karikilpio

Ovatko populismi ja nationalismi EU/EMUn pahimmat uhat?

”Länsi-Euroopan  suurin uhka ei ole nationalismi eikä populismi, vaan vallalla oleva markkinaliberalismi”,  väittää  saksalaisen Max Planck- instituution yhteiskuntatutkimuksen entinen johtaja Wolfgang Streeck  Seurassa numero 46/2016.  Miksi poliitikot eivät puhu tästä uhasta?    ”Koska  ne ovat neuvottomia. Tämä kehitys on jatkunut yli 40 vuotta. Ensin poliitikot hävisivät sodan järjestelmätasolla. Sen jälkeen he hävisivät sen ideologisella tasolla.”

Länsimaiden talous lepää nyt keskuspankkien rahoituksen varassa. Streeckin mielestä niin ei voi jatkua  pitkään. Hän kävi äskettäin markkinoimassa uusinta kirjaansa - ”Ostettua Aikaa”  (Vastapaino) - joka käsittelee kapitalismin umpikujaa.  ”Talouden vapauttaminen on ajanut modernin valtiojärjestelmän kriisiin.”  Mikä lie Trumpin ja  Brexitin vaikutus globaalisti?

Maailma on tulossa taitekohtaan:  ”Länsimainen talouskasvu on kulutuksen varassa.  Jo 1970- luvulla saavutettiin tilanne, jossa emme tarvitse enää uusia  tavaroita ja asioita. Nykyään käynnissä on monimutkainen suostuttelujärjestelmä.”   Kulutushysteriaa lietsotaan, jotta tuotanto pyörisi ja menekki kasvaisi uutuustuotteiden ja kerskakulutuksen kilpajuoksussa.  Mutta onko se hyväksi luonnolle, niukoille  raaka-aineille ja ilmastolle.  Saastuminenkin  uhkaa elinympäristöämme. Tuotanto muuttaa halpatuotantomaihin. Työllisyys vaikeutuu. Tappiollista  "aivovientiä" tapahtuu. Suomen pitäisi saada kilpailukykyä (kikyä) ja vientiä  kohentumaan. Pientä piristymistä on toki nyt havaittavissa.

400 vuotta sitten intiaanit myivät Manhattanin eurooppalaisille  siirtolaisille  summasta, joka vastaa
nykyrahassa tuhatta (1000) euroa.  Möivätkö  tai veivätkö meidän naiivit päättäjämme länsimaisen tai pohjoismaisen hyvinvointijärjestelmämme   EU/EMUun,  jotta me nyt saamme  maksaa finanssikriisejä ja muiden euromaiden talouskupruja ,  ja räpläta  halvalla  kiinalaisia  tabletteja ja digivimpaimia?  Euromaaniset päättäjämme huijattiin tylysti markkinavoimien ja EU-eliitin renkipojiksi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja  Seija Ilmakunnas ja vakuutusyhtiö Ilmarisen nykyinen johtaja Jaakko Kiander  raportoivat ennusteessaan ”Globalisaatio ja työn loppu”  globalisaation vaikutuksia vuodesta 2000  vuoteen 2030 asti.  Tulevaisuuden ennustaminenhan on aina vaikeaa...
  - Keskiluokan aseman heikkeneminen oli keskeinen asiaa.  Raportissa pääteltiin, ettei täystyöllisyys ole mahdottomuus. Se meni pahasti pieleen.  Nyt mylläävät  samaan aikaan sekä globalisaatio että teknologinen kehitys ja jälkimmäinen näyttää isommalta  digitalisoitumisineen, robotteineen ja automatisoitumisineen  sekä  savupiipputehtaiden  alasajoineen. Työn luonne muuttuu vinhasti hallitsemattomaksi. Sosiaaliset ongelmat lisääntyvät. Sodista puhumattakaan.

” Globalisaation on usein katsottu liittyvän eriarvoisuuden kasvuun, työn loppumiseen ja syrjäytymiseen” , raportissa sanotaan. Kvartaalitalouskin lisää  työttömyyttä ja eriarvoisuutta.

 YDINKYSYMYS: MIKÄ  olisi työnjaon ja tulonjaon ihanteellisin, toimivin ja tasapuolisin suhde?

 ” Moderni ja entistä kansainvälisempi kapitalismi yhdessä teknologisen kehityksen  ja työnjaon kanssa johtaa ylikansallisten suuryritysten ja sijoittajia  edustavien markkinavoimien vallan vahvistumiseen.  Kun kansainvälisestä pääomasta kilpaillaan, kansallisille poliitikoille ei uskota jäävän muuta mahdollisuutta kuin  pyrkiä miellyttämään sijoittajia. Tämän pelätään johtavan sosiaaliseen polkumyyntiin ja haitalliseen verokilpailuun, jotka vuorostaan murentavat hyvinvointivaltiota. ”    Eli myivätkö  päättäjämme ”hernekeitosta”  vauraan  1980-alkupuolen Suomen  EMUun ja euroon päästäksemme?   Siksikö veroparatiiseja perustetaan globaalisti? Aivan kuin talousmafia johtaisi maailmaa.

Koulutuksen ja  hyvinvoinnin yhteys ei näytä toimivan kuten odotettiin.  Siitä sekä Brexit että Trumpin vaalivoitto todistavat.  Maailman parhaat yliopistot sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Vai oliko se pikemminkin  kansanvallan näpäytys, voitto ja revanssi  öky-eliitistä?

Toisaalta edes panostaminen innovointiinkaan  ei ole tuottanut toivottua tulosta.  Eurooppalainen patenttijärjestö EPO puhuu uudesta trendistä, jossa patentit kehitetään yhä useammin Kiinassa ja Aasiassa. Kiinassa on enemmän tutkijoita kuin USA:ssa. Kiina  menestyy erityisen hyvin digitaalisen viestinnän sektorilla, jonka piti olla Suomen kovinta osaamisaluetta.  Lisäksi kiinalaiset satsaavat pääomiaan ympäri maailmaa monilla alueilla varmistaakseen kansallisen hyvinvointinsa.

Mitä kaikkea tästä opimme ja päättelemme?  Onko  työmarkkinoilla jotain opittavaa Suomessa?
Vain  kitkattomalla yhteistyöllä, nöyryydellä, oikealla sosiaalipolitiikalla, työnjaolla ja tulonjaolla  ja yhteisvastuulla Suomi voi päästä  taantumasta. Mutta ylivelkaantuneena ja ristiriitoja lietsomalla se voi olla vaikeaa. MUTTA nouseeko idästä investoiva ja "elvyttävä" aurinko? Malli-Kiina!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Voiko aito kansallistunne, nationalismi, isänmaallisuus ja kansallisvaltio pelastaa Suomen ajan alhosta ja ahdingosta? Mallina Ruotsi, Norja, Sveitsi ja Tanska sekä Islantikin?

Voivatko kansallisvaltiot pelastaa länsimaisen demokratian? Onko jäsenvaltioita riistävä ja narsistinen ja ahne markkinaliberalismi tullut matkansa päähän? Onko euroeliitin vuoro maksaa viuluja taloudenpidostaan?

Vai onko EU:n perimmäisenä tavoitteena ylikansallinen supervaltio eli EUROSTOLIITTO? Streeckin mukaan sinne ollaan kovasti menossa kaikin keinoin.

VAI tuleeko Uusi Diili? Seuran mukaan Donald Trump on niitä harvoja poliitikkoja , jotka puhuvat muutoksesta ja vastuullisuudesta. Vai olivatko nekin vain vaalijippoja äänestäjille? - "Minusta se on kiinnostavaa. Samantyyppinen ilmiö oli nähtävillä Brexitin jälkeen Isossa-Britanniassa. Uusi pääministeri Theresa May sanoi äänestäjille, että britit eivät voi enää syyttää Brysseliä kaikesta.. Nyt heidän itse on turvattava brittien työ, parannettava koulutusjärjestelmää jne."

PUHE yhdestä kansakunnasta edusti perinteistä brittiläistä nationalismia - sanan positiivisemmassa merkityksessä. - Pidimme siitä tai emme, Donald Trump on aikamme merkittävimmässä asemassa olevia globalisaatiopoliitikkoja. Kukaan ei tiedä vielä , miten hän vaikuttaa kehityksen kulkuun, jatkaa Seuran artikkeli arviotaan. Taloustieteilijöiden mukaan pelkkä tuontitullien nostaminen tai uhattujen muurien rakentaminen ei ole vastaus...Trump on perunut paljon yliampuvia vaalisanomisiaan. Aika näyttää "mitä Siperia opettaa" Trumpille ja häntä äänestäneille.

... SEN SIJAAN kauppassopimusten ja maailmantalouden rakenteiden uudelleen järjestämiselle olisi tilausta. Yhdessä USA ja Eurooppa voisivat kenties neuvotella uuden, Paremman Diilin, joka miellyttäisi myös länsimaista keskiluokkaa ja äskettäin hylättyjen hankkeiden vastustajia. Aika näyttää mitä tuleman pitää, ja mitä kriitikot ja eurooppalaiset niistä sanovat. MUTTA saivatko Trumpia tukeneet jenkkityöläiset äänillään vastinetta vai eikö?

KYSYÄ sopii myös, mikä taloudellinen merkitys Suomelle ja Euroopalle olisi , jos Venäjä-pakotteista luovuttaisiin? Parantaisiko se Suomen kikyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

...JATKOA...

Streeckin teoksen keskiössä on kapitalismin ja demokratian välinen jännite. Streeckin mukaan hallitukset ovat 1970-luvulta lähtien "ostaneet aikaa" inflaation, halvan lainarahan ja julkisen velan avulla. Nyt tuo tie on tullut loppuun. Onko kapitalismin ja demokratian aika erota vai löytää uusia toimivampia polkuja ja rakenteita? Onko (epä)demokraattinen ja demokratiavajeinen sekä kriisiytynyt EU-kapitalismi tullut matkansa päähän?

http://alusta.uta.fi/artikkelit/2016/11/15/kirjast...

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21295...

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3493913-kapi...

ONKO konsensuksen aika ohitse Suomessa? Kuinka käy työnjaon ja tulonjaon?

LIBERAALIN demokratian alamäki jyrkkenee (HS/Sailas).
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005004248...

Raimo Sailas synkkänä - miksi?
http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227827-sail...

ONKO EU/EMU-SUOMI jo liian sosialistinen maa? Onko ennusteena se, että Suomi joutuu ajan mittaan Euroopan sosialidemokraattisen, epädemokraattisen liittovaltion valvontaan, ellei panna kapuloita rattaisiin? (Vrt.#14. alla)

http://mattiantero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227297...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

...VIELÄ LISÄÄ YKSITYISKOHTIA STREECKIN TEOKSESTA:

Talous-, finanssi- ja velkakriisin johdosta hyvinvointivaltiosta tulee vakauttajavaltio. Kriisien hallinta tuottaa vakauttajavaltion. Kansallinen velkavaltio on korvautumassa ylikansallisella vakauttajavaltiolla.(=Päämääränä siis liittovaltio).

Läntisessä Euroopassa tämä merkitsee siis sitä, että EU alkaa muodostua SuperValtioksi, joka ohjaa kovalla kädellä jäsenmaiden vakauttamispolitiikkaa unioniin kuuluvissa maissa. EU haluaa koko unionitasolla "vapauttaa" talouden demokratiasta ja politiikasta. Samalla EU asettaa julkiselle taloudelle budjettikattoja ja velkajarruja. Kuin ex-N-liittokin???

LOPULTA EU/EMU muodostuu ylikansalliseksi supervaltioksi (Eurostoliitoksi).

- Liberalisoitumisen piiloedellytyksenä on "demokratian irrottautuminen taloudesta ja talouden vapauttaminen demokratiasta."(PM:Rahavalta/plutokratia)

Streeck peräänkuuluttaa kirjassaan nykyistä talous- ja rahaliittoa demokraattisempaa instituutiota. (= demokratiavajeen poistoa).

Kansallinen valuutta mahdollistaisi ulkoisen devalvaation tasaamalla maiden välisiä eroja kansainvälisessä kilpailussa. Nykyinen sisäinen devalvaatio ei toimi.

Sosialidemokraattinen luokkajako on historiaa , eikä siihen ole enää paluuta. Kapitalismi voitaisiin kesyttää perinteisillä , kansallisilla ja demokraattisilla areenoilla, hyvällä politiikalla ja hyvin toimivilla organisaatioilla ja instituutioilla. Keskeistä olisi tulonjaon ja työnjaon oikea suhde ja takseeraus. Mielenkiintosta! Mutta onnistuuko?

Haluatko EU/EMU/EKP:n EUROSTOLIITTO- diktatuuriin? Minä en.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset