karikilpio

Pitäisikö EMUn konkurssimaiden erota eurosta?

Brexit, pakolaiskriisi ja Karlsruhen OMT-päätös. Siinä kolme syytä, joiden vuoksi Saksan ekonomistikunnan nestori Hans-Werner Sinn ryhtyi kirjoittamaan  uutta, kriittistä  kirjaa.

SINNIN KIRJAN synkkä nimi  ”Musta syyskuu” tulee siitä, että viime kesäkuussa  Iso-Britannia päätti erota  EU:sta ja  Karlsruhessa istuva  Saksan perustuslakituomioistuin päätti hyväksyä
Euroopan keskuspankin (EKP:n) ns. Suorat Rahapoliittiset Operaatiot eli OMT:n.

MUUTTUUKO niiden päätösten jälkeen EMU yhteisvastuulliseksi  ”takausunioniksi” ja tilisiirtounioniksi?  Joutuuko EU:n mallioppilas EMU-Suomi taas maksumieheksi matkalla  keskittettyyn, federalistiseen liittovaltioon: EUROSTOLIITTOON?

SINN olisi odottanut toisenlaatuisia ratkaisuja:

Brexit-päätös johtui Sinnin mielestä suurelta osin EU:n omista virheistä. Hänen mielestään Britannian  vaatimuksiin olisi pitänyt suostua  -  ja Saksan olisi pitänyt vaatia itselleen samanlaisia helpotuksia jäsenyysvelvoitteisiinsa.  Miksei muidenkin jäsenmaiden? Saksako on tärkein EU:n moottorimaana?
 
KYSYMYS:  Olisiko tuo ollut epäoikeudenmukaista ja epädemokraattista muita jäsenmaita kohtaan? Eli olisiko muille euromaille lisätty yhä enemmän jäsenyysmaksu- ym.velvoitteita siitä hyvästä?  Saksa-keskeistä ajattelua  mielestäni.

2) OMT-ratkaisu muuttaa euroalueen yhteisvastuulliseksi ”talousunioniksi” , jossa  taloutensa hyvin hoitaneet jäsenmaat maksavat tuhlailevien jäsenmaiden velkoja. Viime kädessä maksajiksi joutuvat muun muassa  saksalaiset ja suomalaiset veronmaksajat. Onko se oikein?

3) SINNIN mielestä Kreikka  olisi pitänyt päästää irti eurosta 2012 , eikä venyttää rahaliiton kärsimystä  OMT- ratkaisun kaltaisella tekohengityksellä. PARAS ratkaisu euron pelastamiseksi olisi valuuttaunionin muuttaminen  ”hengittäväksi” :  konkurssin partaalla olevien jäsenvaltioiden pitäisi itse erota eurosta ainakin toistaiseksi  taikka  EKP:n pitäisi pakottaa ne eroamaan  eurosta.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000877439.html

4) SINNIN mielestä pakolaisten toivottaminen Merkelin toimesta  tervetulleiksi oli eettisesti kyseenalaista. Hän  erottelee Max Weberin tapaan vakaumus-ja vastuuetiikan: edellinen perustuu tunteisiin, jälkimmäinen järkeen. Pakolaiskriisi  horjuttaa Saksan taloutta ja yhteiskuntaa.

 5) JOUTUVATKO   EMU-/euromaat - siis Suomikin -taas kerran maksumiehiksi  Saksalle ja EKP:lle?

 6)  SINN esittää kirjassaan 15 kohdan ohjelman EU:n pelastamiseksi nykyisten epäonnistumisten ja kriisien kierteestä. Mitä ne ovat ,   ei selviä jutusta?

http://www.talouselama.fi/uutiset/pitaisiko-konkurssin-partaalla-olevien...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228760-miksi-uro-epaonnistuu-...

VOIKO euron hajottaa hillitysti?  Onko Fixit  mahdollisuus?  - Eduskunta/Kansalaisaloite:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2016-A...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Katsooko Sinn liiaksi Saksapainotteisesti Euroopan asioita? Miten Suomen tulisi reagoida Sinnin näkemyksiin? Onko eurosta, pakolaisista ja Kreikka-ym.kriisimaista tullut riippakivi EMU:lle ja EU:lle sekä jäsenmaiden keskinäisille suhteille? Mitä pitäisi tehdä?

Hyväksytkö yhteisvaltuulliseen velka-, tilinsiirto- ja yhteisvastuu-/takausunioniin menon? Minä EN. Jokainen jäsenmaa vastatkoon vain omista veloistaan - Ei muiden.

EURON TULEVAISUUS - SUOMEN VAIHTOEHDOT. (Google/Wikipedia)
1) Vahva euroliittovaltio Yhdysvaltain kaltaisin rahajärjestemän vakautta tukevine rakenteineen;
2) jättäytyminen pois euron kehityksestä kohti liittovaltiota Maastrichtin sopimuksen mukaiseen sopimustilaan ja
3) kansallisten valuuttojen tuominen euron rinnalle joko kaikille 18 euromaille ECU-2-korivaluutan kautta tai yksittäisten euromaiden eroprosessin kautta.

Euroopan komissio: "Talous- ja rahoitusasiat"/ Talous- ja rahaliitto(google)

Tavoitteetkin esitetty tässä tarkemmin - OTA google: Talous- ja rahoitusasiat

http://ec.europa.eu/economy-finance/euro/emu/index...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kuvitteleeko joku että Kreikka tai Suomi maksavat joskus velkansa?
Ei ikinä. Annettuja velkarahoja ei ole keneltäkään otettu, ne on luotu tyhjästä, virtuaalisesti. Euroopan suuret pankit kaikin keinoin hallitusten avustamana yrittävät vain saada edes korot.
Koko finanssijärjestelämä perustuu lisääntyvään velkaan joka tarvitsee lisääntyvää kasvua.
Nykyinen hallitus aloittaessaan vannotti että ei oteta lisää velkaa, vaan kuinkas kävi?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Milloin keskuspankkien elvytyskupla puhkeaa ja mitä siitä seuraa?

http://rutanen1965.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229440...

Tulonsiirtounioni tulee, oletko valmis vai et?

http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229362-tu...

EU/EMUN/EKP:n talous perustuu virtuaalitalouteen, ja on siksi kokonaan "PILVESSÄ" eikä realiteeteissa. Kuplataloutta siis. Kuten Taloussanomien pyramidi osoittaa:

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Seuraavat sukupolvet kiroilevat nykypäättäjien vastuuttomuutta, sinisilmäisyyttä ja ylivelkaantumista. Ikävä perintö!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Luuletko että tulevat sukupolvet ovat niin tyhmiä että rupeavat maksamaan Sipilän virtuaalivelkoja?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #6

Aika näyttää. Luulo ei auta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #7

Onko Pankit tai IMF/EKP koskaan nuollut näppejään kun se on rahaa lainannut ja puumerkit on sopimuksessa?

Tiesitkö että jo -92 Kepu,kok,rkp,krst tiesi kriisi valtioista?

Jo tuolloin perustettiin koheesirahasto avittamaan (yllätys)
Kreikkaa
Portugalia
Islantia
Italiaa

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

Sanotaan talouslehdissä, että jos Italia ja sen lisäksi mahdollisesti Espanja tulevat konkurssitilaan, eivät IMF eikä EKP yhdessäkään enää pysty niitä pelastamaan. SE on sitten EUn, EMUn, EUROn ja EKPn menoa historiaan. Käy kuin Saksalle maailmansotien jälkeen - hyperinflaatio tulee , oletko valmis nuolemaan näppejäsi? Sama ilmiö tapahtui romahtavalle N-liitollekin. Sekin levisi kuin Elanto aikoinaan.

DOMINO-efektit ja pelot leijuvat erilaisine "exitteineen" Euroopan taivaalla: ...Brexit, Grexit, Fixit und so weiter, and so on, också vidare, ynnä muuta uhkaa. "Pyhiä" Markkinavoimia ei saa ärsyttää, muuten...käy huonosti! Uskotko?

MUTTA voivatko valtiot mennä konkurssiin kuten yritykset? - Vertaa kommenntia 10./Korkman.

Vararikko/konkurssi - Wikipedia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/konkurssi

Valtion vararikko - Wikipedia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtionvararikko

Estämällä inflaatiota nousemasta 2 posenttia korkeammaksi EKP Saksan vaatimuksesta pyrkii estämän pelättyä (hyper) ym.inflaatiota. Toisaalta madaltuva inflaatio voi ruokkia toista mörköä deflaatiota (negatiivista inflaatiota)- Hinnat ja palkat laskevat, mutta rahan arvo nousee ja valuutan/rahan määrä supistuu.

Deflaatio - Wikipedia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Deflaatio

EKP:n harjoittamaa taloutta voitaisiin miinuskorkoineen ja sisäisine deflaatioineen kutsua "poliittiseksi tempputaloudeksi". Euromaat ovat tunteneet sen nahoissaan liiankin hyvin ylivelkaantumisineen ja kriisien maksuineen jne.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

#8.M-LK: Mitä tarkoitat "koheesirahastolla". Selitä tarkemmin kun tiedät! Mielenkiintoinen käsite.

TALOUSNOBELISTI Stiglitzilla on seitsemän kohtainen euron korjaamisresepti:

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuuti...

PS. KOHEESIORAHASTO - Googlettaen...mm.
http://ec.europa.eu/regional_policy/index.cfm/fi/f...

http://eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?con...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

Johtaako Goldman Sachs maailmaa vai onko Kiina ja suuret keskuspankit syypäät nykyisiin talouskupruihin ja finanssikriiseihin omaksi edukseen ja tappiokseenkin?

http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84535-g...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #6

#6. Vertaa Islanti ja Argentiina. Mutta konkurssiin ja velan maksuun/maksamatta jättämiseen liittyy muita ongelmia/haittoja kansainvälisesti. Lisätietoa S.Korkman: "Euro -valuutta vailla valtiota" sivut 65-71)

- "Umpikujaan ajautuneen valtion kohdalla ainoa ratkaisu on velan vähentäminen sitä riittävästi leikkaamalla tai korkoa kohtuullistamalla. Tämä voi tapahtua joko velallisen yksipuolisella irtisanoutumisella sitoumuksistaan tai velkojan kanssa tehdyllä sopimuksella. Velkojat voivat olla sopuun halukkaita, jos sopimusteitse arvellaan saatavan takaisin enemmän kuin sopimuksesta kieltäytymällä. Velallisen intressi on, että se ei tule pitkäksi aikaa suljetuksi ulos kansainvälisiltä lainamarkkinoilta."

- "Suvereeni valtio EI voi ajautua yrityksen tavoin konkurssiin - ei ole olemassa lainsäädäntöä valtion selvitystilaan järjestämisestä (vaikka sellaisen luomisesta on käyty kansainvälisstä keskustelua). Käytännössä on kyse joko "hallisemattomasta" velanhoidon lopettamisesta tai "velkajärjestelystä" velkojien kanssa sopien (Usein IMF:n myötävaikutuksella).

- "Pankkien ja valtion ongelmat ruokkivat toinen toisiaan...Lisäksi pankkien ongelmat uhkaavat levitä maasta toiseen keskinäisten riippuvuuksien takia. Pankki voi kärsiä luottotappioita rajat ylittävissä luotonannoissa ja sijoituksissa...Riippuvuuksien takia pankkikriisi voi herkästi laajentua ja sysätä koko Euroopan taantumaan. (Lehman Brothers) ... Erityiseti suuria rahoituslaitoksia ei katsota voitavan päästää konkurssiin ("too big to fail"), sillä tällöin koko rahoitusjärjestelmän ja kansantalouden vakaus voisi vaarantua... Epäselvä vastuunjako pankkien vakavaraisuuden valvonnassa ja epäselvyys viimekädessä lainaajasta kuuluu euroalueen suurimpiin valuvikoihin."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Kasvuoptimismi on harhaa. Jossain vaiheessa luonnon niukkuus, väestönkasvu, tuotannon/raaka-aineiden/energian rajallisuus ja kulutuksen/tarjonnan suhde tulee rajapyykilleen suhteessa luonnon saastumiseen ja muihin paheneviin lieveilmiöihin. Yksi niistä on ihmisen ahneus,sotaisuus ja vastuuttomuus.

Milloin pystytään ns.kestävään kehitykseen? Vai onko sekin pelkkää poliittista retoriikkaa? Kuten myyttiset puheet "pyhistä" Markkinavoimista, joita ei saa ärsyttää, muuten ne suuttuvat ja kostavat.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229524-...

MITÄ ne ovat nuo "pyhät" markkinavoimat?

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/mita-ne-ovat...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

LEO MIRALA. Lue kommentit 9 + 10 lisävalistukseksi valtioiden velanmaksuista ja valtioiden konkursseista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saa nähdä miten populisti-Trump vaikuttaa problemaattisella politiikallaan Eurooppaan, Venäjään, Kiinaan ja myös Suomeen? TAI NATOON?

# KIINAN talouskasvu on nyt hitainta yli 25 vuoteen -sitten 1990:

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Kiina kehottaa Trumpin hallintoa ymmärtämään täysin yhden Kiinan tärkeyden
http://www.talouselama.fi/uutiset/kiina-kehottaa-t...

# PAAVI varoittaa populismin noususta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/paavi-varoittaa-...

# BREXITIN HINTA Suomelle 120 miljoonaa euroa vuodessa eli 22 euroa per henkilö

http://www.talouselama.fi/uutiset/brexitin-hinta-s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset