestysasteikolla. Kilpailussa on aina häviäjiä joita syrjäytetään.
Vallitseva talousjärjestelmä tarvitsee köyhälistön halpana työvoimaresrvinä ja varoittavana esimerkkinä ja uhkana niille jotka rohkenisi taistella oikeuksiensa puolesta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38. Kunnallisesti tämä eriarvoistamispolitiikka näkyy etelän metropolihankkeina vastaan Kehäkolmosen takaisina Takahikiän Takapajuloina ja ränsistyvinä, alasajettuina muuttotappiokuntina. "Tasa-arvoisessa ja oikeudenmukaisessa Suomenmaassamme." Tähän tämä taajamien keskittämispolitiikka johtaa:

Osa maasta autioituu ja rapistuu elinkelvottomaksi. Isien työtä pilkataan ja häväistään maaseudulla urbanisoitumisen pyhyyden vuoksi."Palvelut vain paranevat!" Mihin menet Suomi-neito?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kehä kolmosen ulkopuolella Tampere kyllä porskuttaa kellokkaiden ja gryndereiden kasvuhurmiossa niin että asukkaita hirvittää ja luonto sekä asumisviihtyvyys joutuu väistymään.
Oikesta bulevardista kaadetaan puut ja myydään tiivitä betonirykelmiä "rantabulevardeilla" josta rannasta ei ole muuta jäljellä kuin kivilaiturin reuvustama viiva.
(Laitoin tämän keskustelun omalle fb-sivulleni.)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #41

#41. Kiitos kannustavista kommenteistasi. Tässä mielestäni ihmisyyden kauneinta runoutta suomalaisittain Eino Leinon Runokokoelmasta APOLLO ja sen 3. Aurinkolaulu ja joitakin otteita siitä: (Koko runo lukemisen arvoinen!)

-" Paha ei ole kenkään ihminen,
vaan toinen on heikompi toista.
On hyvää rinnassa jokaisen,
vaikk' aina ei esille loista.
Kas, hymy jo puoli on hyvettä
ja itkeä ei voi ilkeä:
miss' ihmiset tuntevat tuntehin,
liki liikkuvi Jumalakin.

-" Oi, ihmiset, toistanne ymmärtäkää,
niin ette niin kovia oisi!
Miks emme me yhdessä käydä vois?
Jos murtuis yks, muut tukena ois.
Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa!
Niin pieni, pieni on maa."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #41

#41. "Rahajengi" ei saisi kuitenkaan päättää ja rakentaa hyötyäkseen ja olla päällepäsmärinä kaikessa. Totta! Muutkin arvot pitää ottaa huomioon kuin heidän liivintaskunsa ja sijoitusten poikimiset. Asumisviihtyvyys on tärkeä kriteeri monelle. Luontoakaan ei saa raiskata putkinäkökulmaisesti, vaan säilyttää maiseman luonnollisuus ja nautittavuus. Betonibunkkerit eivät edusta hyvää arkitehtoonista ympäristösuunnittelua. Silmäruokaakin pitää olla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kilpailu kitkeröittää selittelemään voiteluvirheitä, mutta nostaa voittajan kansallissankariksi ja rinnan rottingille ylpeydestä. Kilpailu jakaa ihmiset eri luokkiin ja asemiin yhteiskunnassa.

Politiikassakin on hyviä ja huonoja häviäjiä sekä voittajia. Selitykset sen mukaisia. Ja menotkin. Monelle sosiaalisen tason nousu taikka lasku ihmisten silmissä. Jotkut pistävät elämänsä ahtaalle pyrkyryydellään ja vaalitappiollaan.

Nostetta täytyy olla menestyäkseen; pelkä pyrky ei riitä. Julkisuus ja suosio eivät takaa pääsyä politiikan parrasvaloihin kansanedustajaksi tai kunnanvaltuutetuksi. Myös pätevyyttä, substanssia edellytetään. Pätemättömyyden tasolla olevista maallikoista ei ole luottamustehtäviin.

Pelkkä poliittinen sopivuuskaan ei ole tae vaativiin tehtäviin paitsi napinpainajaksi ja yes-mieheksi tai -naiseksi.

Pelkkä aate ei elätä, tarvitaan hyvää (kansan)taloudenhoitokin ja hedelmällistä yhteistyötä ja yhteisvastuuta yli aaterajojen sekä kansalaispiirien. Eripuraisuus ei kansantaloutta kohenna.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko yhtään maailman maata, jossa ei olisi minkäänlaista kilpailua? Onko puhdasta tasa-arvomaata missään? "Tasa-arvo" höpötyskin on vain poliittis-orwellilainen suggestiosana, höplä ja mantra tyhmälle kansalle kuten "hyvinvointivaltiokin" nykyään. Tässä raju selitystoteamus kirjassa "Tehtaankatu 1", kirjoittanut TASSin Helsingin toimiston päällikkö Aleksandr Gorbunov:(ss.127-129):

-" Käy sääliksi tavallisia ihmisiä, jotka ovat vilpittömästi uskoneet yleisen tasa-arvoisuuden järjettömään aatteeseen. Heitä on vuosikymmeniä petkutettu niin Neuvostoliitossa kuin Suomessakin neuvostoliittolaisen agitatiokoneiston avulla."
- "Jos NKP:n kaikki julistukset, ilmoitukset, julkilausumat, ohjelmat ja vetoomukset käyttäisi kunnon mehunpuristimen lävitse, jäisi jäljelle yksi ainoa ilmaus, joka hyvin kuvaa ihmiskunnan historian kaikkein rikollisimpiin kuuluvan organisaation pyrkimyksiä: "Pyrkimys maailmanherruuteen."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On ollut paljonkin yhdyskuntia, jossa tasa-arvo on toteutunut. Ihan viimeaikoinakin on löydetty Amatsonian sademetsistä muusta maailmasta eristyksissa olleita yhteisöjä jotka ovat paljastuneet kun heidän elinpiirinsä on hävitetty. Millä oikeudella voi kysyä.
Äskettäin näin dokumentin Siperiasta jossa meren saalis jaettiin koko kylän kesken.
Jostain antropologian kirjasta luin grönlantilaisten lasten hiihtokilpailutavasta jossa nopeimmat jäivät odottamaan hitaampia niin, että kaikki pääsivät yhtäaikaa
maaliin.
"Kilpailuvietti" on pitkälle kulttuurin ja kasvatuksen tuotetta.
Neuvostoliitossa kilpailu oli viety äärimmilleen ja mielestäni eräs olenneinainen, ei ainoa, syy valtioliiton romahtamiseen oli juuri pyrkimys kilpailla taloudellisessa kasvussa kapitalistisen maailman kanssa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #67

#67. Margareth Mead tutki aikoinaan myös samanasävyiseti alkukantaisia heimoja: tulokset olivat mielenkiintoisia ja välttämättömiä sen populan hengissä säilymiseksi. Politiikan teko on myös kilpailua vallasta ja siksi tuomittavaa yhtenäisyyden ja yhteisvastuun kannalta.

Malliesimerkkinä kertomasi kilpailu kapitalistimaiden ja sosialistimaiden kesken. Äärimmilleen vietynä urheiluunkin on pesiytyneet laittomat kepulikonstit doppingeineen ja välineineen ainakin jo Rooman ajoista alkaen.
Puhunkin kemiallisesta ja välineurheilusta. USA, DDR ja Neuvostoliitto kuten nykyään Norjakin oli valtakunnaallisesti valjastettu dopingurheiluun ja käärmekeittojen keksimiseen, jotta mitalit otettaisiin ja näytettäisiin järjestelmän paremmuus EM- ja MM - kisoissa ja olympialaisissa. Samoin kehonrakentajat ja muut voimalajien urheilijat ovat kautta aikojen syyllistyneet "tehoaineisiin". Narsistista ja sairastakin koko touhu. Oman terveytensä kustannuksellakin.

Sodissa asia oli toinen, jotta miehet selvisivät paremmin hengissä ja hereillä.

VERTAA kommentti 103.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #67

#67. "Kilpailuvietti" on pitkälle kulttuurin ja kasvatuksen tuotetta. Neuvostoliitossa kilpailu oli viety äärimmilleen ja mielestäni eräs olennainen, ei ainoa syy valtioliiton romahtamiseen oli pyrkimys kilpailla taloudellisessa kasvussa kapitalistisen maailman kanssa." TOTTA!

Miten poistaisit kansainvälisen kulttuurillisen, poliittisen, taloudellisen, kaupallisen kilpailun? Pitäisikö ideologiat, uskonnot ja puolueet lakkauttaa, ettei synny poliittista kilpailua? Entä pitäisikö joka-asteisessa koulutuksessa lopettaa arvosanojen anto? Pitäisikö urheilu kaikissa muodoissaan lopettaa? Miten organisaatiot, roolit ja asemat määriteltäisiin luokattomassa ja kilpailun kieltävässä yhteiskunnassa? En tajua tuollaista tasapäistämistä. Yksilöeroja on monessa suhteessa , samoin kulttuurieroja. Emme ole klooneja.

Pelkkä vertailu jo synnyttää kilpailua, kateutta ym. tunteita, jotka ovat eriarvoistavia ja kilpailua aiheuttavia. Ahneus ja toisten alistaminen valtansa alle pahimpina. Maailman poliisivaltiot käyvät ihmiskunnalle tuhoisaa "asemasotaa" kuka ja mikä on suurin ja kaunein. Kyseessä on taistelu maailmanherruudesta ja omien etujensa turvaamisesta tarvittaessa keinoja kaihtamatta. Tarkoitan Yhdysvaltoja , Venäjää ja Kiinaa. Lopputuloksena ympäristökatastrofi ja pahimmillaan atomisota ja ihmiskunnan tuhoutuminen.

Onko EU/EMU/EKP:n toiminta kestävän kehityksen tiellä vai johtaako sekin N-liiton kaltaiseen valtioliittojen ja unionin romahtamiseen nähdyllä , jäsenmaita eri luokkiin jakavalla epädemokraattisella ja valuvirheisellä keplottelumallillaan? Ajattelevatko EU-johtomaat vain omia etujaan huijatessaan Euroopan maita alamaisikseen ja hyvinvointinsa turvaajiksi? Mitä EU/EMU/EKP:ssä pitäisi korjata , jotta se toimisi harmoonisemmin ja hedelmällisemmin jokaisen jäsenmaan eduksi? Ettei tulisi lisää brexittejä? Onko nykymallinen EU/EMU pelkkä tuhoon tuomittu huijauskupla?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38. Pitäisikö siis kaikenlainen kilpailu eri muodoisssaan julistaa pannaan ja kieltää koko maailmasta taloudellisesti,koulutuksessa, perheessä, kansojen kesken kulttuureissa,tuotannossa, uraputkissa, urheilussa ym. eli ylipäätään kaikessa inhimillisessä toiminnassa ja keskittyä vain hyvinvointiin ja toistensa auttamiseen ja tukemiseen kristillisen ja sosiaalisen rakkauden hengessä? Niinkö?

Pitäisikö myös fair-play-henkinenkin kilpailu kieltää mielestäsi?

Miten kilpailu, paremmuuden tavoittelu,erimielisyys ja oman edun tavoittelu poistettaisiin maailmasta? Ihmiset kun ovat yksilöitä samoin kulttuuritkin eroineen. Millä tasapäistettäisiin kaikki asemaltaan, arvoltaan,aatteiltaan, uskoiltaan, syntyperältään, ominaisuuksiltaan, tarpeiltaan ja inhimillisiltä heikkouksiltaan ja intohimoiltaan yhtälaisiksi? - Se ei liene tarkoitus mahdottomana? - N-liitossa ja Pohjois-Koreassa oli ja on ollut sellaiset vankilamaiset pyrkimykset: Ihmisten tasapäistäminen jumaluustapaisen, julman joka psykopaattisenkin johtokoplan/mafian alle.

VERTAA kommentti 103.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38. Sama ihmisten välinen luokittelu ja kilpailu koskee myös sosialistisiakin maita. Elintasokilpailua myöten. Ikävä kyllä. Toisinajattelevia vainotaan ja syrjitään sielläkin. Tasa-arvoisuutta ei ole sielläkään. Käytäntö todistaa kouriintuntuvasti, millaiset ihmisoikeudet ja niiden rikkomukset ovat sosialistimaissakin... JOs ei ummista silmiään todellisuudelta.

VERTAA kommentti 103.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kateus ja ahneus ovat pahimpia reagointitapoja ja tunnekatallysaattoreita ja eriarvoistavia tekijöitä ihmisten kesken. Kun on tunnetta ei ole järkeä.

Maltti on usein valttia ihmissuhteissakin. Meidän on ikävä kyllä tultava toimeen niillä tarpeiial, jotka meille on biologisesti annettu. Taloutta voidaan kohentaa omalla pitkäjänteisellä yritteliäisyydellä ja säästäväisyydellä melko pitkälle.

Raha kun ei kasva puussa.Mutta rahastakaan eikä mammonastakaan saa tehdä jumalaa eikä kaiken kilvoittelun päämäärää: on opittava elämään ihmisiksikin: Olemaan hyvä ihminen , jota kaikki arvostavat ja kunnioittavat eivätkä kaihda, pilkkaa ja halveksu. Sosiaalinen esimerkki muillekin. Voiko ihmiseltä enempää vaatia: Elänyt henkisestikin rikkaan elämän. "Kuin kreivin ja patruunoiden aikaan." Paikkakunnan isähahmonakin kuin Juuso Wallden.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tunne ja järki sulje toisiian pois. Viha on rakkauden toinen puoli. Minusta on ihan oikein vihata se mikä tuhoaa rakastamaansa.
Raha ei todellakaan kasva puussa eikä sitä voi syödä. Rahalla saa syötävää kun jotain ravinnoksi kelpaavaa on olemassa. Ellei ole ostettava rahallakaan ei ole mitään vaihtoarvoa. Raha on puhdasta henkeä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#50 MB. Tässä muutamia kirjoituksia taloudesta, taloustieteestä, ja onko taloustiede puhdasta tiedettä- vaiko ei eri näkemyksin:

1) Markkinavoimat -taloususkonnon Ukko-Ylijumala:

http://www.karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229...

2)Ajatuksia taloustieteestä,finanssikriisistä ym...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211929-...... (15.2.2016 01:24)

3) Taloustiede on laho ja rikki:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210760-...

4) Kestämättömästi ylivelkaantuntuva globaali virtuaalitalous:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232842-...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#50 MB. MUTTA miten käy ihmisten, kun robotit korvaavat ihmisen tuottavudeltaan ja älyltään?

Miten ratkaistaan lisääntyvä väestöongelma globaalisti ja pakolaiskysymys Euroopassa- ainutkertaisista ihmisistä/ihmisarvoista on niissäkin kysymys?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei robotit voi korvata ihmisälyä. Tekoälyllä varustettu robotti oppi entisen perusteella jälkikäteen, ihminen voi suunnitella uutta etukäteen ennen kuin toteutta sen.
En minä osaa mitään globaalia väestöongelmaa ratkaista.
Minusta on pöyristyttövä että Eu on niin avuton,että antaa rikollisten hallita pakolaislikennettä kokonaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#57. Mitä mieltä olet kloonauksesta - kopiolennoista ja kopioihmisistä tulevaisuuden maailmassa - hyväksytkö vai paheksutko kloonaamisen?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#57. Miten duunarin arki muuttuu nykyaikana? Kiristääkö? - 5 tekosyytä esteenä elämäntaparemonttiin. Ym. nykyajan ajankäyttöongelmaa puntarissa:

https://www.dna.fi/yrityksille/artikkelit/miten-du...

https://studio.kauppalehti.fi/mehilainen-tyoelamap...

GOOGLE: MITÄ on Algoritmi?

****Algoritmi - Wikipipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Algoritmi

****HESARI - Mitä algoritmi on? Ajaako se autoa ja käykö se pörssikauppaa?

http://hs.fi/sunnuntai/art-2000005034336.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset