karikilpio

Onko ay-liike vieraantunut työllistymisestä?

KYSYY Esko Passila provosoivassa  mielipidekirjoituksessaan  Etelä-Suomen Sanomissa 25.1.2017. Aloittaen jutun teon historiikillä   paikallisesta sopimisesta ja tervan tuottamisesta, höyrykoneeseen, teollistamiseen , sotakorvauksiin, nykyaikaan ja kolmikantakonsensukseen.

”Ay-liikkeelle näyttää olevan se ja sama, miten maa makaa, koska se käytännössä puolustaa vain työssä olevia jäseniään.”    EI työttömiä, ex-jäseniä, pätkätyöläisiä  eikä eläkeläisiä.

JÄSENMAKSUTULOT ovat ay-liikkeelle elinehto  kuten puolueillekin. - ”Kaikki ay-liikkeen tulot ovat  verovapaita, mutta ay-liikkeen jäsenet maksavat raskaita veroja.”   Jäsenillekin ay-maksut ovat verottomia yhteenkytketysti pakettina. Entä paikalliset sopimiset ja PK-yritykset?

SANOTAAN , että ilman ay-liikettä  työntekijät ja palkansaajat olisivat  työnantajien mielivallan alaisia, ja ilman niitä historiallisia  etuja ja saavutuksia, joita  nyt on  saatu jopa lakoillakin hankituksi.   Mutta miten tähän on tultu?  Pitäisikö ay- liikkeen osallistua myös pätkätyöläisten asemaan, työttömien työllistämiseen ja eläkkeelle siirtyneiden entisten jäsentensäkin  etujen ajamiseen?  

VAI onko niin, että  ay-liike luottaa siihen, että valtiovalta pitää huolen työllistämispolitiikallaan  työttömistä  ja  syrjäytyneistä (PL 18§)?   Ay-liikkeelle riittää, että sen varallisuus kasvaa, eikä siitä tarvitse maksaa veroja. Onko ay-liikkeessä  kenties piileviä, syndikalistisia piirteitä?

AY-LIIKKEESTÄ on nyt kasvanut varakas, omaa etuaan ajava - kansantaloudellisesti ehkä tuottamaton byrokratia ja suuryritys -  joka ylimielisyydessään on vieraantunut työttömistä ja työllistämisestä.  Ne on  katsottu pelkästään valtion tehtäviksi.

KOSKA elinkeinoelämä on ollut pitkään suuryritysvaltaista,  ne ovat olleet pitkään suurin työllistäjä maassamme.  Kolmikantasopimuksiin mentiin lakkoilujen jälkeen lainkaan huomioimatta kehittyvien pienten ja keskisuurten yritysten tarpeita. PK-yrityksillä ei ollut vielä ääntä neuvottelupöydissä.  Nyt ne ovat suurin työllistäjäryhmä ja Suomen menestymisen ehto, mutta vieläkään PK-yritysten ääni ei kuulu päätöksissä  riittävästi!  Miksi näin?

KOSKA yrittäminen ei tunnetusti kannata Suomessa, suuryrityksillä on keinonsa mennä ulos paremmin tuottaviin maihin.  Osa PK-yrityksistäkin menee  esimerkiksi  Viroon.

MUTTA yritystoimintaa säätelevät lait laadittiin pitkälti suurteollisuuden ehdoin. Paikallinen sopiminen ei toki ole uusi. Nyt kun pitäisi ryhtyä toimimaan pienten ja keskisuurten yritysten tarpeiden mukaan, ay-liike vastustaa tätä.  Syyt moiseen? Mitä pelätään?

 - ”Sama se miten maa makaa, koska ay-liike puolustaa  käytännössä  vain työssä olevia jäseniään. Se luottaa yleissitovuuteen, joka ei kuitenkaan  auta työttömiä pätkän vertaa.”  - Se kuuluu valtiolle - ei ay-lle!  Pääsia , että verottomuus on sidoksissa  sekä ay:lle että jäsenmaksuille.

Kuinka kävisi, jos nämä ”saavutetut edut” poistettaisiin? Taikka paikallisia sopimuksia lisättäisiin?

ONKO ay-liikkeestä tullut  valtion montesquielaisen kolmijako-opin: lainsäädäntövallan, hallitusvallan ja tuomiovallan sekä  epävirallisen neljännen valtiomahdin  - julkisen sanan - lisäksi vielä viideskin  vahva valtiomahti  valtion tehtävien, talouden ja osin parlamentarismin  jakoon?

Onko ay-liike kielteistä syndikalismia vaiko toimivaa demokratiaa?  Mitä mieltä olette?

 

SYNDIKALISMI - WIKIPEDIA:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syndikalismi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Miten näet ay-liikkeen roolin ja tehtävän nyky-yhteiskunnassa?

Ahtisaari ryöpyttää: "Demarit ja ay-liike ovat romuttamassa hyvinvointivaltiota": (Ex-demari ja ex-presidentti Ahtisaari puhuu pelkkää asiaa)

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/205318-ahtisaari-...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Onko ay-liike kielteistä syndikalismia vaiko toimivaa demokratiaa? Mitä mieltä olette?''

Kyllä AY -liike on Niilo Wällärin syndikaatin jatkumo. Niilo sai mallin USA:n Unionilta, joka toimi yhdessä mafian kanssa ja kiristi työnantajia.

Mikään ei ole vierasta AY -liikkeelle; totesi Lauri Ihalainen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Niilo Wälläri - Wikipedia . Wälläri kyykytti aikoinaan hallitustakin! OTA google: Niilo Wälläri +

https://fi.wikipedia.org/wiki/Niilo_Wälläri YM,YM...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jarruttaako korporatismi (ay-liike) työllistämistä?

Korkman: "Suomen hallitus voimaton - massatyöttömyys johtuu korporatismista":

https://www.uusisuomi.fi/raha/129475-professori-su...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Pekka mitäs olet mieltä näistä jutuista?

1) Hallitus ajaa yritysten etua, eikä enää edes peittele sitä:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

2) Talousprofessorit: Suomessa voisi maksaa pienempiä palkkoja:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

3) Rakennusliitto raivostui tilapäisistä palkkojen alennuspuheista:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/a...

4) Yrittäjien työttömyyskassaan jäsenvyöry - syynä hallitus:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/yrittaja/a...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#18
Suomen suurin ongelma suuri julkinen sektori ja bruttopalkkojen ja nettopalkkojen valtava ero.

Palkasta menee lähes kaikilta niin paljon veroa, että on pakko mennä fattan luukulle kerjuulle.

Se nöyryyttää ja ajaa ihmiset masennukseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #20

#20. PI. Ekonomistina voinet valaista , onko em.Suomen suurimpaan ongelmaan pääsyynä A) kotikutoiset poliittiset päätökset vaiko B) EU/EMU/EKP:stä johtuvat kriisien jne aiheuttamat lisäkustannushaitat taikka sisäinen devalvaatio vai mitkä verotusta lisäävät SF-tekijät?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #21

#21
Suomen talousongelmat ovat made in Finland. Ihan turha on syyttää muita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22

#22. Suomen talousongelmat ovat made in Finland. Ihan turha on syyttää muita."

Siltä näyttää myös Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharjun mielestä:

"HALLITUS keskittyy liikaa työmarkkinoihin" (HS/Vieraskynä/27.1.2017)

- "Yrityksiä pitäisi kannustaa siihen, että ne ottaisivat riskejä ja uusiutuisivat rohkeammin kuin nykyisin." Elintaso laskee Suomessa.

MUTTA vaikeuttaako "ansiosidonnaiset" työllistämistä? Samoin juuri valmistuneiden on vaikea saada koulutustaan vastaavaa työtä Suomesta.Siksi aivovientiä tapahtuu ja Suomi kouluttaa pätevää työvoimaa ulkomaille "aivoviennin" muodossa. Se on paha vienti-ilmiö. Onko työnvälitystoiminta turha ja tuottamaton byrokratia Suomessa?

- " Aina voitaisiin lisätä kannustimia, jotka saavat ihmiset tekemään pitempään työuria." - KRITIIKKI: että olisivat mahdollisimman vähän aikaa tuottamattomana ja taloudellisena rasitteena yhteiskunnalle. Niinkö?

MITÄ kannustimia valtiovalta voisi kehittää työmarkkinoille, jotta ihmiset työllistyisivät paremmin ja työttömien työntekijöiden työnhakuinto lisääntyisi?

- " Investointien määrä on kääntynyt Suomessa kasvuun kaikilla osa-alueilla paitsi tutkimus- ja kehitystoimissa... Yhdysvalloissa T&K-toimintaa tuettiin lähes 4 kertaa ja Ruotsissakin 2- kertaisella määrrällä kuin meillä Suomessa."

Satsataanko Suomessa vääriin kohteisiin? Missä mättää? Minne on työmarkkinapolitiikasta kadonnut keskinäinen solidaarisuus, talkoohenki ja yhteisvastuullisuus? Ristiriidoilla ei hyvinvointia kohenneta? Vai onko tavoiteasettelut/hallitusohjelmat epäonnistuneet?

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005062174...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomessa oli ennen suuri kauppalaivasto ja valtavasti pienyrityksiä.

Ei ole enään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3.Olisivatkohan Satu Hassi ja Vihreät torpedoineet "rikkivetypommillaan" Suomen kauppalaivaston meren pohjaan? Vai miten se tapahtuikaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Erittäin mielenkiintoista, Pekka. Hyvä avata asiaa julkisuuteen.Itäänkin "sosialisoitiin" monta menestysalaa/firmaa heidän tuotantoaan palvelemaan suomettumisen ja YYA-sopimuksen aikaan. Ajattelemattomasti omaa SF-vientiäkin ajatellen. Tai tarkoituksellakin?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#4
Koivisto oli KGB:n miehiä ja konklaavi hoiti asiat Suomessa siten, että loputkin pienyritykset tuhottiin.

Tarkka luku n. 66.000 yritystä.

Tässä infoa asiasta.

https://www.promerit.net/?s=koivisto

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Tällaisia ne ovat nationalismin vastustajat ja "talousasiantuntijat"/1990-vaihde käytännössä... suomettuneessa Suomessa.

Kirjassaan "Näin se oli" ministerineuvos Viktor Vladimirov kertoi , kuinka hän sai tehtäväkseen kaksi pääasiaa: 1) presidenttikysymys ja 2) hallituskysymys.

Koivistolle rakennettiin mm. Porkkalaan oma lentopallokenttä "voitelumielessä."

Pitkien tutkailujen jälkeen todettiin bernsteinilainen Mauno Koivisto sopivimmaksi Paasikiven-Kekkosen-linjan jatkajaksi. "Joka tapauksessa Koivisto oli minulle yksi läheisimmistä ihmisistä... Keskustelut käytiin venäjän kielellä, jonka Koivisto hallitsi täydellisesti." Vladimirov sai tehtäväksi tehdä Koivistosta Suomen presidentin.

"Syksyllä 1981 alkaneen presidentinvaalikampanjan aikana, jolloin Koivistosta tuli vt.presidentti, en keskeyttänyt yhteydenpitoa häneen. Päinvastoin, aloimme tavata entistä useammin."

Voiton jälkeen "juhlimme Maunon, Tellervon ja Anssin kanssa voittoa ja joimme kolmesti "alemman puoliskon", mikä merkitsi "pohjaan asti", kun hänen valintansa oli varmistettu."
--"Mitä aiot tehdä sen jälkeen, kun sinut on valittu presidentiksi? Tarkoitan suomalais-neuvostoliittolaisia suhteita." - "Luulen, että on käytävä Neuvostoliitossa", Koivisto vastasi.

"Presidentiksi tulon jälkeen Mauno Koivisto tekikin ensimmäisen vierailunsa Neuvostoliittoon"-- "Olisin voinut harkita kotiinpaluuta, koska olin täyttänyt perustehtäväni Suomessa."

Viktor Vladimirov ylennettiin kenraaliksi kotimaahan palattuaan ansiokkaasti työnsä tehneenä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

MITEN PK-yritysten asemaa pitäisi kohentaa?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mielestäni sivistysvaltion toimivuuteen kuuluu myös työntekijöiden edunvalvontajärjestelmä. Maailmalla on paljon esimerkkejä maista, joissa tätä oikeutta ei ole. Eikä niissä maissa ihmisoikeudet taida toimia kunniallisesti?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Mielestäni sivistysvaltion toimivuuteen kuuluu myös työntekijöiden edunvalvontajärjestelmä..." Totta, ellei edunvalvonnassa mennä yhteiskunnan talouden romuttamisen asteelle. Kohtuus ja asiallisuus ja maan etu kaikessa.

Vertaa ex-demari ja ex-presidentti Ahtisaaren näkemystä edellä linkissä...kommentissa 1. TAIKKA Korkman kommetissa 8. VOIDAAN kysyä myös , mikä on EU/EMUn tehtävä jäsenmaidensa työllisyyden parantamisessa ja työttömyyden torjunnassa? Menestyneistä jäsenmaista tulee menestynyt EU ja EMU.

Nykyinen Saksakeskeinen EU/EMU/EKP:n kupla/virtuaalitalouspolitiikka on mieron tiellä eikä ole uskottavaa demokratiavajeineen,yhteisvastuineen, valuvikoineen ja sisäisine devalvaatioineen eritasoisten -heterogeenisten - jäsenmaiden kesken.

Sveitsi hyvänä mallina demokratiasta.Samoin Ruotsikin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ay-liikkeelle näyttää olevan se ja sama, miten maa makaa, koska se käytännössä puolustaa vain työssä olevia jäseniään.”
EI työttömiä, ex-jäseniä, pätkätyöläisiä eikä eläkeläisiä.

Ei jäseniä? YTK (Loimaankassa) ei neuvottele työmarkkinapöydissä.Niiden "eduista neuvottelee kok Häkämes ja Vartiainen. (KOK yritysjohtajan perusta työttömyyskassa)

Työttömät,pätkätyöläiset= Valtio maksaa työttömyysturvan,valtio sanelee ehdot niihin.Eikä AY ole tarjonnut pätkätöitä vaan yritykset.

Eläkeläiset= Maksumiehenä EK ja hallitukset joten ne määrää ,miten ne maksavat.

SAK/AY...EK/Perheyritykset/Yrittäjät/Porvarijohtoiset hallitukset/EVA/Kela (kesk)/EU
eläkeyhtiöt EK 50% SAK 50% = SAK/AY 1-7 työnantajien hyväksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Raa'asti sanottuna ay:tä ei kiinnosta mikään kuin ensisijaisesti palkansaajien jäsenmaksut/niiden verovapaus ja toiseksi heidän etujensa ajaminen. Tuntuu kuin ay pyrkisi toimillaan estämään työllistymisen ja työttömyyden vähentämisen. Pätkätyöläisistä he eivät välitä ollenkaan. Omituista palkansaajien etujen ajoa.

Työvoimaviranomaisetkin on turha byrokratia. Harva on sen avulla työllistynyt.Suomelle tulee kalliiksi kouluttaa kyvykästä porukka muiden maiden taloutta kohentamaan eli aivovienti on erittäin huolestuttava asia Suomelle.

Tutkimusten mukaan Suomessa on maailman parhaiten koulutetut työttömät joko akateemisina tai työttömyyskoulutuksessa jatkuvasti kurssilta kurssille kestokoulutettavat. Onko siinä järkeä? Karttavatko he töihin joutumista vai mistä on kysymys? Omituista työllistämistä. Suomi hoitaa huonosti työllistämispolitiikkaansa. Osa työttömyyskorvauksella olevista tekee ns.pimeää työtä ja kuutamokeikkoja hymyissä suin.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomen pienyrittäjät ovat äänestäneet jaloillaan ja he ovat Virossa merkittävä talouden voimavara.

Moni työtön olisi mielellään niissä töissä, mutta se juna meni jo ja tuskin tulee takaisin.

Marja-Liisa Kalkelalla on väärät argumentit pienyritysten etujen ajajista. Ei niitä piruparkoja suojele Suomessa kukaan.

Suomi on harvoja maita Venäjän kanssa, joka ei tarvitse tietoisesti pienyrityksiä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#13. Minkähän puolueen kaadereita ja minkä opiston politrukkeja kyseinen MLK onkaan "sähkösanomaviesteineen"?

Moni uusi palkansaaja tai toimihenkilö on joutunut uransa alkuvaiheissa kovan painostuksen kohteeksi paikallisten ay-pomojen taholta. "Sulta loppuu poika/tyttö työt, mikäli et liity ammattiosastoon tai kyseisen liiton jäseneksi, etkä nauti niistä palkankorotuksista ja eduista, joita jäsenet saavat." - Näin niitä verottomia jäsenmaksuja kerätään puoliväkisin liiton paisuvaan kassaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olin työelämässä liki viisikymmentä vuotta parissa kymmenessä eri alojen yrityksessä. En minä havainnut pelottelua ay-liittymiskysymyksissä. Tarjottiin kyllä jäsenyyttä. Kyllä mielelläni kuuluin aika moniin liittoihin.

Minusta ay-liikkeen jäsenet ovat olleet mukana edustajineen vaikuttamassa positiivisesti siihen millainen sivistysvaltion työelämä oikeuksineen, sopimuksineen ja velvoitteineen tänä päivänä on. Minä en ymmärrä miksi pitäisi tämä yhteiskunnan kannalta hyväksi havaittu sopimuksiin perustuva toiminta romuttaa?
Jostain luin, että tässä maassa on nykyisin ennätyksellinen määrä vaurautta. Pankkien tileillä on ennen näkemätön määrä rahaa.
Valtio ja kunnat tuntuvat kärsivän rahapulasta.
Ja sitä kautta myöskin ne työelämästä syrjäytetyt tai syrjäytyneet, jotka joutuvat syystä tai toisesta elämään niiden myöntämillä avustuksilla.

Olen ollut pienien ja keskisuurten yritysten palveluksessa työntekijänä ja
näkijänä voin sanoa, ei ne työnteettäjän laarissakaan aina jauhot ihan puhtaita pussissa ole olleet mitä pakottamiseen tulee.
Eli näin niitä yritysvoittojakin on puoliväkisin kerätty.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Ei työnteettäjänkään laarissa aina jauhot ihan puhtaita pussissa ole mitä pakottamiseen tulee." Totta. Isännän ehdoillahan sitä työskennellään tai ulos: eli nykykielellä: tulos tai ulos etenkin jos, jollakin on ns.huono pärstäkerroin. Mutta tiettyjä suosikkeja ja kielikelloja pidetään kuin kukkaa kämmenellä, vaikka olisi joskun ryyppyjen takia rokulissakin. "Kenen leipää syöt sen lauluja laulat." - Vaikka nuotin vierestä!

Itsellä on kokemuksia oppikouluaikaan kesätöistä rakennuksilla, jossa ay-pomot kalvoivat niin pitkään minun ay:hyn liittymisen takia pomoa, että hänen oli pakko jossain vaiheessa irtisanoa minut, kun en tahtonut liittyä rakennustyöväen liittoon. - Samaten valtionkin hommissa heti alkuun demarijohtoinen ay-pomo (SAK) teki tiettäväksi aiemmin mainitut seuraukset, jos et liity ammattiosastoon. Johtajakin kuului kukkuraksi samaan osastoon. Tämä 1970-luvun vaihteessa. Such is life.Liityttyä ovet avautuivat moneen kammariin. "Kun oli jo heidän miehiään." Ei ehkä nykyään.

Nöyristelijät pääsevät pitkälle. Mutta viekkaat opportunistit ja kierot machiavellistit saattavat tilaisuuden tullen kääntää takkinsa ja pyrkiä kalifiksi kalifin paikalle. Elämä on teatteria ja valtapeliä.

Keskeistä on: sekä palkansaajan pitää jotenkin elää ja samoin yrittäjänkin, jotta tulot peittäisivät kulut ja muut kustannukset. Tulonjakokysymys on ikuisen ristiriidan aihe. Kukaan ei ole vielä sanonut saavansa liikaa tuloja, pikemminkin liian vähän. Palkkoja pitäisi aina mieluimmin korottaa kuin vähentää. Valtion BKT-kakunkin jako on monivivahteista priorisoinneiltaan ja ihmisten kadehtimiseltaan. Kalamiehet ovat ehkä yhtä kateellisia.

Puhutaan että joillakin on ollut monen puolueen jäsenkortit, jotta haku onnistuisi mihin paikkaan vain. Esimerkiksi Jörn Donnerin sanotaan kuuluneen lukemattomiin puolueisiin vasemmalta oikealle tarpeen mukaan.

Liekö tuo samaa kuin, että puolueen jäsenkortti pätevöittää mihin virkaan vain. Puhutaanhan "korvamerkityistä viroista". Poliittiset virkanimitykset: poliittinen sopivuus ohittaa tehtävään vaadittavan pätevyyden: Hyville Veljille ja Tovereille sekä kaadereille/kellokkaille hyviä eläkevirkoja puolueansioistaan. Liekö tuo yhdenvertaista ja oikeudenmukaista muita - pätevämpiäkin - hakijoita kohtaan?

Eri kateuslukunsa ovat pakastinvirat ja kultaiset kädenpuristukset. Ja kalleiksi tulleet ulkomaalaisten "asiantuntijoiden" palkaamiset Nokiaan ja mäenlaskuun ja jalkapalloiluun (hävitä voi yhtä hyvin suomalaistenkin valmentajien opeilla).

"Korkea älyllinen taso ja poliittinen valta ovat harvinainen yhdistelmä."
(Jörn Donner uutuuskirjassaan SuomiFinland):

- "Muutamalla harvalla on ollut luonnetta asettaa joskus itsensä kyseenalaiseksi. Lähes kaikki valtaapitävät väittävät olevansa oikeassa siksi, että heillä on valtaa. Se on älyllisesti masentava kehäpäätelmän yritelmä."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TÄSSÄ lääkettä talousvaivoihin: "PK-ja perheyritykset (pitkäaikaisilla miinus-ja kiinteäkorkoisilla miljardilainoilla) kasvu-uralle:

http://marttiissakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset