karikilpio

Markkinavoimat - taloususkonnon Ukko-Ylijumala

VAI  hallitseeko pankkihirviö Goldman Sachs maailmaa taustapiruna?

NÄYTTÄÄ siltä, että sosialistis-kapitalistisesta ja uusliberalistisesta taloususkonnon  myyttisistä - Markkinavoimista - on tehty  rahavallan  ja  niin sanotun itsesäätelevän markkinatalousjärjestelmän ehdoton Absoluutti  ja UKKO-Ylijumala. Juttu ei ole tarkoitettu taloustosikoille!

Tieteellisesti tai epätieteellisesti katsoen  tämä ”itsesäätöiseksi” ristitty Demiurgi ja  materialistis-filosofinen myytti-olento on noussut talouspolitiikan hokemaksi ja viitekehykseksi ja paradigmaksi sekä tieteelliseksi selviöksi  eli  aksioomiksi ynnä  pörssimatemaattiseksi ja suhdanneastrologiseksi  postullaatiksi  sekä taloususkonnon mantraksi, dogmiksi ja sakramentiksi.  Mr. Markkinavoimia ei saa kukaan  ärsyttää.  Muuten HÄN suuttuu  ja kostaa, koska se on syntiä ja taloutta taannuttavaa.  SIKSIPÄ…

Kaikkien valtioiden ja ihmisten tulee  kumartaman ja palvoman tätä  ”pyhää” Mr. Markkinavoimaa, ettei hän vain suuttuisi ja muuttaisi huonoksi suhdanteita, pörssinoteerauksia ja talouskäppyröitä tai sijoituksia.   24/7  yötä päivää pitää Sinunkin kumartaman ja  polvistuman Mr. Markkinvoimien alttarille katsomaan kulloistakin sarjatilanne-ikonia, miten Big Money ja virtuaalitalous poikii , pätkii tai kriisiintyy…  

… Taikka visusti vahtia , onko vallan rottweilerit  taas vuotaneet julkisuuteen  huolestuttavia, epäpopulististisia tai epänationalistisia Sovitaan-Projekti-tietoja veroparatiiseista tai  EU-komission pippaloista tahi muista jemmassa pidettävistä luurangoista ja kaapeista.  Nehän voivat  muuten laskea markkina-arvoja/-odotuksia  ja  sijoittajien luottamusta ja pörssinoteerauksia ja kriisiinnyttää finanssi- ja pilvimaailman virtuaalitaloutta ja tulevan  tasavertaisen ja  plutokraattisen  Paratiisin -  tilinsiirtounionin ja liittovaltion -  EUROSTOLIITON ihmisarvoista kehityspolkua ja poliitista valtaväylää ja korkeakulttuuria.

Tärkeintä onkin,  ettei  hyvin lypsävää eurokarjaa  tapeta, vaan pidetään se hengissä. Muuten koko vaivalla kokoon haalittu juridis-taloudellis-poliittinen konsepti  menee myttyyn ja historian roskakoriin.  Siihen eivät enää  eväämme riitä tässä EMU-virtuaalirahapyramidiruletissa ja  EU-kuplataloudessa. Muuten vaivalla pystytetyt kulissit kaatuvat.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001673798.html

Siksi polvistumme  tänäkin viikonloppuna nöyrästi Mr. Markkinavoimien  alttarille  rukoilemaan paksun lompakkomme, katteettomien johdannaisten ja  riskisijoitustemme puolesta.  Toivomme hartaasti , että talousbarometri  nyt ja huomenna näyttäsi kelvollisia lukemia.  AMEN.

 

PS. Euroa ei pelasteta  pankkiunionilla ja rahastoilla, eikä Mr. Markkinavoimia rukoilemalla ja hokemalla.

PS2. VAI hallitseeko pankkihirviö Goldman Sachs maailmaa? (Kirjoitettu 02.02.2017)

http://www.karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230728-pankkihirvio-goldm...?

PS3.  Jättipankit, keskuspankit ja pörssihaitko maailman todellisia hallitsijoita? (KIrjoitettu 20.01.2016)

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210271-jattipankit-ja-porssih... (Mukaan lukien sorokset, keskuspankit ja  ylimpänä IMF)

PS4. TALOUSTIEDE ON LAHO JA RIKKI (Kirjoitettu 28.1.2016)

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210760-taloustiede-on-laho-ja...

 

MUTTA Euroopassa tahdin määrää neljän isosen kopla : Saksa, Ranska, Italia ja Espanja kuten Versaillesissa ja Brysselissä nähtiin Euroopan "eritahtista monimuotoista" , ja epädemokraattista tulevaisuudenkuvakonseptia kokoustettaessa.                                                                                 

MINNE MENET EU/EMU/EKP/EURO? KOHTI konkurssiako ja  koko EU-konseptin luhistumistako tällä pelillä?  Yhdentymisestä eriarvoistavana ei voi enää haaveilla EU/EMU-jäsenmaiden kesken. Se vaatii jo vilkasta mielikuvitusta nykykonseptilla. Harhaista Eurooppa - integraatioajattelua!


  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pidä Sinäkin laihasta lompakostasi tiukasti kaksin käsin kiinni nyky -EU/EMU:n imussa ja ketkuilussa...

Brexit ja Trump ovat vapaa-/vajaamielisen ja eriarvoistavan talouspolitiikan
ja protestihengen käytännön kukkasia sekä myös markkinauskovaisten emämunausten omatekoisten kriisien lieveilmentymiä. Pyynnöstä tilattuja vaaliheijastuksia. Sitä saa mitä tilaa.

Globaalinen talouseliitti on nukkunut rahaa tehdessään onnensa ohi. Nyt se on kostautunut. Solidaarisuus ja kokonaisvaltaisuus ovat unohtuneet ahnehdittaessa ja liittovaltioon pyrittäessä.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuuti...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä markkinavoimat ovat monella alueella ja monessa suhteessa hyvä asia, mutta rajansa niidenkin kelpoisuudelle on. Eikä läheskään kaikki ole markkinavoimaa, mitä markkinavoimaksi väitetään.

Esimerkiksi kulutustavaroiden tuotannossa, jossa on monta toimijaa ja ostaja voi päättää kenet valitsee, markkinamekanismi toimii pääosin erinomaisesti. Ei toki täydellisesti, mutta parempaakaan systeemiä ei ole tiedossa. Toisaalta siellä, missä on luonnollisia monopoleja, niiden jättäminen markkinoiden armoille on tuottanut pääasiassa kehnoja seurauksia.

Euron kohdalla voidaan keskustella siitä, johtuvatko sen ongelmat markkinavoimista vai siitä, että yksittäisten Euro –maiden valuuttakurssit eivät pääse joustamaan markkinoiden mukaisesti. Ja eipä sen puoleen, kyllä siitä keskustellaankin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

ON myös rukoiltava Mr. Markkinavoimia tyhmien päättäjien ja poliitikkojen puolesta, että kerrankin ottaisivat edesvastuuta kotimaassa ja tekisivät viisaampia päätöksiä eivätkä löisi päätään Brysselin mäntyihin ,eivätkä enää hurmaantuisi EU-kabinettien ja finanssiauervaarojen lobbaus- ja seireenipuheisiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2.TOTTA. "Hyvä kello kauas kuuluu, huono vielä kauemmas" - kauppiaasta ja markkinoistakin! Maineen menetys on vaaraksi koko yhteiskunnalle sekä EU/EMU/EKP:llekin. Menetettyä luottamusta on jälkikäteen vaikea paikata. Mitä kylvää, sitä niittää. Sitä saa, mitä tilaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kari ei määrittele markkinavoimia millään tavalla. Rivien välistä näyttää siltä, että hän tarkoittaa pääoman omistajia. Tähän virheelliseen käsitykseen on syynä Suomen tv-uutiset, jotka aina kutsuvat markkinavoimiksi kapitalisteja, jotka investoivat tai lopettavat tehtaita. Oikeampi tapa olisi puhua pääomamarkkinoista, joilla etsitään parasta mahdollista sijoitusta pääomille. Pääomat hakeutuvat sinne, jossa on parhaat tuotot.

Kuluttajatuotteissa ei löydy sellaista pääomaa, joka voisi taistella markkinavoimia vastaan. Kun Nokian tuotteet eivät menneet enään kaupaksi, niin niiden valmistus loppui. Ei siinä auta siniset silmätkään.

Suomen hallitukset ovat Lipposesta alkaen vannoneet valtion omaisuuden yksityistämisen nimeen. Useassa tapauksessa on synnytetty monopoli, joka osoittaa a) joko ei ymmärretä markkintaloudesta mitään, tai b) halutaan muodostaa nimenomaan monopoli, joka tuo varmaa tuottoa minulle tai minun kavereilleni tai c) Suomen valtio on konkurssikypsä ja tapetaan lypsylehmätkin.

Lisäksi valtio on onnistunut myymään sellaiseen alihintaan tuottavat firmat, että se on melkein rikollista: Pyhäsalmen kaivos, Kemira, you name it.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olenpa suorastaan kaikesta tuosta samaa mieltä. Viimeisen kappaleen "melkein" sanan vaihtaisin sanaan "suorastaan" tai jättäisin kokonaan pois.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Voitaisiin sanoa, että tätä se on, kun poliittiset pelurit ja maallikkomaiset "pelimannit" hoitavat likinäköisesti ja kansantalouden vastaisesti Maan asioita. Suomen omavaraisuus unohtaen.

Mr.Markkinavoimien selän taakse on näköjään hyvä piiloutua milloin minkin syyn vuoksi. Kuka muuten valvoo tuota Mr. Markkinavoimaa? Pikemminkin se taitaa valvottaa monia...sen armoilla olevia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4.AO. "Kari ei määrittele markkinavoimia millään tavalla"... NYT löysin erään aiheeseen sopivan määrittelyn, mitä ne ovat ne markkinavoimat (markkinat)?

https://blogit.kaleva.fi/tuiran-poika/mita-ne-ovat...

Ei tähän voi sanoa muuta kuin, että "VOIHAN MARKKINAT!"

Tehkööt jotkut muut tyhjentävämmän selityksen tai selvityksen, mitä hänen/heidän mielestään markkinavoimat (markkinat) on tai ei ole - tieteellisemmin. Edellinen oli juuri passeli sovitus KK-blogin satiiri-teemaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. Antero Ollila. "Kari ei määrittele markkinvoimia millään tavoin" - kyllä siitä on melko monipuolinen kuva annettu jo itse leipätekstissä, kun sen siitä oikein ymmärtää ja lukee märehtien.

Mutta kommentissa #10. on yksi varteenotettava selitysmalli noille "pyhille" Markkinavoimille. Samoin kommenteissa 11 ja 13. Eliitillä ja taloususkovaisilla lienee vielä monet muutkin patenttiselitykset "Pyhille Markkinavoimille". Myytti mitä myytti ja suggestiosana eli signaalisana hokemana "pyhitetyille taloustoimille". Epätieteellinen termi mielestäni. Mantrakin taloudessa. Jota hoetaan "uskon vahvistukseksi". TÄMÄ "markkinavoimat" -vai mitä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TÄMÄ on pakina. Ei seminaariesitelmä. Kaikki pitää lukea rivien välistä ja niin kuin itse piru lukisi raamattua. Tosikoille ja ryppyotsaisille se ei ole tarkoitettu, vaan yleiseksi pahennukseksi ja pohdinnaksi mietintä-myssy päässä veitikka silmäkulmassa, missä mennään ja minne mennään ja mihin ei pitäisi mennä. - Markkinavoimien armoilla!

RAHA ratkaisee mukamas kaiken? Kerskakulutuksen, elintasokilvan, ympäristön saastuttamisen ja elinympäöristön pilaamisen ja ryöstön ym.ym.ym. MISSÄ ihmisyys ja perimmäiset arvot? MISSÄHÄN? Äly hoi, järki älä jätä! AHNEHDITTAESSA!!! MINÄ, MINÄ,MINÄ...Time is money. BIG MONEY, PIKAVOITTO, NYT JA HETI! KULTAISET KÄDENPURISTUKSET, KASSAKAAPPISOPIMUKSET, HYVÄT-VELJET YM,YM..

RAHASTA kun on tehty nykyään epäjumala, jota palvotaan ja ahnehditaan..sossuista porvareihin ja laidasta toiseen jopa kadehtienkin...kun ei muuhun kyetä.. MISSÄ on kansallinen vastuuntunto ja yhteistyökyky? Sitä peräänkuulutan... Mutta välillä irrotellaan ja vähän isketään lonkaltakin... kevyttä irtohuulta filosofoiden...Että sellaista hauskookin olla pittää harmaassa arjessa. Markkinatalouden armoilla! Voihan markkinat!

"Vilkas mielikuvitus kun on köyhän ainut huvitus", sanoi Juha Watt-Vainiokin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

MUTTA Suomea leimaa itsekkyys ja vastakkainasettelu eikä vastuuntuntoisuus.

Tekemisen meininkiä on vahvistettava kaikin keinon.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212332-juha-sipil...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212339-keskustava...

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kiusaa...

Yrittäjyydessä ja investointien/innovaatioiden suosimisessa on Suomen pelastus! Turhan puhujia on jo liikaakin. Hedelmistään puu tunnetaan.

ONKO SUOMELLA malttia vaurastua?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Markkinavoimat koostuvat monista tahoista, joista kuluttajat eli asiakkaat ovat kaikkein määräävimpiä. Pääoman haltijat ovat markkinoiden orjia ja muut siltä väliltä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvin määritelty. Lue edellä toisenlainen,KK-teemaan sopiva määrittely markkinavoimista/markkinoista: kommentissa 10.

MUTTA miten syntyi rahan ja markkinavoimien hallitsema maailma? Siitä tekee omalla ideologisella tavallaan selkoa unkarilainen Karl Polanyi klassikkokirjassaan: Suuri Murros - aikakautemme poliittiset ja taloudelliset juuret ja historialliset markkinamekanismit.

Jörn Donnerin mielestä on käsittämätöntä, että intellektuellit lankeavat ei-romantiikkaan. He eivät ole lukeneet Karl Popperin kirjaa Avoin yhteiskunta ja sen viholliset. Hän on lukenut. (Teoksesta SuomiFinland).

- "Nykymarkkinataloudessa "solidaarisuus" on JD:n mielestä sana, jota ei käytetä kovinkaan usein poliittisissa keskusteluissa, ei edes vasemmistossa, joka mielellään ajaa ihannetta tasajaosta niiden välillä, joilla on ja niiden välillä joilla ei ole." SYY: Solidaarisuus ei ole enää muotia EU/EMU:ssa eikä Suomessakaan. Mutta ahneus ja kateus on.

Donnerin mielestä korkea älyllinen taso ja poliittinen valta ovat harvinainen yhdistelmä.

Tunnetun taloustieteilijän Ha-Joon Changin "Taloustieteessä" tehdään modernisti selkoa markkinoista ja talouden eri koulukunnista ja niiden talouspolitiikasta ja heikkouksista. Chang ei syötä valmiita totuuksia, vaan antaa välineet ymmärtää (markkina)taloutta itse. Changin teoksia on käännetty 37 kielelle. - "Tiedä niin luulet vähemmän."

SUOMESSA Matti Pohjolan "Taloustieteen oppikirjassa" tehdään myös selkoa markkinatalouteen liittyvistä asioista. ETTÄ "tietoa" on muuallakin kuin syrjäisillä kujilla. MUTTA tieto tuskaa lisää...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Markkinavoimat on taloususkonnon kannattajien ympäripyöreä ja taloussakramentein pyhitty myytti, jolla kanonisoidaan ja oikeutetaan vallitsevan talouseliitin toimet esimerkitsi EU:ssa, Yhdysvalloissa ja virtuaalitalouden moottorimaissa ja plutokratioissa. Veroparatiiseja myöten.

Populisteiksi leimataan ne, jotka arvostelevat ja uskaltavat astuvat Mr. Markkinavoimien eliitin liikavarpaille. Olipa tuo kritiikki , miten oikeaan tai väärään osunutta hyvänsä. Markkinavoimamyytti on kiistämätön ja taloudellisesti "peruuttamaton" kuin jäsenmaiden EU/EMU:sta eroaminenkin- kuten EKP:n pomo Marion Draghi taannoin kirkkain silmin korvat heiluen valehteli julkisuudessa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HIEMAN VALISTUSTA EU-HUN, INTEGRAATIOON JA EU:N KEHITYKSEEN

http://www.uta.fi/jkk/politiikka/opetusohjelma/ain...

EURON TULEVAISUUS - SUOMEN VAIHTOEHDOT

http://www.libera.fi/julkaisut/raportit/euron-tule...

http://libera.fi/wp-content/uploads/2014/05/Euro_1...

HS/Mielipide/LA/17.12.2016: "Euroa ei pelasteta pankkiunionilla ja rahastoilla" (Kirjoittajat Heikki Koskenkylä, Tuomas Malinen ja Peter Nyberg)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset