karikilpio

Kriisiytynyt EMU/EKP deflaation ja inflaation noidankehässä

EUROALUEEN EKP tekee kaikkensa saadakseen  inflaation kiihtymään ja finanssimarkkinoiden kurssinousun jatkumaan, vaikka se samalla kasvattaa tulo- ja varallisuuseroja.  Deflaatio on EKP:n pahin painajainen epänormaaline talletuksia syövine miinuskorkoineen, vaikka euroväkeä ja sen enemmistöä "hintojen halpuutus” hyödyttääkin.  Tavoiteltu  ”velkasyöppö” inflaatio - rahan arvon laskuineen ja korkeampine plusmerkkisine korkoineen ja talouskasvuineen - jää näkemättä, kun  tilalle on tullut pahamaineinen deflaatio - rahan arvon , mutta ei palkkojen ja hintojen nousuineen , minkä vuoksi haluttua kysyntää ja talouskasvuakaan ole näköpiirissä.                                                                          

EKP:n talous on siksi pahassa  talouskriissä ja noidankehässä. Yksi lisäsyy huonoon talouteen on vielä sisäiset devalvaatiot. EKP ei voi tehdä ylikansallista ulkoista devalvaatiota euromaiden epäsuhtaisen heterogeenisuuden vuoksi.

EKP ei salli, että eurokansalaisten ostovoima nousisi, eikä Saksa salli puolestaan maailmansodista kantapään kautta oppimiensa hyperinflaatioiden vuoksi, että inflaatio kohoaisi yli EU:ssa tavoitteena olevan vuotuisen 2 prosentin.  Onko miinusmerkki sitten hyödyllinen vai vahingollinen?

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/01/20/tata-ei-ekp-salli-ostovoim...

Suomen talous on hyötynyt  yli vuoden jatkuneesta kuluttajahintojen laskusta eli deflaatiosta.

EKONOMISTIT toivovat Suomessa  kehityksen kääntyvän: hintojen ja myös palkkojen maltillinen nousu viestisi taloudellisen aktiviteetin vahvistumista. Inflaatiossa odotellaan heilahteluja  nollan kahta puolen.  Viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli keskimäärin - 0,2 prosenttia.  Luku on poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran kuluttajahintojen kehitys jäi vuositasolla miinukselle 1950-luvun alussa. Enemmänkin on pelätty laukkaavaa inflaatiota. Miinuskorko on epänormaali taloudessa. Samoin virtuaalitalous johtaa globaaliin kuplatalouteen ja hallitsemattomiin kriiseihin.

DEFLAATION taustalla on öljyn ja ruuan hinnan lasku. Kun ne puhdistetaan pois, niin Suomen inflaatio on ollut noin 0,6 prosenttia eli lievästi plussalla.  Öljyn hinnan laskusuunnan odotetaan jatkuvan, koska suuret öljymaat epäonnistuivat  sunnuntaina tuotantosopimusrajoitusyrityksisssään.

TALOUSTIETEEN teorioissa  deflaatiota pidetään vaarallisena. Siinä hinnat ja palkat laskevat yleisesti, ja rahan  arvo nousee. Velat pitää silloin maksaa takaisin arvokkaammalla lisärahalla kuin ne on otettu. Ínflaatio on puolestaan ”velkasyöppö” palkkojen/talouden nousun vuoksi. Siksi deflaatiot ovat usein  johtaneet velkakriiseihin ja konkurssien määrän kasvuun. Toisaalta halpenevat hinnat houkuttelevat deflaatiossa lykkäämään ostoksia, mikä puolestaan pysäyttää rahan kiertoa.  Suomessa ei ole kuitenkaan merkkejä pahasta deflaatiokierteestä. Suomalaiset ovat pikemminkin hyötyneet ”hintojen halpuutuksista”.  Asiantuntijoiden mukaan Suomen kannattaisi tavoitella 1-3 prosentin inflaatiota. Se kertoisi dynaamisesta taloudesta . Kuluttajahintaindeksiä käytetään yleisenä inflaation mittarina.

http://www.ess.fi/uutiset/talous/2016/04/19/Ekonomistit-toivovat-hintoje...

http://www.savonsanomat.fi/talous/Ekonomistit-toivovat-hintojen-ja-palkk...

MUTTA kriisiytyneellä EKP:llä on muitakin talousongelmia kuin deflaatio , inflaatio ja miinuskorot ja ”helikopterirahat” suhteissa Saksaan ja euromaihin. Euroopan keskuspankilla on  lisäongelmana se, että  sillä on nyt liikaa rahaa eikä löydy mielekkäitä investointikohteita  ylimääräiselle rahalle. Siksikö veroparatiisit ovatkin  niin haluttuja - tulee Panama-paperista äkkiä mieleen?  Onko ns. setelirahoituskin  jo vaarana EKP:lle? TAI  pimeä, harmaa raha , korruptio sekä valvomattomuus?

SIJOITTAJIEN silmissä pitkien investointihankkeiden rahoittamisen mielekkyys on heikko, kun kysyntää ja kasvua ei ole näköpiirissä. Näin edellä  mainittu talouden noidankehä on valmis.  Onko nykymallinen EU , EMU ja EKP ajautuneet  hallitsemattomiin  systeemikriiseihin?  - Nekin ihan itse  tarkoituksella taktikoiden  ja  demokratiavajeisia valuvikoja ”suhmuroiden” -  kelmin eliittinsä kanssa.

PS. SUOMESTA EI OLE EU:N , EI EMUN EIKÄ EKP:N TAIKKA KOKO MAAILMAN PELASTAJAKSI, VAIKKA SE HALUAISI OLLA KUINKA HYVÄ JA  EMPAATTINEN MALLIOPPILAS GLOBAALISTI!

EU ON JO OPETTANUT , MIHIN EU-N MALLIOPPILAISUUS ON JOHTANUT SUOMEN TALOUDEN: LIKI  HALLITSEMATTOMAAN SELVITYS- JA SUORITUSTILAAN JA KANSALLISEEN KONKURSSIIN.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Miten EU, EMU ja EKP ja niiden jäsenmaat selviytyvät näistä probleemoista ja salatuista "sylttytehtaista"? Mikä olis paras malli Suomelle? Millä Suomi nousuun?

Tässä yksi esimerkki: Palkat nousevat sekä Ruotsiisa että Saksassa:

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2016/04/19/pal...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Deflaatio on talouden pahin ongelma, näivetys- ja kuolemankierre. Rahaa on Eurooppa täynnänsä halvalla, jopa miinuskorolla. Silti eivät investoinnit lähde liikkeelle Saksaa lukuunottamatta. Suomen investoinnit ovat alhaisella tasolla. Kotitalouksien 85 mrd makaa olemattomilla koroilla suomalaisissa pankeissa, jotka myyvät rahaa hyvällä korolla ulos. Suurten yritystemme väenvähennykset Suomessa ja sijoitukset ulkomaille tuottavat hyvät voitot ja hyvät osingot, jotka myrkyttävät kotimaista ilmapiiriä. Kotitalouksien rahat olisi saatava pyörimään Suomessa sijoitettuna kotimaisiin tuotteisiin ja yrityksiin. Tämä jatkuu pitkään. On mielestäni palattava maailmansotien välisen ajan kaltaiseen tarkkaan talouteen, ahkeraan työntekoon omissa yrityksissä. Osuustoiminnan uudelleen viriäminen saattaisi käynnistää kasvun ja luottamuksen Suomeen. Suomalaisten pitää alkaa ostaa palveluja toisilta suomalaisilta ja myös tuottaa palveluja ja tavaroita toisille suomalaisille.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Kiitos Matti asiantuntevasta vastuksestasi. "Suomalaisten pitää alkaa ostaa palveluja toisilta suomalaisilta ja myös tuottaa palveluja ja tavaroita toisille suomalaisille."

Siinä yksi tärkeimistä tekijöistä, mutta uskallusta ja tukea suomalaiseen yrittämiseen ja tuotantoon tulee lisätä eikä päinvastoin pyrkiä luomaan poliittisesti vastustusta ja vaikeuksia kotimaiselle yrittäjyydelle, työllistämiselle, kilpailukyvylle ja investoinneille. Nykytyyli karkottaa yrittäjyyttä pois Suomesta liian suurine riskeineen, rasituksineen ja korporatismin uhkineen ja yrittämishalua lisävine kiemuroineen sekä haittoineen. Lyhyesti: Yrittäminen ei kannata eikä houkuttele Suomessa, vaan se pakenee sinne, missä yrittämisen riskit, säädökset, velvoitteet ja rasitukset on mahdollisimman pienet ja tulot ja edut ovat optimaalisemmat.

Mitä tulisi poliittisesti tehdä, jotta yrittäminen ja investoinnit olisi haluttua Suomessa ja Suomeen? Olisiko Virosta ja Ruotsista malliksi?

Voi samalla kysyä myös, onko korporaatiot nousseet valtiomahtien yläpuolelle kansantaloutta pilaamaan ja vaikeuttamaan yksipuolisella ja ei-kokonaisvaltaisella politikoinnillaan: Suomen talous, tuotanto ja työllisyys kärsivät tästä. Onko korporatismi suoraan sanoen ylittänyt edunvalvonnassaan kohtuullisuuden, jotta maan talous toimisi mielekkäästi ja joustavasti? Eli samalla ahnehtiva ay-liike kusee tahtomattaan jaloilleen omalla yksiniittisellä edunvalvontatoiminnallaan ja pullisteluillaan. Onko se hyväksyttävää toimintaa Suomen kansantalouden kokonaisedun kannalta?

MIHIN AY-LIIKE on toimillaan pyrkimässä, kun Suomi on ajettu politikoinnilla lähes suoritustilaan ja yrittämisvastaiseen politikointiin? MIKSI? ELääkö ay-liike menneisyydessä lyhytnäköisillä, yhteiskunnan vastaisilla toimillaan?

Etenkin avainasemassa olevat erikoisliitot saattavat panna koko maan talouden polvilleen lakoillaan, vientiä ja liikkumista jne ihmisten elämää vaikeuttavilla toimillaan. NYT ollaan jo Kreikan tiellä tällä vastuuttomalla politikoinnilla. Kreikasta ei ole Suomelle malliksi, jos aiotaan pärjätä kotona ja maailmalla. Ex-Euroopan Japani - Suomi- luokitellaankin maailmalla "Euroopan sairaaksi mieheksi ja taloudeksi". Hävettävä titteli! Vai mitä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#.2.MK. *** Mitenkä vaikuttaa EKP-talouteen se, että OECD varoittaa Saksan viennin hyytymisestä? SYYNÄ: kehittyvien talouksien kasvutahti hidastuu:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/04/0...

*** Kiinalla on nyt ylituotanto-ongelmia, mitä se merkitsee globaalisti?

http://www.taloussanomat.fi/perusteollisuus/2016/0...

*** EU:n komissaari Moscovici Kreikasta: Emme pärjää ilman IMF:n tukea:

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/04/19/eu...

*** MUTTA RUOTSIN velkasuhde laskee ja talouskasvu kohenee:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/04/1...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

***EKP:n markkinoimalle HELIKOPTERIRAHALLE isoja esteitä mm. Saksan taholta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/nayttaa-silta-et...

http://www.talouselama.fi/uutiset/helikopteriraha-...

***TYÖLLISTÄMISKIKKA? TUTKIMUS: Ihmisten kannattaisi oikeasti tehdä 3-päiväistä työviikkoa:

http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-ihmiste...

NORDEA: EKP voisi jakaa joka eurokansalaiselle 1300 euroa tilille.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214737-... (ENTÄS VEROPARATIISIT, KUINKA PALJON?)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

SUOMI ei vielä kuulu alustatalouden kärkijoukkoon, mutta mikä yhdistää Applen Appstorea, Airbnb:ta ja hitsauslaitevalmistaja Kemppiä? Ne kaikki edustavat alustataloutta. Lue lisää käänteentekevästä aiheesta: alustatalous muuttaa talousrakenteita yritysmaailmassa Suomessa:

http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2016/04/20/s...

ALUSTATALOUDESTA puhutaan, kun palveluksessa on digitaalinen alusta ja vähintään kaksi muuta osapuolta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

DRAGHI VAKUUTTAA: Kaikkia keinoja käytetään kasvun pönkittämiseksi - helikopterirahoituksesta ei ole puhuttu. EKP:n tehtävä ei ole miellyttää Saksaa...ym...

http://yle.fi/uutiset/tuoreimmat (YLE 21.4.2016)

*** HS: EKP,DRAGHI ja ekonomistit torjuvat helikopterirahan: (22.04.2016)

http://www.hs.fi/talous/a1461213882330

"HELIKOPTERIRAHAA" suoraan kansalaisille:

http://turuka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215990-heli...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset