karikilpio

YLE: Entistä suurempi finanssiromahdus tulossa??

”Uusi ja entistä suurempi romahdus tulossa”  - satoja pankkiireja haastatellut toimittaja järkyttyi. (YLE/Pääuutiset/Talous/10.02.2016 klo 18:40)  -> A-Studio klo 21:05.

http://yle.fi/uutiset/uusi_ja_entista_suurempi_romahdus_on_tulossa__sato...

Miten tähän mahdolliseen uuteen  finanssikriisiin tulisi jo ennakkoon varautua?

Vai ollaanko niin kuin ei mitään olisikaan tulossa: ”käy kuin käy”?

Tai  pannaan työryhmät  ja komiteat tutkimaan asiaa - vai miten se oikein dynaamisesti ja sutjakkaasti tapahtuisikaan —  viivyttelemättä ja vatuloimatta?

Kaikkihan riippuu siitä pidetäänkö Ylen uutista uskottavana  vai ei.

Eli finanssikriisi 2016… 2017…2018  ja  mitä siitä seuraa  Suomelle, EU/EKP:lle ja euromaille EMU:ssa? Tai globaalistikin? Mitä IMF tekee silloin?

PS: - " Päättäjien huolestumista lisää Yhdysvaltain keskuspankin- FEDin - pääjohtaja  Janet Yellen konressipuheen väläytys uuden finanssikriisin mahdollisuudesta."  - HS/A5/TI/23.2.2016/Kolumni/Raimo Sailas: "Kiina lisää huolta maailmantaloudessa." - Soroksen Kiina-arvioista puhumattakaan.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1456114576036


———————————————————————————————————————————
VRT.  http://kailinko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211630-finanssikriisi-2016-ja-m...
———————————————————————————————————————————

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tätäkö ne EKP:n miinuskorot osasivat enteillä? Vai eikö EKP saa virtuaalivaluuttojaan riittävästi enää kiertoon ja investointeihin, kun paha luottamus- ym. systeemikriisi painaa raskaasti päälle exitteineen ja dominoteoriakin on väijymässä viikate kädessä oven takana? Ja EU/EMU/EKP:n talous on jo muutenkin mullin mallin valuvikoineen, demokratiavajeineen, moraalikadosta (moral hazardista) ja säännösrikkomuksista puhumattakaan.
(No bailout- säännöstä bail-in-sääntöön).

VAI johtuvatko nämä uudet finanssikriisipelot ja -ennusteet Syyrian sodan jne pakolaisten aiheuttamista lisäkustannusarvioista Euroopassa?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Kari Kilpiö!

Alhaiset kotot ovat olleet koukussa ollut täky velkannuttamiseen. Siis huolettomaan velanottoon.

Finanssikriisi on luotu tarkoituksella maailman suurimman puhalluksen aikaansaamiseksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2.JJ. Alhaiset korot ovat olleet koukuttamassa ja täkynä Euroopan maiden ylivelkaanuttamiseen ja kansalaisvaltion suvereniteetin menetyksiin. Siihen on liittynyt moraalinen rappeutuminenkin eli moral hazardin ongelmakin.Kreikka jatkuvana kiviriippana ja pahana esimerkkinä.

Taisi olla muuten aikoinaan Olli Pusa, joka totesi US-blogissaan viisaasti, että poliittinen euro ja matala korko syöttinä loivat koko euro- ja finanssikriisin. Oliko näin?

Saadessaan halpaa-jopa negatiisen koron lainaa kuten nyt- euromaat liittyivät kilvan EMUn jäseniksi joutuakseen varomattomuuttaan ja mitään riskejä pelkäämättä EMUn pakkopaitaan taloudellisesti, juridisesti ja poliittisesti:

Hurmiossa otettiin lisälainaa ja ylivelkaannuttiin ja silloin vielä hyvinvointimaat kuten kolmen ostetun AAA-luottamusluokan mallioppilas Suomi joutui sosiaalihuoltovaltioksi etelän kädestä suuhun eläville PIIGS-maille ja etenkin yhä suurlakkoilevalle, tilastoväärentäjä Kreikalle.

EU/EM/EKP pitää Kreikkaa miljardien eurojen lypsykoneena muille euromaille. Miksi sitä ei potkita pihalle EMU:sta? Se olisi oikeus ja kohtuus. Vai mitä?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Minun puolestani PIIGS-maat saavat olla mukana eurossa.
Heidän vaikeutensa ei ole Suomen ongelma eli Suomen ei tarvitse rahoittaa heidän ongelmiaan, koska Suomi ei ole valtiosääntöoikeudellisesti ollut päivääkään EU:n eikä euro-alueen jäsen.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #11

Olen vuosien varrella lähettänyt sähköpostia valtiovarainministeriöön:

http://www.promerit.net/2014/10/sahkopostia-valtio...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

#11. JJ. "Minun puolestani PIIGS-maat saavat olla mukana eurossa. Heidän vaikeutensa ei ole Suomen ongelma eli Suomen ei tarvitse rahoittaa heidän ongelmiaan..." - Kyllä Suomi joutuu kuitenkin EU/EMU/eurojäsenyyden vuoksi osallistumaan PIIGS-maidenkin ongelmiin ja avustamaiseen niin kauan kuin Suomi on niiden jäsenenä velvoitettu maksumieheksi ja EU/EMU/EKP:n alaisuudessa.

Sitten kun Suomi itsenäistyy ja on tehnyt fixitit ja eron kaikista niistä, se on eri asia, kun on vapautunut/vapautettu noista murheista - ei sitä ennen. Eli Suomi on Euroopan unionin perustuslakisopimuksen alainen maa vielä toistaiseksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

#11.JJ. Joko Suomen olisi aika erota eurosta kuten Taloussanomat ennustaa ja muutkin julkaissut pohtivat?

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/06/1...

http://keskustelu.anna.fi/threads/eurosta-eroamall...

Euroopan unionista ja EMU:sta näyttää tulleen harvainvaltainen, ei-kenenkään maa, jota johtavat ja ohjaavat ahneet,epädemokraattiset, epäempaattiset ihmiset, jotka tavoittelevat pääosin omaa etuaan kansallisen ja yleiseurooppalaisen hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen sijaan. He ovat niitä, jotka tahtovat aina kerätä rusinat pullasta ja sattumat sopasta.

Taloustieteen nobelisti Paul Krugman on arvostellut nykyistä Euroopan Unionia: ""Eurooppa on käynyt perusideaansa ja ihanteitaan vastaan." Ei ihme, että tulos onkin alkuaan kauniiden ihanteiden ja tavoitteiden vastainen: Poliittinen konkurssi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

#11. JJ. Onko EU:n finanssi- ja systeemikriisi hintalappuna kokemattomien untuvikkopoliitikkojen sinisilmäisyydestä vaiko pelkästään omia etuja kalastavien poliittisten finanssi- ym.pelureiden laskelmoinnista?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18123...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #65

Eihän se muuta ole kuin sitä että markkinavoimat, jotka siis ovat kaikkien talouden osatekijöiden yksittäisten ratkaisujen yhteistulos, ohjailevat päämäämäärättä taloutta umpikujaan kerta toisensa jälkeen.

Markkinavoimien ratkaisuista ei voi syyttää ketään, koska jokainen jonka päätökset ovat muodostamassa markkinavoimien yhteisvaikutusta ajaa omaa etuaan, eivätkä markkinavoimat ole kenenkään ohjattavissa. Markkinavoimat on kuin elefantti posllinikaupassa joka tekee mitä haluaa eikä kukaan voi estää.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jorma Jaakkola. Tässäkö Suomen pelastus vai taas uusi syötti lisävelkaantumiseen?

USA:an keskuspankin FEDIN ex-pomo liputtaa negatiivisten korkojen puolesta. -Velkarahat ja niiden tuotot pitäisi käyttää yhteiskunnallisesti arvokkaisiin sijoituskohteisiin ja "elvytyksiin":

http://www.talouselama.fi/uutiset/entinen-fed-pomo...

Nytkö sitten pannaan Suomi jättiluotoilla ensin kuntoon, ja sitten tehdään fixitit Islannin ja Argentiinan malliin ja eletään herroiksi Suomi-Eldoradossa. Vai kuinka?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #7

#7

FEDin ex-pomon ohje on, että velkarahaa käytettäisiin "yhteiskunnallisesti arvokkaisiin kohteisiin" ja "elvytyksiin".

Eli lisävelanottoa ja velan vakuutena alijäämäisillä valtioillla on vain "yhteiskunnallisesti arvokkaat kohteet". Velkoja ottaa ne haltuunsa ja alkaa rahastamaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #9

#9. Tarkoitat ilmeisesti, että velkoja ulosmittaa nuo "arvokkaat kohteet" velkojensa rästisaamisina ja panee ne lihoksi sitten. Aika juonikasta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #12

#12
Tarkoitan, että velkoja ottaa lainan vakuutena olevat "arvokkaat kohteet" haltuunsa ja alkaa kantaa niistä vuokraa.

Maanteiden rakentamiseen on saatu rahoitusta, josta ei ole tarvinnut edes maksaa korkoja.
Kukas se suomalainen olikaan, joka oli kehittämässä autoon laitettavaa gps-laitetta, joka kerää tiedot, missä auto on liikkunut?
Tiemaksupaikkoja ei enää tarvita, vaan auton omistajalle lähetetään lasku laitteen keräämästä "tietullista".

Kun rahoituksen sopimuksenmukaisen takaisinmaksun lopullinen ajankohta tulee 25-30 vuoden jälkeen rakentamishankeen valmistumisesta, eikä alijäämäiseltä valtiolta kuulu velanmaksua, ottaa rahoittaja "arvokkaan kohteen" haltuunsa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #9

Jorma Jaakkola.#15. Muistanko oikein vai väärin, että ex-presidentti Mauno Koivisto oli kova tukemaan yrittäjyyttä Suomessa? Oikaise jos olen väärässä!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JJ.#15. Saksalaisten pakkomielle inflaation suhteen olisi koomista,jos se ei olisi niin vaarallista, Saksa on tyypillisen epäsolidaarinen:

https://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/16/saksalais... Mihin tämä EKP:n inflaatiopolitiikka perustuukaan?

Mitäs mieltä olet Saksan EU/eurotaktiikasta? Hyväksytkö?

Entäs "markkinavoimien selättäjä" Jyrki Kataisen toimet Suomen hyväksi/tappioksi? Pitäisikö nekin viedä valtakunnanoikeuteen?

http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13229...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kari, kysyit:
Miten tähän mahdolliseen uuteen finanssikriisiin tulisi jo ennakkoon varautua?

Kirjoitit myös:
"Ja EU/EMU/EKP:n talous on jo muutenkin mullin mallin valuvikoineen..."

Suomella ei ole eurovaluvikaa. Suomen osallistuminen EMU:un ja euroon sekä EKP:n alaisuuteen on valtiopetos. Rikos, joka ei vanhene.

Suomi on siten muita paremmin selviytyä finassikriisistä, koska Suomi ei ole valtiosääntöoikeudellisesti ollut EU:n eikä euro-alueen jäsen.

Riittää vain, että todetaan tehty valtiopetos. Mitään lakia eikä kansalaisaloitetta ei tarvita.

Oma raha ja keskuspankkirahoitus on pelastus Suomen selviytymiseen. Ruotsissa ne ovat käytössä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. JJ. Mutta kuinka Suomen poliittiset puolueet ja päättäjät sekä oikeusviranomaiset saadaan edes toimimaan, niin että asiat normalisoituvat Suomen kannalta sellaisiksi kuin ne esität? Siinä mammuttivuori käännettäväksi.

PS. Jorma Jaakkolan vastaus #16 on leipätekstissä yllä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #16

##16.JJ. Sittenhän tuo elämäntyösi alkaa kantaa hedelmää sitkeiden ponnistelujen jälkeen. Onnittelut!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #25

Kiitos Kari onnitteluista! Olet ensimmäinen onnittelija pitkäaikaisen työni johdosta.

Toivottavasti muutkin alkavat ymmärtämään, mistä on perimmiltään kysymys.

Suomen perustuslakia ryhdyttiin maaliskuussa 1989 mukauttamaan sellaiseksi, että valtion alijäämäinen budjetti voidaan saattaa yksinkertaisella enemmistöllä voimaan niin, että leikkaukset heikentävät kansalaisten perustuslakiin kirjoitettua perusturvaa.

Alijäämäistä budjettia on tehty... ja tehdään niin kauan kun ei ole keskuspankkirahoitusta. Eli niin kauan kun otetaan ulkomailta velkaa. Ja autetaan eurokriisimaita ja -pankkeja. Ruotsi toimii toisin.

Komissio kertoi euroaikana ensimmäisen kerran vasta 4.6.2014 lausunnossaan, miksi Ruotsi ei ole mukana euroalueessa.
Ko lausunnosta ilmenee myös, mitkä ovat Ruotsin keinot selviytyä.
Ks löytöni http://jormajaakkola.fi/Miten%20varaumat%20erosivat

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

#45. JJ. Vain sellaiset itsetunnoltaan vahvimmat miehet ja naiset menestyvät , jotka uskaltavat panna elämässään itsensä täysillä likoon. Mutta lopulta sitkeiden ponnistelujen ja määrätietoisen työn tuloksena kunnian kukko laulaa, jolloin muutkin uskaltavat tulla etulinjaan taistelemaan piilopaikoistaan muiden selkien takaa, kun enemmistö alkaa olla muurinmurtajan puolella. Vain vahvimmat,moraalisimmat ja määrätietoisimmat oikeustaistelijat eivät kangistu kalkkiviivoilla. He ovat lohen sukua ja pystyvät uimaan politiikan kuohuvaa vastavirtaakin vastaan menestyksellisesti kohti kunniallista päämäärää. Vätyksistä ja pelkureista ei siihen kamppailuun ole.

Sopulit sensijaan seuraavat juottovasikan tavoin tai laskelmoiden ajan muotivirtauksia ja valtiaita, vaikka hekin olisivat takanapäin eri mieltä käskynhalitijoiden edesottamuksista. Heitä nimitetäänkin siksi ja syystäkin halveksuttavasti opportunisteiksi ja takinkääntäjiksi tai tuuliviireiksi taikka pahimmillaan machiavellisteiksi ja salakavaliksi pyrkyreiksi ja vallantavoittelijoiksi: "kalifiksi kalifin paikalle". He haluavat olla aina petollisesti voittajien puolella omaa valtatilaisuutta kärkkyen.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #48

Kiitos Kari Kilpiö hienoista sanoista!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #50

#50.JJ. Tässä aiheeseen sopivia vanhempia ja varteenotettavia linkkejä:

- Kaikkien aikojen puhallus alkamassa:
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188458-... (Katso myös kommentti #18 taustatiedoksi).

- Uusi euroalueen kriisi- liikaa rahaa EKP:ssa
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188100-... (Katso myös kommentti #6 taustatiedoksi)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #45

#45. Kommentti #16 on poistettu tai sensuroitu MIKSIHÄN? Oliko se valhetta vai liian arka enää näytettäväksi?? Oli viimeksi leipätekstin yhteydessä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #16

Kommentoinnin "keventämiseksi" Kansallisteatterissa pitkään pyörinyt kappale "Neljäs Tie" - komedia suomalaisesta demokratiasta: (1:59)

https://www.youtube.com/watch?v=WwakTr9OxEU - Nautinnollista katselua!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

SU/14.2.2016 JÄLKIKIRJOITUS TALOUSSANOMISTA:

Deutsche Bank on nyt jo kaikkien euromaiden painajainen -pahempi kuin aikoinaan Lehman Brothersin kaatuminen, koskisi myös Suomea:

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/02/14/tama...

- Euromaiden yhteinen euro, yhteinen pankkiunioni ja nyt myös yhteiset miinuskorot varmistavat, että kaikilla eurokansalaisilla on myös yhteiset pankkipainajaiset. Yksi niistä voi olla Deutsche Bank. JOS se kaatuu, Suomi kuuluu sijaiskärsijöihin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi voi varautua tulevaan talouskriisiin karsimalla reippasla otteella julkisia menoja ja julkisia palveluja sekä ottamalla vähemmän pakolaisia vastaan myymällä kansallisomaisuutta kuten pohjavesiä ja vesialueita yksityisille sijoittajille. Tietysti Ylen uutinen voi olla jippo saada kannsalaiset suostumaan hallituksen ehdottamaan yhteiskuntasopimuksern kuten Alv kantojen korotuksiin, palvelujen karsimiseen, työpäivän pidennykseen ja palkkojen alennukseen, eli siis silkkaa uhkailua propagandaa jonka haittapuolena syyllistetään entistä enemmän työttömiä ja pakolaisia kuin Juutalaisia Natsisaksassa.

Pekka Iiskonmaki

Työpäivän pituus. Se on minulla aina ollut 10 tuntia päivässä ja lauantaisin 6 tuntia.

Tästä väärydestä minua kohtaan on vielä rangaistu. Tuloistani yli puolet on viety muiden hyvinvointiin ja ollut siten pois lasteni ruokapöydästä. Todella epäreilua.

Tehdään Daniel kaikki 8 -tuntisia päiviä, niin muiden elämä on helpompaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vanhat keinot pitää kuopata,jos kerran muuttujia on ja niitähän on. Jos kerran Suomen väkiluku on kaksinkertaistunut,niin kai sen työpäivän pituuden luulisi loogisesti myös puolittuvan tehokkuuden monikertaistumisen myötä? Mutta ei..vanhat ajatustottumukset ovat hankalia,koska niitä ei tohdita edes kyseenalaista.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Yrittäjyys taitaa olla tauti. Olisiko geenivirhe? En tiedä, kun olen itse sellaiselta säästynyt.

Suomen Yrittäjät laittoi jakoon aika pahan videon:
https://www.youtube.com/watch?v=K4keTPFjUFI

Täällä muuten sataa räntää, jos kiinnostaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #60

#60
Presidentin valta on Suomessa edustuksellinen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#17. Raimo Sailas/Kolumni/HS/s.A5/23.2.2016/"Kiina lisää huolta maailmantaloudessa":

- " Yhdysvaltain keskuspankin (FEDin) pääjohtaja Janet Yellen väläytti kongressille puheessaan Uuden Finanssikriisin Mahdollisuutta."

- " Suursijoittaja Georg Soros varoitti äskettäin Kiinan talouden kasvuvauhdin nopeasta hidastumisesta. Kiinan viranomaisten hermostumissta kuvaa se, että kommunistisen puolueen pää-äänenkannatajan etusivulla varoitettiin Sorosia käymästä sotaa Kiinan valuuttaa kohtaan. Soroshan selätti vuonna 1992 Englannin punna, mutta olisikohan Kiinan renminbi liian kova pala Soroksellekin?"

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1456114576036

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3. DM. Mutta mikä niistä johtaa kestävään kehitykseen? SE on ajan polttavin kysymys yli puoluerajojen. ELIKKÄ mikä on koko Suomen etu nyt ja tulevaisuuden kannaltakin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei luultavimmin mikään noista vaan me Suomalaiset itse asenteilla, päätöksillä sekä teoilla. Tarvitaan uskoa, toivoa, luottamusta, yhteishenkeä ja sisua jotta päästään suosta eteenpäin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin katsoin eilen tuon ohjelman ja kyllä siinä melkein jo yöunet meni. Aloin pohtia mitä sitä oikein seuraisi itselle ja myöskin koko Suomelle. Tilasin kyllä sen kirjan ja siirsin murheeni tulevaisuuteen:) Luen kirjan ensin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. KK. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Kyllä se siitä suttaantuu, sano maalarimaisteri. Tuo mottosi eli Albert Einsteinin lause on hyvä ohje itsekullekin:

- "Maailma on vaarallineen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä, eivätkä tee mitään."

Toisaalta maailma on vaarallinen paikka kaikille tasapuolisestikin siksi, ettei kukaan selviä siitä hengissä arvoon tai säätyn katsomatta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Toisaalta maailma on vaarallinen paikka kaikille tasapuolisestikin siksi, ettei kukaan selviä siitä hengissä arvoon tai säätyn katsomatta."

Elämä on vaarallista. Yellowstonen tulivuori voi puhjeta ja aiheuttaa katastrofin joka tuhoaa ihmiskunnan kuten dinosaurukset. Joku epidemia voi osoittautua hallitsemattomaksi. Iso meteori voi pudota. Putin voi aloittaa ydinsodan.

Lisäksi jokaisella on henkilökohtaisen katastrofin uhka. Auto-onnettomuus, syöpä aivo-infrakti, tai joku muu asia voi tuhota jatkosuunnitelmat.

Ilmastonmuutos ja finanssi-kriisi voivat olla uhkakuvista niitä kaikkein pienempiä, loppujen lopuksi.

Miten tämä viimeinen finanssikriisi tai euro- kriisi on loppujen lopuksi vaikuttanut kenenkään elämään henkilökohtaisella tasolla?

Huolien ja murheiden lisäksi tuskin mitenkään kenenkään kohdalla, paitsi eräiden epäonnisten yrittäjien kohdalla. Mutta yrittäjillä on aina riskit uhkaanassa muutenkin joka puolelta, se on osa yrittäjän elämää.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #21

#21.AV. Taitavasti pakinoit. Mutta ku o tarpeeks riski, ni ei oo mittää riskiä nakkikioskillakkaa. Big Man jota lapsetkii pelekee ku joulupukkia .Hartiit ku laron ovet, mut ei nii lahot. Und so weiter...and so on.. också vidare.. . ja niin päin pois.

Yritystoiminta on siis risikon eli riskin ottoa. Riskitöntä kuin entisellä mummolla, joka meni latotansseihin ja otti tilaisuudesta vaarin. Mut Toivossa on hywä ellee, sano lapamato. Z siitä. Ilo pintaa, vaekka syvän märkänis!

On vaikea tulla toimeen , jos ei ole tointa mihin mennä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE Radio 1:n Ykkösaamussa tänään to 11.2.2016 klo 08:10 käsiteltiin finanssikriisin enteitä, ja muun muassa nyt niin akuutisti otsikoissa olevaa Deutsche Bankia. Keskustelu kävi teemalla ”Pankeissa myllertää; myrskyn merkkejä” niitä tulkitsivat studiossa ekonomisti Roger Wessman ja Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Sami Pyykönen. Juontajana kokenut Sakari Kilpelä.

Jompikumpi tai kumpikin totesivat, että LehmanBrothersiin 2007 verrattuna tämä nykyinen tilanne on aivan toista maata. Silloin ei tiedetty, mitä pankkien taseissa oli, mutta nyt kuulemma tiedetään. Kiitos erittäin tarkan finanssivalvonnan, jota EKP:n puitteissa on toteutettu vuodesta 2014 lähtien. Valvontakuvioita on EKP:n toimeksiannosta kehitellyt myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Mutta: onko kaikki näin hyvin, miltä ”näyttää” ja asiantuntijat vakuuttavat?

Tuskinpa vain. Vaikka miten tiedettäisiin, että ”mitä pankin tase on syönyt”, ei se todista juuri mitään.

Pankit muokkaavat ja ”innovoivat” jatkuvasti uusia instrumentteja, joista ei ota ”vanha Erkkikään” selvää!

Eivät ne yksinkertaisesti tiedä, mitä pankeilla on kontissaan. Eivät voi tietää. Ei pankkiakan tiedä. – Sinänsä aivan oikein haastatellut totesivat, että se, mitä nyt nähdään on (osaltaan) normaalia riskien laukeamista, esimerkiksi mitä tulee öljyteollisuuteen, ja raaka-aineisiin; keillä on paljon panoksia noilta sektoreilta, siellä rytisee.

Kuuntele Ykkösaamu 11.2.2016;
http://areena.yle.fi/1-3202596 jakso alkaa Antti Kurosen raportin jälkeen.
*

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#18.VH. Kiitos "osanotosta" ja vinkeistä. Saattavat nuo asiantuntijatkin ainakin joskus tyynnytellä ihmisiä ennen myrskyä. Itse olen palkkä maallikko noissa asioissa, mutta kuulemma talousasioissakin pärjää, kun tietää kummalla puolen pöytää on debet ja kredit ja , kun rahaa/varallisuutta on debetin puolella enemmän kuin kreditin puolella velkaa. Toisaalta tilinpäätöksessä debettien yhteisumma pitää olla samansuuruinen kredittien loppusumma kanssa , jotta viennit olisi oikein tehty.

Käytännössä suu on oltava säkkiä myöten,ja kulut oltava pienempiä kuin tulot ja hieman siemen perunoita olisi oltava varastossa huonoinakin aikoina. "Kädestä-suuhun" - menetelmällä ei pitkälle pötkitä eikä "mulle-heti-kaikki"-tyylilläkään. Hitaasti kiiruhtaen ja nuukasti eläen hyvä tulee.Paljon on hyvän ottajia vähän sen saajia. Menestyminen vaatii kieltäymyksiä ja kovaa työtä kuten huippu-urheilijoillakin.

Taloustieteilijät ja muu akateeminen väki pyrkii käyttämään alan slangia ja hyperkorrekteja ja orwellilaisia kielikääryleitä vaikuttaakseen fiksuilta tai hämätäkseeen "tyhmiä" kuulijoita.. Joskus on tosin paljastunut, etteivät nämä valopäät aina itsekään tiedä sanomiensa muotikäsitteiden oikeaa tulkintaa, kun kysyy ja vaatii kansankielistä valistusta, mitä selkokielisesti sanottu sivistyssana tai munkkilatina tarkoittaa suomenneksi. Nolo juttu hienostelijalle.

Suomenkielen lehtorin ohje ennen ylioppilaskirjoituksia: Kirjoittakaa niin että lapsikin sen ymmärtää, niin olette kirjoittaneet hyvää suomea.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

VH. #18. Tässä lisää aineistoa blogikirjoitukseesi. Mutta mitä merkitsee bail-in sääntö no bailout-säännön rinnalla EU/euro/EKP-politiikassa?

http://www.uusisuomi.fi/raha/172640-suurpankki-aih... ( uuden bail-in säännön tulkinnan mukaanko?)

HUOM! Onneksi ei ole sijoitusongelmia riskeinä ja murheena!!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Nyt olisi aika tehdä ratkaisuja..ei suinkaan siten kuten hallitus kaavailee tai sisäiden devalvaation kautta romautetaan sisämarkkinatkin vielä. Valtion on otettava hallintaan vaikka euron rinnalle oma paikallisvaluutta joka turvaa maksuliikennettä maailman myllerryksissä. Vertaa vaikka WIR-valuuttaan Sveitsissä.

Sen jälkeen katkotaan pankkien yhteydet valtioon,että voimme päästää pankit kaatumaan eli kantamaan yritysvastuu. Tämä inflaation kautta deflaatioon juoni on saatava poikki,ikuisesti.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Miten tuollainen rinnakkainen sisämarkkinavaluutta tulkitaan ulkopuolella? Sen kurssi kyllä seuraisi euron kurssia, mutta toimisi eri periaatteilla, kuin valtion virallinen valuutta. Mielenkiintoinen asia joka tapauksessa.

Tässä tilanteess Suomen pitää joka tapauksessa suojata itsensä erinäisiä vaaroja vastaan. Kaikista paras, jos keinot eivät turhaan polta siltoja.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Miten tuollainen rinnakkainen sisämarkkinavaluutta tulkitaan ulkopuolella?"

Taisit kirjoittaa olevasi yrittäjä. Oletko niitä yrittäjiä jotka tahtovat ensin varmistuksen kaikelle ja sitten riskittömästi lähtee tekemään vai niitä yrittäjiä jotka lähtevät tekemään omasta mielestään oikeaa asiaa,koska omasta mielestään sille on tarvetta?

"Sen kurssi kyllä seuraisi euron kurssia"

Ensimmäisessä lauseessa kyselit miten siihen suhtauduttaisiin ja toisessa jo kerrot miten siihen suhtauduttaisiin. Kuitenkin Saksassakin on paikallisvaluuttoja eikä kovastikkaan ole ollut puhetta miten me niihin suhtaudumme. (ei tosin valtion mittakaavassa).

"Tässä tilanteess Suomen pitää joka tapauksessa suojata itsensä erinäisiä vaaroja vastaan. Kaikista paras, jos keinot eivät turhaan polta siltoja."

Mikä muu pankkikriisissä suojaa paremmin erinnäisiltä vaaroilta kuin niistä riippumaton valuutta? En keksi kyllä yhtään keinoa millä se voisi polttaa siltoja..paremminkin se voisi rakentaa merkittävästi lisää siltoja,koska keskinäisriippuvuus pienenisi muiden ottaessa saman keinon käyttöön. Tämä tietty mahdollistaisi paluun valtioiden omiin ja markkinoiden arvottamiin valuuttoihin eli siis kelluviin tai sitten euro jää ulkomaankauppavaluutaksi missä se taas olisi ihan omiaan.

Oliko sinulla jokin näkemys mitä huonoa tässä olisi tai miten se voisi polttaa siltoja?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #24

Ihan vilpillisesti kyselen, kun minulla ei ole ollut mitään tietoa tällaisten rinnakkaisvaluuttojen olemassaolosta muuten, kuin yhden kunnan alueella tms. - bitcoinia lukuunottamatta. Itse suhtaudun euroeroon realistisena mahdollisuutena; en vielä sen enempää, en vähempää.

Mietin sen vaikutusta euroon itseensä, jos meillä olisi käytössä toinen, merkittäväksi kasvava valuutta, joka ei noudattaisi samoja sääntöjä.

Sillan polttamisella tarkoitetaan, kuten hyvin tiedät peruuttamattomia ratkaisuja, kuten Suomen siirtymistä kerralla yhteen, itsenäiseen valuuttaan.

--
En ole yrittäjä, kuten voit sieltä ylempää dekryptata. Ihan työläisorja vaan, vaikkakin nyt vapaana. Mutta ihmisenä olen genotyyppiäsi A, eli viisas ja harkitseva.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

Suosittelen kaivelemaan noiden paikallisvaluuttojen tietoja.

"Mietin sen vaikutusta euroon itseensä, jos meillä olisi käytössä toinen, merkittäväksi kasvava valuutta, joka ei noudattaisi samoja sääntöjä."

Mitä sääntöjä näet oleelliseksi noudattaa?

"Sillan polttamisella tarkoitetaan, kuten hyvin tiedät peruuttamattomia ratkaisuja, kuten Suomen siirtymistä kerralla yhteen, itsenäiseen valuuttaan."

Ei kai sitä heti tarttekkaan siirtyä vaan se antaa mahdollisuuden siirtyä omaa tahtiaan..ihan markkinoiden mukaan.

Tulkitsin väärin tuon yrittäjä-jutun. Jos olet viisas ja harkitseva,niin mitä keinoja näkisit välttääksesi ottamatta kolhuja kansakunnan tasolla,kun pankit alkavat horjumaan?

Minusta olisi äärimmäisen viisasta ja harkittua vähentää sidoksia niihin mahdollisimman paljon. Nyt asia on päinvastoin..lisätään kokoajan sidoksia ja sitä enemmän niitä joudutaan pelastamaan,koska riski bisneksestä vähenee kokoajan.

Esim. pankkien tunnusluvut ovat käytössä kaikkialla. Miksi juuri pankkien? Miksi palkkojen pitää kiertää pankkien kautta? Näihin voisi aivan hyvin tehdä neutraalitkin ratkaisut ja ne jotka tahtoo olla pankkien kanssa tekemisissä voi käyttää pankkejakin.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #39

Kyllä. Liittovaltiokehitys pitäisi pysäyttää, eli yhteisten vastuurakenteiden luominen. Ja ehkä ottaa vähän pakkiakin. Vaikkei mitään erikoista tapahtuisikaan, yhteisvastuu ja vallan luovuttaminen pois ei ole Suomelle edullista muutenkaan.

Sitten voi miettiä jatkoa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #51

Euroopa kokoinen liittovaltio on liian suuri, laaja ja sisäisesti erillainen toimiaksee. Britannian kokoinen liittuvaltio on paljon parempi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #52

#52. DM. Moni muukin asiantuntijoita myöten on kanssasi samaa mieltä. Nyky-EU/EMU/EKP perustuu valheeseen."Euroopan kokoinen liittovaltio on liian suuri, laaja ja sisäisesti erilainen toimiakseen. Britannian kokoinen (tai Sveitsin kokoinen) liittovaltio on paljon parempi" ...toimimaan. Euroliitosta on tullut mahdoton yhtälö ja palapeli.

- Machiavelli: "ken ei osaa valehdella, ei osaa hallita."

- Kalle Isotalo: Me ollaan tilanteessa, jota ei pysty enää korjaamaan."

- Sixten Korkmankin kyseli joku aika sitten,"oliko euro väärä askel Suomelle"?

Paljon siteerattu Otto von Habsburg oli Euroopasta tätä mieltä:

-" Euroopalla ei ole kansaa, ei yhteistä poliittista kulttuuria, ei riittävän voimakasta kohtalonyhteyttä eikä yhteisvastuun tunnetta, jotta sen kansalaiset voisivat hyväksyä EU:n peerustuslain (po. perustuslakisopimuksen) kansallisten lakiensa yläpuolelle."

Erkki Toivanen: Euron ensimmäinen kriisi:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4292...

http://www.taloussanomat.fi/politiiikka/2015/01/10...

http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2015/01/10/maar...

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1543...

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleisolta/saksan-kol...

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1840... - Vrt.#2, #21 ym...

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18451...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #51

Tuomo Niemelä!

Eduskunta päätti vallan luovuttamisesta jo 18.3.1992 tietämättä, mistä äänesti.

Taustaa:

Suomesta tuli jo ETA-sopimuksella ns. vanha EY-jäsenmaa.

ETA-sopimus oli olemassa odottamassa EY-tuomioistuimen hyväksymistä, kun "Suomi" (lue ulkopolitiikasta määrännyt presidentti Koivisto) päätti hakea EY-jäsenyyttä. Koivisto parlamentarisoi Maastrichtin sopimuksen hyväksymisen pääministeri Aholle ja hallitukselle - Aholle 20.12.1991 antamallaan ohjeella.

ETA-sopimus ei vielä merkinnyt liittovaltiosopimusta, mutta EY-jäsenyyden hakeminen edellytti tulevan liittovaltion hyväksymistä, koska liittovaltiokehiotys oli sovittu Maastrichtissa 9.-10.joulukuuta 1991 julkistetussa sopimuksessa.
Saksassa Maastrichtin sopimuksen hyäksyminen kesti kauimmin eli lokakuuhun 1993.

Asiakirjoista ilmenee, että Suomi hyväksyi Maastrichtin sopimuksen jo jäsenyyshakemuksessaan!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #53

Kirjoitin edellä # 53:

"Koivisto parlamentarisoi Maastrichtin sopimuksen hyväksymisen pääministeri Aholle ja hallitukselle - Aholle 20.12.1991 antamallaan ohjeella."

Pääministeri Aho teki työtä käskettyä. Eduskuntaan järjestettiin 18.3.1992 näytelmä, jotta Koiviston tahto voitiin eduskunnan päätöksellä "parlamentarisoida".

Sitaatti silloisen oikeusministeri Hannele Pokan kirjan "Lyhyen talven tarina" sivulta 63:

"Pääministeri halusi tehdä eduskunnalle annettavasta EY:n jäsenhakemusta koskevasta tiedonannosta luottamuslauseäänestyksen. Sellaiseen menettelyyn ei olisi ollut mitään välttämätöntä tarvetta. Hallituksen eduskunnalle antama tiedonanto ei välttämättä johda luottamuslauseäänestykseen, mikäli hallitus ei siitä sellaista tee."

Toinen sitaatti sivulta 64:

"EY-jäsenhakemuksesta järjestettiin eduskunnassa arvoton näytelmä. Viimeisessä äänestyksessä vastakkain olivat hallituksen EY-jäsenhakemusta puoltava ponsi ja sosiaalidemokraattien myös EY -jäsenhakemusta puoltava ponsi. Vastakkain olivat siis kyllä ja kyllä. Hallituksen kyllä voitti, sillä äänestyksestä tehtiin luottamuslauseäänestys. Mikä oli eduskunnan todellinen kanta itse EY-jäsenhakemukseen, se ei käynyt selville."

--

Onko tässä 18.3.1992tapahtuneessa Eduskunnan Maastrichtin liittovaltiosopimuksen hyväksymisessä ollenkaan kyse demokratiasta, sillä kansanedustajalla ei ollut vaihtoehtoa äänestää vastaan?

Kuinka moni kansanedustaja tuolloin edes ymmärsi, että kyseisellä äänestyksellä tullaan hävittämään Hallitusmuodon 1 ja 2 pykälät ilman lakiesitystä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #53

Jorma Jaakkola. #53-54. Onko EU/EMU/EKP mielestäsi bernsteinilainen organisaatio, poliittinen liike ja manipuloitu Euroopan kansojen välinen integraatio suuntana velkaunionin kautta kohti sosialistista liittovaltiota vai onko tämä väärä näkemys?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #62

Mikä ihmeen sosialistinen liittovaltio?

Jos se on vaihtoehto kansallissosialistisille osavaltioille niin hyvä?

Muuten en ymmärrä.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Eihän tämä mikään uutinen ole. Koko finanssijärjestelmämme perustuu siihen että on nouskausia (talouskuplia) ja romahduksia (lamat), jotka yleensä ovat aina aiempaa pahempia. On täysin mahdollista, että koko rahajärjestelmä hajoaa yhdessä näistä romahduksista, ja jos se tapahtuu hallitsemattomasti ja yhtäkkiä, kuten lamoilla on tapana, se tekee rumaa jälkeä, sillä mikään ei toimi nykyisellään ilman rahaa, ja kun raha onkin poissa pelistä, niin menee sormi suuhun ja syvälle, kun ei osata saada aikaan paljon mitään. Edes sen verran että säilyisimme hengissä. Vai osataanko? Siinä fundamentaali kysymys.

Toistan monessa yhteydessä lainaamani Henry Fordin kuuluisan (ei tarpeeksi) lauseen: on hyvä että kansalaiset eivät ymmärrä pankki- ja rahajärjestelmäämme, sillä jos he ymmärtäisivät, vallankumous tulisi jo ennen huomisaamua.

Ja Fordin aikana raha- ja pankkijärjestelmä vasta otti taaperonaskelia nykyiseen verrattuna.

Siis se järjestelmä, että pelivoitot kahmivat omistajat, ja tappiot sosialisoidaan veronmaksajien maksettavaksi. Tähän asti on vielä jotenkin selvitty niin, että veronmaksajien raha (työn tulokset reaalitaloudessa) on riittänyt finanssitaivaan pelitappioiden katteeksi – katteettomien lisälainojen tuella – mutta niin iso tappio on piankin aivan mahdollinen, että reaalitaloudesta ei enää ole sen maksajaksi.

Ja sitten...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#26.JK.Taloussanomien Jan Hurri antanee jonkinlaisen käsityksen, miten paljon/vähän on reaalirahaa suhteessa virtuaalirahaan artikkelinsa loppuosan pyramidissa:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/05/2... Elämme virtuaalitalouskuplassa

Sijoittaja-vaikuttaja Warren Buffet: " Johdannaiset ovat masssatuhon välineitä."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Elämme virtuaalitalouskuplassa"

Virtuaalitalous elää omaa elämäänsä ja se on aina kupla, välillä isompi ja välillä pienempi ja joskus se aina puhkeaa.

Elämme kuitenkin realitaloudesta, toivottavasti eikä se voi olla kupla. Meillähän on oikeasti kaikki ne hyödykkeet joita tarvitsemme elämiseen. Eihän se voi olla kupla.

Virtualitaloudessa voi olla vaikka mitä virtualikuplia, velkoja ja saatavia, valtavan suurinumeroisia. Mutta vaikka virtualitalous kuplii ja rähähtelee niin oikeat asiat on ja pysyy, kuten ruoka, vaatteet, autot, asunnot, junat, lentokoneet, ruotsinlaivat.

Eivät ne realitalouden faktat minnekään katoa, vaikka virtualikuplat puhkeilevat. Pitää vain jatkaa realitaloudessa kuten aina ennenkin.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #37

Asia ei ole niin yksinkertainen, koska finanssitalous ei pysyttele siellä omassa kuplassaan vaan hyödyntää jatkuvasti reaalitaloutta. Miksi finanssipelurit pelaisivatkaan, elleivät saisi pelivoittojaan hyödynnettyä reaalitodellisuudessa? Mutta pelivoitto merkitsee tappiota jossain muualla, ja ne pataan saaneet lainaavat lisää (tyhjää) finanssirahaa maksaakseen pelitappiot, ja näin finanssilalouden fiktiivinen pullataikina paisuu paisumistaan. Ja kun sitä lainaa ei enää heru, tappiot katetaan reaalitaloudesta käsin.

Reaalitalouden faktat eivät katoa, mutta siirtyvät pelureiden taskuihin yllämainitulla tavalla. Paitsi kyllä ne voivat kadota kokonaankin niihin taskuihin, ellei sitä estetä, ja silloin missään ei olisi enää mitään järkeä. Ei voitoilla, ei tappioilla, elämällä ylipäätään.

Pahin ja parhaiten kansakunnalle läpi menevä harhautus on se, että eläisimme kokonaan reaalitaloudessa. Emme elä, yllämainitusta syystä. Jos pelurien reaalitaloudesta riistäminen olisikin vain pienimuotoista, mutta ei se ole – se on megalomaanista, ja siitä reaalitalous pyrkii selviytymään ottamalla lainaa – finanssitaloudesta. Ja niin edes päin. piiri pyörii ja hevosetkin nauraa.

Eikä tuota rajankäyntiä saada loppumaan minkään valtakunnan rajavartiolaitoksella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Asia ei ole niin yksinkertainen, koska finanssitalous ei pysyttele siellä omassa kuplassaan vaan hyödyntää jatkuvasti reaalitaloutta."

Toki nämä ovat rinnakkaistodellisuuksia realimaailmassa. Realimaailma vaikuttaa virtuaalimaailmaan ja päinvastoin. Ilmeisesti on niin ettei toinen selviäisi ilman toista.

Myös tapahtuu kaikenlaista epätervettä ja epäreilua, kuten sellaista että joku vaihtaa realitalouden hyödykkeensä virtualitalouden kuplaan ja menettää omaisuutensa.

Mutta vaikka näin tapahtuu, imaginääri virtuaalitaodellisuus ei oikeasti pysty hävittämään realimaailman realitodellisuutta. Se edellisen esimerkin realitalouden faktakin vain vaihtaa omistajaa, samoinkuin se kupla. Hyvässä lykyssä kuplan uusi omistaja ennättää vielä ennen kuplan puhkeamista vaihtamaan sen johonkin realihyödykkeeseen. :)

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #41

Pystyy se jopa hävittämään sen, jos aletaan puhua siitä, mitä kaikkea pelurit niillä reaalitaloudesta pumpatuilla omaisuuksilla saattavat tehdä omaisuuttaan ja asemaansa puolustaessaan. Mutta se toinen vaihtoehto onkin jo vaikeampi pala, koska harvoihin taskuihin valuneiden omaisuuksien uusjakoa kansalaisille kutsutaan sosialismiksi. Ja se on jo käsitteenä niin vieroksuttu että eipä taida onnistua.

Jotta reaalitalous pysyisi reaalimaailman hallinnassa, meidän pitäisi ensi tilassa luopua taloususkonnosta, jolla tarkoitan yleiseksi käynyttä nykyajattelua. Sen mukaan ensisijaisena tavoitteena on raha – eivätkä suinkaan aikaansaannokset, eli jokin todellinen. Jopa Suomen osakeyhtiölaki esittää että yhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa (rahaa) omistaille, eikä siinä pukahdetakaan siitä, pitäisikö yhtiön tuottaa hyödykkeitä tai palveluja – siis mitään todellista.

Kun lakikin etenee perse edellä puuhun, miten voisimme kuvitella yleisen ajattelun tapahtuvan toisin päin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Janne Kuusi.#26. Mitä mieltä olet tästä nimimerkki Tyhmyrin blogista?

https://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/16/saksalais...

Onko niin että pakkomielteinen inflaation torjunta on aikansa elänyt. Se johtuu ilmeisesti Saksan kahden maailmansodan hyperinflaatioiden aiheuttamista traumoista ja uusiutumispeloista. Uusklassinen eli vapaiden markkinoiden taloustiede on käyttänyt inflaatiota mörkönä perustellakseen nykyistä, pahoin kriisiytynyttä talouspolitiikkaa, josta ovat hyötyneet lähinnä rahoituspääoman omistajat ja heidän kanssaan liittoutuneet poliittiset ym.päättäjät ja EU-eliitti. Sen varjolla on alasajettu ja ylivelkaannutettu varsinkin euromaita ja yksinkertaisia sijoittajia ja euromaita matalalla korolla ym. vieheillä. Ja toisaalta sen varjolla on tingitty pitkän aikavälin vakaudesta, talouskasvusta, kilpailukyvystä ja etenkin euromaiden kansallisesta hyvinvoinnista. Vai onko asia näin ymmärrettävissä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vai onko asia näin ymmärrettävissä?"

En ymmärrä miten inflaatio hyödyttää tavallista kansalaista ja veronmaksajaa.
Inflaatio vie tilipussin sisällöltä ostovoiman, jopa takautuvasti, koska säästöjenkin ostovoima hupenee.

En ymmärrä milsi tavallisen kansan edustajat kannattaisivat inflaatiota. Se on aina ollut velkaantuneen valtion ja velkaantuneiden yritysten pelastukseksi tehty operaatio. Käydään kansan kukkarilla ja niin asiat hoituu.

En voi ajatella tätä asiaa muuten kuin että inflaation hypettäjät ovat ison rahan pelureiden kätyreitä, jotka harhauttavat kansalaisia epämääräisillä puheillaan inflaation autuudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"mutta niin iso tappio on piankin aivan mahdollinen, että reaalitaloudesta ei enää ole sen maksajaksi."

Realitalous on realitaloutta ja se on sitä mitä syömme ja juomme ja miten puemme ja vaatetamme itsemme ja miten liikumme ja huvittelemme.

Se kaikki hyvinvointi jossa elämme on ihan realista, se ei voi olla olematonta.
------------

Mitä ovat sitten ne imaginääriset, ehkäpä finanssikeinottelulla hankitut omaisuudet?

Toki ne ovat kaikki realisia asioita sillä tavalla että jos paperille piirretään ykkönen ja paljon nollia ja se paperi varustetaan jollakin leimalla ja nimikirjoituksella, se paperi voidaan vaihtaa markkinoilla realisiin asioihin.

Käytännössä tällainen vääryydellä tehty, keinoteltu tai vehkeilty omaisuus on sama kuin väärä raha tai valtion setelipainossa tehty ylimääräinen raha. Sille ei löydy katetta realimaailman realihyödykkeissä.

Jos tällaista tehtyä rahaa lähdetään käyttämään, siis jos se poistuu pankkiholveista, se merkitsee sitä että realisista hyödykkeistä syntyy markkinoilla pulaa, hinnat nousevat, eli rahan arvo laskee.

Koskä tällä hetkellä rahan arvo mieluimmin nousee kuin laskee, kyse ei voi siis olla siitä että joku painaa rahaa tai että joku tekee väärää rahaa ja tunkee niitä markkinoille. Jos joku painaa rahaa tai väärentää rahapapereita, mutta ne ovat jossain holveissa tai digitaalipilvessä, eivät ne siellä vaikuta markkinoihin.
------------

Jos sitten joku finanssikupla kuitenkin puhkeaa, jos joku äkkiää toisi realihyödykkeiden markkinoille kaikki nämä oletetut väärät rahat tai väärennetyt paperit, se merkitsisi vain rahan arvon alentumista, ei muuta. Se on tuttu ilmiö.
-------------

Mutta jos ajatellaan että jollakin hämärämiehellä olisi väärennettyjä papereita, joka on siis vähän kuin väärennettyä painettua rahaa, jossakin jemmassa vaikkapa sen verran että sillä voisi ostaa puolet maailman hyödykkeistä, niin miksi tämä henkilö toisi kaikki ne rahat markkinoille? Ei hän voisi henkilökohtaisesti hyötyä mitään siitä että hänellä on puolet kaikesta siitä mitä maailmassa on. Ei hän koskaan mitenkään voisi käyttää sitä tavaramäärää omaksi hyödykseen. Luultavasti hän pitää ne väärennöksensä omissa holveissaan, kuten Roope Ankka ja vain unelmoi niiden tuottamasta vauraudesta, koska unelmahan se vain hänellekin on.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Finanssipelaaminen on fiktiivisessä finanssitaivaassa tapahtuvaa vaihtokauppaa ja (uhka)peliä. Niin kauan kuin se pysyttelee reaalimaailman ulkopuolella ei olekaan ongelmaa, mutta kun pelitappioita varten ei enää onnistukaan loihtimaan lisää lainaa tyhjästä, se imaistaan reaalitodellisuudesta, kuten 2008 tapahtui. Sitä tilannetta kutsutaan taantumaksi ja lamaksi.

Vielä emme ole edes nähneet kunnon tappiota, sellaista joka romahduttaisi koko pienen reaalitalouden. Eri tutkimusten mukaan reaalitalouden prosentuaalinen suhde fiktiiiviseen finanssitalouteen näet on 95-5 stä 99,9-0,1 een prosenttiin – fiktion "eduksi". 50 vuotta sitten suhde oli liki päinvastainen, noin 5-95%.

Tuo pullataikinana paisuva finanssitalous on kasvanut jo niin valtavaksi, että suhteellisen pienikin tappio siellä merkitsee reaalitodellisuudessa jo täystuhoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuo pullataikinana paisuva finanssitalous on kasvanut jo niin valtavaksi, että suhteellisen pienikin tappio siellä merkitsee reaalitodellisuudessa jo täystuhoa."

Toisaalta, jos ajatellaan sen pullataikinan leipojia ja niitä jotka pitävät niitä finanssikuplia jossain säiliöissään, kuten Roope Ankka, niin mitä se realitodellisuuden täystuho heitäkään hyödyttäisi?

Todennäköiseltä siis tuntuu etteivät finanssimaailman pullataikinan vääntäjät ja leipurit pyri ainakaan tahallaan realitaloutta romahduttamaan. Jos se tapahtuu, se tapahtuu sitten vahingossa ja itse ne pääleipurit ovat myös suurimmat häviäjät, tosin näennäisesti, sillä eiväthän he sitä pullataikinaansa koskaan olisi voineet realimaailmassa hyödyntää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos Big Crash tulee, niin loppuupa sitten spekuloinnit Euro-erosta... Ei muuta kuin setelimarkat käyttöön, että vaihdanta pelaa ja annetaan kansainvälisen pankkijärjestelmän hapantua... Kansalaisodan aikaan kumpikin osapuoli, punaiset ja valkoiset painoi omaa valuuttaa... vaihdanta toimi joenkin, vaikka kaikesta oli pulaa... nythän kaikkea on liikaa... mutta rahajärjestelmien luominen niissä oloissa huom!
Se, kenelle jää johdannaiset käteen saa sitten parkua omikseen.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Isoa romahdusta ei varmaankaan tule, jos maailmantalous lähtee huimaan kasvuun.

Todellinen alkusyy on paljon kauempana kuin mitä tässä on puhuttu. Richard Nixon vapautti rahan kultakannasta ja reaalisidoksista 1971-1973. Laissez-fair rahanluonti on ollut siitä lähtien enemmän tai vähemmän markkinatalouden pääväline jo reilusti yli 40 vuotta. Pankeilla on oikeus keksiä rahaa ja lainata sitä eteenpäin. Sitä tämä Free International Atmosphere tarkoittaa rahamaailmassa.
Raha on silti vakava sopimus. Rahan sopimusoikeuteen perustuu kaikki tavaran ja arvon vaihto.
On lienee helppoa ymmärtää, että jos jatkuvasti rahan määrä maailmassa kasvaa edelleenkin kovaa vauhtiua lainojen muodossa - mutta maailmantalous vastaavasti ei sitä tee - niin pohja on silloin muuttumassa sangen petolliseksi.

https://blogs.cfainstitute.org/investor/2013/03/13...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#36.PS. Kiitoksia kommentista ja linkista.
Taustatiedoksi sopinee Charles H. Fergusonin teos: Rosvojen valtio, ISBN 978-952-5697-57-5, Terra Cognita. Tämän kirjan pohjalta on tehty dokumentti-Oscarilla palkittu elokuva: Inside Job eli Sisäpiirin Homma.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

FIAT - rahalla on ollut myös ilmeisiä hyviä puolia. Noiden keinottelua tukevien haittojensa ohella, toki.
Se on keskimäärin ilmeisimmin nopeuttanut kuitenkin talouden kasvua. Vuoden 1929 -tyyppinen lama olisi myös voinut alkaa jo 1987, jollei keksityn rahan koneistoon lappaaminen ja markkinoille työntäminen olisi pysäyttänyt romahdusta. FIAT on kestänyt jo kauemmin kuin suuren laman jalkeen luotu edellinen rahoitusmarkkina.
Loputtomiin ei tutkainta voi silti paeta varmaankaan FIAT:illakaan ajellen. Jos rahan lappaminenkaan ei enää auta - se on sitten vain se kuulu
voi voi?
Jänniä aikoja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tiedätkö muuten rahaa millä ei olisi voitu keinotella?

FIAT olisi voinut pysyä kasassa,jos ei liikepankeille olisi annettu myöskin oikeutta luoda omaa FIAT-rahaa.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Niinpä.
Olen tuosta samaa mieltä - rahanluonnin oikeus karkasi hieman liian laajalle ja aika lailla liian vapaaksi. Kuitenkin se silti jäi varsin harvojen käsiin.

Todellinen laizzez-fair rahanluonti olisi eri asia. Eri asia se olisi myös kuin bitcoin. Jokaisen ihmisen oma valuutta ja sen uskottavuuden ylläpito olisi kylläkin aika kaoottista - eikä sekään tosiaan poistaisi huijausta ja keinottelua.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Tiedoksi

Martti Asikainen: Eurooppalaiset jättipankit taas romahtamaisillaan
http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211757-euroo...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#55.JJ. Julkisuudessa onkin nähty monen suurpankin joutuneeen maksamaan miljardikorvauksia katteettomien "pankkituotteidensa" markkinoinnista. Hyvä että edes jonkinlaista valvontaakin tapahtuu noille rosvopankeille ja bankstereille.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#55. JJ. Tässä uutta vettä myllyyn: LUE! YRITTÄJIÄ sorretaan...

http://hilkkalaikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21182...

Onko Sisäinen Devalvaatio synonyymi sanalle "yhteiskuntasopimus"? Vai onko se vain Paavo Väyrysen markkinointikikka uudelle puoluekummajaiselleen?
Samoin puheet ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2118...

UUTTA TALOUSSANOMILTA:
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/02/11/rapa...

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/02/12/deut...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset