karikilpio

Keskustan Sipilä: Sote-sekoilu kallista

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuvaa  hallituksen toimia kompuroinniksi. - Nyt näyttää siltä, että hallituksella on vain kasa  sekavia ja ristiriitaisia suunnitelmia.

   - Terveyskeskukset rapistuvat ja lääkärijonot pitenevät. Hallitus vastaa tähän piirtelemällä kuntien rajoja uusiksi ja lakkauttamalla sairaanhoitopiirit, jotka  ovat toimivin osa terveydenhuoltoamme. Mihin hallitus unohti ihmiset ja heidän tarvitsemansa  palvelut, Sipilä kysyy tiedotteessaan?

Keskusta tuo ratkaisuksi jo syksyllä esittämäänsä kotikunta- maakuntamallia.

Keskeistä (sote)- eli sosiaali- ja terveydenhuollossa olisi,  että asiakkaat saavat  inhimillistä ja mahdollisimman nopeaa hoitoa   mahdollisimman lähellä kotiaan.  Sote-henkilökunnan pitää tietää, mihin ollaan menossa. Tietokonekanta tulee uudistaa yhdenmukaiseksi koko maassa .  Kenttääkään ei kuunnella riittävästi.  Henkilökuntapula on uhka hyvälle hoidolle.
Lisääntynyt raportointiaika on pois potilashoidosta. Kiire lisää  stressiä ja sairaslomia. Vika ei ole sote-henkilökunnassa, vaan huonosti hoidetussa sote-politiikassa.

Maan kulttuuritaso nähdään, kuinka se huolehtii  marginaaliryhmistään ja lähimmäisistään.  Isänmaallinen hallitus vastaisi Suomen kaikista politiikkalohkoista kunniallisesti. Miten nyt?

Asioiden ja ihmisten pallottelu ja keskinäinen syyttely ei ole hyvää hallintotoimintaa, vaan vastuun pakoilua.  Suomen jaloilleen nostanut  ja uhrautunut sukupolvi on ansainnut kunniallisen vanhuuden ja siihen liittyvät inhimilliset palvelut.

Ikuisuuskysymykseksi muodostuneeessa  sote-asiassa  tärkeintä on palvelujen joustava saatavuus  eikä niiden rakenteet ja  vaikeasti löydettävät, kapulakieliset nimet . EU-/EMU-kiihkoisen, siksak- hallituksen   junttaustyylinen ja  Suomen ylivelkaannuttanut EU-politiikka  ja keskittämiseen pyrkivä megalomaaninen kuntauudistuspolitiikka   ovat  selvästi  taustapiruna rahoitusvaikeuksissa myös tärkeässä soteasiassa.   Hallituksen organisointi- ja toimintakykykin on kahliutunut  ja halvaantunut  ristiriitaisuuksiin niiden vuoksi. Ei ihme, että iso osa kansasta vaatiikin jo lamauttaja-hallituksen eroa. 

Sipilän mukaan hallituksen toimet  sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksissa käyvät kalliiksi sekä yhteiskunnalle että kansalaisille.                                                                           

Mielestäni hallituksen yksioikoinen junttapolitiikka ei tuo kestävän kehityksen tulosta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikä mättää hallituksen sote-politiikassa? Miten tämä ikuisuusprojekti pitäisi ratkaista kunniallisesti? Onko huonosti hoidettu EU/EMU-politiikkaa kaiken pahan alku ja juuri? Onko kokoomuksen ja sdp:n sukset pahastikin ristissä sote-asiassa?

EU/EMUsta on jo pidetty liiankin hyvää huolta - liki vararikkoon asti. Nyt olisi jo korkea aika huolehtia Suomen sisäpolitiikastakin ja siinä ohessa sote-asiasta. Menneitä lienee turha muistella, vaan on toimittava nykyhetken haasteiden mukaisesti. Saa nähdä pystyykö Suomi enää siihen? On tekojen ja yhteisvastuun aika.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kannattaa lukaista mitä EVA sanoo sote-uudistuksesta ja kuntauudistuksesta. Kritiikki Kataisen hallituksen perusteita kohtaan on murskaavaa.

http://www.eva.fi/julkaisut/analyysit/eva-analyysi...

"Kuntauudistuksen korjaussarja" -niminen paperi on vain 9 sivua.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Menneitä ei pitäisi muistella, mutta...

Kehysriihessään vuonna 2005 Vanhasen hallitus (kuntaministeri Hannes Mannisen aivoituksesta) pyytämättä ja yllättäen avasi paras-hankkeen eli kunta- ja palvelurakenneuudistuksen. Sen tavoitteeksi hallitus asetti "työssäkäyntialueisiin tai vastaaviin perustuvat suurkunnat" ja vähintään 20 000 asukkaan sote-alueet.

Siitä alkoi sekoilu. Vanhasen I hallitus ei saanut aikaan mitään muuta kuin puitelain. Vanhasen II hallitus maksoi melkoiset porkkanarahat valtiolta kuntien yhdistymisen vauhdittamiseksi. Raha houkutteli pääasiassa muutamat köyhimmät kunnat liitoksiin.

Soten osalta Vanhasen-Kiviniemen hallitukset eivät saaneet kuuden vuoden riitelyn aikana mitään aikaiseksi. Perusterveydenhuolto rapistui. Suuret kansainväliset (veroparatiisi-) yhtiöt valtasivat markkinoita. Sekoilu oli ennen näkemätöntä.

Kun edelliset hallitukset eivät saaneet mitään aikaiseksi, on hieman erikoista, että juuri Keskustan puheenjohtaja nyt moittii Kataisen hallitusta sekoilusta ja saamattomuudesta.

Sipilä on kyllä oikeassa siinä, että Kataisen hallituksen suunnitelmat johtavat entistäkin huonompaan tilanteeseen. Kaksiportainen malli ei ole toimiva. Sairaanhoitopiirien purkaminen on järjetöntä ja tulee kalliiksi. Pääosassa maata maakuntapohjainen malli, johon yhdistetään perusterveydenhuolto, on toimivin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kiitos kommentista Toimi Kankaanpää. Asiat pitää pystyä hoitamaan yhteistoimin ja viileää harkintaa käyttäen koko Suomen ja sen kansalaisten parhaaksi. Perustavoitteen tulee olla tasapuolisuus, yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus. EU-Ahneistolla on p-nen lopputulema!

Virheet pitää pystyä korjaamaan ja tunnustamaan! Suomen etu on tärkeämpi kuin jokun yksittäisen puolueen etu. Siitä tulee lähteä. Pelinpolitiikka johtaa vain sekundatulokseen. Maan etu jää toissijaiseksi: kansa kärsii.

Suomi on sen verran pieni maa, ettei meillä luulisi olevan varaa keskinäisiin pullisteluihin ja riitoihin globaalissa maailmassa. Sikäli mikäli aiotaan menestyä keskenämme ja maailmalla. Onkin kysyttävä, onko Suomella malttia ja taitoa vaurastua ja nähdä asiat laaja-alaisen sivistyneesti ja kestävämmän kehityksen puitteissa. Onko Suomella yhteispelitaitoa? Ei vika ole maailmassa,vaan siinä olevissa ihmisissä!

Platonia siteeraten ja soveltaen: demokratian heikkous on siinä, että siinä on riitelevät ja keskenään kilpailevat puolueet ja korporaatiot kamppailemassa valtion niukoista kakkupalasista ja omista saavutetuista eduista.

Kompromissi olisi kuulemma,että osaa jakaa kakun niin, että jokainen luulee saaneensa siitä suurimman palasen! Ainakin perhepuitteissa.

Veroparatiisit pitäisi panna mustalle listalle kuten verokomissaari on jo esittänyt ja kotiuttaa Suomen miljardit, jos maahdollista, pois EU:sta tervehdyttämään Suomen rapistuvaa sisäpolitiikkaa. Hallitus on toiminut edesvastuuttomasti ja epäisänmaallisesti asiassa. Kuten edellinenkin sinipuna Holkerin aikaan. EI enää sinipunahallituksia Suomen johtoon.

Petteri Pennanen

Joskus on hyvä katsoa myös peruutuspeiliin. Toimi Kankaanniemi kertoi asiat juuri niin kuin ne ovat. Nykytilanteen jäljet johtavat Keskustan Vanhanen-Kiviniemi sekoiluun. Hyvä Kari olisi sinunkin syystä joskus katsoa tätä maailmaa muutenkin kuin apilanlehti- lasien läpi. Jospa joskus kertoisit aivan omia ajatuksia etkä vaan kopioisi ilman kritiikkiä muiden ajatuksia - yleensä Keskusta puolueen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Petteri Pennanen.Kirjoituksia voi tehdä toisten ärsykkeeksi ja virittääkseen vasta-argumentteihinkin. Jokainen puoluepoliitikko vastatkoon tekemisistään ja sanomisistaan. Rivi-ihmiset eivät ole vastuussa eri puolueiden johdon sanomisista/tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Jokaisella yksilöllä on mielipiteen ja ilmaisun vapaus kenenkään niin estämättä. Blogikirjoitukset ovat vain ajanvietettä ja keskustelun avauksia toisille blogisteille.

Vähänpäs olet lukenut tekstejäni, kun vedät moiset tarkoitushakuiset johtopäätökset. Katson maailmaa ihan omien kakkuloiden lävitse. Sinipunan toimia en voi ainakaan hyväksyä. Vai hyväksytkö itse Suomen alasajoa ja ylivelkaannuttamista sekä itsemääräämisoikeudesta luopumista mafiamaisille EU-huijareille? Niin aivopesty en vielä onneksi ole valan vannoneena, isänmaaallisena evp-virkamiehenä. Siksi ei sinipunia enää Suomen johtoon!

Sanoppas onko yhtään virallista suomalaista puoluetta, joka ei olisi koskaan tehnyt mitään virhettä? (Nukkuvien puoluetta lukuunottamatta.) Joka puolueessa on linjanvetoja, jotka eivät aina miellytä kaikki sen kannattajia. Eli niissä on monenlaista siipeä oikealta vasemmalle ja keskelle. Kukapa pystyy lukemaan todella, mitä itsekukin pohjimmiltaan asioista ajattelee takanapäin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HYvä Petteri Pennanen. Ottiko eläkepapan jutun lukeminen noin koville, että piti oikein mennä henkilökohtaisuuksiin, kun ei muuhun pystynyt. Ei näitä mun tekstejä ole pakko lukea, jos ja kun toteaa ne sietokyvylleen sopimattomiksi taikka sivistystasolleen ala-mittaisiksi ja ei-mieleisiksi. Jätä se korkeus väliin tuonnempana. Hyvää illan jatkoa vain. PS. Ei ne ole tarkoitettu tosikoille luettaviksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Petteri Pennanen. "Joskus on hyvä katsoa peruutuspeiliin". Mitä mieltä olet Holkerin (kok) sinipunan lamapolitiikasta? Silloinhan presidentti Mauno Koivisto (sd) yhdessä Suomen pankin pääjohtaja Rolf Kullbergin kanssa johti maata vahvan markan ja ulkomaisen, löysän rahan politiikalla adjutantteinaan demarivaltiovarainministerit Erkki Liikanen (nykyinen SP:n pääjohtaja) ja Matti Louekoski. Punapääoma tuhoutui: STS-pankki, vakuutusyhtiö Kansa, rakennusliike Haka, kauppaliikkeet EKA ja Renlund levisivät kuin Elanto. Mitähän Tanner mahtaisi sanoa näille tunareille?

Historiaan siirtyivät myös pankit SKOP, KOP, SYP ja Postisäästöpankki. Työttömyys oli puoli miljoonaa. Konkurssiaalto levisi yli maan. Moni demari menetti STS-säästönsä ja osa ihmisistä teki epätoivoissaan suisaidit. Tosin N-liiton romahdus vaikutti myös 1990-vaihteen sinipunalamaan.

Tässä Sinulle peruutuspeiliä Petteri! On niitä syitä niin sysissä kuin sepissäkin , vaikka katsottaisiin minkäväristen silmälasien takaa asioita.

Eikä Kataisen-Urpilaisen sinipuna ainakaan toiseksi jää Holkerin sinipunaan verrattuna Suomen perikatoon saattamisessa. Olet varmaan samaa mielipuolta kanssani? On niin monenlaista "peruutuspeiliä" kaupan ja politiikassakin. Humanun errare est et errare humanum est! Kirjoitappas malliblogi koko Suomen ihailtavaksi, kuinka ilman minkään värisiä silmälaseja jutun teko sujuu. Odotamme muiden blogistien kanssa pikaista mallisuoritustasi.

Aiheena voisi olla "Sinipunan seikkailut politiikassa nyt ja ennen". Edellistä ei kopsata!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jukka Kahelin.Kiitos. EVA-Analyysit kertoo ,että " kuntakoon kasvu ei automaattisesti johda palvelutuotannon tehostamiseen".

Jokin pieni , kuntataloutensa hyvin hoitava kunta ei tahdo millään lähteä ison, velkaisen kunnan kelkkaan ja sen veronmaksajaksi. Siitä on paljolti kysymys kuntaliitoksessa. Ja toisekseen piilopyrkimyksenä on kaventaa keskustan ja perussuomalaisten valtaa maaseudulla. Osa on tähän tähtäävää byrokratian keventämistalkoitakin. Keskittävät kokoomus ja demarit ajavat yhdessä "taajamoimispolitiikkaa" vaalitietoisina omaksi edukseen. Myös kansanvalta kaventuisi kuntaliitoksilla. Mutta miksei monen tuhannen kuntien Ranskassa,Saksassa ja Sveitsissä ym. ole tarvetta kuntaliitoksiin?

Maaseudun ja talonpojan tappolinja jatkuu yhä, sanoisi Veikko Vennamo, jos eläisi. Opposition on yhdessä kaikin keinoin vastustettava tätä periferiasuuntausta.

Analyysi esittää sote-palvelurakenneuudistuksen uudelleen valmistelua.Hyvä!

Suomen olisi syytä harkita Ruotsin kaltaista mallia, jossa tiettyjen tehtävien järjestämisvastuu siirrettäisiin alueellisille toimijoille, joita voitaisiin kutsua piirikunniksi jne... Mielenkiintoista!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Sirkka A Kankainen. Eli "palvelut vain paranevat" ja velat lisääntyvät! Ja muutenkin kaikki on niin ihanasti rempallaan. Ota yksi, ota kaksi, niin olo muuttuu "paremmaksi" ja jonotus jatkuu ja jatkuu ja jatkuu piip-piip!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset