karikilpio

KRUGMAN: SAKSA osaltaan vastuussa euron kriisistä - ym.

Amerikkalainen nobelististi ja uusklassisen koulukunnan vasenta siipeä edustava Paul Krugman arvostelee ankarasti Saksan säästö- ja inflaatiopolitiikkaa, kertoo  Business Insider-lehti.

   - ”Euroopan talous on kokonaisuudessaan hyvin heikko ja sillä on katastrofaaliset vaikutukset eteläiseen Eurooppaan”, Krugman sanoo.

KYSE ei ole ainoastaan menetetystä tuotannosta, kilpailukyvystä ja kadotetuista työpaikoista. Jo vuoden kestänyt deflatorinen talouden suorituskyky on tehnyt tuhoa yhtenäisen Euroopan ideaa ja  eurooppalaisten usko on siksi alkanut rakoilla ajatuksineen Brixitistä,  Grexitistä ja Fixitistä.

 - ”Eurooppa on käynyt perusideaansa vastaan”, arvostelee Krugman.

EKP taistelee miinuskoroillaan deflaatiota  ja kuluttajien liian hyvää ostovoimaa vastaan. Kohtuullisen inflaation saavuttaminen näyttää kaukaiselta.  Sisäinen devalvaatio ei tainnutkaan olla pelastus EU:n talouteen - pikemminkin jäsenmaiden talouden romuttaja.

 - ”Saksan pitäisi nyt kantaa osavastuu, koska se on tehnyt puhtaasti teknisestä talouden ongelmasta moraalisesti opettavaisen murhenäytelmän.”

KRUGMANIN mielestä Kreikka on ainoa, jolla on vakavaraisuusongelma, ja jolle olisi pitänyt alusta myöntää velkahelpotuksia. Suomesta ja sen taloudesta hän ei puhu mitään.

http://www.talouselama.fi/uutiset/krugman-saksa-on-osaltaan-vastuussa-eu...

HOLLANTILAISET haluavat äänestää  EU-jäsenyydestä Britannian tavoin . Äänet 53%- 44%.

http://www.talouselama.fi/uutiset/kysely-hollantilaisetkin-haluavat-aane...

PAKOLAISVIRTA  voi viedä Euroopan ”kaaokseen” - alkuvuoden tulijamäärä 25-kertaistui.

http://www.talouselama.fi/uutiset/pakolaisvirta-voi-vieda-euroopan-kaaok...

SAKSALAISET tutkivat: Schengenistä luopuminen maksaisi vähintään 470 mrd euroa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/saksalaiset-tutkivat-schengenista-luop...

EU-KOMISSION  POMO JUNCKER: ”Eurooppa tarvitsee yhteisen valtiovarainministerin jakamaan EU:n rahoja.

http://www.talouselama.fi/uutiset/juncker-eurooppa-tarvitsee-yhteisen-va...

MITKÄ ovatkaan Junckerin pohjimmaiset motiivit valtiovarainministerin roolissa ?

JYRKI KATAISESTAHAN  EU saisi pätevän ja kokeneen EU/EMU/EKP:n kirstun vartijan ja  Suomi hyvän sateenkaarihallituksen tekemien ylivelkojen maksujen rahoittajan!!  Vai kuinka? Suomen talous Jyrkin avulla rakettinousuun ja Euroopan mallivaltioksi.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko Saksa mielestäsi osaltaan vastuussa eurokriisistä? Ketkä lisäksi?

Sopisiko Jyrki Katainen EU:n valtiovarainministeriksi vai olisiko joku vielä häntäkin pätevämpi siihen rooliin?

Onko EU kaatumassa, kun hollantilaisetkin haluavat kansanäänestyksen EU:sta? Kaatuuko Schengen sopimus pakolaisvirtaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siitä on puhuttu, että Saksa on kasvattanut valtiontalouden ylijäämäänsä, joka on merkinnyt muiden alijäämää. Jokainen maa EU:ssa pelaa omaan pussiinsa. Harva herkistyy kuullessaan Oodin ilolle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. "Sitä on puhuttu, että Saksa on kasvattanut valtiontalouden ylijäämäänsä, joka on merkinnyt muiden alijäämää. Jokainen maa pelaa omaan pussiinsa. Harva herkistyy kuullessaan Oodin ilolle." Hienosti muotoiltu. Kun realiteetit tulevat harmaan arjen mukana esille, illuusiot häipyvät taivaalle:

- "Euroopan ytimessä" alkaa olla kuumaa ja tulehduspesäkkeitä.

Euroopan maat ovat niin erilaisia keskenään, että niistä on vaikea saada toimivaa systeemiä ja organisaatiota. Jokainen maa on pyrkinyt tähän "rauhan ja Ihantolan yhteenliittymään" todellakin vain omia etuja ajaakseen omin intressein eikä pysyvämpään ja kestävään suhteeseen vaadittavia tekijöitä ole tarpeeksi. Liitokset natisevat heti, kun omat edut alkavat kärsiä milloin valuvikojen,sääntöjen rikkomusten (no bailout-sääntö) ja lisäkustannusten/riskien (Kreikka ja PIIGS-maat/ERVV,EVM,Target ja nykyiset systeemikriisit) kasvaessa ja tullessa näköpiiriin. Eikä siinä kaikki pulmat.

Viimeisimpänä ja ehkä EU:n kannalta pahimpana on pakolaisvirrat eri Euroopan maihin ja Schengen-sopimuksen kestävyys. Nyt SAKSA ei kelvannut kaveriksi Wienissä. Pakolaiskriisi kiristää poikkeuksellisella tavalla Euroopan maiden välejä. Sisäministeri Orpon mukaan EU on nyt lähestymässä pistettä, jossa on kymmenen päivää aikaa viedä sopuisasti pakolaisasiaa eteenpäin ja tehdä ratkaisuja TAIKKA on vaarana, etta koko EU-järjestelmä romahtaa, kun Euroopan unioni kansallistuu omien suvereniteettiensa vahvistamiseen ja kansallisten rajojensa sulkemiseen. EU on historians pahimmasssa kriisipesäkkeessä ja kamppailemassa olemassaolostaan henkisellä, fyysisellä , poliittisella, jopa juridisella ja taloudellisellakin tasolla.

- Suomi kärsisi rajojen sulkeutumisessta miljardin verran vuodessa,sanoivat uutiset.

"Kansallisia etuja korostettaessa on syytä ymmärtää, että keskinäisistä riippuvaisuuksista johtuvat yhteiset edut ovat sittenkin paljon merkittävämpiä. Etujen erilaisuutta ei tule liioitella, niitä voi syystä suhteellistaa...Ristiriitojen hallitsemiseksi on tärkeää, että EU:n päätöksentekojärjestelmä mielletään laajasti legiteemiksi. Itsenäisyytensä säilyttävien kansallisvaltioiden liitossa tämä tarkoittaa, että on välttämätöntä löytää kaikkien kannalta hyväksyttävä kompromissi vakavia ristiriitoja aiheuttavissa kysymyksisää - sillonkin, kun olennaisiksi koetut kansalliset edut ovat vastakkain." (Sixten Korkman: Euro valilla valtiota,s.173)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. KILPAILUKYKYLOIKKA, joka melkein tuhosi euron. SAKSAN historialliset tuottavuus-ja kilpailukykytalkoot tuntuivat kaukana ja kauan aina Suomeenkin asti Etelän kriisimaista (PIIGS-maat) puhumattakaan. Kaataako SAKSA Kreikan?

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/12/06/kilp...

Pian maailmansodissa hävinneestä, hyperinflaatiopeloisesta SAKSASTA tuli taloustalkoiden jälkeen EU/EMUn talousrohmu vailla vertaa muiden jäsenmaiden jäädessä jäännös-/armopaloille. Epäilyksiä herättää se, että niin EU/EMU-maissakin sekä myös meillä Suomessa kumuloituneet ongelmat ja kriisit ratkeaisivat sisäisellä devalvaatiolla tai jatkuvasti halpenevien hintojen ja palkkojen deflaatiolla tai alenevillä miinuskoroilla ttai virtuaalitaloudella.

Onko Sisäinen Devalvaatio synonyymi sanalle "Yhteiskuntasopimus" vai ei?

SANOTAAN, että Euroopan Unioni on demarien bernsteinilainen kansaivälinen liikeyrityskonsepti ja suuntana liittovaltio, EUROSTOLIITTO? Onko näin?

TÄSSÄ LISÄÄ SAKSAN HISTORIALLISIA TAUSTOJA KESKUSTELUUN:

https://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/16/saksalais...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

(JATKOA)..."todellinen pulma rahaliitosssa ja EMUssa on/oli , että rahaliiton instituanaalinen valmistautumattomuus nykyisen kaltaisen kriisin kohtaamiseen. Olisi ollut koko rahaliiton ja Suomenkin kannalta eduksi, jos myös Iso-Britannia sekä Ruotsi ja Tanska olisivat olleet rahaliiton jäseniä.Se olis ollut siksikin perusteltua, että nämä maat kärsivät seurauksista, jos rahliiton ongelmia ei kyetä hallitsemaan. Jättäytymisestä voi eetenkinRuotsin kohdalla pitää juridisesti ja integraatiopoliittisesti arveluttavana päätöksenä", sanoo Korkman.

"Suomalaisille EU:n integration syveneminen ei ole itseisarvo. Useimmat meistä eivät ajattele, että kehityksen määränpää on keskusjohtoinen Euroopan liittovbaltio (Unnited Stats of Europe)... Kansllisvaltio on edelleen sosialisen koheesion ja kansalaisten identiteetin tärkein kiintopiste. Siksi Eurooppa (EMU/EKP) voi menestyä vain, jos jäsenmaiden hallitukset kykynevät kansallisesstisuotuisan kehityksen turvaamiseen. Jokaisella EU:n jäsenmalla on erityispiirtensä ja niihin liittyvät vaatimuksensa. Eri mmaiden kansalliset edut ovatkin ajoittain vastakkain niissä kysymyksissä, joissa EU(EM/EKP) käyttää valtaa" (SS.172-173).

"Ajatusta, että Euroopan pitäisi polkaista pystyyn liittovaltio rahaliiton pelastamiseksi,voi kuitenkin syystä pitää epärealistisenaa ja jopa absurdina."

"EMUn taustalla on aina ollut suuri kysymys: Onko yhteinen (poliittinen) valuutta (€uro)ilman yhteistä valtiota mahdollinen?" (s.144)

"Onko pankkiunioni monia uusia ongelmia aiheuttava hanke (Pandoran laatikko) tai peräti salajuoni poliittiseen unioniin (Troian hevonen)??

MITÄ BAIL-IN-sääntö merkitsee tässä Pankki- Ajattelussa?? - "Viime kädessä viranomaiset voisivat ottaa haltuunsa omistajien osakkeet sekä muuntaa määrättyjä pankin velkaeriä omien pääomien ehtoisiksi ("bail-in").

"Hallitukset voisivat myös antaa saataville etuoikeutetun aseman, jolloin "bail-in" ei koskisi niitä." (s.137)--- " Matala- ja korkeariskisen rahoitus-toiminnan välille tulisi rakentaa mmaahdollisuuksien mukaan "Palomuureja" kriisien leviämisen rajoittamiseksi. Pankkien vakavaraisuusongelmien tulisi automaattisesti johtaa siihen, että osa niiden rahoituksesta muuttuisi riskejä kantaviksi osakkeiksi (ns. bail-in).(s. 251/ SK: TALOUS JA UTOPIA,DODENDO)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

KÄSITYKSIÄ kilpailukyvystä ja kasvusta ja deflaatiosta.

-"Kilpailukyvyn kohentamisen edellyttämä deflaation tie on kentiess liian pitkä ja tuskallinen." (Sixten Korkman)

-"Kuripitoinen deflaatio estää kasvun käynnistämistä ja vaikeuttaa velkojen hoitoa. Kasvu ja deflaatio on kuin tuli ja vesi." (Esko Seppänen) ..."Velalla itsensä nurkkaan maalannut Yhdysvallat on levittänyt globalisaatiolla virtuaalirahasta ja velasta syntyneen systeemikriisin koko maapallolle, eikä "Eurooppa" pääse siitä ulos vetämällä iseään tukasta ulos. Sitä epäonnistumaan tuomittua paroni von Mynchausenin metodia EU-komissio toteuttaa liittovaltioimisen politiikalla ja EMU-Maat deflaatiopolitiikalla." (EMUMUNAUS/s. 200). Deflaatio on inflation vastakohta ja Inflaatio on deflaation vastakohta. Deflaatiosta joudutaan stagflaatioon ja stanlaatioon eli talouden pysähtymiseen.(Stagflaatio = Korkean työttömyyden ja inflaation yhtäaikainen esiintyminen, johon keynesiläinen talousteoria ei sovellu.(Katso tarkemmin Matti Pohjoa:Taloustieen oppikirja,s.206)

"Ihmiskunnan ongelmia ovat sekä taloudellinen kasvu että sen puute. Jos EU:sta on kiinni, kasvua ei synny niissä maissa, joissa sitä kaikkein eniten tarvittaisiin. Pakkosäästö-ohjelmilla ylivelkamaiden talouksia deflatoidaan ja ajetaan alas. Nykytilanteessa ainoa tapa maksaa velkaa on se, että luovutaan äärimmilleen viedystä inflaation vastustamisesta." (ES.199)- Kaikki juontaa SAKSA maailmansotien aihuettamasta hyperinflaatiopelosta ja -traumasta johtuvasta ja siksi SAKSA EKP:lle määräämästä inflaatiorajoista EKP:lle.

"Inflaation hillitseminen kuuluu kinteästi vapaiden markkinoiden talouspolitiikkaan, jossa olennaisia osia ovat myös pääoma-ja työmarkkinoiden vapauttaminen... Inflaation hillitesminen ei ole edes vauhdittanut talouskasvuaa kuten luvattiin... Pakkomielteinen inflation torjunta on aikansa elänyt... "Inflatio on velkasyöppö" (ES)...Vapaiden markkinoiden taloustiede on käyttänyt inflaatiota mörkönä perustellaksseen talouspolitiikkaansa, josta hyötyvät lähinnä rahoituspääoman omistajat. Sen varjolla on tingitty (kvartaalitalous) pitkän aikavälin vakaudesta, talouskasvusta ja onnellisuudesta."(s.81/ HA-JOON GHANG:"23 tosiasiaa kapitalismista" (INTO)...
"Inflaation torjuntaan keskittynyt talouspolitiikka ei ole vain vähentänyt investointeja ja hidastanut talouskasvua: se ei ole edes johtanut asetettuun tavoitteeseen eli vakaaseen talouteen."(s.76/H-J.CHANG)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

OTTO VON HABBURG kuvaili aikoinaan hyvin Euroopan maiden yhtenliittämisongelman kipukohtia:

-"Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä (EU:n) perustuslain (Po.perustuslakisopimuksen)
(kansallisten) lakiensa yläpuolelle." EU:EMU:EURO:EKP = Yhteen Sovittamaton Yhtälö. VASTAUS:Ratkeaa vain poliittisessa erikoistapauksessa. MOT.

HAASTAVIA KYSYMYKSIÄ:
- Kyllästyykö Saksa pian euro-ja valluutakriiseihin ja palaa omaan valuuttansa?
- Onko poliittinen valuuta - EURO- tullut matkansa päähän?
- EMU näyttää olevan ongelmallinen projekti, johon EU ja EKP eivät löydä oikeaa ratkaisua. Miten se saataisiin jäsemailleen hyväksytymmäksi?
- Koska EU ei muodosta optimaalista markkinaluetta, miten sen talous saataisiin toimimaaan globaalisti kilpailukykyisemmin?
- Onko nyt palattava "pieni on kaunista"- ajtteluun uusin eväin ja sallittava mikrotalouden parempi tehokkuus, jotta yksittäisten kansantalousyksiköiden ja markkinoiden toiminta tehostuisi. EU:ta vaivaa byrokrattinen mammuttitauti ja megalomaanisuus. Mallia USA:sta; Sveitsistä,Singaporesta, Kiinasta jne...ELI mitemnEU/EMUa tulisi uudistaa?
- Oliko Suomen liittyminen euroon ja EMMUun vikatikki?
- MITÄ EU/EMU:lle pitäisi tehdä, jotta jäsenmaat tuntisivat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta paremmin kuin nykyään: taloudellisesti, poliittisesti ja juridisesti sekä sosiaalisesti? Varsinkin eettis-moraalisestikin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyviä kysymyksiä, joihin on vaikea saada tälä hetkelllä luotettavia vastauksia.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että EU ja euro olivat liian kunnianhimoisia ja idealistisia hankkeita. Tämä ei silti tarkoita sitä, että voisimme tehdä väyryset ja noin vain erota niistä kummastakin.

Kansallisvaltioajattelu ei kuitenkaan ole kuollut, kuten on nyt nähty. Kun yksittäinen jäsenvaltio havaitsee kärsivänsä liikaa epämääräisen yhteisen edun johdosta tai kun EU ei kykene saamaan aikaan tehokkaita ratkaisuja - kuten nyt pakolaisongelmassa - valtiot ottavat ohjakset omiin käsiinsä. Ei toki sentään pieni orpo Suomi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. "Kansallisvaltio ei kuitenkaan ole kuollut, kuten on nyt nähty."

Kansallisvaltio-ajattelusta on pidettävä kynsin hampain kiinni. Kaikkien kärsimään joutuvien EU/eurokansojen on pidettävä yhtä epäkohtien esille tuomiseksi ja poistamiseksi. Ja tarvittaessa pyrittävä vaihtamaan oikeat päättäjät oikeisiin paikkoihin, jos mahdollista. Demokratiavajeetkin mukaan lukien EU:n eri elimissä ja päätöksentekojärjestelmissä. Pohjoismaiden tyyliin.

Pientenkin maiden ääni pitää saada paremmin kuulumaan EU/EMUn päätöksenteossa.

Vaikutusvaltaa eri elimissä pitää muuttaa demokraattisempaan suuntaan nykyisen asemasta. Se suosii isompia maita liiaksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Tuskinpa isot valtiot ovat halukkaita luovuttamaan yhtään päätösvallastaan pienemmille.

Päättäjien laatutasoon olisi kiinnitettävä huomiota, mutta miten? EU:n hidastelu päätöksenteossa johtuu tietysti paljolti valtioiden eripuraisuudesta, mutta kyllä päättäjien taidoissakin voi olla puutteita.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. Yhteistyö, vastuuntunto ja keskinäinen luottamus ja ponnistelu on voimaa. Olipa kyse EU/EMU:sta tai Suomestakin. Menen lumitöihin välillä happee haukkaamaan. Palataan sitten "astialle".

PELKKÄ EU-idealismi, -utopia tai -illuusio ei elätä! Käytäntö puhuu puolestaan.

TOTTA PUHUT: "JOS asento on väärä,se täytyy korjata paremmaksi." Koska "kehityskin voi kehittyä kehittymistään" otollisemmaksi jopa kestävämmäksikin.

Näin ollen olisikin EU/EMU/EKP:n toiminnan ja systeemin uudistamisen paikka. Tapahtuuko se "viilaten , höyläten" vai muutoin onkin poliitikkojen ja isokenkäisten päänvaiva. EU-kelloa pitää päivittää ja rukata sivistyksellisen kulttuurin tasolle! Että kaikki ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset