karikilpio

Kestämättömästi ylivelkaantuva globaali virtuaalitalous

 - ”Hillitön velkamäärän kasvu ja kestämätön velkataso uhkaavat maailman  finanssijärjestelmän vakautta ja suotuisan taloussuhdanteen jatkumista.”

MURTUUKO maailma  yhä paisuvan velkavuoren alla? -  ”Keskuspankit päivittävät virtuaalista korttitaloa. Maailma ottaa lainaa nykyiselle talouskasvulle tulevan talouskasvun  kustannuksella.” Milloin  uusi finanssikriisi puhkeaa ja missä päin maailmaa?  Monissa maissa julkinen velka on jo kohonnut  kestämättömälle riskitasolle.

FINANSSIKRIISIN  aattona vuonna 2007 maailman maiden kokonaisvelka oli 142 biljoonaa eli 142 000 miljardia dollaria, mutta vuonna 2015 velkaa oli jo runsaat 230 biljonaa dollaria. Vuonna 2007 maailman vuotuiseen BKT:hen suhteutettuna velkaa oli noin 270 prosenttia. 300 prosentin rajapyykki ylitettiin viime vuonna (2016) ja tällä hetkellä velkaa arvioidaan olevan noin 315 prosenttia suhteessa globaaliin kokonaistuotantoon.

MAAILMAN maiden velka on kasvanut kansainvälisen konsulttiyhtiö McKinsley & Companyn mukaan vuoden 2007 finanssikriisitä 50 biljoonaa euroa. Velkamäärän kasvu on yli kolme kertaa Yhdysvaltain vuotuisen BKT:n suuruinen.

Toisin kuin  kehittyneissä talouksissa, joissa valtiot ja julkinen sektori ovat velkaantuneet rajusti, kehittyvissä talouksissa velkaantuminen on johtunut enemmänkin kotitalouksien ja yritysten eli yksityissektorin kasvaneesta lainanotosta. Kehittyvistä talouksista erityisen huolestuttava on Kiina. Maailman toiseksi suurin kansantalous on velkaantunut viimeisen seitsemän vuoden aikana kammottavaa vauhtia: Kiinan kokonaisvelka on yli nelinkertaistunut. Maahan on luotu hurja määrä ylikapasiteettia ja pääomien kohdentuminen on ollut tehotonta.  Virallisten tilastojen mukaan Kiinassa on velkaa tällä hetkellä lähes 250 prosenttia maan BKT:sta   ja pahimmillaan epävirallisesti arvioiden kokonaisvelkaa on perästi 350 prosenttia BKT:sta.  Pelkistäen: Kiinan  kansantalous on vaarassa.

MIKÄ on Yhdysvaltojen velkakatto? Sillähän on taloudellisia riippuvuussuhteita pakotteiden jne kautta  mm. Venäjään ja  Kiinaan. Liittovaltion lakisääteinen velkakaton korotus on pian edessä, koska se ei enää riitä. Osana budjettisopimusta  USA:n velkakatto jäädytettiin marraskuussa 2015 18 000 miljardiin dollariin 2017 asti. Sen jälkeen liittovaltion velka on kivunnut ylöspäin ja on tällä hetkellä 19 900 miljardia dollaria eli 105 prosenttia suhteessa BKT:hen.  Amerikkalainen Biportisan Policy Center- tutkimuslaitos arvioi, että velkakatto nostetaan keskikesällä 20 100 miljardiin dollariin.

ENTÄS mikä on  naapurimme Venäjän velkaantuneisuus?  Vilkaistaanpa samalla maailman velkatilannetta ja ristiinvelkaantuneisuutta  eri maiden kesken.  (Aamulehti/ Blogit) 18.4.2015)

Yhdysvaltain valtionvelka on  lähes 80 kertaa Venäjän velka. Venäjän valtionvelka  on hieman yli 235 miljardia dollaria eli vajaat 24 prosenttia bkt:sta.  Euroopan unionilla on puolestaan  velkaa yli 630 miljardia dollaria eli lähes 88 prosenttia bkt:sta. - Huomioitava on,  että Venäjä omistaa edelleen  Yhdysvaltain  velkaa 108,9 mrd dollaria, mikä tarkoittaa sitä, että Yhdysvallat on tuon summan velkaa Venäjälle. Venäjän keskuspankki voisi käyttää tässä tapauksessa  dollarireservit maksaakseen pois Venäjän velkaa.  Kiina, joka omistaa Yhdysvaltojen velkaa  1252,7 mrd dollaria, saattaisi lähteä mukaan ja myydä sekin pois dollarivelkakirjojaan. Markkinoille tulvisi  dollareita, mikä tekisi dollarista ja  dollarin asemasta  reservivaluuttana roskaa. Mahjong!

Lisäksi Venäjä  voisi ilmoittaa , ettei se  aiokaan maksaa velkojaan. Se hoitaisi EU:n pankkisektorin, joka on luotottanut venäläisiä pankkeja ja yrityksiä yli sadalla miljardilla.  Erityisesti italialaiset ja ranskalaiset pankit murtuisivat, ja koska meillä on EU:ssa pankkiunioni, sen lisäksi että EU28-maat ovat raskaasti ristiinvelkaisia,  kaatuisi koko Euroopan pankkisektori. Ja Venäjästä tulisi näin juonittelemalla lähes velaton  valtio.

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/vilkaistaanpas-maailman-... (18.04.2015)

LISÄVALAISLAISTUSTA   saadaan   Etlan 1/2016 ennustamasta  kansainvälisestä suhdannekehityksestä:

https://www.suhdanne.fi/kansainvalinen-talous/kansainvalinen-suhdannekeh...

Maailmantalous: Kasvu on hidasta
Ekstra: Talouskasvu hidastunut pitkäksi aikaa?
Yhdysvallat: talouden suhdannenousu historian hitainta.
Kiina: Muuttunut rooli maailmantaloudessa.
Japani: Taantuman partaalla.
Venäjä: Talous heikossa hapessa.
Ruotsi: Talous vahvassa nousussa.
Euroalue: Tuotanto vahvistuu vähitellen.

velkakello.fi  Suomen velka lähes 106,8 miljardia euroa.

Venäjän talous - Wikipedia:   https://fi.wikipedia.org/wiki/Venäjän_talous  


MUTTA mistä johtuu , että maailman markkinat ovat olleet hermoromahduksen partaalla lähivuosina? Vertaa reaalirahamäärää virtuaalirahaan  Jan Hurrin Taloussanomien pyramidissa!

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001673798.html  (=Liian suuri velkamäärä!!)


TUTKIMUKSISSA  SUOMI sijoittuu valtioiden  velkaantumisessa  keskisarjaan. Huonoin tilanne  on Irlannissa, Singaporessa, Portugalissa ja Kreikassa.

http://yle.fi/uutiset/3-7821593  (21.2.2015)

LUULITKO Suomea velkaiseksi - mikä on fakta?

Suomi onkin yllättäen maailman seitsemänneksi rikkain maa. Akateeminen talousblogi julkaisi luettelon  maailman maiden nettovelasta.  IMF eli  kansainvälinen valuuttarahasto on luetteloinut puolestaan kaikki maat,, joiden nettovelasta sillä on tietoa. Luettelon häntää pitää Kreikka ja kärkisijaa Norja. (11.11.2015)

Suomen nettovelka oli tuolloin ylittänyt  jo EU:n salliman 60 prosentin rajan. Suomessa ja EU:ssa puhutaan usein bruttovelan määrästä. Julkisen velan vastineeksi julkisella sektorilla on kuitenkin varallisuutta. Suurin osa tästä on eläkerahastoissa. Jos EU:n velkarajat olisi  kiinnitetty nettovelkaan, ei Suomella olisi pitkään aikaan ongelmia julkisen sektorin kanssa.

http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/luulitko-suomea-velkaiseksi... (2014)

http://blog.hse-econ.fi/?p=6897

MAAILMASSA  ei taida olla yhtään täysin velatonta valtiota, mutta vailla ulkomaista velkaa ovat  ainakin  Macao, Neitsytsaaret, Brunei, Lichtenstein, ja Palau. Japani taas on maailman velkaisin maa, mutta senkin velat ovat positiivisia eli pääosin  kotimaisia .

http://www.kysy.fi/kysymys/onkohan-maailmassa-velatonta-valtiota-mitka-m...

EUROSTATIN mukaan euromaiden valtionvelka on 91,2 prosenttia bkt:sta.  Velkaisimmat EU-maat ovat   Kreikka (179,2 prosenttia bkt:sta), Italia (135,5 %) ja Portugal (131,7 %).

Vähiten velkaa on Virolla (9,7 prosentti bkt:sta),  Luxemburgilla  (22% bkt:sta) ja Bulgarialla (29,4 % bkt:sta).

SUOMEN valtiovelka on Eurostatin mukaan kuluvan  vuoden toisella puolineljänneksellä 61,6 prosenttia bkt:sta. Suomen velka on laskenut edellisestä neljänneksestä EU:n eniten , 2,7 prosenttia,  ja vuoden takaisesta neljänneksestä 1,3 prosenttia.

https://www.verkkouutiset.fi/talous/eurostat_valtiovelka_q22016-56789

VUONNA 2014 velkaa oli  maailmassa noin 175 biljoonaa euroa. Tämä kokonaisvelka on 286 prosenttia koko maailman bkt:sta. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna  eniten velkaa on Japanissa, Espanjassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Vuosina 2007- 2014 hallitukset ovat lisänneet velkaansa  reilut 22 biljoonaa euroa. Tästä velasta 75 prosenttia keskittyy kehittyneisiin talouksiin. Hallitusten jälkeen eniten velkataakkaansa ovat kasvattaneet yritykset ja finanssilaitokset.

Murtuuko vaiko muuttuuko maailma velkavuoren alla? Elämme virtuaalitalouskuplassa ja arvaamattomassa ja muuttuvassa maailmassa. PÄIVITTÄMISTÄ RIITTÄÄ!

http://blog.kauppalehti.fi/vieraskyna/fim-maailma-muuttuu-velkavuoren-alla

https://www.fim.com/fi/nakemys/2016/maailma-murtuu-velkavuoren-alla

https://www.fim.com/fi/nakemys/2017/kuukauden-kuvio-022017

TÄSSÄ vielä eräs lista maailman velkaisimmista maista: (Liekö luotettavaa tietoa? MV-lehti  - Wikipedia:  https://fi.wikipedia.org/wiki/MV-lehti )??!!
http://mvlehti.net/2016/04/04/tassa-lista-maailman-velkaisimmista-maista

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Näyttää siltä, että Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina elävät maltillisessa pakkoavioliitossa taloudellisesti velkoineen/vastuineen/saamisineen. Mitä mieltä olette EU:n suhteesta niihin ja Venäjä-pakotteisiin? Pitäisikö pakotteet purkaa? Onko niistä ollut mitään hyötyä?

Vallitseeeko maailmalla taloudellinen "kauhun tasapaino" tai holtittomuus ja elintasokilpa/kerskakulttuuri/välinpitämätön ympäristön saastuttaminen ja huono syntyvyyden säännöstely? Tuhoaako ahne ihmiskunta lyhytnäköisillä toimillaan elinympäristönsä ja pahimmillaan sukunsakin? Miten velkaantumista pitäisi rajoittaa?

Pitäisikö EU:ssa palata takaisin siihen , että kukin euromaa vastaisi vain omista veloistaan eikä muiden maiden? Eli alkuperäiseen no bailout-sääntöön.

Ns.bail-in sääntöhän velvoittaa puolestaan osakkeenomistajat ja sijoittajat vastuuseen riskitilanteissa, eikä valtioita.
Onko EU-maiden eritasoisuus ja heterogeenisuus este sen kaikinpuoliselle toimivuudelle?

Oletteko samaa mieltä EU:sta Otto von Habsburgin kanssa?

- "Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansallaiset voisivat hyväksyä perustuslain lakiensa yläpuolelle." Onko EU/EMU vain pakkopulla-hanke, joka tähtää keskitettyyn, federalistiseen, demokrtiavajeiseen liittovaltioon? Onko olemassa ylikansallista demokratiaa?

Miten Yhdysvallat ja Sveitsi eroavat em. konseptista edukseen? Entä malli Kiina?

Pitäisikö valtioille säätää sanktioita liiallisesta tai holtittomasta maansa velkaannuttamisesta? Kreikka esimerkkinä EU:n taktisesta lypsylehmästä, jolla velkojamaat varmistavat saatavansa. Hyväksytkö nuo muita euromaita alistavat iltalypsyt? Minä en.

Mitkä tekijät lisäävät eniten maiden (yli)velkaantumista? Onko Suomen velkaantuminen mielestäsi hanskassa?

ONKO USA Trumpin johdolla liukumassa banaanivaltion luokkaan?

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232848-trum...

MITÄ merkitsevät talous-ym.poliittisesti Trumpin ja Venäjän väliset arvoitukselliset suhteet?

Tämän päivän Hesarin/7.3.2017 mukaan "Suomalaisille menee yllättävän hyvin" Päivi Revon /HS artikkelissa vertailtaessa Suomen ja Euroopan mmaiden hyvinvointitilannetta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

OECD: Maailmanlaajuinen talouskasvu voi olla vaarassa. USA:n uusi hallinto on antanut protektionistisia määräyksiä yrityksenään suojella kotimaansaa työpaikkoja. Muutenki OECD varoittaa poliittisesta epävarmuudesta,, koronnostoistra ja em.protektionismista, että ne voivat suistaa globaalin kassvun raiteiltaan.

Muutenkin OECD:n mukaan kulutus ja investoinnit ovat vielä kaukana vahvasta.

http://www.talouselama.fi/uutiset/oecd-varoittaa-p...

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005117209.html

KREIKAN kasvuluvut olivat luultua heikommat. Laukeaako riskisijoittajien riskit taas euromaiden veronmaksajille - kuten aina?

http://www.talouselama.fi/uutiset/kreikan-kasvuluv...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kysymys kuuluu, miksi velkaa otetaan?

Perinteisessä mielessä siksi, että tulot eivät kata menoja. Laina haetaan ja maksetaan se takaisin korkoineen.

Jos velan maksu viivästyy, korot nousevat ja jos velka jää maksamatta, se ulosmitataan omaisuutta myymällä.

Jos ei ole omaisuutta tai takeita jota vastaan laina on myönnetty, lainanantaja on tehnyt periaatteellisen virheen, joka rikkoo lakia ja taloutta.

Siellä missä rahaa on jaossa, se perustuu omavaraisuuteen ja sellaiseen vaurauteen, joka voidaan muuttaa rahaksi. Jos omavaraisuus ehtyy, sitä haetaan sieltä, missä sen hinta on alhaisin, eli kehitysmaista...

Itse asiassa tätä dilemmaa voisi jatkaa loputtomiin ja saada aina vähintään kaksi mahdollista vastausta.

Jos velkaantumisen kattoa rajoitetaan, se on periaatteessa sama jos velkaantumisen alapäästä annetaan niitä anteeksi. Todennäköistä kuitenkin on, että olit sitten rikas tai köyhä, molemmilla on velkaa.

Jotta velkojen joko kokonaan tai osittainen anteeksiantaminen olisi oikeudenmukaista, referenssi tulisi olla varakkuuteen suhteutettu.

Kaikessa on kysymys kansainvälisestä sopimusmenettelystä ja myös subventioista.

Vapaa markkinatalous ei välttämättä ole tulevaisuuden talousmalli, tilalle tulee muodostumaan "tasoittuva", "kompensoituva" talousjärjestelmä, joka perustuu eräänlaiseen evoluutioon.

Taloudet veturit tulevaisuudessa, eivät enää tule perustumaan perinteiseen tavaran kaupankäyntiin, vaan ihmisten selviytymiseen globaalien ongelmien ratkaisijana, joista "maksetaan" etuja "bitcoineina" ja tai vastaavina.

Tavarat, hyödykkeet ovat kaikkien tavoitettavissa robotiikan keinoin (3D-printtaus) jne...

Elintarvikkeet ovat kantasoluista geenimanipuloituja tuotteita jne...

Tämä tietysti vaikuttaa fiktiolta nyt, mutta viimeistään sadan vuoden sisään se voi olla jo faktaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Velka on veli otettaessa , velipuoli maksettaessa." - Liekö Suomi ainoa maa maailmassa, joka on maksanut sotakorvausvelkansa nurisematta? Toisenlaisia esimerkkejä löytyy kosoltikin. Sota kuittasi monet velat ja saatavat ja aiheutti mm. Saksalle ja Unkarille hyperinflaatiot varoittavana esimerkkinä sotien mielettömyyksistä. Nykyisetkin sodat ovat vain Venäjän ja Yhdysvaltojen reviirikamppailuja ja nykyaseiden testauksia käytännössä. Kiina on maltillisempi ainakin toistaiseksi suurvaltioista. Se ei leiki "maailmanpoliisia".

Meidän geopoliittisesti vaikeassa asemassa olevien pikkumaiden pitää vain pyrkiä ymmärtämään suurten oikkuja ja kotkotuksia, nimiteettäköön sitä sitten "suomettumiseksi" taikka nyt EU/EMU:ssa oltaessa "brysselöitymiseksi". Natottamisesta en sano mitään. Naapuri pitää siitä kyllä sopivasti varoilellen huolen. MUTTA muuta ajateltavaa..."Politiikka ei ole tiedettä vaan taidetta."

...Paasikiven kuuluisin sanoin: "Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen."

Silti: "Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme nyt EU/EMU:ssakin järkevästi ajattelevia ja isänmaallisia suomalaisia. A.I.Arwidsonia mukaillen.

Taikka August Ehrensvärdin Suomenlinnan Kuninkaan portin vieresä kivitaulussa olevin sanoin: "Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi, äläkä luota vieraaseen apuun."

Tusinapoliitikot ajattelevat seuraavia vaaleja, valtiomiehet seuraavia sukupolvia. (James Freeman Clarke)

"Syö säästäen savea", sanoi sammakko pojalleen, "sillä maailman sivu on pitkä."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3.HS. Onko Suomen Hyvinvointivaltio taas Mr. Markkinavoimien ja taloudellisen kasvun armoilla?

Nordea-pankin pääanalyytikko Jan von Gerich varoittaa, että "pyhät" Markkinavoimat eivät lupaa tällä hetkellä hyvää Suomen ja suomalaisten tulevaisuudelle. Asiasta kertoo Kauppalehti tarkemmin.

Ilman kasvua pohjoismaista hyvinvointivaltiota - Suomea - ei voida säilyttää väestön ikääntyessä, von Gerich kirjoittaa Kauppalehdessä.

https://www.uusisuomi.fi/raha/215962-nordean-jan-v...

ELI siitä vai sitten Suomen talouden kasvua kohentamaan ja markkinoita valtaamaan sekä innovaatioita pukkaamaan! Annetaan luovuuden ja tuhansien keksintöjen kukkia sampoja ja nokioita hyvinvointia suoltamaan Suomen kansan elinolojen kohentamiseksi ja takapakkia poistamaan. Kansalaistalkoot käyntiin,niin että kauppa käy kuin siima ja , että markkinat vetävät joka suuntaan, tuotanto pyörii täysillä kierroksilla, investointeja tule Suomeen tiuhaan tahtiin ja täystyöllisyys vallitsee Suomessa. Niin se vain käy! Että mikäs!

KYSYMYS: MIHIN tällaisilla pessimistisillä uhkakuvilla pankkimiehet oikein pohjimmiltaan pyrkivätkään? Mikä on pelin henki? Missä pankkimiesten keinot tilanteen korjaamiseksi?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tämä voi tietysti vaikuttaa myös utopialta tämän päivän talousongelmissa, mutta uusia innovaatioita kaivataan myös taloudessa, ei pelkästään tekniikassa ym...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kiitokset kommentistasi. Innovaatioita ja tervettä maalaisjärkeä sekä pitkäjänteistä ajattelua tarvitaan myös politiikassa eikä valhepopulismia ennen vaaleja, eikä muutenkaan pelkää vaalikeskeistä ja poukkoilevaa puolue-/etupiiriajattelua.ELI: Kokonaisvaltaista ja isänmaallista ajattelua: siitä hyötyvät kaikki kansalaispiirit.Mikä on maan etu pääasiana.

"NIIN maa makaa kuin petaa."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

PLATON: Demokratian heikkous on riitelevät puolueet ja nykyaikana sekametelisoppaan omia mausteitaan lisäävät korporaatiot ja etujärjestöt. Mediakin pistää usein lusikkansa mainittuun poliittiseen käärmekeittoon monin eri värisin tai tarkoitushakuisin painotuksin. Siksi lopputulos ei ole yleensä paras mahdollinen.

MILLOINKAHAN opittaisiin puhaltamaan "yhteeen hiileen"? Ei riitellen, vaan yhdessä rakentaen, muussakin elämässä kuin vaalipuppupuheissa.

MUISTAKAA,että valtio-/hallinto-oikeudellinen Imperatiivisen Mandaatin Kielto antaa oikeuden populismiin ja puppupuheisiin vaaleissa. PL 29§: "Kansanedustajat eivät ole tilivelvollisia antamistaan vaalipuheista" valintansa ja valtakirjansa saamisen jälkeen. Koskee ilmeisesti myös kunnallisvaalilupauksiakin vai oletteko eri mieltä?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kyllä nimenomaan näin.

Talouden nobelisteiltakin saa vain akateemisia laskelmia, jotka teoriassa toimivat, mutta harvoin ne menevät yksiin käytännössä.

Maailma muuttuu niin nopeasti monessa suhteessa ja se ei ole staattista muutosta, vaan monidynaamista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Teorioiden pätevyyshän testataan aina käytännössä: sopii tai ei taikka ei olla hyviä teorian ja käytännön ymmärtäjiä/soveltajia. Niistä on kuulemma iso puute politiikassa varsinkin, jossa monasti maallikot ovat ministerinä. Joskus puhutaan, että ko. henkilö onkin kohonnut pätemättömyytensä tasolle ja joutuu virkamiesten ja holhoojien armoille ja holhottavaksi. (Historassakin holhoojahallituksia tai Iso Veli-valvoo systeeemejä! Satelliittejä ja vasalleja!)

Suomessakin sanottiin aikoinaan olevan maailman ssuurin teatteri Arkadianmäellä, koska kuiskaamo oli Kremlissä... Nyt Brysselissäkin vielä.

Hyvä kirja muuten tästä: Peter & Hull: Peterin Periaate. "Jokaisella on taipumus kohota pätemättömyytensä tasolle, ellei itse älyä estää sille ylenemistä." Kuuluisa bestseller-kirja 1970-luvun vaihteessa. Muistuttaa Parkinsonin ja Murphyn lakia. "Kerma nousee pintaan kunnes happanee","puinen keulakuva johtaa laivaa". Kirjassa on myös pätevyysluokittelukin erinomaisin kielikuvion esitettynä: Heimo Ronskila kohosi ohi tunnepätevyytensä jne... Lukunautinto! Suosittelen.

Maailma on tosiaankin poikkitieteellistä ja moniongelmallista sekä täynnä kimurantteja ja ambivalentteja probleemoja eri näkökulmista,arvoista, asenteista, ja tietoisuuksista tarkastellenkin. Ja absoluuttisia besserwissereitäkin on aina mukana vänkäämässä. Eläppä heidän kanssaan sitten kristillisesti ja suvaitsevasti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...FINANSSIKRIISIN aattona vuonna 2007 maailman kokonaisvelka oli 142 biljoonaa..."

Ja kenelle maailma oli velkaa? Eli kenellä oli 142 biljoonaa saatavia?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tästä dilemmasta puhuin kommentissa 3.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#HS. Dilemma ja lapsus lingvae sekä väärinkäsitys poistuu, kun alla mainitulla tavalla korjataan tekstiä uuteen kuosiin. Maailma ei ole enää kenellekään velkaa eikä kenelläkään ole saatavia maailmalta, vaan maailman kaikkien maiden Zumma Zummarum eli yhteenlaskettu kokonaisvelka on tuo sanotut 142 biljonaa. Kuten edellä sanottu, ei pitäisi kopsata märehtimättä toisten kielikääryleitä. Oppia ikä - vajaa 74v - kaikki/KK. Kiitos palautteesta!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#JK.Ei syytä huoleen kirjoittaa Maakansa. Muotoillaan teksti nyt uudelleen:

"FINANSSIKRIISIN aattona vuonna 2007 maailman kaikkien maiden yhteenlaskettu kokonaisvelka oli 142 biljoonaa..."

ELIKKÄ maailma sinänsä ei ole kenellekään velkaa, eikä kenelläkään ole noita 142 biljoonaa saatavina. OPPI: Tätä se tekee kun ajattelematta kopsaa toisten "kielikääryleitä". Kiitos oikaisun tarpeesta! Täytyy muuttaa samalla myös leipätekstiäkin uuteen kuosiin. Hywä!

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

On myös ikävä tosiasia, että sijoittajat eivät arkaile hyväksikäyttää nopeita tuottoja. Sen sijaan voitaisiin sijoittaa pidemmällä aikajänteellä kansallisesti ja kansainvälisesti hyödyllisiin hankkeisiin, joista on hyötyä koko maailman taloudelle. Välistä vetäjiä (osakkeilla keinottelu jne) ei tuota mitään hyödyllistä. Pitkässä juoksussa terveet sijoitukset tuottavat huomattavasti enemmän hyvää ja ei ainoastaan sijoittajille, vaan myös tavallisille kansalaisille.

Valitettavaa myös on, ettei olla vieläkään opittu karsimaan vanhoja kliseitä sijoittamisen autuudesta, jos sen tavoitteena on nopea rikastuminen. Maailma ei miljardöörejä tarvitse, he eivät tiedä mihin varallisuutensa kiinnittävät, jottei verottaja pääse niihin käsiksi. Velka ja velkojat ovat hyvä peluri.

Varhainen vaihtotalous (nahat vastaan hedelmät) pelaa tänä päivänä aivan samaa roolia kuin ammoisina aikoina ja modernissa vaihtotaloudessa naapureiden kesken voidaankin vaihtaa työtä, ruokaa ja tulevaisuudessa myös vaikkapa omilla aurinkopaneeleilla tuotettua energiaa sen mukaan, mitä itse kullakin on ylen määrin ja raha vaihdannan välineenä tulee vähenemään.

Kun rahan mahdille ei anna mahdollisuuksia, velatkin kuoleentuvat vähitellen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15.HS. Jokaisella on tietysti oikeus sijoittaa rahansa niin kuin itse haluaa, mutta yhteiskunnan kannalta olisi hyvä, että varoja investoitaisiin yleishyödyllisestikin tuottavampiin kohteisiin. Elämme ahneuden ja itsekkyyden kyllästämässä maailmassa: oma suu lähempänä kuin konttisten suut.- Samoin EU:ssa isoset ja moottorimaat kusettavat alun matalilla koroila ja muilla seireenimäisillä houkutuksilla -sen minkä kerkiävät tyhminä pitämiään, sinisilmäisiä, pienempiä ja taloudellisesti takapajuisempia maita. Ei ihme, että totuuden palhjatuttua kouriin tuntuvasti Kreikka-lypsyinen ja muinen avustuspaketteineen, demokratiavaje ja luottamuspula ovat päivän sanoja EU/EMU:ssa. Britannia, Ruotsi ja Tanska ovat olleet viisaampia. Samoin rikas Norja. Ne eivät ole menneet EU/EMUn retkuun.

Järjenkin käyttö kun on sallittua. Hosumalla ei tule kuin sutta ja k-päisiä lapsia. Siksi olenkin ristinyt nuo EU/EMUn seireenit ja huijarit finanssiauervaaroiksi. Olen ollut 35 vuotta kriminaalipoliitisessa leipätyössä valtion, silloisen täyden palkan, virkamieskoulutuksin (2 kpl, pitempi 3 vuotta) ja päässyt eläkkeelle vuonna 2001. Nyt mittariin tulee elokuussa 74 v. Eli päässyt täysin ansaitutulle evp:lle (=elämään vaimonsa palkalla).

MUTTA miten saada lisää investointeja ja brändejä Suomeen? Ovatko suomalaiset Ruotsia huonompia kauppamiehiä ja markkinoijia?

"Pitkässä juoksussa terveet sijoitukset tuottavat huomattavasti enemmän yhteistä hyvää- ei ainoastaan sijoittajille vaan myös tavallisille kansalaisille." Pitäisiköhän valtiovallan keksiä houkuttelevia porkkanoita yhteistä hyvää ajatteleville investoijille ja sijoittajille tai innovaatioidenlisäämiseksi. Pelle Pelottomat esiin kansan syvistä riveistä keksintöjä oivaltamaan ja luomaan. Taitaa niitä jollain tavalla toki tuettavankin?

Tänään uutisoitiin, että jotkut vanhusten sijoituksia huonosti,ehkä omaksi edukseen toimineet pankit, saivat suurimmillaan jopa 400 000 euron sakot, muut 90 000 ja 20 000 euroa huonosta sijoitusneuvonnasta. Pitivät ilmeisesti vanhuksia tyhminä ja helppoina nakkeina, kunnes virkavallan karvainen käsi puuttui asiaan. Oikein!

http://yle.fi/uutiset/3-9497136

http://yle.fi/uutiset/3-9497544

Toisaalta veroparatiisitkin pitää saada myös yhä paremmin kuriin ympäri maailmaa. Mitä oppimista Suomella on Portugalista ja sen varakkaita eläkeläisiä houkuttelevammista maastamuuttotoimista? Suomella on vielä paljon oppimista sijoitusmarkkinoilla ja maansa taloudenpidosta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15.HS. Velasta puheen ollen: "Parempi olla pienen , köyhän talon velaton isäntä kuin suuren, velkaisen ökytalon renki ja velkavanki eli pakkoavioliitossa pankin tai muun velkojan kanssa. Näin on marjat,näppylät ja näreet!

Jälkimmäinen konkurssimalli on nykymuotina monella kerskakulttuurin ja elintasokilvan uhrilla eli eletään yli varojensa. Kuin hullu-mies Huittisista; syö enemmän kuin tienaa. Tulee riidat,loppuu työt, tulee avioerot, menee talot, autot ja muskeliveneet jne nykyturhakkeet, kun "Kaikki pitäää saaada Heti"... eikä vähän kerrassaan. Ja elämä on sitten pilalla itse tehtynä ahneuttaan ja tyhmyyttään. Kun pitää näytellä rikasta ja muotitietoista ja olla naapuria varakkaamman oloinen kaikessa. Ilmeinen hiekkalaatikkosyndrooma "lelujen" suhteen. Missä suhteellisuudentaju sellaisilla ihmisillä ja kansoillakin. Eletään överiksi, että heilahtaa... maine myös!

EI isot tulot, vaan pienet menot pitävät talouden kurissa ja jää hieman säästöönkin. Suu säkkiä myöten...

Nyky-Suomessa jälkipolvet kiroavat isien velkaista perintöä EU:n hurmoksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset